Fryslân, 03-10-2009 • Politieberichten van vrijdag 2 oktober 07.00 uur tot zaterdag 3 oktober 11.00 uur.

Dokkum: politie zoekt getuigen van gijzeling
De politie zoekt getuigen van een gijzeling die plaats vond in de nacht van 11 op 12 september. In die betreffende nacht werd door de politie een wietkwekerij aangetroffen in een afbraakwoning aan de Gossesstrjitte. Agenten troffen daar 122 potten met hennepplanten die al gerooid bleken te zijn. Later werd bij de politie aangifte gedaan door een 39-jarige inwoner uit Dokkum en een 20-jarige inwoonster uit Damwoude, die in diezelfde nacht door een groep personen van hun vrijheid beroofd waren geweest. Hierbij werden ze bedreigd en mishandeld. De politie vermoedt dat de gerooide wietkwekerij in relatie staat met deze geweldplegingen. Vermoedelijk is door de daders gebruik gemaakt van een blauwe personenauto, van het merk Audi, type stationwagon voorzien van een zilveren dakrail. De beide slachtoffers werden die nacht gedwongen plaats te nemen in deze auto. Dit moet zijn gebeurd tussen 22.00 uur en 00.45 uur in de Gossesstrjitte en op het parkeerterrein bij het winkelcentrum aan de Hoofdweg in Damwoude.

De politie heeft inmiddels een team samengesteld, dat een onderzoek naar deze feiten instelt.

Wij komen graag in contact met mensen die de bewuste auto of een vergelijkbare auto hebben gesignaleerd of iets van de ontvoering cq gijzeling hebben gezien. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Leeuwarden: politie lost straatroof op
De politie heeft met de aanhouding van twee mannen uit Leeuwarden van 20 en 21 jaar en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een straatroof opgelost. Op zaterdagavond 19 september liep een 22-jarige man uit Veenwouden op de Heerestraat toen hij werd overvallen. Onder bedreiging van een mes stond het slachtoffer zijn geld en telefoon af. Op basis van verklaringen en onderzoek hield de politie op woensdag 23 september de beide mannen uit Leeuwarden aan. Op maandag 28 september kon de derde verdachte worden aangehouden. De mannen zijn in bewaring gesteld.

Dokkum: politie onderzoekt diefstal bromfiets
De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte bromfiets van het merk Honda voorzien van het kenteken DX-488-L. De bromfiets stond geparkeerd op de Rondweg-noord en werd donderdagavond weggenomen. Een 18-jarige man uit Oosternijkerk deed aangifte.

Kootstertille: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend op de Rykswei een aanrijding afgehandeld waarbij een 22-jarige automobilist uit Noordburgum gewond raakte. Een 23-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde reed over de Kooiweg en wilde de Rykswei oprijden. Hij zag daarbij de 22-jarige bestuurder over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De man uit Noordburgum zat bekneld in zijn auto en werd door de brandweer bevrijd. Hij is met nek- en rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Kollumerpomp: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagochtend op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige beginnend bestuurder uit Drachten. De automobilist passeerde een controle met de lasergun met 145 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd er proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijfspand aan de Ossekamp. Vrijdagavond werd daar een raam geforceerd, waarna het hele pand is doorzocht. Voor zover bekend werd alleen een hoeveelheid sigaretten weggenomen. Een 60-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagavond op verschillende locaties in en om Leeuwarden het verkeer gecontroleerd. Tegen vijf automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 121 km/u op de Groningerstraatweg, waar ter plaatse een maximumsnelheid geldt van 70 km/u.

Drachten: aanhouding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 16-jarige inwoner van Bakkeveen aangehouden. Agenten in burger zagen de jongeman eerst op het Van Knobbelsdorfsplein een fiets omver trappen en vervolgens op De Drift wildplassen. Hij werd daarop naar het bureau overgebracht, waar voor beide feiten proces-verbaal werd opgemaakt.

Drachten: eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op A7 ter hoogte van Drachten. Een 31-jarige automobilist uit Emmen was daar door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijtgeraakt en tegen de vangrail in de midenberm gebotst. De bestuurder wist zijn auto op de vluchtstrook tot stilstand te brengen. De man leek ongedeerd, maar werd na enkele minuten toch onwel. Hij werd daarom voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Franeker: inbraak winkel
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Voorstraat. Daar werd zaterdag rond 02.00 uur een ruit aan de voorzijde ingeslagen, waarna uit een vitrine in de winkel onder meer een aantal telefoons werd weggenomen. Een 20-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht op het Vrijheidsplein een 27-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. Wat de aanleiding voor de mishandeling was is niet duidelijk.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag, 22.30 uur, Gaestdyk, Tytsjerk, 24-jarige automobilist uit Sloten, 710 ug/l, bestuurder was met zijn auto in een sloot beland.[/li]
[li]Zaterdag, 01.30 uur, Spanjaardslaan, Leeuwarden, 44-jarige bromfietser uit Stiens, 690 ug/l, bromscooter in beslag genomen in verband met recidive en eerdere invordering rijbewijs.[/li]
[li]Zaterdag 01;15 uur, Saturnusweg, Leeuwarden, 53-jarige fietser uit Leeuwarden. Werd door voorbijganger bewusteloos en met hoofdwond op straat aangetroffen. Met ambulance naar ziekenhuis waar bloedproef werd afgenomen.[/li][/ul]

112Fryslan

})