Zaterdag 26 september

Fryslân, 26-09-2009 • Politieberichten van vrijdag 25 september 07:00 uur tot zaterdag 26 september 11:00 uur.

Joure: eigenaar gestolen fiets bekend
In de politieberichten van vrijdag 25 september werd een oproep gedaan aan de eigenaar van een fiets. Surveillerende agenten hadden donderdagavond een 25-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van de diefstal van de fiets. Na de oproep kwam de eigenaar zich melden bij het politiebureau in Joure. Hij deed aangifte van diefstal en kreeg vervolgens zijn fiets terug.

Parraga: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op deSudergoawei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 42-jarige motorrijder uit Workum gewond raakte. Een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden verleende de motorrijder geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De Workumer kwam ten val en liep letsel op aan zijn schouder. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag naar aanleiding van klachten in drie verschillende straten in de stad gecontroleerd op snelheid. In de Goudenregenstraat passeerden 319 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 10 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Vervolgens werd er in Willem Lodewijkstraat met de radar gecontroleerd. Hier passeerden 1296 bestuurders, waarvan er een 114 sneller reden dan toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er gecontroleerd in de Harlingerstraatweg. Hier passeerden 769 bestuurders de controle, waarvan er een 20 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 83 kilometer per uur.

Appelscha: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag naar aanleiding van klachten in drie verschillende straten in het dorp gecontroleerd op snelheid. Op de Vaart Noordzijde passeerden 117 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 2 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Vervolgens werd er op de Vaart Zuidzijde met de radar gecontroleerd. Hier passeerden 568 bestuurders, waarvan er een 23 sneller reden dan toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er gecontroleerd op het Verlaat. Hier passeerden 575 bestuurders de controle, waarvan er een 23 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 106 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft vrijdagmiddag een 24-jarige winkeldief uit Burgum aangehouden op Achter de Hoven. De man had eerder die middag bij een winkel aan de Schrans een diefstal gepleegd. Hij werd hierbij betrapt en bedreigde vervolgens het winkelpersoneel. De Burgumer ging er vandoor en het personeel belde direct via 1-1-2 de politie. Er werd een goed signalement doorgeven en daarom werd door de Meldkamer Fryslân ook Burgernet ingezet. Samen met de politie keken 231 deelnemers uit naar winkeldief. Surveillerende agenten zagen de man lopen en hielden hem aan. Hij was in het bezit van een geprepareerde tas met daarin tubes met tandpasta. De tas en de tandpasta werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Nijlansdyk. Tussen dinsdagavond en vrijdagavond kwam men vermoedelijk binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een laptop, een wasdroger, een tv en een stereotoren weggenomen. De 21-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond op de Harlingerstraatweg de rijbewijzen van drie automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden passeerde de snelheidscontrole met de lasergun met 157 kilometer per uur. Op de Harlingerstraatweg is een snelheid van 100 kilometer toegestaan. Niet veel later passeerde een 25-jarige automobilist uit Dronrijp de controle met 186 kilometer per uur. Na een stopteken werd ook zijn rijbewijs ingevorderd. Dit was voor de 25-jarige al de derde keer dat zijn rijbewijs na een snelheidsovertreding werd ingevorderd. Tenslotte passeerde een 19-jarige beginnende bestuurder uit Schagen de lasercontrole met 157 kilometer per uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Alle drie de bestuurders kregen tevens een proces-verbaal. Ook elders in de stad werd vrijdagavond op snelheid gecontroleerd. Hier kregen zes bestuurders een bekeuring voor de overschrijding van de maximum snelheid. Daarnaast kregen elf bestuurders een bekeuring voor het voeren van Xenon-verlichting in niet daarvoor bestemde armatuur. Tenslotte werden er nog negen bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het rijden zonder helm, het negeren van het rode verkeerslicht, het onnodig geluid maken en het voeren van het mistlicht.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor overtreding Opiumwet
De politie heeft vrijdagavond bij een bedrijfspand aan de Koperslagersstraat een 26-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. De agenten hadden het vermoeden dat er een hennepkwekerij in het bedrijfspand kon zitten. Hierop werd besloten om het pand enige uren in de gaten te houden. De 26-jarige Harlinger arriveerde met zijn auto bij het pand. De man was in het bezit van de sleutels van het pand. De Harlinger werd gefouilleerd en daarbij vonden de agenten vermoedelijk een zakje met cocaïne. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tevens werd zijn auto in beslag genomen. In het bedrijfspand werd vervolgens een hennepkwekerij in aanbouw aangetroffen. De apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd.

Akkrum A32: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Grou ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de A32 een snelheidscontrole met de lasergun met 181 kilometer per uur. Op de A32 is een snelheid van 120 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd . Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt vier verdachten aan voor openlijk geweld tegen goederen
De politie heeft dankzij een alerte getuige vier inwoners van Drachten van 16, 17, 18 en 21 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. In de nacht van vrijdag op zaterdag zag de getuige dat de vier op Het Helmhout vernielingen aanrichten. Zo werd een reclamezuil ingetrapt en bord van een muur gerukt. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en volgde op gepaste afstand de vier mannen en gaf ondertussen telefonisch de positie door aan de agenten. De vier Drachtsters werden al snel gevonden. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden de vier voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft zaterdagochtend vroeg in de Ahornstraat een 47-jarige inwoner van Ried aangehouden op verdenking van mishandeling van een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden. Na een avondje stappen had de 47-jarige man aangeboden om de 23-jarige vrouw en haar zus naar huis te brengen. Eenmaal thuis werd de man vervelend en sloeg de 23-jarige vrouw. De 23-jarige raakte door de klap buiten bewustzijn. Haar zus belde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en hielden de 47-jarige man in portiek van de woning aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 23-jarige vrouw werd in haar woning door het ambulancepersoneel onderzocht. Haar verwondingen bleken mee te vallen.

Pingjum: vrouw gewond na val
De politie heeft zaterdagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op een brug aan de strandweg. Een 62-jarige fietsster uit Achlum wilde met haar fiets over de brug. Ze viel daarbij en raakte gewond. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werd er onder andere in Harlingen en in de gemeenten Smallingerland en Opsterland een grote alcoholcontrole gehouden. In Harlingen moesten 306 automobilisten blazen en in de gemeenten Smallingerland en Opsterland 1089 bestuurders. Maar ook elders in de provincie werd gecontroleerd. Al deze controles resulteerden in achttien processenverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdagavond, 22.30 uur, N31 nabij Midlum, een 27-jarige automobilist uit Drachten, 560 ug/l, de bestuurder bleek niet te beschikken over een rijbewijs. Daarvoor kreeg hij dan ook proces-verbaal. Daarnaast kreeg hij nog proces-verbaal voor het negeren van een stopteken en het rijden zonder APK.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 00.30 uur, Kimswerderlaan in Kimswerd, een 29-jarige automobilist uit Opende, 645 ug/l.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 02.00 uur, Domela Nieuwenhuisstraat in Harlingen, een 40-jarige automobilist uit Harlingen, 675 ug/l.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 04.20 uur, Eibertsbek in Drachten, een 23-jarige bromfietser uit Drachten, surveillerende agenten zagen dat de man met zijn scooter tegen het verkeer inreed over de Zuidkade. Na een achtervolging vonden ze de man op het Eibertsbek. Daar reed hij met zijn scooter tegen de politieauto. De 23-jarige raakte daarbij gewond en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar werd ook een bloedproef afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol en/of drugs was.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 05.30 uur, Harddraversweg in Joure, een 17-jarige bromfietser uit Joure, 410 ug/l, zijn passagier kreeg nog een bekeuring omdat hij geen helm droeg.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan