Politieberichten van zaterdag 28 augustus.

Aanhangwagen gestolen
DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen vanaf het Kiryat Onoplein. De wagen, die vrijdagmorgen werd weggenomen, was voorzien van het Duitse kenteken EN-80873. De 62-jarige eigenaar uit het Duitse Witten deed aangifte.

Belletje trekken met gevolgen
GYTSJERK – Een 93-jarige inwoner van Gytsjerk is woensdagavond in zijn woning aan de Nieuwe Straatweg ten val gekomen. De bewoner viel van de trap toen hij reageerde op wat bleek een geval van belletje trekken te zijn. De man brak daarbij zijn heup en moest in kritieke toestand in het ziekenhuis worden opgenomen. Diezelfde avond schijnt er bij meer woningen aangebeld te zijn. Eventuele getuigen worden verzocht via 0900 8844 contact met de politie op te nemen.

Taxibusje uitgebrand
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een autobrand in de Boomgaardstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte daar een taxibusje zwaar beschadigd door brand. Een buurtbewoner zag het voertuig branden en waarschuwde de brandweer. Die had het vuur snel onder controle. Aangezien brandstichting niet kan worden uitgesloten wordt het busje door de technische recherche onderzocht. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen. Zij kunnen via 0900 884 contact opnemen.

Woninginbraak
SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Hanso Mollstraat. Men kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag de woning waarschijnlijk binnen via een openstaand raam op de eerste verdieping. Weggenomen werden ondermeer een Tv-toestel en een computer. De 24-jarige bewoonster deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Franeker. Deze bestuurder reed op de Groningerstraatweg 155 km/u, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan. Korte tijd later werd de bestuurder rijdend in zijn auto aangetroffen op de Hertog van Saxenlaan in Franeker. Na zijn staande houding werd nogmaals proces-verbaal tegen hem opgemaakt, ditmaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Fietsster gewond
FRANEKER – De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Eise Eisingastraat, waarbij een 84-jarige fietsster uit Franeker gewond raakte. Het slachtoffer was daar in botsing gekomen met een andere fietsster en kwam daarbij dermate ongelukkig ten val dat ze haar heup op drie plaatsen brak. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. De andere fietsster, een 59-jarige inwoonster van Franeker, bleef ongedeerd.

Aanrijding met letsel
KORNWERDERZAND – De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A7. Een 18-jarige automobiliste had daar te laat gezien dat het verkeer voor haar stil stond en botste achterop een auto. Ze werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Controle illegale racers Junokade
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op en rond de Junokade en de Neptunusweg een verkeerscontrole gehouden in verband met aanhoudende overlast van racende voertuigen. Van twee racende bestuurders, twee 19-jarige inwoners van Drachten, werd het rijbewijs ingevorderd. Zij reden beiden 120 km/u, terwijl ter plaatse 50 km/u is toegestaan. Vier andere bestuurders kregen een bekeuring om dat zij tot 50 km/u te snel hadden gereden. De politie zal de komende tijd vaker op deze locatie gaan controleren.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Drie bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]05.00 uur, Noordkade in Drachten, 34-jarige snorfietser uit Drachten, 605 ug/l
04.45 uur, Dwarsvaartweg in Noordwolde, 23-jarige beginnend automobilist uit Noordwolde, 375 ug/l.
02.00 uur, Gauke Boelenstraat in Drachten, 30-jarige automobilist uit Drachten, 890 ug/l.[/bullets]

112Fryslan