Politieberichten van zaterdag 30 april.

Fietsendievegge aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend in een woning aan de Curacaostraat een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige had gezien dat de vrouw met een afgesloten fiets liep en die naar een woning bracht. Reden voor de getuige om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Agenten gingen naar het opgeven adres. In de woning werd de fiets aangetroffen. Deze werd in beslag genomen. De vrouw werd vervolgens aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht ze het bureau weer verlaten.

Automobiliste gewond na aanrijding
HALLUM – De politie heeft vrijdagmorgen op de Doniaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 69-jarige automobiliste uit Hallum gewond raakte. De vrouw verleende geen voorrang aan een naderende auto en een aanrijding was het gevolg. Het 69-jarige slachtoffer werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder van de andere kwam met de schrik vrij.

Man door het lint in winkel
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder was ever daarvoor door een beveiligingsmedewerker uit een winkel aan het Ruiterskwartier gezet. De man was in de winkel door het lint gegaan en wilde vervolgens de winkel niet verlaten. Een beveiligingsmedewerker moest er aan te pas komen om hem te verwijderen. De agenten besloten de man aan te houden omdat hij duidelijk zichtbaar onder invloed van alcohol dan wel drugs was. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit naar het bureau en eenmaal in het cellencomplex bleef de man maar schreeuwen. Tijdens de fouillering vonden de agenten tien zakjes met speed, twee flesjes met GHB en vuurwerk in de kleding van de 22-jarige. Alles werd in beslag genomen. Een art van de GGD heeft de verdachte onderzocht en vervolgens werd hij ingesloten.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de A32 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 50-jarige automobilist uit Marum gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de man met zijn auto in botsing met een vangrail. Door deze botsing sloeg de auto over de kop. De bestuurder liep letsel op aan zijn arm. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbreker aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 35-jarige inwoner v an Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een kerk aan de Bolder. In de nacht van donderdag op vrijdag betrapte een beheerder van de kerk een inbreker. Bij het zien van de beheerder ging de man er snel vandoor. Hij liet echter zijn auto staan. Aan het begin van de middag kwam de Leeuwarder zich vrijwillig melden bij het politiebureau in Leeuwarden. Hij werd aangehouden door medewerkers van het inbrakenteam en tijdens het verhoor bekende de man de inbraak. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Inbraak in bedrijf
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Stinzenflora. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een geldkistje weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Koninginnenacht gemoedelijk verlopen
LEEUWARDEN -De Koninginnenacht is in Leeuwarden, maar ook elders in Fryslân, gemoedelijk verlopen. Er waren veel mensen op de been, maar echt grote incidenten deden zich niet voor. De politie hoefde dan ook maar een aantal keren in te grijpen om beginnen de vechtpartijtjes in de kiem te smoren. Elders in de provincie werd Koninginnenacht ook feestelijk gevierd. Ook hier deden zich geen grote incidenten voor.

In Leeuwarden werden in totaal drie stappers aangehouden. Op het Oldehoofsterkerkhof werden twee personen aangehouden, één voor belediging en één voor het bezit van een mes. De twee werden gehoord, waarna tegen hen proces-vebaal werd opgemaakt. Op het Ruiterskwartier volgde de derde aanhouding. In één van de horecagelegenheden in de straat werd een 53-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen met een barkruk. Het slachtoffer liep daarbij letsel op en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. Een 32-jarige Leeuwarder kon als verdachte worden aangemerkt. Hij werd aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De 32-jarige Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Koperdieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend twee inwoners van Leeuwarden van 39 en 42 jaar op heterdaad aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de twee bij een pand aan de Cornelis Trooststraat koper probeerden te stelen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon het duo snel worden aangehouden. Hiervoor was een kleine achtervolging nodig. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden de rijbewijzen van twee automobilisten en één snorfietser ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Vrijdag, 23.16 uur, De Groentemarkt in Leeuwarden, een 32-jarige snorfietser uit Leeuwarden, 580 ug/l.
Zaterdag, 3.30 uur, Ds van der Tuukstraat in Noordwolde, een 25-jarige automobilist uit Noordwolde, 580 ug/l. De bestuurder kreeg een stopteken, maar negeerde dit en sloeg op de vlucht. Uiteindelijk verliet hij zijn auto en ging er ter voet vandoor. Een agent achterhaalde hem en hield hem aan. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.
Zaterdag, 04.30 uur, Frittemastat in Leeuwarden, een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden. Een taxichauffeur had de politie gewaarschuwd nadat de 38-jarige automobilist diverse aanrijdingen had veroorzaakt en steeds door reed. De chauffeur had het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Toen de agenten arriveerden op de Frittemastraat zagen ze een zwaar beschadigde auto staan. De bestuurder was onvast ter been en rook naar alcohol. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en blies daar maar 160 ug/l. Hiervoor kon dan ook geen proces-verbaal op worden gemaakt. Desondanks werd het rijbewijs van de man wel ingevorderd. Hij verklaarde namelijk een blackout te hebben gehad en daardoor de aanrijdingen te hebben veroorzaakt. Gezien het gevaarlijke rijgedrag besloten de agenten het rijbewijs in te vorderen.[/bullets]

112Fryslan