Fryslân, 27-12-2008 • Politieberichten van vrijdag 26 december 11.00 uur t/m zaterdag 27 december 11.00 uur

Joure: kop-staart botsing op A7
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld voor het knooppunt Joure op de A7.

Een 80-jarige man uit Apeldoorn had te laat in de gaten dat het voertuig van zijn voorganger, een 36-jarige man uit Harlingen, stil stond in de file. Dit met een kop-staart aanrijding tot gevolg. De Harlinger is met zijn inzittende, een 35-jarige stadsgenote, met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De man uit Apeldoorn is ter controle per ambulance naar ziekenhuis in Sneek gebracht. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd.

N31 Harlingen: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de N31. Een 86-jarige man uit Amstelveen reed ter hoogte van Harlingen ineens naar links de rijbaan voor het tegemoet komende verkeer op. Vanaf de andere kant kwam een 67-jarige bestuurder uit Gytsjerk die nog probeerde om uit te wijken naar rechts maar een aanrijding niet kon voorkomen. De 86-jarige man zat bekneld en is door de brandweer uit zijn voertuig bevrijd en voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De inzittende van de bestuurder uit Gytsjerk is met pijn aan het borstbeen overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ten behoeve van de hulpverlening en het onderzoek van het team Verkeers Ongevallen Analyse is een deel van de N31 geruime tijd afgesloten geweest.

Bolsward: inbraak in horecagelegenheid
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die vrijdag tussen 17.00 en 19.00 uur heeft plaatsgevonden in een horecagelegenheid aan de Kloosterlaan. Men is via de achterzijde van de woning binnengekomen door het forceren van een deur. Daarbij zijn uit een kluis sieraden en een paar duizend euro weggenomen. Een 36-jarige man uit Bolsward heeft aangifte gedaan.

Noardburgum: hok in de brand
De politie heeft in vrijdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand in een houten hok aan de Westersingel. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer kwam snel ter plaatse om de brand te blussen. In de dakplaten van het hok zat mogelijk asbest. Daarom zijn omstanders op veilige afstand gehouden. Nadat het sein brandmeester kon worden gegeven is het terrein afgesloten met de waarschuwing ‘asbest’. Dit omdat nog niet zeker vast te stellen is dat er asbest in de dakplaten aanwezig was. De mogelijke oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Harlingen: mishandeling, glas in het gezicht
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag in een horecagelegenheid aan de Grote Bredeplaats waarbij een 23-jarige man uit Harlingen gewond raakte. Tijdens een gesprek met twee mannen kreeg het slachtoffer een kopstoot en een glas in zijn gezicht gedrukt. Op aanwijzingen van het slachtoffer werd de zoektocht naar de verdachten ingezet. Een van de verdachten, een 30-jarige man uit Midlum werd in een horecagelegenheid aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek De andere verdachte is niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is voor behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling, vrijdagmiddag, op de Achter de Hoven waarbij ruzie was ontstaan tussen drie personen. Eén persoon (gegevens onbekend) is daarbij gewond geraakt toen het raam van zijn auto werd ingeslagen. Hij is zelfstandig naar het MCL gegaan om aan zijn verwondingen te worden verzorgd. Een verdachte, een 28-jarige vrouw uit Oentsjerk had bij de ruzie gebruik gemaakt van de pepperspray waardoor zij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Naar de man, een 48-jarige Leeuwarder, die het raam van de auto in sloeg, wordt nog strafrechterlijk onderzoek gedaan. Uit verklaringen van de betrokkenen bleek dat er mogelijk geschoten zou zijn met een vuurwapen waarbij het wapen mogelijk zou zijn weggegooid. Het gebied rondom Achter de Hoven en rondom de Spoorstraat is daarom afgezet en is er met politiehonden gezocht. Van vuurwapengebruik is uit het onderzoek niets gebleken. De aanleiding van dit incident ligt in de relationele sfeer.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]20.20 uur, A32 t.h.v Heerenveen, 55-jarige man uit Leeuwarden, 760 ug/l [/li][/ul]
[ul][li]00.17 uur, Buorren in Terherne, 38-jarige man uit Terherne, 580 ug/l, verdachte reed op een snorfiets.[/li][/ul]

Illegale visnetten op het Sneekermeer
De afgelopen dagen heeft het Visstroperijteam Friesland op het Sneekermeer illegaal vistuig uit het water gehaald dat voor stroperij werd gebruikt. De herkomst van het zogenoemde Staand Want is niet af te leiden. In de netten zaten 25 snoekbaarzen en meer dan 20 kilo witvis, naast enkele dode watervogels die verstrikt waren geraakt. De vis is verkocht via de visafslag.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), de politie Friesland, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen.

Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot € 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese wateren.

Voor meer informatie: [url=http://www.aid.nl]www.aid.nl[/url]

112Fryslan

})