Politieberichten van vrijdag 2 april 07.00 uur tot zaterdag 3 april 13:00 uur.

Vermiste man gevonden dankzij Burgernet
LEEUWARDEN – Een 86-jarige inwoner van Leeuwarden is donderdagmiddag dankzij Burgernetdeelnemers terug gevonden. De familie van de man had hem eerder die middag als vermist opgegeven bij de politie. Het signalement van de 86-jarige werd doorgegeven en de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met de politie keken de honderden deelnemers uit naar de man. Bij de Meldkamer kwamen meerdere telefoontjes binnen van mensen die de bejaarde man hadden zien lopen. Dankzij de Burgernetdeelnemers werd de man dan ook snel terug gevonden.

Bestuurder scootmobiel gewond na aanrijding
FINKUM – Een 90-jarige bestuurder van een scootmobiel uit Finkum is vrijdagmiddag op de Bredyk in zijn woonplaats gewond geraakt. De man reed met zijn scootmobiel een voorrangskruising op. Hij zag daarbij vermoedelijk een naderende auto over het hoofd. De 29-jarige bestuurster uit Hallum probeerde door krachtig remmen een aanrijding te voorkomen, maar slaagde daar niet in. De 90-jarigte werd met lichte verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
WOLVEGA – De politie heeft vrijdag de rijbewijzen ingevorderd van drie automobilisten na een forse snelheidsovertreding. ‘s Ochtend werd het rijbewijs van een 49-jarige automobilist uit Geldrop ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de A32 een snelheidscontrole met de lasergun met 172 kilometer per uur, terwijl op deze weg 120 kilometer per uur mag worden gereden. ’s Avonds werd er wederom gecontroleerd met de lasergun. Een 21-jarige beginnende bestuurder uit De Meern passeerde de controle met 171 kilometer per uur. Niet veel later passeerde een 28-jarige beginnende bestuurder uit Heerenveen de controle met 175 kilometer per uur. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de bestuurders ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
OPSTERLAND – De politie heeft vrijdag op drie klachtlocaties in de gemeente Opsterland op snelheid gecontroleerd. Vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur werd er op de Boerestreek onder Ureterp gecontroleerd met de radar. Hier passeerden 491 voertuigen, waarvan er 21 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste bestuurder reed hier 108 kilometer per uur. Van 12.15 uur tot 17.00 uur werd er op Klauwertswei onder Siegerswoude gecontroleerd. Hier passeerden 1265 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 207 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste bestuurder reed ook hier 108 kilometer per uur. Tenslotte werd er van 17.15 uur tot 19.30 uur op de Gerdyksterwei onder Beetsterzwaag gecontroleerd. Hier passeerden 688 voertuigen, waarvan er 84 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste bestuurder was hier een motorrijder en die reed maar liefst 143 kilometer per uur.

Brand in natuurgebied aangestoken
DE WESTEREEN – De politie onderzoekt een brand in een natuurgebied aan De Lange Reed. Diverse mensen belden met de Meldkamer Fryslân om door te geven dat er brand in het natuurgebied was. De brandweer had het vuur snel onder controle. Desondanks ging er ruim 50 m2 riet verloren. Afgelopen dinsdag was in het gebied ook al brand. Een getuige kon de agenten vertellen wie de brand had gesticht. Deze jongen kan bezoek van de politie verwachten.

Twee verdachten aangehouden voor bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in de Nauwesteed een 24-jarige inwoner van Capelle aan den IJssel aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Later die middag werd ook een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor hetzelfde feit. Surveillerende agenten zagen op De Weaze de twee lopen. Het was de agenten bekend dat de twee in drugs dealden. Er volgde een controle en de 24-jarige hield in zijn hand iets verborgen voor de agenten. De man probeerde te vluchten, maar dit werd voorkomen. De verdachte werd naar de grond gebracht en er ontstond een worsteling. Met behulp van pepperspray kon de man worden aangehouden. De 23-jarige was er inmiddels vandoor gegaan. Hij kon later die middag elders in de stad alsnog worden aangehouden. Tijdens de fouillering van de 24-jarige man vonden de agenten een aantal bolletjes met daarin vermoedelijk drugs. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau verlaten. De 23-jarige bleek nog een gevangenisstraf van 30 dagen te hebben openstaan. De man werd overgebracht naar de gevangenis.

Man gestoken met mes
DRACHTEN – De politie onderzoekt een steekincident op de Hooizolder, waarbij een 32-jarige inwoner van Drachten gewond raakte. Surveillerende agenten kregen een melding dat er iemand met een mes zou zijn gestoken. De agenten waren samen met personeel van de ambulance snel ter plaatse. Het 32-jarige slachtoffer liet aan de agenten een steekwond zien. Hij werd vervolgens door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht de man het ziekenhuis weer verlaten. De agenten hadden ondertussen de identiteit van de dader achterhaald. Hij werd echter niet in zijn woning aangetroffen. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Auto in beslag genomen
KOLLUM – De politie heeft vrijdagavond de auto van een 44-jarige inwoner van Kollumerpomp in beslag genomen. Tijdens de surveillance zagen de agenten de betreffende auto geparkeerd staan bij een supermarkt in het centrum. Navraag bij de Meldkamer leerde hen dat de auto geschorst was en dat er dus niet in mocht worden gereden. De auto van de man werd dan ook in beslag genomen.

Snelle motorrijder raakt rijbewijs kwijt
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond op het Ureterpvallaat het rijbewijs van een 24-jarigte motorrijder uit Drachten ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen de man op zijn motor met hoge snelheid over de Waldwei rijden. Er werd een gemiddelde snelheid van 163 kilometer gemeten, terwijl op deze weg 100 kilometer per uur is toegestaan. De man kreeg een stopteken, waarna het rijbewijs van de snelle motorrijder werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Belg aangehouden voor bedreiging
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat een 27-jarige inwoner van Brussel aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was samen met een vriend door twee portiers uit de horecagelegenheid gezet. Het duo was vervelend aanwezig en viel daarbij onder andere een meisje lastig. Eenmaal buiten bedreigde 27-jarige Belg één van de portiers met de dood. De politie werd gewaarschuwd en de man werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Rijden onder invloed van drugs
LEMMER A6 – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag van een 45-jarige inwoner van Almere een bloedproef afgenomen. De man was eerder die nacht door de agenten aangetroffen in de bosjes naast de A6. Zijn auto stond met de alarmlichting aan op de vluchtstrook. Reden voor de agenten om te stoppen. In de auto zat niemand, maar vanuit de bosjes kwam geluid. De man uit Almere gaf aan dat hij slechte drugs had gebruikt en zich niet goed voelde. De man ging vrijwillig met de agenten mee naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef bij hem afgenomen vanwege de verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man sinds 2008 was geschorst. Ook hiervoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Omdat de man bleef klagen over zijn gezondheid werd voor hem een taxi geregeld. De taxi heeft de Almeerder overgebracht naar de Dokterswacht in Heerenveen.

Verdachte aangehouden voor mishandeling
LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Lemmer een 17-jarige inwoner van het dorp aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die nacht had de jongen in een horecagelegenheid twee 17-jarige dorpsgenoten geslagen. Eén daarvan had hij ook geslagen met een glas. Beide jongens werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De agenten hoorden later die nacht van het voorval van het uitgaanspubliek. De eigenaar van de horecagelegenheid had het niet nodig gevonden om de politie te waarschuwen. In het ziekenhuis van Sneek werden de twee slachtoffers achterhaald en beide jongens deden aangifte. De verdachte kwam later die nacht zichzelf melden bij het politiebureau in Lemmer. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie gewonden na eenzijdig ongeval
IDEARD A32 – De politie heeft zaterdagochtend vroeg een eenzijdige aanrijding op de A32 nabij Ideard onderzocht. Een auto met daarin vier personen was van de weg geraakt. Het sloeg over de kop en kwam uiteindelijk tot stilstand in een sloot. Toen de agenten arriveerden zaten er twee mannen en een vrouw in de berm. De drie waren gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De drie verklaarden tegenover de agenten dat ze de auto niet hadden bestuurd. De bestuurder werd echter door de agenten niet meer aangetroffen. De identiteit van de man is bij de agenten bekend en hij kan dan ook bezoek van de politie verwachten. De gehuurde auto raakte zwaar beschadigd.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hondecoeterstraat. In de nacht vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De bewoners lagen op dat moment te slapen en hebben niks van de inbraak gemerkt. Uit de woning werden onder andere een tv, fotocamera, horloge en een portemonnee weggenomen. De 23-jarige bewoonster deed aangifte. De rechercheurs van de Forensische Opsporing (voorheen TR) doen nader sporenonderzoek.

Grote alcoholcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote alcoholcontrole in Leeuwarden gehouden. Twaalf agenten, waaronder twee op een motor, controleerden op diverse locaties 563 bestuurders van auto’s, bromfietsen, scooters en snorfietsen. Van hen moesten er 21 mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Een erg hoge score volgens de controlerende agenten. Uiteindelijk werd er tegen 17 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Daarnaast kregen de 17 ook nog een rijverbod. Van vijf van hen werd ook nog eens het rijbewijs ingevorderd. Onder deze vijf zaten ook een aantal bestuurders van een scooter. Toen het rijbewijs werd ingevorderd realiseerden ze zich niet dat ze nu ook geen auto meer mogen besturen.

Politie controleert op alcohol in het verkeer
FRYSLAN – Naast de grote alcoholcontrole in Leeuwarden controleerde de politie ook elders in de provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer. In vijf gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Vrijdag, 16.00 uur, Lemsterpad in Lemmer, een 35-jarige automobilist uit Lemmer, 845 ug/l;
Vrijdag, 19.40 uur, Stationsweg in Drachten, een 47-jarige snorfietser uit Drachten, 590 ug/l;
Zaterdag, 00.40 uur, Oostergoostraat in Grou, een 35-jarige automobiliste uit Grou, 580 ug/l;
Zaterdag, 01.20 uur, Bregeloane in Augustinusga, een 20-jarige beginnende bestuurder uit Gerkesklooster, 635 ug/l;
Zaterdag, 01.50 uur, De Splitting in Drachten, een 38-jarige bestuurder van een bromfiets uit Drachten, 600 ug/l.[/bullets]

Verdachte van straatroof aangehouden na Burgernetactie
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmorgen na een Burgernetactie een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een straatroof. Op de Stinzenflora werd een 70-jarige vrouw het slachtoffer van een straatroof. Buurtgenoten en familie begonnen met een zoektocht en de politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en er werd een goed signalement en vluchtrichting doorgegeven. De Meldkamer Fryslân besloot daarom een Burgernetactie op te starten. Samen met de deelnemers van Burgernet gingen de agenten op zoek naar de dader. Als snel bleek dat de man zich had verstopt op een terrein aan de Neptunusweg van een voormalig bouwbedrijf. Medewerkers van een naastgelegen scheepswerf hadden de Burgernetactie ook gehoord. Samen met de agenten sloten ze het terrein af. Vervolgens werd een hondengeleider door de Meldkamer gewaarschuwd. Hij kwam samen met zijn politiehond ter plaatse en begon een zoektocht. Al snel kon de 18-jarige worden aangehouden. De Leeuwarder werd tijdens zijn aanhouding gebeten door de politiehond. De man bekende de straatroof op de Stinzenflora. Daarbij raakte een 70-jarige vrouw uit Leeuwarden gewond aan haar schouder. Ze moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De buit is inmiddels teruggevonden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.


Op 22 april gaat Burgernet ook van start in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn in die gemeenten al 5600 Burgernetdeelnemers

Op 22 april 2010 gaat Burgernet ook van start in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn in die gemeenten al 5600 Burgernetdeelnemers.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan