Fryslân, 27-06-2009 • Politieberichten van vrijdag 26 juni 07:00 uur tot zaterdag 27 juni 07:00 uur

Nes (gemeente Boarnsterhim): man gewond na val van hooiwagen
De politie heeft vrijdagochtend het ambulancepersoneel op de Soarremoarre geassisteerd bij een ongeval. Een 53-jarige man uit Nes was van een hooiwagen gevallen. Hij is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: diefstal personenauto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een blauwe Suzuki Swift met het kenteken GL-TZ-85. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen vanaf het Anjenplein. De 23-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Damwoude: aanrijding letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op de Hereweg onderzocht, waarbij een 16-jarige bromfietser uit Oentsjerk gewond raakte. De jongen haalde twee fietsers in en keek even achterom. Op dat moment kwam er van rechts een 24-jarige automobiliste uit Damwoude. De bromfietser probeerde de auto nog te ontwijken, maar kon een aanrijding niet voorkomen. Hij is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Drachten: negeren rode verkeerslicht
De politie heeft vrijdagmiddag tussen 14.45 uur en 17.45 uur gecontroleerd op negeren van het rode verkeerslicht op de kruising van De Lauwers. Ondanks een aankondiging in de pers eerder deze week en eerdere controles werd het rode verkeerslicht massaal genegeerd. In totaal werden 74 kentekens genoteerd van overtreders. Deze kunnen binnenkort een bekeuring verwachten van 150 euro. De politie zal de komende weken blijven controleren zolang de Overstesingel is afgesloten.De politie wijst nogmaals op de gevaren van het negeren van het rode verkeerslicht!

Heerenveen: politie houdt twee zakkenrollers aan
De politie heeft vrijdagmiddag in samenwerking met een 53-jarige inwoonster van Heerenveen twee zakkenrollers aangehouden. De vrouw was in een winkel aan De Dracht toen ze voelde dat er twee vrouwen wel erg dicht tegen haar aan kwamen staan. Gelijk daarna voelde ze dat haar schoudertas lichter was geworden, vermoedelijk omdat haar portemonnee net was gestolen. De 53-jarige bedacht zich niet en ging achter de twee zakkenrollers aan. Omstanders zagen de drie door de winkelstraat rennen en waarschuwden de politie. Op het Burgermeester Kuperusplein werden twee zakkenrollers aangehouden. De twee vrouwen van 25 en 33 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden overgebracht naar het politiebureau. In de kleding van de vrouwen vonden de agenten diverse pakketjes met geld. Vermoedelijk allemaal geld dat ze door middel van zakkenrollen hadden verkregen. De vrouwen bleken niet alleen in Heerenveen actief te zijn geweest. In Sneek waren die dag ook zakkenrollers actief geweest. Het signalement van één van de verdachten kwam sterk overeen met signalement van één van de zakkenrollers in Sneek. De twee verdachten zijn dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Al het geld is in beslag genomen.

Oudwoude: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmiddag op deSylsterwei nabij Engwierum het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige autombilist uit Heerenveen na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder op de Lauwersseewei nabij Oudwoude een snelheidscontrole met de lasergun met 135 kilometer per uur. Op deze weg is 80 kilometer per uur toegestaan. De automobilist kon nabij Engwierum aan de kant van de weg worden gezet. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: flats ontruimd na vondst verdacht pakketje
De politie heeft vrijdagmiddag vier flats in en rond de Boksdoornstraat ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. De bewoners van de vier flats werden enkele uren opgevangen in het wijkgebouw aan de Egelantierstraat.

De politie kreeg aan het begin van de middag een melding dat een bewoner van één van de flats aan de Boksdoornstraat een pakketje had gekregen. De bewoner vertrouwde dit vervolgens niet. Ze hadden namelijk niets besteld en omdat het pakket een tikkend geluid maakte werd de politie gewaarschuwd. De hulpdiensten namen geen enkel risico en daarom werden vier flats ontruimd en enkele straten afgesloten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) onderzocht het pakketje. De EODD kwam al snel tot de conclusie dat er geen sprake was van een bom. In het pakketje bleken enkele boeken te zitten. De afzettingen werden vervolgens opgeheven en bewoners van de vier flats kregen in het wijkgebouw van de buurtagent te horen dat ze terug naar huis konden. De politie gaat nog in gesprek met de melder.

Leeuwarden: marktkoopman houdt winkeldievegge aan
De politie heeft vrijdagmiddag in samenwerking met een marktkoopman een 41-jarige winkeldievegge uit Leeuwarden aangehouden. De koopman had gezien dat de vrouw een tas met daarin een aantal kledingstukken had weggenomen. Hij bedacht zich geen moment en hield de verdachte aan. De vrouw werd vervolgens overgedragen aan de politie. De 41-jarige werd overgebracht naar het politiebureau een voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Drachten: motorrijdster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagavond op De Knobben een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige motorrijdster uit Sellingen gewond raakte. De vrouw verloor volgens een getuige de controle over haar motor nadat ze had geremd. Het slachtoffer kwam ten val en werd met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Makkum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 67-jarige automobiliste uit Makkum ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw kreeg op de Weersterweg een stopteken, waarna er een controle volgde. Er bestond een vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uren en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een parkeergarage in de Pier Panderstraat een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige had gezien dat de man een ruitje van een deur had vernield en vervolgens de parkeergarage was in gegaan. Omdat getuige de man er niet weer had uit zien komen, waarschuwde hij de politie. De agenten waren snel ter plaatse. Ondanks de waarschuwing dat er een politiehond zou worden ingezet, bleef de man in de garage. Uiteindelijk ging een agent met zijn hond de garage doorzoeken. Al snel zag hij een man op één van de geparkeerde auto’s staan. De 22-jarige Leeuwarder werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt een mishandeling van een 19-jarige inwoner van Harlingen op de Grote Bredeplaats. De 19-jarige stond in de nacht van vrijdag op zaterdag met een meisje te praten. Tijdens het gesprek passeerde er een groepje jongeren. Eén van de jongeren uit deze groep trok de 19-jarige van zijn fiets en mishandelde hem vervolgens. Het slachtoffer werd onder andere tegen zijn hoofd geschopt. Na de mishandeling vertrok de groep weer. De Harlinger heeft aangifte gedaan.

112Fryslan

})