Politieberichten van zaterdag 27 november

Automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
BAKKEVEEN- De politie heeft een vrijdagmorgen om 08.00 uur een 26-jarige inwoner van Bakkeveen op de Foarwukkerwei aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol en het veroorzaken van een aanrijding. De man moest plotseling afremmen waardoor de auto waarin hij zat doorgleed over het gladde wegdek en tegen een vrachtwagen en vervolgens tegen een busje botste. Toen de agenten de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 405 ug/l blies. Omdat de man drie keer eerder met politie en justitie in aanraking is geweest in verband met het rijden onder invloed, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd nog proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van drie uur.

Twee gewonden bij aanrijding
TZUMARUM- De politie heeft vrijdagmorgen om 08.00 uur op de Hegesylsterwei een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakten een 35-jarige inwoner van Tzummarum en een 37-jarige inwoner van Franeker gewond. De auto die bestuurd werd door de Franeker automobilist, raakte door de gladheid in de slip en botste tegen de Tzummarumer aan die van tegengestelde richting kwam. Beide auto’s belanden in een sloot. Een van de bestuurders raakte door de klap bekneld in de auto en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijdt. Beide mannen werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vrouw gewond bij aanrijding
WIJNS- De politie heeft vrijdagmorgen op de Tergracht een aanrijding afgehandeld waarbij een 39-jarige inwoonster van Burdaard licht gewond raakte. De vrouw die samen met haar twee kinderen in een auto reed, schampte vermoedelijk door de gladheid een tegenligger. Het ging hier om een 65-jarige automobilist uit Ferwert. Beide auto’s belandden in een sloot. De inzittenden konden snel uit hun auto komen. Omdat de vrouw zwanger was werd zij uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor controle. De andere automobilist kwam met de schrik vrij. De kinderen werden door de vader opgevangen.

Man aangehouden na huiselijk geweld
GORREDIJK- De politie heeft vrijdagmorgen op de Heerenacker een 54-jarige inwoner van Steggerda aangehouden op verdenking van poging doodslag / zware mishandeling. De verdachte man werd gewond en onder invloed van vermoedelijk alcohol op straat aangetroffen. Toen de politie en ambulance arriveerden, vertelde de man dat hij ruzie met zijn ex-vrouw had gehad en dat hij haar had geslagen. Omdat de agenten de situatie niet vertrouwden gingen zij naar de woning van de 45-jarige vrouw. Daar werd zij gewond in haar woning aangetroffen. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De verdachte werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na de medische behandeling werd de man door de politie aangehouden en voor verhoor op het politiebureau ingesloten. Ook de vrouw werd na behandeling in het ziekenhuis aangehouden voor mishandeling. De politie stelt een onderzoek in de woning in.

Twee verdachten aangehouden voor hennepteelt
APPELSCHA- De politie heeft vrijdagmorgen op De Valouwe een hennepkwekerij opgerold. Na een anonieme tip troffen de agenten in een woning een hennepkwekerij aan met 150 planten. In de woning werden een 28-jarige man en een 22-jarige vrouw uit Maarssen aangehouden. Beide verdachten werden voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De planten en elektrische apparatuur werden door de politie in beslag genomen.

Vrouw gewond bij aanrijding
DRACHTEN- De politie heeft vrijdagmorgen even na 10.30 uur op de Overstesingel een aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 56-jarige fietsster uit Drachten aan haar hoofd gewond. Ze was geschept door een auto die bestuurd werd door 23-jarige inwoner van Drachten. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding was dat de vrouw, die vanaf de Trisken afsloeg de Moezel op, de automobilist geen voorrang verleende. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Politie zoekt belangrijke getuige van dodelijke aanrijding
FRANEKER- De politie is op zoek naar een getuige van het dodelijk verkeersongeval dat woensdagmiddag 17 november rond 16.10 uur op de Harlingerstraat/Edisonweg plaatsvond. Hierbij kwam een 56-jarige inwoner van Franeker om het leven. De man/vrouw zou ten tijde van het ongeval achter het slachtoffer hebben gefietst in de richting van Franeker. De politie wil graag in contact komen met deze belangrijke getuige. Hij/zij kan kontact opnemen met de politie via 0900-8844.

Man aangehouden voor niet voldoen aan bevel
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag in de Hondecoeterstraat een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat de man niet voldeed aan een bevel of vordering. De agenten zagen dat de man zich verdacht ophield en vermoedde dat hij in drugs zou gaan dealen. Toen zij de verdachte aanspraken en vroegen hem te mogen fouilleren, wilde hij niet meewerken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering troffen de agenten drugs en een grote hoeveelheid geld in zijn kleding aan. De verdachte is voor verhoor ingesloten.

Vrouw aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN- Een politieman in zijn vrije tijd, heeft vrijdagmiddag op de Wirdumerdijk een 29-jarige inwoonster van Marssum aangehouden op de verdenking van straatroof. Een 53-jarige inwoonster van Snakkeburen stond op de markt bij een kaaskraam af te rekenen. Toen zij haar wisselgeld terug kreeg, werd dit door de verdachte uit haar handen gegrist. Direct zette de agent de achtervolging in en de verdachte kon met behulp van twee stadtoezichthouders worden aangehouden. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De 53-jarige vrouw deed aangifte.

Jongen aangehouden voor baldadigheid
JOURE- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Haskerveldweg een 14-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van poging inbraak en baldadigheid. Een getuige zag dat de verdachte samen met nog iemand zich verdacht ophielden bij een woning aan de Ulekamp. Vervolgens hoorde de getuige een klap en gekraak en belde direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse zagen agenten de jongen bij een speeltuintje staan aan de Ulekamp. Toen hij de agenten in de gaten kreeg, ging hij er op zijn fiets vandoor. De agenten wisten de jongen aan te houden. Uit onderzoek in de omgeving bleek dat een auto besmeurd was op de Ulekamp. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. De andere verdachte werd niet meer aangetroffen.

Aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. Na melding dat de verdachte zich asociaal had gedragen tegenover een medewerker van een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier, wilden de agenten de man aanspreken. De man wilde niet meewerken en beledigde de agenten. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau en kan een boete van 500 euro verwachten.

Taxichauffeur mishandeld
DE WESTEREEN- De politie onderzoekt een mishandeling van een 40-jarige taxichauffeur uit Leeuwarden. De chauffeur had vier mannen in Leeuwarden opgepikt met het verzoek hen naar De Westereen te brengen. Daar aangekomen stopte hij en kreeg zonder enige aanleiding een klap in zijn gezicht. Hierna verliet het viertal zonder te betalen te taxi en verdween. De chauffeur deed aangifte.

Aangehouden voor openlijk geweld en belediging
GORREDIJK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Hoofdstraat meerdere aanhoudingen verricht. Een 22-jarige man uit Gorredijk en een 44-jarige inwoner van Jubbega werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Agenten gingen ter plaatse omdat een 22-jarige inwoner bij een horecagelegenheid door twee mannen was mishandeld. Hij werd eerst door de twee verdachten geslagen en toen hij op de grond lag werd hij geschopt. Agenten hielden eerst de 22-jarige verdachte aan. Toen meerdere personen zich met de aanhouding gingen bemoeien werd de sfeer grimmiger. Meerdere politie eenheden moesten worden ingezet. Even later kon de 44-jarige verdachte worden aangehouden voor de openlijke geweldpleging terwijl hij tegen een woning stond te urineren.

Vervolgens werd nog een 23-jarige inwoner van Boornbergum aangehouden omdat hij een agent beledigde. Ook een 44-jarige inwoonster van Jubbega werd aangehouden omdat zij een agent sloeg die bezig was om haar partner aan te houden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Man gehouden voor verlaten plaats ongeval
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Crackstate een 22-jarige inwoner van Kampen aangehouden op verdenking van het verlaten plaats ongeval en voor belediging. De man was met zijn auto tegen geparkeerde auto’s aangereden en vervolgens doorgereden. Niet veel later was de bestuurder uit zijn auto gestapt en in de richting van het centrum gelopen. Getuigen belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een goed signalement door. Hierdoor kon de man worden aangehouden. Tijdens de aanhouding beledigde de man de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Aanhouding voor rijden onder invloed
BERLIKUM- De politie heeft vrijdagavond een 40-jarige inwoner van Ried aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en voor poging tot zware mishandeling. De man reed op het Hemmemaplein op zijn bromfiets in op een aantal kinderen, terwijl hij onder invloed van alcohol en vermoedelijk drugs was. Deze konden net op tijd aan de kant springen. Vervolgens reed de man in de richting van een snackbar waar hij met zijn bromfiets ten val kwam. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de man aanhouden en overbrengen naar het politiebureau. Op de ademanalyse blies de man 880 ug/l. Hij werd voor verhoor ingesloten.

Agressieve winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond in een supermarkt op het Hoeksterpad een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en fietsendiefstal. De man had in de winkel een aantal goederen weggenomen en werd vervolgens door de beveiliging aangehouden. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. De inmiddels gearriveerde agenten namen de agressieve man van de beveiligers over en brachten hem naar het politiebureau. Tijdens de fouillering bleek de man in het bezit te zijn van vijf bolletje vermoedelijk cocaïne en GHB. Ook bleek de fiets die de man in zijn bezit had van diefstal afkomstig te zijn. Hij werd voor verhoor ingesloten. De fiets, goederen en drugs werden in beslag genomen.

Twee fietsendieven aangehouden
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Stationsweg een 14- en 15-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige zag de twee verdachten op de fiets van zijn dochter rijden. De fiets bleek net weg te zijn genomen uit een depot van een krant aan de Schuitmakerswal. Beide mannen werden op de Stationsweg aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Een 52-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Acht fietsen beschadigd bij brand
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de brandstichting in een fietsenstalling aan de Beugel. De brandstichting vond zaterdagmorgen rond 08.00 plaats in de fietsenstalling aan de achterzijde van de flatgebouwen op de Beugel. Hier werd een matras opzettelijk in brand gestoken. Tijdens de brand raakten acht fietsen beschadigd.

112Fryslan