Politieberichten van zaterdag 3 maart

Bestuurder gezocht na verlaten plaats ongeval

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar een bestuurder die maandagochtend, 27 februari, betrokken was bij een aanrijding op het Zuidvliet ter hoogte van de Oostergrachtswal. Een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden reed op haar fiets over het Zuidvliet komende vanuit de richting van de Amelandsdwinger. Omstreeks 10.45 uur reed zij de brug over en op het moment dat zij het fietspad op wilde rijden, kwam achter haar een donkerkleurige gezinsauto aangereden. Achter het stuur zat een man die aan het bellen was. Deze auto reed te dicht bij haar langs waardoor haar voorwiel geraakt werd door de achterzijde van de auto. Hierdoor kwam zij ten val. De betrokken automobilist is doorgereden. Aan de val heeft de 18-jarige een zwaar gekneusde arm en een pijnlijke heup overgehouden. De auto is over het Zuidvliet in de richting van het Noordvliet gereden. Bent u de bestuurder of bent u getuige geweest van deze aanrijding en heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Controle ganzenjacht

IT HEIDENSKIP – De politie heeft vrijdagochtend samen met opsporingsambtenaren van de provincie Fryslân een controle gehouden op de ganzenjacht. Uit de omgeving van It Heidenskip kwam de melding dat mogelijk een jager op ganzen aan het jagen was gebruikmakend van een lokfluit. Het is verboden om lokmiddelen te gebruiken. De opsporingsambtenaren gingen het weiland in. Door de dichte mist was het erg lastig de juiste locatie te vinden. Echter een 52-jarige man uit Koudum werd gevonden. Bij zijn jachthut lagen drie geschoten kolganzen. De man gaf aan dat hij de geschoten ganzen als lokkers had neergelegd. Het gebruik van een lokfluit ontkende hij. In totaal werden 4 kolganzen in beslaggenomen. Deze soort mag worden gedood op grond van de provinciale verordening Schadebestrijding. Echter lokmiddelen mogen niet worden gebruikt, dus ook geen gedode ganzen als lokvogels. Door de provincie Fryslân werd proces-verbaal opgemaakt voor overtreding/misdrijf van de flora en faunawet.

Onderzoek brand

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die vrijdagochtend omstreeks 09.50 uur kort woedde in een pand aan de Johan Willem Frisostraat. In dit pand worden kamers verhuurd. Op de tweede verdieping had de brand gewoed. Na de melding waren meerdere politie-eenheden snel ter plaatse. Hierdoor konden agenten enkele personen van hun bed lichtten en gewonden voorkomen. Alle aanwezige personen konden het pand veilig verlaten. De uitslaande brand had de brandweer snel onder controle. Vermoedelijk is de brand ontstaan nabij een gaskachel waarna rotzooi vlam heeft gevat. Of er sprake is van brandstichting of een andere oorzaak wordt onderzocht. De technische recherche zal dan ook een technisch onderzoek instellen.

Aanrijding

WIJNEWOUDE – De politie heeft vrijdagochtend een verkeersongeval op de Biskopsreed afgehandeld. Omstreeks 11.35 uur had daar een aanrijding plaatsgevonden tussen twee auto’s. Hierbij was de auto van een 78-jarige man uit Wijnjewoude over de kop geslagen. De andere auto, bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Donkerbroek was in de sloot terechtgekomen. Beide bestuurders zijn met onbekend letstel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht. Bureau Verkeersongevalsanalyse (VOA) van de politie Fryslân is dan ook ter plaatse gekomen voor onderzoek.

Mishandeling

REDUZUM – De politie heeft vrijdagavond een mishandeling onderzocht waarbij een 61-jarige man uit Reduzum werd aangehouden. Een 16-jarige jongen uit Ideard had met de politie gebeld nadat hij omstreeks 19.50 uur op de Legedyk was geslagen door de 61-jarige. Ter plaatse hoorden de agenten van de jongen dat de man het groepje, waar de 16-jarige deel van uitmaakte, had benaderd. De man gaf aan dat er op het pleintje niet gevoetbald mocht worden. Dit ontaarde in een discussie tussen de groep en de man. De 61-jarige haalde vervolgens uit naar de 16-jarige die een klap kreeg. Het signalement van de man werd doorgegeven. Niet veel later kwam de man vanuit de richting van de Haedstrjitte aanlopen waarna hij werd aangehouden. Na verhoor werd de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De jongen deed aangifte.

Aanhouding na inbraak

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige had gezien dat een aantal mannen over een schutting op de Van Bildstraat waren geklommen en in de richting van de Noorderbolwerk waren gelopen. Hij had via 1-1-2 de politie gealarmeerd over deze verdachte situatie. Meerdere politie-eenheden ontvingen deze melding met het signalement en gingen zoeken. Tegelijkertijd kwam de melding binnen dat er een inbraak had plaatsgevonden in een woning aan het Oud Kaatsveld. Daarbij was een kluis gestolen. De kluis werd op enkele meters van de woning aangetroffen en voor sporenonderzoek inbeslaggenomen. Vervolgens werd het gebied rondom het Noorderbolwerk afgezet door meerdere politie-eenheden. Mogelijk dat de mannen die eerder waren gezien iets met deze inbraak te maken hadden. Om 00.30 uur kwam de melding van de eerste getuige dat hij een van de mannen op de Hertog van Saxenlaan in de kraag had gevat en aangehouden. De politie heeft de verdachte overgenomen en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. Bij de verdachte werden handschoenen en inbrekerswerktuig aangetroffen. Dit is inbeslaggenomen. Voor de woninginbraak moet nog aangifte worden gedaan.

Forse snelheidsovertreding

A7 HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Raerd. De automobilist haalde rond 01.15 uur op de A7 agenten, in een onopvallend voertuig, met hoge snelheid in. De agenten volgden de man waarbij een snelheid van 190 kilometer per uur werd gemeten terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Nabij de afslag Tjalleberd kreeg de 44-jarige een stopteken waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na zware mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een mishandeling. In een uitgaansgelegenheid aan de Noordkade was onenigheid ontstaan waarbij een 32-jarige vrouw uit Oudega (Sm) was betrokken. Ter plaatse hoorden de agenten meerdere getuigen. De vrouw zou het pand worden uitgezet waarna er met de beveiligingsmedewerker duw en trekwerk ontstond. Als gevolg hiervan werd zij bij de keel gegrepen en van de trap geduwd. Ambulancepersoneel kwam ter plaatse om de 32-jarige te behandelen waarna zij met een forse hoofdwond naar het ziekenhuis in het dorp werd overgebracht. De 30-jarige beveiligingsmedewerker uit de gemeente Skarsterlân aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Voor verhoor is hij op het politiebureau ingesloten. Vanwege de behandeling in het ziekenhuis heeft de vrouw uit Oudega nog geen aangifte kunnen doen.

Ongeval door rijden onder invloed

INDIJK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Agenten kregen omstreeks 02.50 uur de melding dat een voertuig op de kop in de sloot lag op de Indyk. Ter plaatse bleek het voertuig totaal verwoest. Vermoedelijk door het rijden onder invloed van alcohol heeft de man tijdens zijn rit de berm geraakt en een stuurcorrectie moeten uitvoeren. Daarna is hij tegen een boom tot stilstand gekomen. De brandweer haalde samen met personeel van de ambulance de man uit het voertuig. De 23-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek waar een bloedproef werd afgenomen. Het rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Belediging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 26-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten zagen de fietser over de kruising van de Dwarsvaart met de Kaden fietsen. De 26-jarige stak daarbij zijn middelvinger omhoog en riep daarbij beledigende woorden in de richting van de agenten. Daarna ging hij er vandoor de Noorderdwarsvaart op waar hij zijn fiets aan de kant gooide en de bosjes in dook. Liggend achter een heg troffen de agenten de man aan waarna hij werd aangehouden. Op het politiebureau volgde het verhoor. Zaterdagochtend werd de 26-jarige heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Beginnende bestuurders rijbewijs kwijt na overmatig alcoholgebruik

SIJBRANDAHUIS/JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op twee locaties het rijbewijs ingevorderd van een beginnend bestuurder. Dat ging om:

SIJBRANDAHUIS – Surveillerende agenten zagen omstreeks 03.45 uur een personenauto, zonder het voeren van verlichting, op de Parklaan in Dokkum rijden. Agenten gingen de auto volgen en zagen dat de bestuurder al slingerend in de richting van Rinsumageest reed. Op de Trekwei in Sijbrandahuis werd de 18-jarige bestuurder uit Oentsjerk staande gehouden. Na een blaastest volgde op het politiebureau een ademanalyse met als 380 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 5 uren. De bestuurder bleek sinds 2 maanden in het bezit te zijn van zijn rijbewijs. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moet de 18-jarige de cursus Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) volgen.

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)

De EMA is een maatregel binnen de vorderingsprocedure van het CBR. Het is een driedaagse cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Deelname aan deze cursus is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Ook als cursisten onvoldoende actief en constructief hebben deelgenomen aan de EMA wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Het doel van de EMA is voorkomen dat deelnemers in de toekomst onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer. De kosten voor de cursus bedragen €732 en dienen door de deelnemer zelf betaald te worden. Kijk voor meer informatie op [url]www.cbr.nl[/url].

JOURE – Surveillerende agenten zagen omstreeks 05.30 uur bij het tankstation aan de Geert Knolweg een personenauto aankomen rijden. Het voertuig stond opeens stil, bleef staan en reed vervolgens weg. De agenten besloten de 44-jarige bestuurder uit Sneek te controleren op het rijden onder invloed. Er werd een blaastest afgenomen en op het politiebureau volgde een ademanalyse met 700 ug/l als uitslag. Goed voor een rijverbod van 10 uren. Het ging hier om een beginnend bestuurder. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt en wordt de 44-jarige aangemeld voor het Alcoholslotprogramma (ASP).

Alcoholslotprogramma (ASP)

Het Alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Deelnemers hebben de beschikking over rijbewijs B met code 103 ‘rijden met een alcoholslot’. Het Alcoholslotprogramma zal een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Maar liefst een kwart van alle doden in het verkeer is gerelateerd aan alcohol. De kosten voor de cursus bedragen €1000 en dienen door de deelnemer zelf betaald te worden. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten rond het alcoholslot zelf zoals het inbouwen ervan en het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op [url]www.cbr.nl[/url].

112Fryslan