Politieberichten van zaterdag 28 mei.

Sieraden van ouders verkocht voor drugs
SNEEK – De politie heeft met de aanhouding van een 63-jarige man uit de gemeente Sudwest-Fryslân op zaterdag 21 mei een onderzoek naar softdrugsgebruik afgerond. De 63-jarige juwelier werd aangehouden als verdachte van heling. Uit een onderzoek, dat liep van september 2010 tot en met mei 2011 naar aanleiding van softdrugsgebruik op een school voor voortgezet onderwijs in Sneek, kwam naar voren dat het gebruik deels werd bekostigd uit de verkoop van sieraden bij deze juwelier.

Aangiftes
Een aantal van deze sieraden was van diefstal afkomstig. Uit de verklaringen bleek dat de sieraden van de ouders werden gestolen en bij de juwelier werden verkocht. Door drie ouders werd aangifte van heling gedaan. Vier minderjarigen bleken dusdanig afhankelijk van softdrugs te zijn geworden dat zij de ouders moesten bestelen om in hun behoefte te kunnen voorzien.

Handel in de nabijheid van de school
De softdrugshandel bleek te zijn opgezet door een 18-jarige verdachte uit Sneek. De softdrug werd in de nabijheid van de school door hem verhandeld. Deze verdachte is inmiddels ook aangehouden en verhoord. Door de betrokken juwelier werden 15 aankopen gedaan van voornamelijk gouden sieraden. Het totale aankoopbedrag van de sieraden betrof ongeveer 850 euro.

Tegen de beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn zij heengezonden.

Politie is op zoek naar eigenaren navigatieapparatuur
HEERENVEEN – De politie heeft na de aanhouding, in de nacht van donderdag op vrijdag, van drie verdachten uit Heerenveen, een 21-jarige man, een 21-jarige vrouw en een 17-jarige jongen, vier Tom Tom’s aangetroffen. Tot nu heeft de politie één aangifte binnen. Vermoedelijk horen deze navigatieapparaten thuis bij eigenaren van auto’s in de wijk De Heide. Deze apparatuur is waarschijnlijk gestolen vanuit openstaande auto’s in deze wijk. De politie vraagt andere gedupeerden zich te melden en/of het doen van aangifte. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie op 0900 – 8844.

Aanhouding
Omstreeks 02:00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag meldde een getuige dat meerdere personen zich verdacht ophielden en langs woningen struinden. De getuige kon een goed signalement doorgeven en gaf door dat hij zijn navigatiesysteem mistte. Agenten startten in de omgeving een zoektocht. Op de Leeuwetand troffen zij een vrouw aan die voldeed aan het signalement. In haar fietstassen werden diverse navigatiesystemen aangetroffen waarna een aanhouding volgde. De vrouw kon enkele gegevens van de overige mogelijke verdachten geven. De wijk werd weer doorzocht maar er werd niemand aangetroffen. Tevens zochten de agenten in de omgeving van de woning van de verdachten. Uiteindelijk zagen zij de mannen op de Surinamesingel lopen waarna ook zij werden aangehouden. Voor nader onderzoek zijn alle drie de verdachten ingesloten.Zie hiervoor het politiebericht van vrijdag 27 mei.

Scooter onderuit
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend een eenzijdig ongeval op de Uranusweg afgehandeld waarbij een 62-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. Omstreeks 06:00 uur schrok de 62-jarige scooterrijder op de afrit van de Anne Vondelingweg van een tegemoetkomend voertuig. De man remde en ging vervolgens onderuit. Met nekletsel is de bestuurder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Ongeval
A31 – De politie heeft vrijdagochtend een eenzijdige aanrijding op de A31 ter hoogte van Marssum afgehandeld. Agenten gingen rond 11.30 uur poolshoogte nemen na een melding van een brandende auto. Ter plaatse troffen zij een automobiliste aan met pech. Van brand was geen sprake. Tijdens het aanspreken hoorden agenten een knal waarna een personenauto, bestuurd door een 66-jarige vrouw uit Franeker, in de berm tot stilstand kwam. De bestuurster verklaarde dat zij van achteren was aangereden en hierdoor van de weg was geraakt. Met nek- en rugletsel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Aanhouding na niet voldoen aan bevel/vordering
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering. Omstreeks 13.15 uur zagen surveillerende agenten dat een personenauto voor de kruising met de Wirdumerdijk het doorgaande verkeer blokkeerde. De bestuurster zat op dat moment te bellen in de auto en werd door de agenten verzocht haar voertuig te verplaatsen. De vrouw werd meerdere malen gevraagd een andere plek te zoeken maar hier voldeed zij niet aan. Zij gaf aan pech te hebben. Agenten boden aan om de auto even weg te duwen. Ook hiervan was de vrouw niet gediend. Op dat moment naderde de 36-jarige man de agenten. Daarbij schreeuwde hij en gaf aan zich niet met de vrouw te bemoeien. Enkele malen werd de Leeuwarder verzocht weg te gaan. Hier voldeed hij niet aan waarna hij werd aangehouden. De man verzette zich hevig. Uiteindelijk kon hij geboeid in de politieauto overgebracht worden naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Fietsster aangereden
NES (Ameland) – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Strandweg afgehandeld waarbij een 65-jarige inwoonster van Groningen gewond raakte. Omstreeks 15.10 uur reed een 63-jarige automobilist uit Nes het kruispunt van de Kievietsweg met de Strandweg op en kon niet meer remmen voor de passerende fietsster. Dit met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar de huisartsenpost. Daar is besloten haar naar de vaste wal over te brengen voor nader onderzoek in het ziekenhuis.

Twee gewonden bij aanrijding
OOSTERZEE – De politie heeft vrijdag aan het begin van de avond, omstreeks 17:55 uur een verkeersongeval op de N354 afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Vermoedelijk kon een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Scherpenzeel (Fr) niet meer uitwijken of remmen nadat op de kruising van de Herenweg voor hem een personenauto afsloeg in de richting van Oosterzee/Buren. Door de klap raakte de personenauto met drie inzittenden van de weg en via de berm dreigde deze de sloot in te rijden. Door passanten en later de brandweer werden spanbanden aan de auto vastgemaakt zodat deze niet verder weg kon glijden, de sloot in. Een 19-jarige passagier uit Lemmer zat bekneld in de auto en werd door de brandweer bevrijd. Met letsel aan zijn schouder is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Een andere inzittende (gegevens niet bekend) is met klachten aan de borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide bestuurders, waaronder de 21-jarige automobilist uit Lemmer, werden gecontroleerd door het ambulancepersoneel en kwamen met de schrik vrij. Door bureau Verkeersongevalsanalyse is een onderzoek ingesteld.

Bromfietsster onderuit
OOSTERSTREEK – De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval op de Dwarsvaartweg afgehandeld waarbij een 16-jarige bromfietsster uit Havelte gewond raakte. De 16-jarige reed in de richting van Boijl. Achter haar reed haar 17-jarige vriend uit Boijl op een scooter. Het meisje keek achterom om te zien waar haar vriend bleef. In een flauwe bocht begon vervolgens haar bromfiets te glijden waarna zij via de berm aan de andere kant van de weg in een greppel terechtkwam. Zij raakte daarbij een reflectorpaal en is met een wond aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wildplassen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige jongen uit Hempens aangehouden voor openbare schennis der eerbaarheid. Surveillerende agenten kregen op het Ruiterskwartier te horen van een getuige dat de 16-jarige zijn geslachtsdeel liet zien en dat hij zijn behoefte had gedaan tegen een gebouw. De jongen werd aangetroffen op de trappen van het gerechtsgebouw waarna een aanhouding volgde. Hij gedroeg zich daarbij vervelend en kon geen identiteitsbewijs tonen. Op het politiebureau is de man verhoord. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, openbaar dronkenschap en wildplassen. In de loop van de zaterdagochtend werd hij heengezonden.

Belediging
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor belediging. Rond middernacht spraken agenten de 19-jarige aan op de Gedempte Molenwijk omdat hij daar met een drinkglas liep. Hiervoor kreeg hij een bekeuring. Vervolgens liep de man een horecagelegenheid binnen. Even later passeerden agenten de horecagelegenheid waarbij de Heerenvener zijn middelvinger opstak. Hierop werd hij aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Fiets in de gracht gegooid
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de man rond 04.00 uur een fiets in de gracht op de Nieuwestad gooide. Hij sprak surveillerende agenten aan die de verdachte zagen lopen. Hij werd ingehaald en staandegehouden. Op het bureau is de 23-jarige ingesloten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden vier rijbewijzen ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]22.30 uur; Dokter Prakkenleane in Ureterp, 44-jarige man uit Ureterp, 810 ug/l;
02.20 uur, Hoeksterend in Leeuwarden, 18-jarige man uit Leeuwarden, 635 ug/l, betrof een beginnend bestuurder;
03.12 uur, Schrans in Leeuwarden, 41-jarige bromfietsster uit Leeuwarden, 680 ug/l;
03.34 uur, Waling Dykstrastraat in Vrouwenparochie, 50-jarige inwoonster van St. Jacobiparochie, 725 ug/l.[/bullets]

Meisje valt van paard
OOSTERWOLDE – De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op een terrein aan de Houtwal. Tijdens een springwedstrijd was een 16-jarige meisje uit Midwolde van haar paard gevallen en op een hindernis terecht gekomen. De traumahelikopter werd gewaarschuwd maar deze kon weer terugkeren. Per ambulance is de 16-jarige met letsel aan haar gezicht overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

112Fryslan