Politieberichten van vrijdag 26 maart 07.00 uur tot zaterdag 27 maart 11.00 uur.

Bromfietscontrole
FRANEKER/HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag in Franeker en donderdagavond in Harlingen een bromfietscontrole gehouden. Met behulp van drie motoragenten werden de te controleren bromfietsers naar de politiebureaus in beide steden gebracht. In Franeker werden er 35 brommers en scooters gecontroleerd. Hier werden 22 bekeuringen uitgeschreven, waarvan er 9 voor overschrijding van de constructiesnelheid, vier voor een defecte snelheidsmeter, twee voor defecte remlichte, twee voor het niet op de juiste wijze dragen van een helm, twee voor het rijden zonder rijbewijs, twee voor te gladde banden en één voor niet hebben van een kentekenplaat. Van één bromfietser werd de brommer in beslag genomen. Hij werd wederom betrapt op het rijden zonder rijbewijs. ’s Avonds werden in Harlingen 15 bromfietsers gecontroleerd, daarbij werden 12 bekeuringen uitgeschreven. Waaronder 7 voor een te hoge constructiesnelheid.

Vermiste man uit Drachten gevonden
LAUWERSOOG –Vrijdag 26 maart rond 10.00 uur is het lichaam gevonden van de 48-jarige Adolf Mud uit Drachten. De heer Mud werd sinds zaterdag 6 februari vermist. Zijn auto werd op dinsdag 9 februari leeg aangetroffen op een parkeerplaats van een restaurant aan De Rug. Het stoffelijk overschot werd vrijdagochtend door een campinggast aangetroffen in het water van het Nieuwe Robbengat ter hoogte van de camping Lauwersoog. Het stoffelijk overschot is geborgen door agenten van het Korps Landelijke Politiediensten en overgebracht naar UMC in Groningen voor identificatie en lijkschouw. Hier is de heer Mud geïdentificeerd en uit de schouw is gebleken dat er geen sprake was van een misdrijf. De familie van de heer Mud is in kennis gesteld.

Aanhouding na diefstal rijplaten
DRACHTEN – De politie heeft twee inwoners uit Heemskerk van 29- en 36 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van rijplaten. Vrijdag rond 08.30 uur werd er bij de politie van een getuige een melding ontvangen dat er bij een ijzerhandel in Drachten rijplaten te koop werden aangeboden die mogelijk van diefstal afkomstig waren. Surveillerende agenten zijn naar de ijzerhandel gereden en hebben een onderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat de te koop aangeboden rijplaten gestolen waren in Amsterdam. De mannen die de rijplaten verkocht hadden waren net weggereden in hun vrachtauto. Met meerdere politie eenheden is er gezocht naar de vrachtauto die op het industrieterrein Azeven aangetroffen werd. Beiden verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. De 16 rijplaten en de vrachtauto van de mannen zijn in beslag genomen en overgebracht naar een bewaarplaats.

Bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in Leeuwarden een brom- en snorfietscontrole gehouden. Met behulp motoragenten werden de te controleren bromfietsers naar het politiebureau aan de Gardeniersweg gebracht. Er werden 38 brommers, scooters en snorfietsen gecontroleerd. 16 bestuurders kregen een bekeuring, waarvan er negen voor overschrijding van de constructiesnelheid, drie voor het rijden zonder rijbewijs, drie voor niet de rijbaan gebruiken bij ontbreken brom-/fietspad, twee voor het mobiel bellen tijdens het brommer rijden en één voor een losse kinband van de helm. Voor een foto van de controle ga naar [url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url]

Snelheidscontrole op toevoerwegen naar Junokade
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de toevoerwegen naar de Junokade een snelheidscontrole gehouden. Drie motoragenten controleerden eerst op de Groningerstraatweg in de stad. Hier geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Zes automobilisten kregen hier een bekeuring voor een snelheidsovertreding. De hoogste snelheid was 111 kilometer per uur. Eén van de overtreders bleek ook nog onder invloed van alcohol te verkeren. Naast een rijverbod werd er ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vervolgens verplaatste de controle zich naar de Anne Vondelingweg. Ook hier geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Hier passeerde een automobilist de controle met 111 kilometer per uur en een motorrijder met 121 kilometer. Vanwege een wettelijke correctie raakte de motorrijder net niet zijn rijbewijs kwijt. Zowel de automobilist als de motorrijder kregen een forse bekeuring. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Aldlansdyk. Hier passeerde een automobilist de controle met 76 kilometer per uur, terwijl op deze weg 50 kilometer per uur is toegestaan.

Jongen aangehouden voor bezit harddrugs
KOLLUM – De politie heeft vrijdagavond in een steeg nabij het Maartensplein een 15-jarige inwoner van Kollum aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. In verband met de kermis liepen twee agenten over het Maartensplein. Een getuige sprak de agenten aan en vertelde dat er in de steeg in drugs werd gehandeld. De agenten liepen naar de betreffende steeg en zagen daar drie jongens staan. Eén van hen, de 15-jarige, probeerde nog net iets te verstoppen. Dit werd echter gezien door één van de agenten. Het bleek om een zakje met wiet en een joint te gaan. Dit werd in beslag genomen. Vervolgens zagen de agenten ook nog een doosje liggen. In dit doosje zat onder andere een wikkel met vermoedelijk speed of cocaïne. Ook deze harddrugs werd in beslag genomen. De 15-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De jongen werd voor nader onderzoek ingesloten. De moeder van de 15-jarige werd diezelfde nog geïnformeerd door de agenten over de aanhouding.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
DRONRIJP – De politie heeft vrijdagavond op de A31 het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Een surveillerende motoragent registreerde een gemiddelde snelheid van 180 kilometer per uur. Op de A31 is 120 kilometer per uur toegestaan. De Leeuwarder kreeg dan ook een stopteken. Zijn rijbewijs werd vervolgens ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Automobiliste gewond na aanrijding
OOSTERZEE – Een 56-jarige automobiliste uit Sneek is vrijdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de A6 nabij Oosterzee. De auto van de vrouw werd van achteren aangereden door een 25-jarige automobilist uit Lemmer. De Lemster verklaarde tegenover de agenten dat hij een cd’tje wilde pakken en daardoor niet goed op het verkeer voor hem lette. Hij zag plotseling de auto van de vrouw uit Sneek voor hem. Ondanks uitwijken raakte de 25-jarige man de achterzijde van de auto van de vrouw. Die raakte daardoor de controle over haar voertuig kwijt en sloeg een aantal keren over de kop. Meerdere automobilisten stopten en verleenden eerste hulp. Het slachtoffer werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Dronken man veroorzaakt overlast
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagavond laat een 50-jarige man uit een café aan de Oude Koemarkt gehaald. De man was dronken en had eerder die avond bij andere horecagelegenheden ook al voor overlast gezorgd. De agenten haalden de man uit het café en hij kreeg het verzoek om naar huis te gaan. De 50-jarige begon vervolgens de agenten te beledigen. Omdat de man maar bleef doorgaan werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de 50-jarige het bureau weer verlaten.

Auto-inbreker op heterdaad aangehouden
SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige inwoner van Sneek op heterdaad aangehouden. Een surveillerende agent op de fiets zag dat de deur van een geparkeerde auto aan deJohan Mauritsstraat open stond. In de auto zat de 17-jarige en hij was druk bezig om de auto te doorzoeken. De jongen werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van de jongen een navigatiesysteem en een camera. Een 41-jarige vrouw uit Sneek deed aangifte.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
MARSSUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de afrit van de A31 nabij Marssum een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurder kwam door nog onbekende oorzaak met zijn auto in de berm. Hierdoor verloor de hij macht over het stuur, sloeg over de kop en belandde daarbij in een sloot. Het slachtoffer kon niet zelfstandig uit de beschadigde auto komen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hielpen de bestuurder uit zijn auto. De man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Verdachte aangehouden voor diefstal tas
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een tas. Een getuige had gezien dat de vrouw in een café de tas van een 25-jarige stadsgenote mee nam. Dit alles werd ook geregistreerd door de bewakingscamera in het café. De 27-jarige vrouw verliet vervolgens het café. De eigenaresse van de tas ging haar achter na en wist haar tas weer terug te krijgen. Ze waarschuwde ook twee surveillerende agenten. De 27-jarige vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist en passagier aangehouden
SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de A6 nabij Sint twee Belgen aangehouden. Surveillerende agenten zagen een auto rijden met een defect achterlicht. Reden om de bestuurder van de auto een stopteken te geven. Er volgende een controle en al snel bleek dat de 24-jarige bestuurder uit Mechelen gezocht werd door de Belgische justitie. Hij werd aangehouden en volgde een fouillering. In de kleding van de man vonden de agenten een boksbeugel. Dit wapen werd in beslag genomen. De passagier kon zich op geen enkele wijze legitimeren. Daarom werd deze 28-jarige inwoner van Muizen ook aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in winkel
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan De Passage. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 44-jarige inwoner van Lelystad aangifte.

Autobanden lek gestoken
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vernieling van minimaal 13 auto’s. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de autobanden van 13 geparkeerde auto’s op de Nieuweburen en Perkswaltje lek gestoken. Een getuige had dit gezien en waarschuwde de politie. De agenten beschikten slechts over een summier signalement. Ondanks een zoektocht met meerdere eenheden werden de daders niet meer aangetroffen. De eigenaren moeten nog aangifte doen. Mogelijk dat dan blijkt dat er van nog meer auto’s de banden zijn lek gestoken.

Grote verkeerscontrole
DONIAGA A6 – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote verkeerscontrole gehouden op parkeerterrein De Lanen langs de A6. Aan de controle werkten ook de douane en belastingdienst mee. In totaal werden er 2400 voertuigen gecontroleerd en bij 1000 bestuurders een blaastest afgenomen. Geen één van de bestuurders bleek onder invloed van alcohol te verkeren.

Resultaat politie
Om 19.30 uur begonnen de 56 medewerkers van politie, douane en belastingdienst met de controle. Per uur werden er gemiddeld zo’n 400 voertuigen gecontroleerd. De agenten schreven tijdens de grote verkeerscontrole 66 bekeuringen uit, waaronder 45 voor het niet kunnen tonen van een rij- of kentekenbewijs. Ook werden zes personen aangehouden. Drie Rotterdammers van 15, 19 en 20 jaar vervoerden drie kilo hennep in de auto. Ook werd een tas aangetroffen met daarin een kilo van nog een bekend poeder. De drugs werden in beslag genomen en de drie werden voor nader onderzoek ingesloten. Een 47-jarige inwoner van Bedum werd aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie. Een 58-jarige inwoner van Groninger bleek in het bezit te zijn van 75 gram hennep. De drugs werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte werd een 27-jarige inwoner van Lemmer aangehouden omdat hij in bezit was van 1,1 gram amfetamine, Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Ook deze drugs werd in beslag genomen.

Resultaat douane
De medewerkers van de douane controleerden onder andere op het gebruik van rode diesel. In drie brandstoftanks werd dit aangetroffen. De betrokken bestuurders kregen hiervoor een bekeuring.

Resultaat belastingdienst
Tijdens de controle werd op 14 auto’s beslag gelegd voor een bedrag van € 82.816, – omdat de bestuurders nog een belastingschuld hadden openstaan. Twee van de 14 auto’s werden direct afgevoerd. Ter plaatse werd van de € 82.81, – €9500 direct betaald. Tijdens de controle constateerden de medewerkers van de belastingdienst dat 54 automobilisten dat auto van het werk voor privé doeleinden gebruikten. De 54 bestuurders zullen een naheffing ontvangen. Daarnaast werden ook nog 15 bestuurders bekeurd omdat ze zonder APK en/of verzekering reden.

Twee fietsdieven aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmorgen op de Crackstraat twee inwoners van Nes (gem. Boarnsterhim) van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van twee fietsen. Een getuige had gezien dat de twee jongens achter het station met fietsen aan het rommelen waren. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Er werd een goed signalement en een looprichting door gegeven. Op de Crackstraat konden de twee jongens worden aangehouden. De fietsen werden in beslag genomen. Het duo werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

112Fryslan