Politieberichten van zaterdag 28 april

Man aangehouden voor zware mishandeling (Rectificatie)

DRACHTEN –In het persbericht wat op zaterdagmorgen 21 april door ons werd gepubliceerd zijn de leeftijden van de betrokken partijen van de verdachte en het slachtoffer abusievelijk verwisseld. Hierbij werd vermeld dat de verdachte een 29-jarige inwoner van Drachten was geweest. Dit moet zijn een 42-jarige inwoner van Drachten. Het nieuwe bericht luidt dan ook:

De politie heeft vrijdagavond laat een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had eerder die avond in een horecagelegenheid aan de Stationsstraat ruzie gekregen met een 29-jarige plaatsgenoot. De 42-jarige sloeg daarbij zijn plaatsgenoot met een glas in het gezicht. De 29-jarige man liep daarbij letsel op en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Later die avond hielden agenten de 42-jarige verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhangwagen gestolen

HARLINGEN- De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. De aanhangwagen met daarop een steiger en ladders stond in de Kelvinstraat geparkeerde n werd in de periode van 16 april 2012 tot 25 april 2012 weggenomen. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Auto-inbraken

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar vier auto-inbraken die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvonden op een parkeerplaats aan de Bolswarderweg. Uit de auto’s werden onder andere navigatiesystemen, fototoestellen weggenomen. Bij een andere auto werd niets weggenomen maar werd om de auto binnen te komen een autoruitje vernield. Een 53-jarige inwoonster van Veldhoven en een 59-jaruige inwoner van Sneek deden aangifte.

Skûtsje om op IJsselmeer

STAVOREN- Een reddingsboot van uit KNRM van Lemmer hebben vrijdagmiddag rond 12.45 uur 13 drenkelingen van omgeslagen skûtsje uit het water gehaald. De boot sloeg door onbekende oorzaak om waarna alle 13 personen in water terecht kwamen. Een reddingsboot die in de buurt was, wisten de mensen uit het water te halen en over te brengen naar de vaste wal waar zij werden opgevangen in het havenkantoor. Een van de drenkelingen raakte onderkoeld. Een nadere drenkeling had knieklachten. Zij werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Korps Landelijke Politie Diensten doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Navigatiesysteem uit auto gestolen

WEST-TERSCHELLING- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto die geparkeerd stond aan de Europalaan. Uit de auto werd een navigatiesysteem weggenomen door een zijraampje te vernielen. De diefstal vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. De eigenaar een 38-jarige inwoonster uit Formerum deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

GORREDIJK- De politie heeft vrijdagmorgen op de Stationsweg en aanrijding tussen een personenauto die bestuurd werd door een 19-jarige inwoner van Steenwijk en bromfiets die bestuurd werd door een 17-jarige inwoner van Reduzum. De automobilist die de weg opreed, verleende de bromfietser geen voorrang toen die over het fietspad reed waarna beide voertuigen met elkaar in botsing kwamen. De Redzumer werd met been en armletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Loslopende schapen

HEERENVEEN – De politie heeft met behulp van omstanders vrijdagmorgen rond 05.00 uur twee kuddes loslopende schapen weer terug binnen hun afrastering weten te krijgen. Rond 05.00 kwam de eerste melding dat 100 schapen in de wijk de Greiden op straat liepen. De schapen zijn waarschijnlijk door vandalen los gelaten en vervolgens de wijk ingelopen. Een uur later kregen de agenten opnieuw een melding van loslopende schapen. Nu liepen 150 schapen in de wijk Skoatterwâld vrij rond. Ook nu werden alle dieren weer naar hun verblijfplaats gebracht.

Man overleden na ongeval

LEEUWARDEN- Een 60 jarige inwoner van Leeuwarden die op 19 april ‘s morgens betrokken was bij de aanrijding die op de Stationsweg plaatsvond, is woensdag 25 april aan de gevolgen van de aanrijding overleden. De man die op zijn fiets reed, raakte door nog onbekende oorzaak in botsing met een vrachtwagen en raakte daarbij zeer ernstig gewond. Hij werd door het personeel van de ambulance en traumahelikopter gestabiliseerd waarna hij per traumahelikopter werd overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Aangehouden voor vernieling en bedreiging

WOLVEGA- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 40-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden. De man wordt van vernieling, bedreiging en huisvredebreuk verdacht. De man drong een woning binnen aan de Jacob Jordeanstraat zonder toestemming van de 27-jarige bewoonster. Toen de vrouw hem enkele malen had verzocht om haar woning te verlaten en hij dit weigerde, belde zij via 1-1-2 de politie. Na een tijdje vertrok de man en ging naar een woning in de Govert Flinckstraat waar hij een andere vrouw bedreigde. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat de verdachte ook de auto van de 27-jarige aangeefster had vernield. Beide slachtoffers deden aangifte.

Buschauffeur mishandeld

WOLVEGA- De politie heeft vrijdagavond op de Steenwijkerweg een 17-jarige inwoner van Heerenveen en een 18-jarige inwoner van Oldemarkt aangehouden op verdenking van mishandeling van een buschauffeur. De verdachten sloegen tijdens een busrit op een bushalte van Blesdijke naar Wolvega, de chauffeur in zijn gezicht en bespuugden hem. De ruzie ontstond toen de beide verdachten de chauffeur hadden gevraagd om een tussenverbinding voor hun te regelen. Toen hij aan de verzoek had voldaan maar dit toch op een of andere manier mislukte, werden de verdachten kwaad en mishandelden de chauffeur. Hij belde direct via 1-1-2 de politie. De beide verdachten aangehouden overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. De 58-jarige chauffeur deed aangifte.

Aanrijding onder invloed veroorzaakt

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond rond 22.30 uur op de Splitting een 47-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een ongeval en voor het rijden onder invloed van alcohol. De man was met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden op de rotonde Splitting/Berghlaan. Toen de inmiddels gewaarschuwde agenten ter plaatse kwamen en de bestuurder aanspraken, bleek deze onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze weigerde hij. Daarnaast was de verdachte niet in het bezit van een rijbewijs en had drie keer eerder proces-verbaal gekregen voor het rijden onder invloed. Tegen de verdachte werd opnieuw proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 24 uur.

Bekeuring voor baldadigheid

LEEUWARDEN- De politie heeft een 19-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven voor vandalisme en baldadigheid. Een getuige had gezien dan de verdachte kartonnen reclameborden had meegenomen vanaf het Beursplein. De agenten zagen de man lopen en gaven hem een bekeuring.

Aangehouden voor mishandeling

HARLINGEN- De politie heeft vrijdagavond rond 18.00 uur een 30 en een 27-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van zware mishandeling en poging doodslag. De verdachten hadden in de Jan Rudolf Thorbeckestraat zonder enige reden een 32-jarige van Harlingen mishandeld toen deze op straat liep. Het slachtoffer werd door de beide verdachten geschopt en geslagen en kwam vervolgens ten val. Toen hij op straat lag werd hij nog door een van de verdachten tegen zijn hoofd geschopt. Beide mannen werden op aanwijzingen van getuigen aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling van een arts moeten stellen en deed aangifte.

Twee mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging

BOELENSLAAN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur een 27-jarige en een 51-jarige man, beide inwoners van Opende (Grn) aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De verdachten hadden een 42-jarige inwoonster Opende, die op bezoek was bij een kennis in de Domela Nieuwenhuisstraat op straat mishandeld. Daarnaast vernielden de mannen een raam van de woning van de 40-jarige bewoner. Na hun daad ging het drietal ervandoor. Uit onderzoek kwamen de agenten de verdachten op het spoor en troffen hen in een woning in De Hoge Kamp in Opende aan. Twee verdachten konden daar worden aangehouden. De derde verdachte, een 19-jarige inwoner van Opende, wist te ontkomen. Zijn identiteit is bij de politie bekend en hij zal binnen niet al te lange tijd ook worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten De oorzaak van ruzie ligt in de relationele sfeer. De beide slachtoffers deden aangifte. In woning van de verdachten werd nog een stroomstootwapen aangetroffen die in beslag werd genomen. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Mannen mishandeld

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de zware mishandeling van een 33-jarige inwoner van Groningen en van een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. De mishandeling vond rond middernacht plaats op de Bilgaarderdpaad. De slachtoffers werden tijdens een ruzie door nog onduidelijke reden door twee mannen geschopt en geslagen waarbij de het 33-jarige slachtoffer zelfs in het water werd gegooid. Vervolgens wisten zij aan hun belagers te ontkomen. Eenmaal thuis werd de politie gebeld en werd het 33-jarige slachtoffer in het MCL aan zijn verwondingen geholpen. Beide mannen deden aangifte.

Man en vrouw aangehouden voor mishandeling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht een 38-jarige vrouw en een 29-jarige man, beide inwoners van Sneek, aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De mishandeling vond plaats in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat. De vrouw maakte opmerkingen naar het een 25-jarige slachtoffer, een inwoner van Sneek, waarna er een handgemeen ontstond. Daarbij werd het slachtoffer door de beide verdachten geslagen en viel hij vervolgens door een raam van de toegangsdeur waardoor hij gewond raakte. Hij liep een fikse hoofdwond op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De beide verdachten konden direct daarna in de Kolenbranderstraat worden aangehouden waarna zij werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouw slaat agent

IJLST- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur een 53-jarige man en zijn 53-jarige vrouw op de Dassenboarch aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht een agent te hebben geslagen terwijl haar man werd aangehouden. De man wenste niet mee te werken in een bekeuringsituatie omdat hij op straat stond te plassen. Toen de agenten de beschonken man mee wilden nemen, begon zijn echtgenote, die ook sterk onder invloed van alcohol was, zich met de aanhouding te bemoeien. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. Na verhoor werden de echtlieden heengezonden.

Rijbewijs ingevorderd voor rijden onder invloed van drugs

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht vrijdag op zaterdag rond 01.50 uur op het Ruiterskwartier een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man zat met nog twee andere mensen in de auto toen deze vanaf een parkeerplaats wegreed. De agenten gaven de bestuurder een stopteken waaraan hij voldeed en spraken hem aan. De man maakte een wazige indruk was kennelijk onder invloed van drugs. Ook roken zij in de auto een sterke hennepgeur. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een bloedproef. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden voor mishandeling en bedreiging

FRANEKER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur in een woning aan het Karveel, een 40 en een 32-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling en voor bedreiging. Het slachtoffer, een 15-jarige inwoner van Franeker, die samen met de verdachten in een huis woont, werd wakker geworden van lawaai in de woningmaker en ging verhaal halen. Eenmaal in de woonkamer ontstond er ruzie waarbij het slachtoffer door de beide mannen gelagen en met een mes bedreigd. Hij belde direct via 1-1-2 de politie. Beide verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Het mes werd in beslag genomen. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor handel in harddrugs

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 00.45 uur een 47-jarige en een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van handel in en voor het bezit hebben van harddrugs. Een getuige zag dat de mannen in een horecagelegenheid aan de Kerkgracht drugs verkochten. De inmiddels gearriveerde agenten spraken de mannen aan en troffen in hun kleding vier bolletjes harddrugs, een wikkel harddrugs en pillen aan. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden zij ingesloten en de drugs werd in beslag genomen.

Verkeerscontrole asociaal rijgedrag

SURHUISTERVEEN- De politie heeft in vrijdagavond van 18.00 uur tot 22.00 uur een verkeerscontrole gehouden in Surhuisterveen en omstreken. Dit naar aanleiding van vele klachten van bewoners en middenstanders over van associaal verkeersgedrag wat gepleegd wordt door “jeugdige bestuurders van bromfietsen en auto’s. De bestuurders plegen met de regelmaat van de klok snelheid en diverse grove verkeersovertredingen binnen de bebouwde kom. Daarnaast wordt er geklaagd over het regelmatig veroorzaken van lawaai zoals het overmatig claxonneren en geluidsoverschrijdingen van de uitlaat. Ook wordt er vermoed dat de bestuurders onder invloed van alcohol en drugs hun voertuig besturen. Het doel van de controle is om de overlast van meestal jeugdige bestuurders terug te dringen. Daarnaast wordt er aan de betrokken bestuurders duidelijk gemaakt dat dit soort overlast niet wordt geaccepteerd.

Aan de controle werkten totaal 30 agenten mee. De voertuigen werden op de technische staat gecontroleerd door onder andere agenten van de Verkeer Ongevallen Analyse en het Verkeer Handhaving Team van politie Fryslân. Daarnaast werden agenten van de basisdiensten, rechercheurs en een drugshond ingezet.

Totaal werden er 40 voertuigen en bestuurders gecontroleerd. Er werden 19 processen-verbaal opgemaakt voor onder andere snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom, voor het inrijden van een gesloten verklaring, het niet dragen van gordels en helmen, niet handsfree bellen. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt voor geblindeerde autoruiten en voor geluidsoverschrijdingen van de uitlaat.

Een 25-jarige inwoner van Surhuisterveen kreeg proces-verbaal omdat hij soft en harddrugs in zijn auto had. Daarnaast bleek hij ook nog een stroomstootwapen in zijn bezit te hebben. Ook moest hij nog een boet van 475,00 euro betalen. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Bij andere gecontroleerde voertuigen werden nog wapens aangetroffen zoals een ploertendoder en een busje peperspray. Deze wapens werden in beslag genomen en tegen de eigenaren werd proces-verbaal opgemaakt. Twee bestuurders reden onder invloed van alcohol en ook tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

De politie sluit niet uit dat deze verkeerscontroles in de toekomst vaker in en in de omgeving van Surhuisterveen plaats zullen vinden.

Navigatiesysteem gestolen

TJALLEBERD- De politie heeft zaterdagmorgen een aangifte opgenomen van een inbraak in een auto die geparkeerd stond op een carpoolplaats aan de Pastoriesingel. De inbraak vond vrijdag plaats tussen 06.15 uur en 15.30 uur. Uit de auto werden een navigatiesysteem en een dure zonnebril gestolen. De eigenaar deed aangifte.

112Fryslan