Politieberichten van zaterdag 27 augustus

Auto geraakt door bliksem

JOURE – Het onweer heeft vrijdagmiddag op de A7 bij Joure voor veel hinder gezorgd. Rond 13.30 uur trok een zware onweersbui over het verkeersplein van de A7 bij Joure. De bliksem sloeg in een rijdende auto in. Daarnaast was er ook blikseminslag in het asfalt. Door de steenslag die daardoor ontstond raakten twee auto’s, waarvan één met caravan, beschadigd. De inzittenden van de drie auto’s waren hevig geschrokken en durfden in eerste instantie niet de auto te verlaten. Agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat ontfermden zich over de inzittenden, waaronder vijf kinderen. De vijf kregen van agenten een zogenaamde ‘goodbear’. Twee van drie auto’s liepen zoveel schade op dat ze niet verder konden rijden. Een bergingsbedrijf heeft de voertuigen weggesleept. Door de blikseminslag ontstonden drie gaten in het wegdek van de A7. Deze gaten worden komende nacht gerepareerd. Door de blikseminslag ontstond een grote file op en rondom het verkeersplein in Joure.

Sloep gestolen

KOLLUM – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe sloep van 5,7 meter van het merk Antaris 570. De boot werd in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen vanaf het Tolhuis. De sloep lag achter een woning afgemeerd in een aftakking van de Trekvaart. De 54-jarige eigenaar uit Kollum deed vrijdagochtend aangifte. Vervolgens werden alle deelnemers van Burgernet op het water per sms gevraagd om mee uit te kijken naar de gestolen sloep. Ditzelfde gebeurde eveneens via [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] .

Koperdieven wederom actief

FRYSLAN – De afgelopen dagen is op diverse plaatsen in Fryslân koper gestolen, in veel gevallen ging het om bliksemafleiders op daken van bedrijven. Zo werd in de nacht van donderdag op vrijdag van een bedrijfspand aan De Kuinder in Heerenveen ruim 1,5 kilometer aan bliksemafleiders gestolen. Een nacht eerder was het raak bij een praktijkschool in Oentsjerk. Ook daar werd de bliksemafleiding grotendeels verwijderd van het dak. Ook in Jirnsum en Harlingen werd koper gestolen. Daar ging het echter om kleinere hoeveelheden. In Oosterwolde bleef het bij een poging. Daar ontdekte men vrijdagochtend op twee plaatsen dat de bliksemafleiders waren doorgeknipt. Het koper was echter niet meegenomen. Dus vermoedelijk zijn de dieven gestoord tijdens hun activiteiten.

Automobilist en passagier gewond na aanrijding

WARTEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Stukenwei een frontale aanrijding onderzocht, waarbij een 48-jarige automobilist uit Wergea en een 6-jarig meisje gewond raakten. Een 42-jarige automobiliste uit Wergea moest volgens eigen zeggen uitwijken voor een tegenligger. De vrouw kwam daardoor in de berm en verloor de controle over haar voertuig. Ze schoot de weg weer op en kwam toen frontaal in botsing met een naderende auto. Door de klap raakte dit voertuig op de kop in de sloot. Omstanders haalden de 48-jarige gewonde bestuurder uit de auto. De man werd met letsel aan onder andere zijn arm per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 42-jarige vrouw liep een snijwond op aan haar vinger, maar dat kon ter plaatse worden behandeld. Haar 6-jarige dochter werd wel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Dit vanwege pijn in haar nek.

Verwarde man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op De Tuinen een 60-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. De man had bij een instelling om geld gevraagd. Toen hij dat niet kreeg, gooide hij met een steen een ruit in. Vervolgens bedreigde hij één van de personeelsleden. Agenten kwamen snel ter plaatse en hielden de man aan. De Franeker, die afgelopen week ook al werd aangehouden nadat hij een slagboom bij het politiebureau in Drachten had vernield, maakte ook nu wederom een verwarde indruk. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Foutparkeerders op de bon bij Cambuurstadion

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op verzoek van omwonenden van het Cambuurstadion extra toezicht gehouden op het parkeren. Tijdens de wedstrijd SC Cambuur – Fortuna Sittard schreven de agenten elf bekeuren van 70 euro uit voor fout parkeren. Eén automobilist kreeg zelfs een boete van 100 euro. Dit omdat zijn voertuig zo geparkeerd stond, dat alleen nog een fiets er langs kon. Ook bij de komende thuiswedstrijden van SC Cambuur zal er extra aandacht zijn voor het parkeren.

Inbraak in woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wulpstraat. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden sieraden, twee satellietontvangers en een geldbedrag weggenomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Twee vrouwen gewond na explosie op camping

AKKRUM – De politie heeft vrijdagavond op een camping aan de Ljouwerterdyk het personeel geassisteerd bij een ongeval, waarbij twee vrouwen ernstige brandwonden opliepen. Een groepje gasten op de camping was aan het barbecueën en maakte daarbij gebruik van twee bio-ethanol branders. Eén van de branders was op een gegeven moment bijna leeg. Een groepslid pakte vervolgens een spuitfles en spoot wat vloeistof bij. Diverse betrokken verklaarden tegenover de agenten dat toen een vlam richting de fles kroop, waarna de fles explodeerde en de inhoud uiteen spatte. De twee mensen die het dichtst bij zaten, kregen de volle laag. Een 58-jarige vrouw uit Edam en een vrouw uit Middenbeemster (leeftijd onbekend) liepen daardoor ernstige brandwonden op. Beide slachtoffers werden door het personeel van de ambulance gestabiliseerd en vervolgens per ambulance naar het brandwondencentrum van het Martini ziekenhuis in Groningen gebracht.

Jongen door het lint op dorpsfeest

WIRDUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een feesttent aan de Loodyk een 17-jarige inwoner van Wirdum aangehouden. De jongen was door nog onbekende oorzaak volledig door het lint gegaan tijdens het dorpsfeest. Meerdere mensen moesten er aan te pas komen om hem onder controle te krijgen. Ook toen de agenten arriveerden was de jongen niet rustig te krijgen. Hij werd dan ook aangehouden voor het verstoren van de openbare orde bij een evenement. De 17-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten zodat hij weer wat tot rust kon komen.

Pool aangehouden na lastigvallen meisjes

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige Pool aangehouden. De man was op stap tijdens de visserijdagen in het centrum van de stad. Daar viel hij twee meisjes lastig. Die waren daar niet van gediend, maar de man weigerde om te stoppen. De 28-jarige werd dan ook aangehouden door agenten. Dit vanwege het verstoren van de openbare bij een evenement. De man, die duidelijk zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling en bedreiging

SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. De man had eerder die nacht bij een appartementencomplex aan de Boskranne een aantal ruiten vernield. Ook had hij enkele bewoners bedreigd met de dood. De politie werd gewaarschuwd en de agenten keken uit naar de man. Toen ze hem zagen lopen, ging hij er snel vandoor. Na een achtervolging kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebraht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De reden van der vernieling en bedreiging is nog onbekend.

Fietsster gewond na val

BUREN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het personeel van de brandweer, de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op camping Klein Vaarwater. Daar kwam een 23-jarige fietsster uit Boltrop ten val en liep daarbij een ernstige beenbreuk op. De Duitse vrouw kwam met één van haar benen in de spaken. De brandweer moest er aan te pas komen om haar te bevrijden. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Scooter in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de scooter van een 22-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden en ze wisten dat hij geen rijbewijs had. Hiervoor was hij al drie keer eerder bekeurd. Twee agenten op mountainbikes hielden hem op het Herenwaltje staande, waarna zijn scooter in beslag werd genomen. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder helm, het rijden zonder rijbewijs en het ontbreken van een kentekenplaat.

Schennispleger aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige automobilist uit Dronrijp aangehouden op verdenking van schennispleging. Twee fietssters hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat ze werden gevolgd door een naakte man in een auto. De twee vrouwen konden een goede omschrijving geven van de auto. Agenten zagen het betreffende voertuig rijden in de Carel van Manderstraat. De bestuurder kreeg een stopteken. Hij bleek alleen maar een t-shirt te dragen. De bestuurder werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de man werd, nadat hij was gehoord, zaterdagochtend proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Bijzondere aandacht was er voor het verkeer dat Harlingen verliet na een bezoek aan de visserijdagen. In drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):*Zaterdag, 02:20 uur, Langewyk in Drachten, een 26-jarige automobilist uit Onderdendam, 715 ug/l;

*Zaterdag, 02.20 uur, Vijverstraat in Franeker, een 34-jarige bromfietser uit Franeker, 914 ug/l.

*Zaterdag, 02.30, Harlingerweg in Kimswerd, een 28-jarige beginnende bestuurder uit Franeker, 450 ug/l;

*Zaterdag, 02.40 uur, de Hein Doekesstraat in Sneek, een 36-jarige automobilist uit Sneek, 975 ug/l. Agenten wilden het rijbewijs van de man invorderen, maar die bleek hij helemaal niet te bezitten. Daarom werd ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Later die nacht zagen de agenten de Sneker wederom in een auto rijden. Op de Liaukemastraat kreeg hij een stopteken. Wederom werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Daarnaast werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

*Zaterdag, 07.30 uur, de A7 nabij Heerenveen, een 22-jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn, 420 ug/l. De man bleek zonder toestemming de auto van zijn vader mee te hebben genomen. Dit om zo te kunnen stappen met vrienden in Leeuwarden. Ook van deze man kon het rijbewijs niet worden ingevorderd, dit omdat hij simpelweg niet één bezat. Daarom werd ook tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs.

112Fryslan