Fryslân, 28-11-2009 • Politieberichten van vrijdag 27november 07:00 tot zaterdag 28 november 11:00 uur.

Twijzelerheide: politie houdt drie verdachten aan voor zware mishandeling
De politie heeft na een uitgebreid onderzoek twee inwoners van Twijzelerheide van 22 en 23 jaar en een 22-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De drie verdachten zitten nog vast. Het trio was betrokken bij vechtpartij in horecagelegenheid, waarbij twee bezoekers ernstig werden mishandeld.

Ruzie in horecagelegenheid
Op vrijdagavond 23 oktober 2009 ontstond er ruzie tussen diverse bezoekers in een horecagelegenheid in Twijzelerheide. Bij deze ruzie werd een 40-jarige inwoner van Zwagerbosch belaagd. De man probeerde zich te verdedigen met een mes. Eén van de bezoekers sloeg een bierfles bij de 40-jarige op zijn hoofd kapot. Hij liep daarbij verwondingen op. Een 35- jarige inwoner van Twijzelerheide wilde bemiddelen in de ruzie en de politie waarschuwen. Dit werd hem door een aantal bezoekers belet en hij werd vervolgens zwaar mishandeld. De twee mishandelde mannen deden aangifte bij de politie.

Onderzoek door politie
De politie stelde een uitgebreid onderzoek in. Zo werd er gesproken met vele getuigen. Door goede verklaringen konden de drie verdachten de afgelopen weken worden aangehouden. Het politieonderzoek is nog niet volledig afgerond. De drie verdachten zijn in opdracht van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Het trio zit nog steeds vast.

Drachten: automobilist gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft vrijdagochtend op de Noorderdwarsvaart een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 60-jarige automobilist uit Aldwâld gewond raakte. Een automobilist, leeftijd en woonplaats onbekend, zag te laat dat de auto’s voor hem tot stilstand waren gekomen. Een kop-staartbotsing was het volg. De 60-jarige bestuurder raakte gewond. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Anjum: twee automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op de kruising van de Stiemsterwei en de Staatsenwei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 27-jarige automobilist uit Eesveen en een 61-jarige inwoner van Grijpskerk gewond raakte. De 61-jarige bestuurder zag, vermoedelijk door de laagstaande zon, de 27-jarige bestuurder te laat en een aanrijding was het gevolg. Beide automobilisten raakten gewond en ze werden dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Wolvega: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdag aan het einde van de middag op de Stellingenweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 52-jarige automobilist uit Nijeholtpade gewond raakte. Een getuige verklaarde tegenover de agenten dat hij had gezien dat de 52-jarge automobilist met zijn auto in de berm was gekomen. Hierdoor had hij de controle over zijn voertuig verloren. De 52-jarige raakte met zijn auto een boom en kwam uiteindelijk in een sloot tot stilstand. De brandweer moest de bestuurder uit zijn beschadigde auto halen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na onderzoek op de spoedeisende hulp kon hij ’s avonds het ziekenhuis weer verlaten.

Stiens: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdag aan het einde van de middag op de Gysbert japicxstrjitte een aanrijding afgehandeld, waarbij een 74-jarige fietsster uit Stiens gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Stiens zag, vermoedelijk door het regenachtige weer, zijn plaatsgenote over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 27-jarige automobiliste uit Lemmer ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De vrouw had vrijdagavond op de Coopmansstraat en aanrijding veroorzaakt. Ze sprak met de benadeelde partij af dat ze naar de parkeerplaats bij het Kalverdijkje zouden rijden. Eenmaal aangekomen bij het parkeerterrein reed de vrouw rechtdoor in de richting van Camminghaburen. De vrouw voerde geen verlichting en schreeuwde behoorlijk. Ze nam een rotonde drie keer en kwam uiteindelijk in het gras tot stilstand. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de agenten gingen met de vrouw in gesprek. Ze maakte een erg verwarde indruk. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Vanwege haar gevaarlijke rijgedrag werd haar rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De vrouw werd vervolgens overgedragen aan haar zorgkader.

Leeuwarden: politie neemt mes in beslag
De politie heeft vrijdagavond op het station van Leeuwarden een mes in beslag genomen van een 16-jarige inwoner van Stiens. Surveillerende agenten fouilleerden de jongen omdat het bekend was dat hij weleens in het bezit van wapens kon zijn. In de kleding van jongen vonden ze een broodmes. Het mes werd in beslag genomen. Tegen de 16-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Veenscheiding. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden sieraden, geld en een laptop weggenomen. De 55-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Er heeft inmiddels een buurtonderzoek plaatsgevonden.

Joure: fietsers bekeurd voor fietsen in voetgangersgebied
De politie heeft vrijdagavond 12 fietsers bekeurd omdat ze in het voetgangersgebied van de Midstraat fietsten. Afgelopen week was er in de media gewaarschuwd dat er vrijdagavond gecontroleerd zou gaan worden, Tijdens de controle ontsprongen 15 fietsers de dans omdat ze vroegtijdig afstapten of omdat ze één van de stegen in gingen. Desondanks kregen 12 fietsers een bekeuring. Eén van hen kreeg er zelfs twee. Na zijn eerste bekeuring stapte hij weer op de fiets. Nadat hij zo’n 60 meter had gefietst kreeg hij weer een bekeuring. In het waarschuwingsbericht van afgelopen week werd een boetebedrag van 60 euro genoemd, dit moet echter 20 euro zijn. De politie gaat de komende periode vaker controleren op het fietsen in het voetgangersgebied van de Midstraat.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Zwaai. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd overhoop gehaald. Er werden een laptop, een geldbedrag, een digitale camera en sieraden weggenomen. De 36-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelesteeg 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Via cameratoezicht was gezien dat de Leeuwarder een fiets probeerde te verkopen. Surveillerende agenten controleerden de betreffende fiets en al snel bleek dat deze als gestolen stond geregistreerd. De Leeuwarder werd vervolgens op verdenking van heling aangehouden. Bij de aanhouding moest een portier van een horecagelegenheid de agenten assisteren omdat de 39-jarige man nogal tegen stribbelde. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 45-jarige inwoner van Leeuwarden. De man liet in de nacht van vrijdag op zaterdag in deRozemastate zijn hond uit. Twee nog onbekende mannen passeerden hem en gooiden vervolgens vuurwerk naar zijn hond. De 45-jarige sprak de twee hierop aan. Eén van de mannen liep naar de 45-jarige toe en gaf hem een vuistslag. De Leeuwarder waarschuwde direct de politie en ondanks een zoektocht werden de daders niet meer aangetroffen. De Leeuwarder heeft aangifte gedaan.

Gorredijk: aanhoudingen na ernstige bedreiging ambulancepersoneel
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan deCompagnonsstrjitte een 25-jarige inwoner van Heiligerlee en een 28-jarige inwoner van Winschoten aangehouden op verdenking van bedreiging. Eén van de mannen had met de Meldkamer gebeld en om een ambulance verzocht. De ambulance reed naar de betreffende woning en de man werd door het ambulancepersoneel onderzocht. Men kwam al snel tot conclusie dat hij niet voor een behandeling naar het ziekenhuis hoefde te worden overgebracht. De twee eisten toen dat ze door het ambulancepersoneel naar Winschoten zouden worden gebracht. Op een vriendelijke manier werd uitgelegd dat daar geen sprake van kon zijn. Beide mannen werden agressief en het ambulancepersoneel werd bekogeld met een fles en een tree met bier. Daarnaast werden de hulpverleners ernstig bedreigd. Men was dan ook genoodzaakt om de noodknop in te drukken en om assistentie van de politie te vragen. De agenten waren snel ter plaatse. In de woning werden vervolgens beide mannen aangehouden. Dit ging gepaard met veel verzet en ook tijdens de rit naar het politiebureau moesten de agenten geweld gebruiken om één van hen rustig te krijgen. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. Het ambulancepersoneel heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: politie houdt verdachte aan voor vernieling auto’s
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning in het dorp ene 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De jongen had samen met een aantal jongeren auto’s vernield. In de Vossepol en deDr. Keyserstraat werden aan zeker tien auto’s vernielingen aangericht. Zo werden van meerdere auto’s de ruitenwissers afgebroken. Ook werd er over auto’s heen gelopen en er werden deuken ingetrapt. Diverse buurtbewoners gingen de straat op om de vernielers te achterhalen. De 17-jarige werd daarbij aangehouden. Hij wist echter te ontkomen. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de agenten gingen dan ook op zoek naar de 17-jarige. Hij werd in een woning in het dorp gevonden. De 17-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De namen van de overige verdachten zijn inmiddels bij de politie bekend. Ze zullen één dezer dagen bezoek van de politie kunnen verwachten. De gedupeerden moeten nog aangifte doen.

Leeuwarden: beveiligers houden man aan na vernieling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Heliconweg een man (leeftijd en woonplaats nog onbekend) overgedragen gekregen van beveiligers. De man had zich bij een feest vervelend gedragen. Hij werd door de beveiliging op zijn gedrag aangesproken. Toen dit niet hielp werd hij uit het WTC verwijderd. Vervolgens trapte de man een toegangsdeur in. Hij werd vervolgens door de beveiliging aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt twee verdachten aan na vechtpartij
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor een horecagelegenheid aan de Nieuwburen twee inwoners van Lemmer van 21 en 27 jaar aangehouden op verdenking mishandeling. Surveillerende kregen een melding van een vechtpartij bij de horecagelegenheid. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de twee Lemsters elkaar aan het opzoeken waren. De portier probeerde samen het personeel van de horecagelegenheid de twee uit elkaar te houden. Dit lukte echter niet en de agenten besloten dan ook om in te grijpen. Beide mannen werden aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen, waaronder in Leeuwarden waar 450 bestuurders werden controleerd, in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 14 processen-verbalen en rijverboden. Opvallend was volgende voorval:

[ul][li]Zaterdag, 04.40 uur uur, Noordkade in Drachten, een 19-jarige bromfietser uit Drachten, 645 ug/l.De bromfietser viel op omdat hij tegen het verkeer in reed. Daarnaast droeg hij en zijn pasagiere geen helm. Na een stopteken volgde er een controle. Toen bleek al snel dat de 19-jarige ook geen rijbewijs had. Naast het rijden onder invloed werd dan ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder helm en het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook tegen passagiere werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder helm.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 04.45 uur, De Weaze in Leeuwarden, een 38-jarige automobilist uit Steenwijk, 530 ug/l.. Surveillerende agenten op de mountainbike zagen dat de man met zijn tegen het verkeer in. Hij kreeg dan ook een stopteken. In plaats van te stoppen gaf hij extra gas bij en probeerde zo om de agenten heen te rijden. Dit mislukte en hij raakte daarbij dan ook één van de agenten. Die kwam met de schrik vrij. Het kenteken van de auto werd direct door gegeven aan alle eenheden van de politie in Leeuwarden. In de Sint Jacobsstraat kon de bestuurder klem worden gereden. Hij werd dan ook aangehouden. In de auto vonden de agenten een gebruikershoeveelheid speed. De auto werd in beslag genomen. De agent deed aangifte van poging zware mishandeling. De Steenwijker zit nog steeds vast.[/li][/ul]

In driegevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag, 00.05 uur, Skettersdyk in Wanswerd, een 69-jarige automobilist uit Wanserd, 845 ug/l.[/li]
[li]Zaterdag, 03.00 uur,Hertog van Saxenlaan in Franeker, een 18-jarige bromfietsster uit Sexbierum, 390 ug/l.[/li]
[li]Zaterdag, 03.05 uur, Skipfeartsein in Metslawier, een 22-jarige beginnende automobilist uit Metslawier, 590 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid door het dorp reed. De bestuurder werd tevens aangemeld voor de CBR cursus Educatieve Maatregel Alcohol.[/li][/ul]

[b]Politie neemt tien ton zwaar vuurwerk in beslag.[/]
Woensdagnacht heeft een onderzoeksteam van de drie noordelijke korpsen (Drenthe, Fryslân en Groningen), samen met de Bovenregionale Recherche Noord Oost Nederland en de Polizei Niedersachsen in de Duitse grensplaatsen Twist en Wielen in totaal tienduizend kilo zwaar explosief vuurwerk in beslag genomen. Bij deze actie is een man uit Almere aangehouden. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht.

Het interregionale team, dat zich de laatste maanden bezig houdt met onderzoeken, gericht op het op de markt brengen van zwaar explosief illegaal vuurwerk, nam op 3 november samen met de politie Noord Oost Gelderland al 15000 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag. Daarbij zijn ook sigaretten ter waarde van 25.000 Euro aangetroffen en in beslag genomen. De straatwaarde van de 25 ton in beslag genomen vuurwerk wordt geraamd op ongeveer 300.000 Euro.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan