Fryslân, 28-02-2009 • Politieberichten van vrijdag 27 februari 07:00 uur tot zaterdag 28 februari 11:00 uur

Zuidwesthoek: inbraken in kantines
De politie onderzoekt 16 inbraken in kantines van sporthallen, maneges en voetbalverenigingen. De inbraken vonden vanaf midden februari plaats in de zuidwesthoek van onze provincie en in de omgeving van Heerenveen. De daders vernielden een raam of braken de deur open. De buit bestaat uit geld, flatscreen televisies en computers. De benadeelden deden aangifte.

Bolsward: aanrijding met letsel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die vrijdagmorgen om 11:20 uur plaatsvond op de Westergoawei. Daarbij raakte een 16-jarige bromfietsster uit Witmarsum aan haar gezicht gewond. Uit onderzoek bleek dat zij vermoedelijk geen voorrang verleende aan een 49-jarige automobilist uit Nijland. Door de aanrijding viel de vrouw met haar hoofd op de straat en raakte licht gewond aan haar gezicht. Het ambulance personeel heeft de vrouw ter plaatse aan haar verwondingen behandeld.

Heerenveen: scholieren beledigen agenten, verzet tijdens de aanhouding
De politie heeft vrijdagmiddag twee mannen, een 17-jarige inwoner van Wolvega en een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor belediging en verzet. De agenten waren bezig met een onderzoek naar de diefstal van een GSM-toestel. Deze werd uit een klaslokaal van een school aan de Jousterweg weggenomen. Tijdens het onderzoek meende één van de mannen de agenten uit te moeten schelden. Toen de agenten de jongeman wilde aanhouden, verzette die zich hevig en sloeg één van de agenten in zijn gezicht. Daarna kon hij worden aangehouden. Een andere leerling, die getuige was van de aanhouding, meende ook de agenten nog te moeten beledigen. Ook hij is door de politie aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten.

Leeuwarden: snelheidscontrole Aldlânsdyk
De politie heeft vrijdagavond een snelheidscontrole gehouden op de Aldlânsdyk. Daarbij reden twaalf bestuurders te snel. Zij kregen allen een proces-verbaal. De hoogste snelheid die ter plaatse werd gemeten bedroeg 103 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Deze bestuurder, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, moest zijn rijbewijs inleveren. Een 24-jarige Roemeen, die 40 km per uur te snel reed, mocht ter plaatse zijn boete betalen.

Drachten: aanrijding auto vrachtwagen, passagier gewond
Het bureau Verkeers Ongevallen Analyse van politie Fryslân, heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die zaterdagmorgen op de Rijksweg A7 heeft plaatsgevonden. De bestuurder van een personenauto, een 21-jarige inwoner van Sneek, en zijn vriendin, een 19-jarige inwoonster van Balk, botsten door nog onbekende oorzaak tegen een vrachtwagen. Deze werd bestuurd door een 27-jarige inwoner van Hoorn. Daarbij kwam de vrouw bekneld te zitten. Zij is door de brandweer uit het voertuig gehaald en met nek- en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
De politie onderzoekt een fietsendiefstal die vrijdagavond in Heerenveen plaatsvond. De fiets stond in de onbewaakte fietsenstalling bij het NS station. Een getuige zag vier mannen een fiets in een bestelbus laden. Door direct 1-1-2 te bellen en een goed signalement van de mannen en het kenteken van de bestelbus door te geven, konden de mannen even later op de Julianalaan in Leeuwarden worden aangehouden. De vier mannen, twee 21-jarige en één 17-jarige inwoner van Heerenveen en en 21-jarige inwoner van Oudeschoot, zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De fiets werd in beslaggenomen. De eigenaar van de fiets deed aangifte. De vier mannen krijgen een proces-verbaal

Leeuwarden: diefstal met geweld, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een straatroof die zaterdagmorgen om 03:40 uur in de Poststraat plaatsvond. Hierbij werd ook Burgernet ingezet. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, werd door de dader geschopt en geslagen waarna hij de portemonnee van zijn slachtoffer stal. Agenten troffen het slachtoffer hevig bloedend op straat aan. De dader van het misdrijf is niet aangetroffen. Het signalement van de dader luidt als volgt: Een blanke man, lengte 1.90 m, stevig postuur, kort donker opgeknipt haar, in de nek opgeschoren. De man droeg en donker jas met strepen over de mouwen. Na de mishandeling is de verdachte lopend vertrokken in de richting van De Kelders. Mocht u iets gezien hebben, dan zouden wij graag met u in contact willen komen. U kunt bellen met 0900-8844

Leeuwarden: boete voor wildplassen en rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de OldeGalileen een 18-jarige inwoner van Leeuwarden een proces-verbaal gegeven voor wildplassen. Toen de agenten de man even later op zijn bromfiets zagen rijden, wisten zij dat de man alcohol had gedronken en gaven hem een stopteken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 760 ug/l blies. Naast de invordering van het rijbewijs, kreeg man ook een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en een rijverbod van 9 uur.

Sneek: beginnend bestuurder rijdt onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige man uit Groningen een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. De man werd door de agenten op de Tingieterstraat gecontroleerd en bleek alcohol te hebben gedronken. Hierop werd hij vergebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 315 ug/l blies. Omdat de man een beginnend bestuurder bleek te zijn, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Naast een proces-verbaal, kreeg hij rijverbod van vier uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan