Politieberichten van vrijdag 26 februari 07.00 uur tot zaterdag 27 februari 11.00 uur.

De politie heeft donderdagmiddag op de Singel twee inwoners van Drachten van 14 en 17 jaar aangehouden op verdenking van heling van navigatiesystemen. De agenten zagen dat beide jongens zich verdacht ophielden en ze hadden het vermoeden dat twee in drugs handelden. De twee knapen werden aangesproken door de agenten en er volgde een controle, daarbij werden ze onder andere gefouilleerd. In de kleding van één van jongens werden twee navigatiesystemen aangetroffen.

De agenten de vroegen vervolgens hoe zij aan deze systemen waren gekomen. De twee gaven hierop een vaag antwoord en daarom werd het duo aangehouden. Uit onderzoek bleek dat er aangifte van diefstal was gedaan van één van de navigatiesystemen. De navigatiesystemen zijn in beslag genomen en de beide mannen zitten nog vast. De politie verzoekt nadrukkelijk om bij diefstal van uw goederen altijd aangifte te doen. Het opsporingsonderzoek verloopt daardoor veel gemakkelijker.

Heerenveen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Ynfeart. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de kluis open gebroken. Uit de kluis werd een gering geldbedrag weggenomen. Een 52-jarige inwoner van Heerenveen deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Postlaan. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden snoepgoed en een flatscreen weggenomen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 47-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Joure: vier gewonden bij kop-staartbotsing
De politie heeft vrijdagmiddag op A7, net voor het knooppunt Joure, een kop-staartbotsing onderzocht. Bij de aanrijding vielen vier gewonden. Een 74-jarige automobilist uit Heerenveen zag te laat dat de auto’s voor hem waren gestopt. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij werd afgeleid door een passerende vrachtauto. De 74-jarige automobilist botste tegen de achterzijde van de auto van een 59-jarige automobiliste uit Oranjewoud. Als gevolg van de botsing schoot de auto van deze vrouw door en raakte de auto van een 37-jarige automobilist uit Sneek. Als gevolg van de aanrijding raakten vier mensen gewond. De 59-jarige automobiliste uit Oranjewoud moest door de brandweer uit haar zwaar beschadigde auto worden gehaald. Het slachtoffer werd met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 74-jarige bestuurder uit Heerenveen en zijn 74-jarige passagiere werden eveneens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De twee hadden nekletsel. De 37-jarige bestuurder uit Sneek kwam met de schrik vrij. Zijn 47-jarige passagiere werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

Leeuwarden: vrouw gewond na diefstal tas
Een 75-jarige inwoonster van Leeuwarden is vrijdagavond gewond geraakt na de diefstal van haar tas. De vrouw liep omstreeks 20.10 uur over de Frans van Mierisstraat. Ze hoorde iemand aan komen rennen en plotseling werd er aan haar tas getrokken. Het slachtoffer raakte daardoor in onbalans en kwam ten val. Ze liep daarbij letsel op aan haar gezicht. Na diefstal renden er drie jongens met haar tas weg. Omstanders ontfermden zich over de bejaarde dame en waarschuwden de politie. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Kollum: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond op de Kwelderweg nabij Kollum een 53-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding dat de betreffende automobilist alcohol had gedronken en desondanks toch was geen rijden. Op de Kwelderweg kreeg de Dokkumer een stopteken en er volgde een controle. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol was. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij maar liefst 1185 ug/l. Na onderzoek bleek het rijbewijs van de Dokkumer als sinds 2001 was geschorst. Tegen de 53-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. De Dokkumer heeft de nacht in een politiecel moeten doorbrengen.

Heerenveen: twee stappers aangehouden
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oude Koemarkt twee stappers aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat een 29-jarige inwoner van Heerenveen met een broeksriem in zijn hand stond. Gezien het gedrag van de man hadden ze het vermoeden dat hij met de riem ging slaan. Een agente pakte de riem van de 29-jarige af en ze vroeg of hij zich wilde legitimeren. Ondanks diverse verzoeken weigerde de man dit. Hij werd dan ook aangehouden. Omstanders begonnen zich met de aanhouding te bemoeien. Een 19-jarige inwoner van Haskerhorne belemmerde de agenten daarbij zo dat ook hij werd aangehouden. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee in de loop van zaterdagochtend het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Wirdumerdijk een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die nacht was er voor een horecagelegenheid aan het Groot Schavernek ruzie geweest. Daarbij was een 40-jarige inwoner van Menaldum geslagen. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de verdachte later die nacht op de Wirdumerdijk worden aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: 600 bestuurders moeten blazen bij alcoholcontrole
Bij een grote alcoholcontrole in Leeuwarden hebben 600 bestuurders moeten blazen. Vijftien agenten begonnen met de controle op vrijdagavond 21.00 uur en eindigden zaterdagochtend om 04.15 uur. Er werd op verschillende locaties in de stad gecontroleerd. Van de 600 bestuurders bleken er acht onder invloed van alcohol te verkeren. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kregen de acht een rijverbod. Tegen één van de bestuurders werd ook nog proces-verbaal opgemaakt omdat hij bij een controleplaats er vandoor ging. Na een korte achtervolging kon deze bestuurder worden achterhaald.

112Fryslan