Fryslân, 28-03-2009 • Politieberichten van vrijdag 27 maart 07:00 uur tot zaterdag 28 maart 11:00 uur.

Leeuwarden: burger houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft donderdagmiddag op de Nylansdyk twee 15-jarige jongens uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat een 26-jarige Leeuwarder twee jongens had aangehouden die zojuist een ruit hadden ingegooid. De man had twee fietsen zien staan voor de ingang van het gebouw waar hij woont. Toen hij naar beneden liep, hoorde hij glasgerinkel en zag twee jongens weg lopen. De Leeuwarder is vervolgens achter deze jongens aangereden en hield hen aan op het Rietgras. De jongens bekenden meteen dat ze de vernieling hadden gepleegd. Vervolgens zijn de twee door de politie overgebracht naar het politiebureau. De 26-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl ]www.112heterdaad.nl [/url]

Tersoal: politie zoekt getuigen van visstroperij
De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie kunnen geven over visstropers die momenteel in de Zwette en de Kruisbrekken nabij Tersoal actief zijn. Deze stropers vissen met lange staande netten waardoor er snoekbaars wordt weggevangen. Ook vogels zoals eenden en meerkoeten, die in de netten verstrikt raken, verdrinken. In sommige gevallen worden de netten niet of veel te laat opgehaald. De aanwezige vis in het netten sterft en rot weg. U kunt een belangrijke bijdrage leveren om deze stropers aan te pakken. Hebt u iets gezien of heeft u informatie over deze stroppers? Bel dan met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Leeuwarden: verdachte bekend zeven inbraken in sportkantine
De politie heeft het onderzoek naar zeven inbraken in een clubgebouw aan het Kalverdijkje afgerond. Maandagochtend 23 maart werd een 29-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. Bij het clubgebouw waren in de afgelopen weken al zeven inbraken gepleegd. De beheerder besloot daarom samen met nog twee anderen op het terrein te surveilleren. Maandagochtend zagen ze de Leeuwarder naar het gebouw lopen en een plaat hout – die voor afdichting zorgde in verband met de vorige inbraak – van het raamkozijn aftrekken. De 29-jarige werd daarop aangehouden en overgedragen aan de politie. Deze namen de verdachte over, waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Bij fouillering werd bij de verdachte inbrekersgereedschap gevonden. Tijdens de verhoren bekende de Leeuwarder alle zeven inbraken in de sportkantine. Tevens bekende hij nog een diefstal van een laptop uit een bedrijf in Hallum. Deze diefstal vond plaats in september 2008. Op vordering van de officier van justitie werd de 29-jarige man door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Noordwolde: nog drie aanhoudingen na vechtpartij in borrelbus
De politie heeft in het onderzoek naar een vechtpartij, die plaatsvond in de nacht van zaterdag 21 maart op zondag 22 maart in een borrelbus in Noordwolde, nog drie verdachten aangehouden. Zondagavond 22 maart werden een 20-jarige inwoner van Jubbega en een 21-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden. Donderdagochtend 26 maart volgde de derde aanhouding van een 20-jarig inwoner van Langezwaag. Eerder hield de politie al vier andere verdachten aan.

Vechtpartij in borrelbus en op straat
In de nacht van zaterdag 21 maart op zondag 22 maart ontstond bij een horecagelegenheid in Eesveen onenigheid tussen een aantal jongeren. Deze onenigheid zette zich in de borrelbus voort en ontaardde in een vechtpartij. De chauffeur besloot de borrelbus in Noordwolde stil te zetten. De vechtpartij ging echter buiten door. De politie werd gewaarschuwd en diezelfde nacht konden vier inwoners van Jubbega van 17, 19, 20 en 21 jaar worden aangehouden. De vier werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de vechtpartij raakten twee inwoners van Noordwolde van 16 en 19 jaar gewond. De 19-jarige werd met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het slachtoffer houdt mogelijk blijvend letsel over aan de vechtpartij.

Onderzoek politie
De politie startte diezelfde zondag direct een onderzoek op. Zo werd gesproken met vijf aangevers uit Noordwolde en diverse getuigen. Ook de vier verdachten werden uitvoerig gehoord. Op basis van deze informatie konden zondagavond 22 maart twee verdachten worden aangehouden en donderochtend 26 maart volgde de derde aanhouding. Het onderzoek gaat nog door. Er wordt onder andere nog gesproken met een aantal getuigen.

Voorgeleiding verdachten
Op vordering van de officier van justitie werden op dinsdag 24 maart zes verdachten voor de rechter-commissaris geleid. Deze besloot om vijf verdachten in bewaring te stellen. Van deze vijf werd vrijdag 27 maart één verdachte geschorst. Hij blijft wel verdachte.

Burgum: verdachte aangehouden voor diefstal bromscooter
De politie heeft vrijdagmorgen om 10.00 uur een 19-jarige inwoner van Emmeloord aangehouden in een weiland nabij de Prins Willem Alexanderstraat voor de diefstal van een bromscooter. De scooter werd donderdagavond in de omgeving van het gemeentehuis gestolen. Oplettende agenten zagen een man op de gestolen bromscooter rijden. Zij zetten direct de achtervolging in en waarschuwden intussen hun collega’s. Nabij het park sprong de man van de bromscooter en vluchtte het park in. De dienders verlieten hun voertuig en renden achter de verdachte aan. Deze probeerde aan zijn achtervolgers te ontkomen door een vaart in te springen. De agenten bedachten zich geen moment en sprongen de man achterna het koude water in. Toen hij de overkant van de vaart had bereikt, rende de 19-jarige een weiland in. Hier kon hij door de agenten worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De bromscooter is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar.

Donkerbroek: politie onderzoekt drie inbraken in woningen
De politie onderzoekt drie woninginbraken in Donkerbroek allen gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag. Een 36-jarige bewoonster uit de Schoolstraat ontdekte dat de achterdeur van haar woning was opengebroken. Het is onbekend of de dader binnen is geweest en er worden geen goederen vermist. In de straat de Oude Hof werden twee inbraken gepleegd. Een 54-jarige man deed aangifte van inbraak waarbij twee portemonnees werden weggenomen. Men kwam binnen door het forceren van de achterdeur. Een 44-jarige vrouw deed aangifte van diefstal van twee portemonnees. Vermoedelijk kwam men hier via een onafgesloten achterdeur binnen.

Sneek: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel op de Wijde Burgstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een ruit van de etalage vernield. Via de kapotte ruit zijn diverse kledingstukken uit de etalage weggenomen. Een 39-jarige vrouw uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor het handelen in drugs
De politie heeft vrijdagmorgen op het Blokhuisplein een man aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten op de fiets passeerden een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Tijdens het passeren stopte de man iets in zijn jaszak waardoor hij opviel. De Leeuwarder werd hierop onderworpen aan een controle. Tijdens de fouillering van de verdachte vonden de agenten vijftien bolletjes drugs in zijn kleding. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Oudehaske: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf op de Hasker Utgong. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen door het inslaan van de ruit van de buitendeur. In het gebouw werd de bedrading in de meterkast vernield en er werd een klein geldbedrag weggenomen. Een 49-jarige vrouw uit Oudehaske deed aangifte.

Menaldum: automobiliste en passagiere gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag op de Rypsterdyk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 45-jarige automobiliste uit Itens en haar 9-jarige dochtertje gewond raakten. De bestuurster verklaarde tegen over de agenten dat ze even niet had opgelet. Ze kwam daardoor met haar auto in de berm en verloor toen de macht over het stuur. De auto botste tegen twee bomen en schoot vervolgens de weg over om daar in de berm tot stilstand te komen. De twee slachtoffers werden vakkundig door het personeel van de brandweer, ambulance en traumahelikopter uit de zwaar beschadigde auto gehaald. Moeder en dochter werden vervolgens ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vanwege het ongeval sloot de politie de Rypsterdyk tijdelijk af.

Drachten: politie ontmantelt hennepkwekerij in woning
De politie heeft vrijdagavond in een woning aan De Wetterwille een hennepkwekerij ontmanteld. Op de bovenste etage van de woning vonden de agenten een kwekerij met 300 hennepplanten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen. De eigenaar van de kwekerij moet nog gehoord worden door de politie.

Dongjum A31: twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft vrijdagavond van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 19-jarige beginnende bestuurder uit Harlingen passeerde een controle met de lasergun met 189 kilometer per uur. Net veel later passeerde een 40-jarige automobilist uit Midlum met 173 kilometer per uur. Op de A31 is 120 kilometer per uur toegestaan, de twee bestuurders kregen dan ook een stopteken. Vervolgens werd het rijbewijs van de twee ingevorderd. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt bestuurder aan voor het verlaten van de plaats van een ongeval
De politie heeft vrijdagavond nabij de Greunsbrug een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. De man was met een auto op de Aldlansdyk tegen een paal aangereden. Een medewerkster van de Meldkamer Fryslân was getuige van deze aanrijding. Ze zag dat de inzittenden uit de auto stapten en er vandoor gingen. Op haar aanwijzing konden de agenten de inzittenden nabij de Greunsbrug achterhalen. Na onderzoek bleek dat de 29-jarige de auto had bestuurd.Tijdens het gesprek met de bestuurder probeerde één van de inzittenden, een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden, dit te verhinderen. Ze werd diverse malen weggestuurd, maar ze bleef hinderlijk aanwezig. De agenten besloten daarom zowel de bestuurder als de vrouw aan te houden. Tijdens de afhandeling van de aanrijding stopte er een andere auto. In dit voertuig bleek de 20-jarige eigenaar te zitten van de auto die tegen de verkeerspaal was gereden. Na controle bleek dat de Leeuwarder nog een gevangenisstraf had openstaan. Vandaar dat ook hij werd aangehouden. De drie werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau. De 29-jarige bestuurder bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies tijdens de ademanalyse 1115 ug/l. Tevens bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat de auto niet was verzekerd. Tijdens de fouillering van de 20-jarige eigenaar van de auto vonden de agenten 35 pillen, vermoedelijk XTC. De pillen werden in beslag genomen. Alle drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft vrijdagavond in de Uniabuurt een 29-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De agenten spraken de man aan, waarna er een controle volgde. In de kleding van de 29-jarige vonden de agenten 23 bolletjes met vermoedelijk cocaïne. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De bolletjes zijn in beslag genomen.

Surhuisterveen: toezicht door politie tijdens koopavond en kermis
De politie heeft vrijdagavond in het centrum van het dorp toezicht gehouden. In verband met koopavond en een kermis was er veel jeugd op de been. De agenten, waaronder twee op de fiets, hadden speciale aandacht voor het drinken van alcohol op straat. Dit is niet toegestaan, en zeker niet als je minderjarig bent. Er werden hiervoor dan ook acht bekeuringen uitgeschreven.

Leeuwarden: drie rijbewijzen ingevorderd bij snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagavond naar aanleiding van diverse klachten op de vier toevoerwegen van en naar de Junokade op snelheid gecontroleerd en daarbij drie rijbewijzen ingevorderd. De klachten gingen over het geluid en de snelheid waarmee de veelal jonge beginnende bestuurders van en naar de Junokade rijden.
Drie motoragenten begonnen de controle met de lasergun op de Harlingerstraatweg. Vier bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze sneller reden dan de toegestane 100 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid was hier 170 kilometer per uur. Van deze automobilist, een 25-jarige Leeuwarder, werd dan ook het rijbewijs ingevorderd. Eén van de snelheidsovertreders bleek tevens onder invloed van alcohol te verkeren. De 40-jarige Leeuwarder blies tijdens de ademanalyse 465 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Daarnaast werd er door de agenten een mededeling 130 opgemaakt voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR zal bekijken of de man zijn rijbewijs nog mag behouden.
Vervolgens verplaatste de controle zich naar de Groningerstraatweg. Twee bestuurders kregen hier een proces-verbaal omdat ze sneller dan de toegestane 70 kilometer puur reden. De hoogst gemeten snelheid was hier 122 kilometer per uur. Het rijbewijs van deze snelheidsovertreder werd net niet ingevorderd.
De derde controle met de lasergun vond plaats op de Anne Vondelingweg. Op deze weg is 70 kilometer per uur toegestaan. Vier bestuurders reden hier te snel en kregen dan ook een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was hier 141 kilometer per uur. Van deze automobilist, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, werd eveneens het rijbewijs ingevorderd.
Tenslotte werd er door de drie motoragenten nog gecontroleerd op de Aldlansdyk. Op deze weg is 50 kilometer per uur toegestaan. Hier kregen vijf automobilisten een proces-verbaal voor een snelheidsovertreding. De hoogst gemeten snelheid was hier 118 kilometer per uur. Van deze automobilist, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Tzummarum, werd ook het rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor inbraak in auto
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg een 17-jarige inwoner van Heerenveen en een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van een inbraak in een auto. Een getuige had gezien dat er in een geparkeerde auto op de Trekker werd ingebroken en er werd dan ook direct met 1-1-2 gebeld. De politie was dan ook snel ter plaatse. Bij het zien van de politieauto gingen de twee inbrekers er snel vandoor. Desondanks kon de 17-jarige op de Trekker worden aangehouden. Na enig onderzoek kon de 18-jarige in een woning in Heerenveen worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie, waaronder op Terschelling en in de Zuidwesthoek, bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zestien procesverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li]Vrijdagavond 21:10 uur, Jelsumerstraat in Leeuwarden, een 48-jarige automobilist uit Leeuwarden, 585 ug/l; [/li][/ul]
[ul][li]Vrijdagavond 21.18 uur, Mounleane in Wijnjewoude, een 33-jarige automobilist uit Ureterp, 685 ug/l, De bestuurder was met zijn auto in een sloot terecht terechtgekomen. De man had echter de plaats van het ongeval verlaten. Na enig onderzoek door de politie kon de bestuurder in Ureterp worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten; [/li][/ul]
[ul][li]Zaterdagochtend 01.50 uur, Sudersewei in Sondel, een 35-jarige automobilist uit Sneek. De bestuurder kreeg een stopteken van een agent. Hij negeerde deze echter en reed door in de richting van Lemmer. De achtervolging werd ingezet en na een aantal stoptekens besloot de Sneker zijn auto aan de kant van de weg te zetten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier weigerde hij mee te werken aan de ademanalyse. Desondanks werd wel zijn rijbewijs ingevorderd. [/li][/ul]
[ul][li]Zaterdagochtend 02.20 uur, De Lange West in Drachten, een 34-jarige automobilist uit Drachten, 690 ug/l. [/li][/ul]

112Fryslan