Fryslân, 29-11-2008 • Politieberichten van vrijdag 28 november 07.00 uur t/m zaterdag 29 november 07.00 uur

Vermiste Nick Stork terecht
De politie heeft vrijdagochtend de 15-jarige Nick Ilan Stork, die sinds twee weken werd vermist, in Drachten aangetroffen. Op basis van zijn internetgegevens en activiteiten op internet kon zijn verblijfplaats worden achterhaald. Nick verkeert in goede gezondheid en is overgedragen aan bureau Jeugdzorg.

Noordwest Fryslân: grootschalige controles in samenwerking met partners
De politie heeft op woensdag 26 en donderdag 27 november in de gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Terschelling en Vlieland diverse controles uitgevoerd op het gebied van verkeer, openbare orde, bijzondere wetten en milieu en opsporingszaken. Diverse ondersteunende teams werden tijdens deze controle ingezet zodat er op meerdere vakgebieden gecontroleerd kon worden.
Ook was er de samenwerking met de KLPD, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Staatsbosbeheer en de Douane. De politie wilde via deze controles zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar in de gemeentes aanwezig zijn en daarbij een aandeel leveren in het veiligheidsgevoel van de inwoners. De resultaten zijn dan ook breed:

Verkeer
In totaal 755 processen-verbaal met onder andere 640 keer voor snelheidsovertredingen, 46 keer voor fietsen zonder verlichting, 26 keer voor het rijden zonder gordel en daarnaast ook voor onverzekerde voertuigen, niet kunnen tonen van rijbewijs en het voeren van onjuiste verlichting. Bij een controle van een personenauto van een 20-jarige man uit Wijnaldum trof de politie illegaal vuurwerk aan. Daarbij zijn 30 vlinderbommen en 58 nitraatcrackers in beslag genomen.

Executieactie
Bij een executieactie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. In totaal zijn 52 adressen bezocht en ruim 4200 euro aan boetes geïnd.

Milieu/bijzondere wetten
Processen-verbaal voor het vissen met levend aas, afvalstorten, storten van tuinafval, afvalverbranding en controle op het strandrijden op Terschelling. Tevens wordt door Staatbosbeheer onderzoek gedaan naar mogelijk negen overtredingen op de wet op de ruimtelijke ordening waarbij particulieren annexeren van grond van Staatsbosbeheer.

Controle bedrijven
Bij een vijftal bedrijven zijn ruim 100 werknemers gecontroleerd waarbij 12 personen zijn bekeurd voor het niet bij zich hebben van een geldig identiteitsbewijs op de werkplek.

Openbare orde en opsporing
Bij de opsporingsactie zijn diverse voorbereidingen getroffen voor diverse zaken en daarnaast onderzoek gedaan naar diefstal, vernielingen aan bushokje en speeltuin.

Appelscha: aanrijding op de N381
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding afgehandeld op de provinciale weg N381. Rond 18.00 uur verneemt een 28-jarige bestuurder uit Musselkanaal dat zijn auto met aanhanger gaat slingeren waardoor zijn combinatie schaart en dwars op de weg komt te staan. Het voertuig van een 47-jarige vrouw uit Cornwerd boort in de rechterflank van de auto met aanhanger en komt daarna in de sloot tot stilstand. Twee inzittenden in de auto van de vrouw uit Cornwerd werden door het ambulancepersoneel opgevangen met letsel aan hun bovenlichaam. Beide voertuigen zijn total loss verklaard. De N381 is tot ongeveer 20.30 uur afgesloten geweest voor het verkeer.

Leeuwarden: getuigenoproep, mishandeling
De politie komt graag in contact met getuigen van een mishandeling op de Drachtsterweg in Leeuwarden. Vrijdagmiddag rond 14.50 uur werd een 14-jarige jongen uit Leeuwarden door een groep van zeven jongens mishandeld. Het slachtoffer werd meerdere malen geslagen en geschopt en van zijn fiets afgetrokken. Inmiddels zijn van deze groep, twee 14-jarige verdachten uit Leeuwarden, aangehouden. Getuigen kunnen zich via het telefoonnummer 0900 – 8844 melden bij de politie.

Leeuwarden: verkeerscontrole, overtredingen maximum snelheid
De politie heeft een gerichte verkeerscontrole gehouden op bestuurders die met hun auto’s op vrijdagavond regelmatig bijeenkomen op de Junokade. Het is gebruikelijk dat deze bestuurders met ‘gepimpte’ auto’s door Leeuwarden rijden. Ze vallen op door het lawaai dat de uitlaten van hun auto’s produceren. In totaal werden vier rijbewijzen ingevorderd. De snelste bestuurder passeerde met 182 km/u de Anna Vondelingweg, waar 70 km/u per uur is toegestaan. Het rijbewijs van deze beginnend bestuurder is ingevorderd en zijn auto in beslag genomen. Op de Groningerstraatweg waar eveneens 70 km/u is toegestaan werd de snelheid van een bestuurder gemeten op 124 km/u. Twee snelheidsheidsovertreders werden tenslotte op de Aldlansdyk staande gehouden nadat zij 117 km/u reden waar 50 km/u is toegestaan. Bij deze controle werden tevens vier automobilisten bekeurd voor het rijden onder invloed waarbij van een beginnend bestuurder het rijbewijs werd ingevorderd nadat hij 615 ugl blies. Verder werden er nog twee bekeuringen uitgereikt voor het rijden door rood licht en een bekeuring voor het rijden met gladde banden. Tegen alle bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wanswerd/Stiens: snelheidsovertredingen
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige man uit Zwaagwesteinde. Op de Iedyk ter hoogte Wanswerd zagen surveillerende agenten het voertuig met een hoge snelheid rijden in de richting van Burdaard. Na een achtervolging kon de automobilist staande worden gehouden in Hallum. Zijn snelheid was gemeten op 119 km/u waar 60 km/u is toegestaan.
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige bestuurder uit Stiens. Op de Bredyk, waar 80 km/u is toegestaan, passeerde de automobilist een controle met 138 km/u. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Tevens had de man voor 320 ug/l gedronken.

De Wilgen: controle naar aanleiding van klachten.
De politie heeft vrijdagmiddag op de Drachtster Heawei controles uitgevoerd naar aanleiding van klachten over te snel rijdende motorvoertuigen. Hierbij werden 30 voertuigen gecontroleerd. Er werden twee processen-verbaal uitgereikt voor de snelheid, 104 km/u en 103 km/u. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 80km/u.

Lemmer: politie houdt jonge winkeldieven aan.
De politie heeft vrijdagavond twee meisjes, 14-jarige en 16-jarige beide uit Lemmer, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In een winkel aan de Stationsweg viel het duo bij het personeel op doordat zij gezamenlijk in een hokje kleding wilde passen. Nadat het tweetal de winkel had verlaten hing in het pashokje een lege hanger. Omdat het vermoeden bestond dat zij kleding hadden meegenomen zonder te betalen werd de politie ingeschakeld. Met een duidelijke omschrijving van het signalement kon het duo uiteindelijk op de Pluut worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau.

Dokkum: agressief rijgedrag, tegen gevel aan gereden
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Dokkum. Rond 20.00 uur kreeg de politie de melding dat een bestuurder met zijn auto al verschillende aanrijdingen zou hebben gehad en door was gereden. De melder kon, omdat hij achter de verdachte aan reed, de positie doorgeven aan de agenten. Op de Liobastraat werd het voertuig aangetroffen. Daarbij had de bestuurder de gevel van een pand geraakt en tevens een geparkeerde auto. Voor zijn gevaarlijke rijgedrag werd zijn rijbewijs ingevorderd. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed was van alcohol en drugs is hij overgebracht naar het politiebureau voor uitgebreid onderzoek en verhoor.

112Fryslan

})