Zaterdag 28 juli

Politieberichten van zaterdag 28 juli

Snelheidsovertreding

N31 – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder passeerde omstreeks 16.25 uur een snelheidscontrole met 131 kilometer per uur. Op dit weggedeelte, tussen Goutum en Werpsterhoek, geldt een maximum toegestane snelheid van 70 kilometer per uur. Vanwege de overschrijding met 61 kilometer per uur werd de Leeuwarder staande gehouden. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Eenzijdig ongeval

HEMRIK – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Binnenwei afgehandeld. Een 66-jarige man uit Wijnjewoude was uit de bocht gevlogen nadat hij vermoedelijk een personenauto, bestuurd door een 45-jarige inwoonster van de Hemrik, had ingehaald. Hierna verloor hij de macht over het stuur, raakte een lantaarnpaal en kwam in de berm, op de zijkant, tot stilstand. De 45-jarige automobiliste kwam met de schrik vrij en kon hem eerste hulp bieden. De hulpdiensten werden gealarmeerd, waaronder een traumahelikopter. De brandweer heeft samen met het ambulancepersoneel de 66-jarige uit het voertuig gehaald. Met hoofdletsel is hij per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een nader onderzoek ingesteld.

Snelheidsovertreding

A7 – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Beilen. De bestuurder reed omstreeks 17.52 uur met hoge snelheid over de A7 van Nijland in de richting van Sneek. Hij moest daarbij flink remmen voor het overige verkeer. Vervolgens reed hij door. Ter hoogte van Sneek haalde hij daarbij een snelheid van 140 kilometer per uur. Op dit weggedeelte, het einde van een autosnelweg, is een maximum snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Daarna hield de 40-jarige de hoge snelheden aan en werd hij bij de afslag Joure-West staande gehouden. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldief aangehouden

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor winkeldiefstal. Door personeel van een winkel aan de Warmoesstraat was op de beveiligingscamera gezien dat de man verzorgingsproducten had gestolen. Buiten de winkel werd de verdachte door een medewerker staande gehouden. De politie kwam ter plaatse en nam de verdachte over voor de aanhouding. Op het politiebureau werd de man verhoord, waarna hij werd heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Namens de winkel deed een 37-jarige medewerker aangifte.

Snelheidscontrole

GEMEENTE OPSTERLAND – De politie heeft vrijdag een radarsnelheidscontrole uitgevoerd in de gemeente Opsterland. Tussen 13.45 en 16.45 uur vond deze controle plaats op de Badweg in Gorredijk waarbij 1915 voertuigen werden gecontroleerd. Er werden 190 overtredingen gemeten. De snelste bestuurder reed 77 kilometer per uur. Op de Badweg geldt maximum snelheid van 50 kilometer per uur. De uren daarna, tot omstreeks 19.15 uur passeerden op de Nijewei in Gorredijk 1074 voertuigen. Daarbij maakten 35 bestuurders een overtreding en reed de snelste hier 74 kilometer per uur. Ook dit betrof een weg binnen de bebouwde kom. ’s Avonds werd de controle gehouden, buiten de bebouwde kom, op de Gedyksterweg nabij Beetsterzwaag. Hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. 367 voertuigen werden gecontroleerd waarvan er 44 te snel reden. De snelste bestuurder reed 128 kilometer per uur.

Aanhouding na mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. In een pand aan de Munnikstraat had de man een vrouw lastig gevallen. De vrouw herkende de man en de politie werd gealarmeerd. Na een korte zoekslag kon de 29-jarige op de Trambaan worden aangehouden waar hij voor nader onderzoek op het politiebureau werd ingesloten.

Bestuurder negeert stopteken

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man uit Sneek aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Surveillerende agenten hoorden omstreeks 00.10 uur dat een voertuig lawaai veroorzaakte op de Singel. Er kwam een voertuig uit die richting aanrijden en de agenten besloten deze te controleren. Er volgde een stopteken. Nadat de 23-jarige het portierraam had geopend, verzochten de agenten hem om uit het voertuig te stappen. Dit deed hij niet en met piepende banden en hoge snelheid ging hij ervandoor in de richting van de Lemmerweg. Agenten deden het verzoek aan de andere eenheden om uit te kijken naar de bestuurder en zijn voertuig. Korte tijd later zagen agenten de 23-jarige lopen op de Molenkrite. Hij werd staande gehouden en het bleek om de betreffende bestuurder te gaan. De agenten die de man eerder die avond wilden controleren kwamen ook ter plaatse. Hij werd herkend waarna de man werd aangehouden. Bij het overbrengen naar de politieauto verzette de 23-jarige zich. Agenten moesten hem onder controle brengen en konden hem vervolgens in de auto zetten. Op het politiebureau is hij ingesloten.

Snelheidsovertreding

N31 – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Burgum. De bestuurder reed omstreeks 01.10 uur met hoge snelheid over de N31 tussen Drachten en Nijega. Daarbij maakte hij een snelheid van 150 kilometer per uur, terwijl een maximum van 100 kilometer per uur is toegestaan. Agenten gaven een stopteken en de bestuurder voldeed hier aan. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelende stapper aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten waren op het Ruiterskwartier in gesprek met uitgaanspubliek. De verdachte kwam aanlopen en schreeuwde tegen de agenten. Hij maakte daarbij provocerende opmerkingen en ging tegen de rug van een van de agenten staan. De agenten verzochten de man, die duidelijk onder invloed was, te stoppen met zijn vervelende gedrag. Dit deed hij niet waarna de Leeuwarder zijn identiteitsbewijs moest overhandigen. Dit deed hij maar de agent had geen kans om de gegevens op te schrijven omdat de 23-jarige steeds probeerde het rijbewijs uit handen van de agent te grissen. Nadat dit meerdere keren gebeurde en de man niet wilde luisteren naar de verzoeken van de agenten werd hij aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich. Met behulp van andere agenten kon de man uiteindelijk in de politieauto worden gezet. Op het politiebureau werd hij ingesloten om te bedaren. Tijdens zijn verblijf in het arrestantencomplex was hij zeer vervelend. Zo sloeg hij op de beeldapparatuur in zijn cel. De man werd heengezonden en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

# 21.10 uur, Ried in Leeuwarden, een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden, 1070 ug/l;

# 22.07 uur, Noordvliet in Leeuwarden, een 58-jarige automobilist uit Leeuwarden, 665 ug/l;

# 02.05 uur, Weper in Oosterwolde, een 24-jarige inwoonster van Haulerwijk, 540 ug/l; de automobiliste was met haar voertuig tegen een boom gereden.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan