Politieberichten van vrijdag 29 januari 11.00 uur t/m zaterdag 30 januari 10.00 uur

Akkrum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagochtend in een woning aan de Sinnebuorren een hennepkwekerij opgerold. Naar aanleiding van tips is de politie bij de woning naar binnen gegaan. In twee slaapkamers werd een inwerkingzijnde hennepkwekerij met 376 planten aangetroffen. De planten en apparatuur werden in beslaggenomen en vernietigd. De 42-jarige bewoner was op het moment van de ontmanteling niet thuis, maar kon later die dag aangehouden worden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: vier bekeuringen bij fietslichtcontrole
De politie heeft vrijdagmorgen tijdens een controle op het voeren van juist fietsverlichting vier bekeuringen uitgeschreven. Tussen 07:15 en 08:00 werden fietsers op de Grote Weegbree gecontroleerd. Hierbij werd geconstateerd dat er opvallend meer jeugd zonder verlichting op de fiets was dan in de buitengebieden.

Leeuwarden: dief aangehouden
De politie heeft vrijdagmorgen op de Snekertrekweg een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Bij de politie was een melding binnengekomen dat op dat moment personen in een leegstaand pand bezig waren materialen uit het pand te slopen. De melder stond buiten het pand en had verse schoensporen in de sneeuw gezien die naar de toegangsdeur van het gebouw leidde. Agenten troffen in het pand de verdachte aan. Hij droeg werkhandschoenen, had gereedschap bij zich en een tas waar al een stuk ijzer in zat. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen/Sint Nicolaasga: rijbewijs ingevorderd na onveilig rijgedrag
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 27-jarige man uit Scharsterbrug ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de man met hoge snelheid door het centrum van Heerenveen rijden. De man vervolgde zijn weg richting Joure en agenten volgden hem tot vlak na de afslag Sint Nicolaasga. Hierbij liep zijn snelheid op de snelweg op tot 190 kilometer per uur. Over de rotonde bij Joure reed hij met een snelheid van 90 kilometer per uur. Er werd op dat tijdstip volop gestrooid vanwege de gladde wegen. Nadat de verdachte de afslag Sint Nicolaasga genomen had, lukte het om hem vlak voor de bebouwde kom een stopteken te geven. Hij werd aangehouden op verdenking van onveilig rijgedrag en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De man mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

Heerenveen: politie zoekt getuigen vechtpartij
De politie is op zoek naar getuigen van een vechtpartij die zaterdagochtend rond 05:00 uur op de K.R. Poststraat plaatsgevonden heeft. Na een melding dat vier personen daar belaagd zouden worden, gingen agenten ter plaatse. Hier spraken zij twee 22-jarige mannen uit Heerenveen en een 22-jarige man uit Groningen. Deze gaven aan dat een man hun in het voorbijgaan begon uit te schelden en zich agressief gedroeg. Een van de mannen uit Heerenveen probeerde deze 44-jarige man uit Heerenveen te kalmeren, maar kreeg een klap met een slot in zijn gezicht. Hij werd voor behandeling van de wond naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De 44-jarige man verklaarde echter dat hij de drie mannen met een fiets bezig gezien had. Toen hij hen hierop aansprak werd hij door de mannen aangevallen, in zijn gezicht en tegen zijn rug geschopt en kreeg hij letsel aan zijn knie. Hij deed aangifte tegen de drie mannen. De drie mannen deden aangifte tegen hem. Alle vier de mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De politie roept getuigen die meer duidelijkheid over deze zaak kunnen geven, op om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Holwerd: bestelbus bij inbraak weggenomen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen donderdagavond en vrijdagmorgen bij een bedrijf aan de Stationswei plaatsgevonden heeft. Aan de voorzijde van het pand werd een ruit geforceerd om het kantoor binnen te komen. Uit het kantoor werd een klein geldbedrag weggenomen. Uit het achterliggende bedrijfspand werden meerdere motormaaiers, kettingzagen en generatoren weggenomen. Vermoedelijk hebben de daders de spullen in een witte Mercedes bedrijfsbus met het kenteken 30-BG-FL geladen, aangezien die ook verdwenen is. De 38-jarige eigenaar uit Holwerd deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de buitengebieden van de gemeenten Smallingerland en Opsterland werd een gerichte alcoholcontrole gehouden. Hierbij deden 318 bestuurders een blaastest en moesten vijf bestuurders mee naar het bureau voor een ademanalyse.

In totaal werd in Fryslân in vier gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs moest worden ingevorderd. Dat betrof in de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li]Vrijdag 22.07 uur, Kommisjewei in Nijega, een 53-jarige automobilist uit Oudega. Na ademanalyse blies de verdachte 580 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van zes uur. Bovendien werd de man aangehouden omdat hij weigerde mee te werken aan het onderzoek. Nadat bij de alcoholcontrole bleek dat de man gedronken had, werd hem verzocht mee te gaan naar het bureau voor een ademanalyse en hem verteld dat hij niet meer verder mocht rijden. De man besloot echter toch zijn auto verderop te pakeren en verzette zich toen hem gevraagd werd in de politieauto plaats te nemen. Hierop werd hij aangehouden en naar het bureau overgebracht voor nader onderzoek. [/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 01.08, Franekereind in Harlingen, 27-jarige bestuurder van een snorfiets uit Harlingen. Na ademanalyse blies de verdachte 655 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van zeven uur.[/li]
[li]Zaterdag 03.11 uur, Noorderend in Drachten, 26-jarige man uit Drachten. Na ademanalyse blies de verdachte 475 ug/l. Omdat het de derde keer binnen zeven maanden was dat de man proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol kreeg, werd zijn rijbewijs ingevorderd. [/li]
[li]Zaterdag 03.49 uur, Schritsen in Harlingen, een 49-jarige automobilist uit Harlingen. Na ademanalyse blies de verdachte 935 ug/l en kreeg een rijverbod van elf uur.[/li]
[li][/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan