Politieberichten van zaterdag 29 mei.

Politie houdt mannen aan voor zware mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdag 28 mei een 22-jarige inwoner van Marum, een 22-jarige en een 25- jarige uit Heerenveen, aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Donderdag 27 mei rond middernacht werd bij de politie een melding ontvangen dat een 44-jarige jarige inwoner van Heerenveen op It Helmhout in elkaar geslagen was door drie mannen. Toen de man samen met zijn vrouw hun hond uitliet passeerde hen een brommer die veel lawaai maakte en zonder licht reed. De bromfietser werd door hen aangesproken en verzocht om de motor van de brommer uit te doen. De bromfietser was het hier niet mee eens en vertelde dit tegen twee van zijn vrienden die zich daar ook in de buurt ophielden. Gezamenlijk gingen ze verhaal halen bij het slachtoffer. Deze werd door hen geslagen en tegen de grond gewerkt. Toen de man op de grond lag werd hij nog diverse keren geschopt en geslagen. De ter plaatse gekomen agenten troffen aan de hand van de opgegeven signalementen op de Hoopstede de Marumer en 25- jarige Heerenvener aan. Bij het zien van de agenten ging de Marumer er vandoor maar kon na een korte achtervolging aan worden gehouden. De 25-jarige Heerenvener is ook aangehouden en beiden zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Aan de hand van het ingestelde politieonderzoek is op vrijdag 28 mei rond 13.30 de derde verdachte aangehouden.Het slachtoffer is ernstig gewond geraakt aan zijn hoofd en heeft zich onder dokters behandeling moeten laten stellen.

Politie houdt fietsendieven aan
DRACHTEN – De politie heeft begin april twee 19-jarige verdachten en één 18-jarige verdachte, allen afkomstig uit Drachten, aangehouden op verdenking van het stelen van een groot aantal fietsen. De zaak kwam aan het rollen toen de politie begin april de jongens op heterdaad betrapte bij het stelen van een fiets. Tijdens de verhoren bekenden de jongens dat zij de afgelopen zes maanden tussen de 100 en 150 fietsen gestolen hadden. De fietsen, meestal uit het dure segment, werden voor een groot deel verkocht aan een 41-jarige heler uit Drachten. Bij hem werden nog vijf van de gestolen fietsen aangetroffen. De Drachtster is over de heling gehoord en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uit het politieonderzoek kwam vast te staan er nog steeds mensen zijn die geen aangifte doen van de diefstal van hun fiets of dat hun aangifte onvolledig is en cruciale gegevens, zoals merk en framenummer, ontbreken.

De politie waarschuwt voor de diefstal van fietsen door middel van een zogenaamde loper. Fietsen met een ouder type slot van het merk AXA, type 583, SL7 en SL9, zijn namelijk gemakkelijk met een loper te openen. De fietseigenaren doen er dan ook verstandig aan om verouderde type’s AXA- sloten te vervangen. De nieuwe typen sloten van AXA, de Defender RL en Solid, kunnen niet geopend worden met een loper. Ook wordt u aangeraden om de gegevens van uw fiets zoals merk, type en framenummer te noteren en goed te bewaren.

Als uw fiets gestolen is kunt u op een willekeurig politiebureau aangifte doen. Ook kunt via het Internet op de website [url=http://www.politie.nl/politiefryslân]www.politie.nl/politiefryslân[/url] uw aangifte invullen en versturen naar de politie.

Vrachtwagen kantelt op de N31
DRACHTEN – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de N31 ter hoogte van de afrit naar de A-7 richting Groningen. Vrijdag rond 16.30 uur werd er via 1-1-2 een melding ontvangen dat er een vrachtwagen gekanteld was. De vrachtauto vervoerde een dieplader met hierop een asfaltfrees. De ter plaatse gekomen agenten zagen dat de vrachtwagen gekanteld was op de afrit in een scherpe bocht. De chauffeur, een 49-jarige inwoner van Scharmer, was met de schrik vrijgekomen. Hij vertelde tegen de agenten dat hij in de scherpe bocht de controle over de vrachtauto kwijt was geraakt en dat de auto vervolgens gekanteld was. Het verkeer kon via de vluchtstrook langs het ongeval geleid worden. In verband met de berging van de vrachtauto is de is de afrit van 18.00 uur tot 22.30 uur afgesloten. Het verkeer is omgeleid via het industrieterrein A7.

Politie houdt man aan voor opgeven valse naam
JUBBEGA – De politie heeft een 21-jarige man uit Jubbega aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Vrijdag rond 22.50 uur kwam er bij de politie klachten binnen over een groep jongeren die zich vervelend gedroegen in de omgeving van de Jelle van Dam weg. Surveillerende agenten zagen dat enkelen uit de groep bier dronken op straat en hoorden dat steeds hard op een toeter geblazen werd. De agenten hebben de groep aangesproken en gesommeerd om weg te gaan. De Jubbegaaster die behoorlijk onder invloed van alcohol was, wilde niet mee werken. Toen hij van één van de agenten een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op. Hier voor werd hij aangehouden. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding aangespannen wagen met personenauto
TERSCHELLING – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding tussen een aangespannen wagen en een auto. Vrijdag rond 21.00 uur reed een 42-jarige inwoner van Oosterend met zijn aangespannen wagen over de Badweg. Op de kruising met de Hoofdweg wilde hij in de richting van Oosterend rijden. Doordat er veel grind op de Badweg lag, kon hij de wagen niet tot stilstand brengen. De paarden schrokken van het lawaai wat het remmen te weeg bracht en raakten van slag. De combinatie reed de kruising over en botste tegen een personenauto die bestuurd werd door een 66-jarige inwoner van West Terschelling. De voorzijde van de auto raakte beschadigd en de bestuurder liep letsel op. Hij moest zich onder dokters behandeling laten stellen. De paarden raakten lichtgewond.

Politie houdt man aan voor vernielingen
LEMMER – De politie heeft een 28-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen. Vrijdag rond 19.00 uur werden er bij de politie gemeld dat twee mannen een ruit en een scooter vernield hadden op Lijnbaan. Aan de hand van door getuigen opgegeven signalementen hebben agenten een onderzoek ingesteld. Eén van de verdachten werd aangetroffen in het centrum. De verdachte, die behoorlijk onder invloed was, is door de agenten aangehouden. De Lemster verzette zich tegen zijn aanhouding is geboeid overgebracht naar het politie bureau waar hij ter ontnuchtering in is gesloten. De identiteit van de tweede verdachte is bekend. Hij wordt binnenkort aangehouden.

Politie vordert rijbewijs in
BAKKEVEEN – De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige bestuurder uit Bakkeveen. In de nacht van vrijdag 28 mei op zaterdag 29 mei rond 02.00 uur zagen surveillerende agenten de bestuurder rijden terwijl een koplamp van zijn auto defect was. De agenten hebben de bestuurder op De Biskop staande gehouden. Aangezien de verdenking bestond dat de man onder invloed van alkohol verkeerde, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 600 ug/l. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan