Politieberichten van zaterdag 3 september

Fietser overleden

JOURE – De 16-jarige fietser die donderdag middag op de Koarte Ekers betrokken was bij een ernstig ongeval, is vrijdag rond het middaguur overleden in het ziekenhuis.
Het slachtoffer wilde wegrijden op zijn fiets maar verloor het evenwicht. Een auto die net passeerde kon de 16-jarige niet meer ontwijken en reed tegen hem aan. Het slachtoffer liep een ernstige verwonding aan zijn hoofd op en is overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Door de politie wordt onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding en het ontstane letsel.

Inbraak restaurant

OPEINDE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een restaurant aan de Nijtap. Tussen woensdag 31 augustus en vrijdag 2 september werd hier ingebroken. De dader(s) is/zijn op het dak geklommen en hebben een raam vernield. In het restaurant heeft men diverse brandblussers leeggespoten waardoor een grote chaos en waterlast ontstond. Het is nog niet bekend of er iets gestolen is.

Auto met bierblik bekogeld

DOKKUM – De politie heeft een 49-jarige inwoner van Holwerd aan gehouden voor vernieling. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.30 uur reed een 22-jarige bestuurder (woonplaats niet bekend) met zijn auto over de Keppelstraat. Op een geven moment werd er door man een bierblikje naar de auto gegooid waardoor de auto schade opliep. Aan de hand van het opgegeven signalement troffen agenten de 49 jarige aan bij een horecagelegenheid aan de Keppelstraat. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Aanrijding

ZANDHUIZEN – De politie heeft vrijdag rond 20.15 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Meulenveldweg. Hier was een auto, die bestuurd werd door een 70-jarige inwoner van Utrecht, in een greppel gereden. De bestuurder was gewond geraakt. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen.

Invordering rijbewijs

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige inwoner van Heerenveen. Agenten zag de 48-jarige op zijn scooter door het centrum van Heerenveen rijden en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 615 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist vlucht weg

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur een auto in beslag genomen. Tijdens een alcoholcontrole op de Ureterpervallaat werd de bestuurder van een rode Audi staande gehouden. De blaastest wees uit dat de man te veel gedronken had en mee moest naar het politiebureau voor een ademanalyse. Op dat moment gaf de bestuurder gas en ging er vandoor. Met meerdere politie eenheden is naar de auto gezocht. De auto werd, zonder bestuurder, geparkeerd aangetroffen op het Gernaard. Het voertuig is in beslaggenomen en overgebracht naar het politiebureau. Door de politie wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de bestuurder.

Ongeval

FINKUM – De politie heeft vrijdag rond 16.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Hege Hearewei. Een 77-jarige bestuurder uit Hallum was hier met zijn scootmobiel in een sloot gereden. Tijdens het passeren van een tegenligger was de 77-jarige in de berm gekomen en had de controle over zijn voertuig verloren en was in een sloot gereden. Omstanders hebben het slachtoffer uit het water gehaald en weer op het droge gebracht. De Hallummer raakte niet gewond en werd door agenten naar huis gebracht.

Brand

HEERENVEEN – De politie heeft vrijdag rond 17.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning boven een winkelpand aan de Gedempte Molenwijk. Een medewerker van een installatiebedrijf had werkzaamheden uitgevoerd aan het dak van dit pand. Na deze werkzaamheden was hij weggegaan. Even later bemerkte een bewoonster van de woning boven de winkel dat er brand ontstaan was in haar woning. De gewaarschuwde brandweer kon het vuur snel onder controle krijgen. Wel liepen de woning- en winkel rook- en water schade op.

Snelheidscontrole

NIJBEETS – Naar aanleiding van klachten heeft de politie vrijdag in- en in de omgeving van Nijbeets op de drie locaties snelheidscontrole gehouden. 1300 voertuigen passeerden de radar waarvan er 104 bestuurders te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 136 kilometer waar 80 kilometer toe is gestaan.

Alcoholcontrole

DACHTEN – De politie heeft van vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 05.00 uur in Drachten en omgeving een alcoholcontrole gehouden. 643 bestuurder hebben een blaastest moeten ondergaan. Drie van hen hadden te veel gedronken. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt

112Fryslan