Politieberichten van zaterdag 26 november

Getuigenoproep na aanrijding snorfietser

SNEEK – De politie komt graag in contact met de veroorzaker of getuigen van een aanrijding die donderdag 24 november tussen 09.00 en 09.30 uur plaatsvond op de Bredyk. Een 16-jarige snorfietser uit Sneek wilde op de kruising met de Hemdijk linksaf slaan. Tijdens het afslaan werd hij door een zwarte personenauto, een Volkswagen Golf, van achteren aangereden. De jongen kwam hierdoor ten val. Zijn snorfiets raakte beschadigd en met klachten aan zijn been moest hij zich onder doktersbehandeling laten stellen. De donkere personenauto reed zonder te stoppen na de aanrijding door. De politie wil graag weten wie deze bestuurder was. Ook getuigen van het ongeval kunnen zich via 0900 – 8844 melden bij de politie.

Inbraak in auto’s

STIENS – De politie heeft een onderzoek ingesteld na de inbraak in auto’s bij een garagebedrijf aan de Seerob. Tussen donderdagavond en vrijdagavond werd in vier auto’s, die geparkeerd stonden buiten de hekken van de garage, ingebroken. Uit de auto’s geluidsapparatuur en autoradio’s weggenomen. De 48-jarige eigenaar uit Jelsum heeft aangifte gedaan.

Winkeldief aangehouden

AKKRUM – De politie heeft vrijdagmiddag een 76-jarige man uit Grou aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In een winkel aan De Kleef had de verdachte boodschappen afgerekend maar had hij ook vleesproducten in zijn jaszak gestopt. Winkelpersoneel had dit gezien en de man aangehouden en de politie gealarmeerd. De 76-jarige werd door de politie overgenomen en op het bureau verhoord. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbraak

HALLUM – De politie stelt een onderzoek in naar inbraak in een woning aan de Twa Bregen. Vrijdagmiddag tussen 15.00 en 18.00 uur is (zijn) de dader(s)door het openbreken van een raam binnengekomen. Alle vertrekken werden doorzocht waarbij de buit bestond uit een geldbedrag, diverse sierraden en een aantal kledingstukken. De 62-jarige bewoner heeft aangifte gedaan

Fietsster gewond na aanrijding

Leeuwarden – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Kanaalweg afgehandeld. Omstreeks 16.40 uur wilde, vanaf de Anne Vondelingweg, een 32-jarige bestuurder uit Leeuwarden de Kanaalweg oprijden in de richting van centrum. Vermoedelijk heeft de automobilist de 12-jarige fietsster uit Leeuwarden, die van rechts kwam, over het hoofd gezien met een aanrijding tot gevolg. Met letsel aan haar been is het 12-jarig meisje per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Ontmanteling van drugslaboratorium in woning
GORREDIJK – De politie heeft een onderzoek ingesteld nadat in een woning aan de Trimbeets vrijdagmiddag een drugslaboratorium werd ontdekt.

Melding

Rond het middaguur kwam bij de politie de melding van omwonenden dat zij al ruim een dag een hond in een woning aan de Trimbeets hoorden blaffen. De melder maakte zich zorgen over de toestand van de bewoner. De politie en hulpdiensten gingen ter plaatse de woning naar binnen. In de woning werden geen personen aangetroffen. Wel stuitten de agenten op de eerste verdieping op een kamer met een drugslaboratorium. In de kamer troffen zij apparaten en diverse gevaarlijke stoffen en chemicaliën aan. De woning werd afgezet en de hulpdiensten werden gealarmeerd om paraat te staan.

Voorbereidingen

Om het laboratorium te ontmantelen werd een speciaal team van samenwerkende brandweer en politiespecialisten van het LFO (Landelijke Faciliteit Ondersteunen Ontmanteling) en medewerkers van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) ingeschakeld. Zij kwamen uit diverse hoeken van het land en het nam enkele uren in beslag voordat daadwerkelijk met de ontmanteling begonnen kon worden.

Aanhouding verdachte

Omstreeks 16.00 uur verscheen de 35-jarige bewoner in de straat waarop hij direct kon worden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van harddrugs. Op het politiebureau is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Hond

In de woning was een hond aanwezig die met hulp van een hondengeleider van de politie Fryslân uit de woning is gehaald en meegenomen door de Dierenambulance. De hond is ondergebracht bij familie van de verdachte.

Ontmanteling

Tijdens de voorbereidingen door de specialisten van het LFO en NFI en ondersteuning van de technische recherche van de politie Fryslân konden alle omwonenden in hun woning blijven. Er ontstond geen direct gevaar van bijvoorbeeld ontploffing. De buurtbewoners werden door de wijkagent en de brandweerspecialist geïnformeerd.

Omstreeks 21.30 uur is gestart met de ontmanteling. Alle apparaten, producten en gevaarlijke stoffen zijn met zorgvuldigheid de woning uitgehaald en afgevoerd. Het inbeslaggenomen materiaal is geplaatst in een vrachtwagen die vervolgens het materiaal brengt naar speciale opslagplaatsen, in beheer van Justitie, waar het uiteindelijk wordt vernietigd. Het heeft tot 03.00 uur geduurd voordat alles was opgeruimd, ingepakt en alle medewerkers waren vertrokken. De woning is afgesloten.

Aanhouding na brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 43-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting. Bij een portiek van een flat op de hoek Siebe Schootstrastraat met de Krijn van den Helmstraat stond rommel in de brand. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen. Gealarmeerde agenten werden door getuigen gewezen op de 43-jarige man die het vuur zou hebben opgestookt. De man kon in zijn woning op enkele meters afstand van de brand aangehouden worden. Voor nader onderzoek is hij ingesloten op het politiebureau.

Vervelende treinreizigers

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen, een 17-jarige jongen uit Franeker en een 41-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor verstoring van de openbare orde en voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Omstreeks 23.25 uur kwam de melding dat op het station van Leeuwarden in de trein naar Harlingen een groep jongens bevond die zich zeer vervelend gedroegen. Volgens getuigen kwamen vijf jongens de coupe binnen toen de trein op het punt stond om te vertrekken. De mannen waren duidelijk onder invloed en vervelend in de richting van de andere aanwezige reizigers. De politie werd gealarmeerd die de groep verzocht naar buiten te gaan. Een van hen, de 17-jarige, werkte hier niet aan mee. Door een agent werd hij naar buiten gebracht waar zijn gedrag door ging. Doordat de anderen zich er mee bemoeiden ontstond een onrustige sfeer. De 17-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 41-jarige man bemoeide zich met de aanhouding en wilde het perron niet verlaten. Daarop werd ook hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor konden beide heren met een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde het politiebureau weer verlaten.

Fietsen omtrappen

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Beetsterzwaag aangehouden voor baldadigheid. Surveillerende agenten zagen op de Noordkade dat de verdachte, in het gezelschap van nog twee mannen, tegen een aantal fietsen aantrappen. De man bleek behoorlijk onder invloed. Meerdere fietsen vielen om. De agenten konden de man aanhouden waar hij na verhoor het politiebureau met een bekeuring voor baldadigheid kon verlaten.

Bromfietser onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Burgum. Surveillerende agenten hielden omstreeks 02.50 uur de bromfietser staand op de Alddiel voor een alcoholcontrole. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Deze had 385 ug/l als resultaat, goed voor een rijverbod van 5 uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd tegen deze beginnend bestuurder proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na zware mishandeling

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 51-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Op de Voorstraat troffen agenten een 51-jarige man uit Harlingen gewond aan op straat. Omstanders gaven aan dat hij mishandeld was door de verdachte. Het slachtoffer werd aangeroepen door de daders en vervolgens, door nog onbekende aanleiding, geslagen en geschopt. Zijn vriend schoot te hulp maar de daders vluchtten weg. Op aanwijzing van de getuigen en het slachtoffer kon de 51-jarige verdachte in zijn woning worden aangehouden. Naar de tweede verdachte doet de politie nog onderzoek. De 51-jarige man is per ambulance met letsel aan zijn gezicht overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In het kader van het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen van dit incident. Heeft u meer informatie over deze zware mishandeling dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad anoniem op 0800 – 7000.

Aanhouding na mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.40 uur kreeg de politie de melding dat de auto van een 26-jarige man uit Voorhout was vernield. Ter plaatse gaf de aangever aan dat hij de straat was ingereden en zag dat een man met zijn fiets op de rijbaan stond. Bij het passeren van de fietser zag de aangever dat de verdachte zijn fiets hardhandig tegen de auto gooide. De bestuurder stapte uit om verhaal te halen. De 20-jarige wilde niet zijn identiteit geven waarna de bijrijder van de aangever de politie ging bellen. De verdachte werd kwaad en duwde en sloeg vervolgens de 26-jarige man die hierdoor ten val kwam. De 20-jarige liep hard weg maar liet zijn fiets en tas achter. Agenten vonden adresgegevens in de tas waarna zij de verdachte in zijn woning hebben aangehouden. Op het politiebureau werd hij ingesloten.

Auto in de brand

DRACHTEN – De politie onderzoekt een autobrand die zaterdagochtend plaatsvond op de Gernaerd. Omstreeks 06.00 uur kwam de melding dat een personenauto, geparkeerd nabij een woning, in lichterlaaie stond. Er was hevige rookontwikkeling. Het platte dak van de garage vatte ook vlam. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de auto en het dak met schuim af. Hoe de brand is ontstaan wordt onderzocht. De politie sluit brandstichting niet uit

112Fryslan