Politieberichten van zaterdag 29 januari.

Burgernet belt binnenkort met nummerherkenning
FRYSLAN – Vanaf 1 februari belt Burgernet met een herkenbaar telefoonnummer. Bij een telefoontje van Burgernet is dan direct te zien dat het om een burgernetmelding gaat. Door te kiezen voor een herkenbaar nummer is de verwachting dat nog meer aangesloten mensen deelnemen aan een burgernetactie. De politie en de deelnemende gemeenten adviseren het herkenbare telefoonnummer (0343-529850) op te slaan in de telefoon. Komt er een burgernetmelding, dan is dat direct in het telefoonscherm te zien.Lees hier het volledige bericht

Fietsverlichtingscontrole
JELSUM – De politie heeft vrijdagochtend tussen 07.00 en 08.00 uur een verlichtingscontrole op de Bredyk gehouden. De meeste fietsers hadden hun verlichting goed voor elkaar. Vijf fietsers kregen een bekeuring voor een defect achterlicht. Kijk voor meer informatie over fietsverlichting op [url=http://www.valopmetjefiets.nl]www.valopmetjefiets.nl[/url]

Meisje op fiets aangereden
SNEEK – De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding op de Worp Tjaardastraat afgehandeld. Een 31-jarige automobiliste uit Sneek raakte rond 08.30 uur een 11-jarig meisje uit Sneek op de fiets nadat het meisje plotseling overstak. De 11-jarige is met letsel aan haar been overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Eenzijdig ongeval
SINT JACOBIPAROCHIE – De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdige aanrijding op de Geert Veenhuizenstraat afgehandeld. Een 26-jarige automobiliste uit Sint Jacobiparochie verklaarde dat een van haar kinderen tijdens het rijden iets tegen haar zei. Hierop keek de bestuurster om om te reageren. Vervolgens reed zij tegen een geparkeerde auto aan. Via het trottoir kwam het voertuig op de kop terecht. Een van de kinderen, een 6-jarig meisje werd ter controle en met aangezichtletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurster en het andere kind kwamen met de schrik vrij.

Wapens en illegaal vuurwerk inbeslaggenomen
WASKERMEER – De politie heeft vrijdag een pand aan de Breebergweg onderzocht. Afgelopen donderdag waren twee bewoners, een 36-jarige man en een 51-jarige man, aangehouden op verdenking van diefstal van een aanhangwagen. [url=http://www.politie.nl/friesland/nieuws/werknemerspakkendieven.asp]Zie hiervoor het bericht: Werknemers pakken dieven.[/url] De beide mannen hadden een aanhangwagen meegenomen naar een schuur aan de Breebergweg. De politie kon de twee aanhouden en zij werden voor nader onderzoek ingesloten.

Op die locatie startte de politie donderdag een uitgebreid onderzoek waarbij een milieuovertreding werd geconstateerd. Zo troffen agenten 20 dode tropische vogeltjes en was de verzorging van paarden onvoldoende. Daarmee is een onderzoek opgestart naar dierenkwelling door de politie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Daarnaast ging de politie vrijdag de schuur verder onderzoeken en trof daarbij 100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen waaronder lawinepijlen, vlinders, strijkers en nitraatcrackers. Daarnaast werden op verschillende plekken in totaal 3 vuurwapens, 6 kogelgeweren, 3 pistolen en 3 luchtdrukpistolen aangetroffen.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/kopie%20van%20p1280173_tcm7-653725.JPG[/img]

Het vuurwerk en de wapens zijn inbeslaggenomen. De beide mannen werden vrijdag heengezonden voor het incident van afgelopen donderdag maar konden direct weer worden ingesloten in verband met de inbeslagname van de wapens en het vuurwerk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Aanrijding fietsster en auto
SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval op de Oppenhuizerweg afgehandeld. Rond 14.00 uur kwam een 70-jarige fietsster ten val na een aanrijding met een 32-jarige automobilist uit Sneek. De bestuurder wilde de vrouw inhalen terwijl de vrouw linksaf sloeg. Dit met een aanrijding tot gevolg. De hulpdiensten werden gealarmeerd waaronder een traumahelikopter. Deze bleek later niet nodig te zijn. De fietsster is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Bestuurder in de slip
BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval op de Van Harinxmaweg afgehandeld. Een 21-jarige automobilist uit Ureterp was met zijn voertuig tegen een boom tot stilstand gekomen. Hij verklaarde met zijn voertuig in de slip te zijn geraakt en daardoor de controle over het stuur verloor. Met verwondingen aan zijn hoofd is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Controle op klachtlocatie
LEEUWARDEN/GOUTUM – De politie heeft vrijdagavond op diverse locaties in de stad verkeerscontroles gehouden. Daarbij werden vier bekeuringen uitgeschreven onder andere voor het negeren van rood licht. Tevens werd er toezicht gehouden rond een eetgelegenheid aan de Bredyk. Hier klagen omwonenden regelmatig over geluidsoverlast van bezoekers die veel lawaai veroorzaken met hun auto’s. Hier hebben drie bestuurders een bekeuring gekregen. Twee voor het onnodig veroorzaken van geluid. De bekeuring bedraagt 180 euro. Een bestuurder kreeg een bekeuring voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats. Hij stond daar een half uur geparkeerd en zat binnen te eten. Aan de agent kon hij geen invalidenparkeerkaart laten zien waardoor hij fout geparkeerd stond en hiervoor een bekeuring kreeg.

Ongeval met dodelijke afloop
DRACHTEN – Een 34-jarige man uit Litouwen is vrijdagavond als gevolg van een eenzijdig ongeval overleden. De man bestuurde een personenauto met een 27-jarige man uit Litouwen als passagier. Op de Noorderhogeweg heeft de bestuurder door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren en kwam na het raken van een boom tot stilstand. De 34-jarige man overleed ter plaatse. De 27-jarige werd lichtgewond en ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinge. De rijbaan is enkele uren afgesloten geweest voor technisch onderzoek. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

Auto over de kop
DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft vrijdagavond een ongeval op de A7 ter hoogte van Drachstercompagnie afgehandeld. Een 21-jarige automobilist uit Noordwijk (Zuid-Holland) had de macht over het stuur verloren, belandde in de berm en sloeg met het voertuig enkele malen over de kop. Vermoedelijk verloor hij de macht over het stuur nadat hij moest uitwijken voor een bestuurder die op de A7 invoegde. De passagier van de 21-jarige, een 52-jarige vrouw eveneens uit Noordwijk, werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

Vernielers op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Zwolle en een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat rond 00.00 uur de beide mannen een auto, geparkeerd op de Tjerk Hiddestraat, vernielden. Hij twijfelde geen moment, ging naar buiten en hield de 21-jarige vast tot de gealarmeerde politie kwam. Een van de aanrijdende politie-eenheden zag een persoon rennen op de Oostersingel. De man bleek te voldoen aan het signalement van de andere dader. Uiteindelijk kon ook de 22-jarige worden aangehouden. Beide personen zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 53-jarige eigenaar van de auto uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Politie start onderzoek na overlijden man
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek opgestart na het aantreffen van het lichaam van een 21-jarige man uit Dokkum. De man was met twee vrienden, een 32-jarige man en een 34-jarige man beide uit Dokkum, een avondje wezen stappen in Leeuwarden. Terug in Dokkum parkeerden zij op de Klaverstraat de auto waarna de 21-jarige in de auto bleef zitten te slapen en de vrienden naar binnen gingen. Toen zij rond 03.00 uur poolshoogte kwamen nemen merkten zij dat de man niet meer reageerde. Daarop werd de ambulance gewaarschuwd. Nog voordat deze er was reden de mannen in de betreffende auto met de 21-jarige met spoed naar het ziekenhuis voor hulp. Uiteindelijk kwam daar vast te staan dat de 21-jarige was overleden. In verband met de dood van deze man zijn de 32-jarige man en de 34-jarige man voor verhoor ingesloten. Onderzocht wordt wat hun betrokkenheid is. Omdat de doodsoorzaak van Dokkumer niet bekend is, is een onderzoek opgestart. Het lichaam van de 21-jarige is voor onderzoek inbeslaggenomen. Ook wordt er gesproken met getuigen en andere betrokkenen. De betreffende auto is voor nader sporenonderzoek inbeslaggenomen.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op rijden onder invloed. In Smallingerland en in Opsterland werden 45 blaastesten afgenomen waarbij een beginnend bestuurder en een ervaren bestuurder een proces-verbaal kregen voor het rijden onder invloed. In Sneek werd eveneens een alcoholcontrole gehouden. Hierbij werden 144 blaastesten afgenomen. In totaal werden 6 proces-verbalen opgemaakt waar van een 64-jarige man uit Bolsward het rijbewijs werd ingevorderd. De bromfietser werd gecontroleerd op de Bolswarderweg. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen met als resultaat 685 ug/l. Goed voor een rijverbod van 10 uren. De 64-jarige man was een beginnend bestuurder. Daarnaast kregen in Sneek nog vijf bestuurders een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Twee daarvan waren beginnend bestuurders. Op het Zuideinde in Fochteloo controleerden agenten een 19-jarige automobilist uit Oosterwolde. Na een blaastest volgde de ademanalyse met 455 ug/l als resultaat. Omdat het een beginnend bestuurder betrof werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan