Politieberichten van zaterdag 3 december

Mannen redden leven plaatsgenoot (rectificatie)

KORTEHEMMEN – Een 32 en 14-jarige inwoner van Beetsterzwaag hebben donderdagmiddag door hun kordate optreden het leven gered van een 15-jarige plaatsgenoot. De 14-jarige jongen en het 15-jarige slachtoffer waren op de fiets vanuit Drachten op weg naar huis. Ter hoogte van de Boerestreek in Kortehemmen kreeg het 15-jarige meisje vermoedelijk een epileptische aanval. Ze belandde daardoor met fiets en al in de sloot en kwam onder water te liggen. De 32- jarige man die net aankwam fietsen bedacht zich geen moment en sprong de sloot in. De 14-jarige jongen rende vervolgens naar een huis en liet daar door de bewoners de hulpdiensten waarschuwen. De 32-jarige man hield totdat de 14-jarige jongen terugkwam het hoofd van hun plaatsgenoot boven water. Toen de 14-jarige jongen terugkwam haalden de beide mannen het slachtoffer gezamenlijk uit het water. Het ambulancepersoneel ontfermde zich over het 15-jarige slachtoffer. Ze was onderkoeld en had mogelijk water binnen gekregen. Het meisje werd per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man gewond bij aanrijding

REDUZUM- De politie heeft vrijdagmiddag op de A32 op het viaduct ter hoogte van de afslag Sneek een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 47-jarige inwoonster van Wijdewormer licht gewond raakte. De vrouw die in haar auto reed en wilde afslaan in de richting van Sneek, werd toen zij moest afremmen van achteren aangereden door de auto die bestuurd werd door een 60-jarige inwoner van Steggerda. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het MCL te Leeuwarden. De andere betrokken automobilist kwam met de schrik vrij.

Goederen weggenomen bij woninginbraak

APPELSCHA- De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond in een woning aan de Ofslag. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door enkele ramen en deuren aan de achterzijde van de woning te forceren. In de woning richtten zij tijdens hun zoektocht naar waardevolle spullen veel schade aan en namen zij flatscreen televisie mee. De eigenaar deed aangifte.

Zwanger vrouw gewond bij aanrijding

WOLVEGA- De politie heeft vrijdagmiddag in de splitsing Houtstraat me de Grindweg een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 22-jarige inwoonster van Wolvega licht gewond raakte. De vrouw die in haar van rechts kwam, kreeg op de kruising van gelijke orde, geen voorrang van de bestuurder van de auto die bestuurd werd door een 60-jarige inwoner van Warten. De vrouw, die 5 maanden zwanger is, werd uit voorzorg en met lichte nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen.

Koperdiefstal

WOLVEGA- De politie onderzoekt de diefstal van een 30 meter lange koperen bliksemgeleider. Vrijdagmorgen ontdekte een medewerker op het dak van een zorginstelling aan de Deken Mulderstraat dat de koperen leiding van het dak van het gebouw was gehaald. De 47-jarige medewerker deed aangifte.

Gestolen scootmobiel teruggevonden

DRACHTEN- De politie heeft de scootmobiel die in de nacht van donderdag op vrijdag werd weggenomen uit een hal van flatgebouw aan de Burefen, na een tip van een oplettende burger teruggevonden. De getuige had van de diefstal via een nieuwsuitzending van Omrop Fryslân gehoord en belde direct de politie via 1-1-2 toen hij deze in de Nachtegaalstraat zag staan. Het voertuig welke eigendom is van een 54-jarige gehandicapte inwoonster van Drachten werd door de politie veiliggesteld en zal vandaag, na beoordeling van eventuele schade aan de eigenaresse terug worden De invalide vrouw deed aangifte.

Diefstal gereedschap

GARIJP- De politie onderzoekt de diefstal van gereedschap uit een bedrijfswagen die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond in de Tuije. De daders kwamen de bedrijfswagen binnen door een de deur te forceren. Uit de auto werden diverse gereedschappen gestolen waaronder een boormachine, zaagmachine en een schroefmachine weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Garyp deed aangifte.

Inbraak in sportschool

HARLINGEN- De politie onderzoekt een inbraak in een sportschool aan de Oude Trekweg die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de sportschool binnen door een raam op het dak te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen. Een 60-jarige inwoner van Harlingen zal aangifte komen doen.

Aanrijding met letsel

OUDEHORNE- De politie is nu bezig met de afhandeling van een aanrijding die om 17.20 uur op de Schoterlandseweg N380 plaatsvond. Tijdens de aanrijding, waarvan de oorzaak op dit moment nog niet bekend is, raakte één persoon gewond. Hij/zij werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. (morgen hopelijk meer informatie.)

Vrouw gewond bij aanrijding

DAMWALD- De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.00 uur een aanrijding met letsel op de Haadwei afgehandeld. Een 38-jarige inwoonster van Broeksterwâld werd van achteren aangereden door een 20-jarige automobilist uit Damwâld toen zij in haar auto voor het afslaande verkeer stond te wachten. De vrouw werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man aangehouden voor mishandeling

LEMMER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige Leeuwarder in een woning aan de Kof aangehouden op verdenking van mishandeling. De man kreeg in een horecagelegenheid ruzie met een 23-jarige inwoner van Lemmer waarmee hij op stap was. Eenmaal buiten zette de ruzie zich voort waarna de Leeuwarder de Lemster zodanig sloeg dat hij een hoofdwond en schade aan zijn gebit opliep. Het slachtoffer is vervolgens naar huis gelopen, gevolgd door de verdachte. In de woning kregen de twee opnieuw woorden. Een andere huisgenoot belde via 1-1-2 de politie. De verdachte kon worden aangehouden en werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer moest zich onder behandeling van een arts stellen. Hij deed aangifte.

Achtervolging na poging inbraak

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een poging inbraak bij een ijzer en metaalhandel aan de Stuurboord. Vrijdagavond rond 22.10 zag de eigenaar van het bedrijf op beveiligingcamera’s dat drie mannen met een inbraak bij haar bedrijf bezig waren. Direct belde zij via 1-1-2 de politie en gaf het merk, type en kleur van de betrokken auto door. Op een gegeven moment werden de drie mannen tijdens hun werkzaamheden door iets gestoord en stopten met hun actie waarna zij in hun auto stapten en met hoge snelheid wegreden. Aanrijdende agenten zagen op de Opperkoatsterwei nabij Jistrum het voertuig rijden en gaven de bestuurder een stopteken. Vervolgens stopte de auto en de drie mannen sprongen uit de auto en sprongen in een naast gelegen sloot. Daarna verdwenen zij in de duisternis. Een zoekactie naar de “natte” Engels sprekende mannen leverde helaas niets op. De auto werd in beslag genomen.

Rijbewijs kwijt na snelheidovertreding

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Buitenpost ingevorderd. Agenten zagen de man op de N355 in zijn auto rijden en besloten hem met de lasergun te controleren. Daarmee constateerden zij dat hij 155 kilometer per uur reed daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder werd staande gehouden en moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging

SNEEK- De politie heeft vrijdagavond in een woning aan de Gudsekop een 52-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte bedreigde een 35-jarige inwoner van Sneek met de dood. Nadat deze de politie via 1-1-2 had gebeld, kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

De 35-jarige Sneker deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een raam van een woning aan de Princes Beatrixstraat. Rond 05.00 uur gooide de verdachte een steen door de ruit van de woning van zijn ex. Doordat de aangeefster, een 38-jarige inwoner van Harlingen direct via 1-1-2 de politie had gebeld, kon de verdachte in naastgelegen steeg door de agenten worden aangehouden. Hij werd in het politiebureau voor verhoor ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Politie onderzoekt brand coniferenhaag

DRACHTEN- De politie onderzoekt een geval van mogelijke brandstichting van een coniferenhaag nabij een woning aan de Engwerd die rond 06.00 uur plaatsvond. Hierbij werd de coniferenhaag over een lengte van 12 meter door het vuur beschadigd en kon een carport van de buren door snel ingrijpen door de bewoner worden behouden. De politie wil graag in contact komen met mensen die rond 06.00 uur in de omgeving van de brand iets gezien hebben of mogelijk anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde zijn 21-jarige vriendin in de woning die daarop een vriendin belde die vervolgens de politie via 1-1-2 waarschuwde. In de woning werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Baarn aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de man een fiets op de Nieuwestad in de gracht gooide. De agenten, die een goed signalement van de verdachte via de getuige hadden gekregen, konden de verdachte even later aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Spookrijder op de N31

WERGEA- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 31-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Rond 05.00 uur kregen de agenten een melding van de Meldkamer Noord-Nederland van spookrijder die in zijn auto op de N31 uit de richting Drachten naar Leeuwarden reed. Ter hoogte van Wergea wisten de agenten de spookrijder te traceren en hem vervolgens klem te rijden. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 410 ug/l blies. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij en rijverbod van 6 uur.

Visstroper aangehouden

SUDWEST-FRYSLAN- De politie heeft vrijdagmiddag op het Heegermeer een 24-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vistropen. Tijdens een gezamenlijk actie van politie, Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (voorheen AID), de Dierenpolitie kwam de verdachte in beeld. Hij was ter hoogte van Woudsend bezig was met het uitzetten van “staand want”. Dit is het plaatsen van een staand net van 1 meter hoogte die over een lengte, in dit geval van 800 meter, onder water wordt uitgezet. Op deze wijze wordt op grove wijze snoekbaars weggevangen. Buiten de beoogde visvangst worden ook nog eenden en ander watervogels gevangen. Wanneer de vogels in de netten verstrikt raken, sterven deze dieren. Bij de verdachte werd 200 kilogram snoekbaars aangetroffen. De vis, de boot met buitenboordmotor, 800 meter net werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Laptops gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak die vrijdagavond tussen 19.00 uur en 24.00 uur plaatsvond in een woning aan de Engelumerstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam aan de achterzijde te forceren. Uit de woning werd een tas, een portemonnee, en twee lattops gestolen. De 45-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 30-jarige inwoner van Sneek in de Eeltje Halbertsmastraat aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. De man sloeg naar

aanleiding van geluidsoverlast, welke werd veroorzaakt door zijn buurman, met een honkbalknuppel de ramen van de voordeur kapot. Toen de bewoner lawaai hoorde en naar zijn kapotte voordeur liep, stond de boze buurman nog voor de deur en bedreigde het slachtoffer vervolgens. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vier proces-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Vrijdag 23.25 uur, Populierstraat in Leeuwarden, een 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 240 ug/l; De bestuurder had geen rijbewijs en had nog drie geldboetes openstaan.
*Vrijdag 21.00 uur, Stadslaan in IJlst, een 35-jarige bromfietser uit IJlst, 645 ug/l; Hij moest zijn rijbewijs inleveren.
*Zaterdag 03.30 uur, Harlingersingel in Leeuwarden, een 27-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 300 ug/l; Hij reed zonder rijbewijs.
*Zaterdag 04.20 uur, Ruiterskwartier in Leeuwarden, een 27-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 405 ug/l. Hij is beginnend bestuurder en moest zijn rijbewijs inleveren.

112Fryslan

})