Politieberichten van zaterdag 26 mei

Inbraak woning

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die tussen donderdag 24 mei 10.00 uur en vrijdag 25 mei 11.00 uur plaats heeft gevonden in een woning aan de Gedempte Keizersgracht. De bewoner ontdekte vrijdagmorgen toen hij thuiskwam dat een baksteen door zijn raam was gegooid en zag dat zijn fotocamera en laptop weg waren genomen. Hij deed aangifte.

Onderzoek naar mishandeling man

DOKKUM- De politie stelt een onderzoek naar een geval van mishandeling die vrijdagmorgen rond 04.45 uur plaatsvond op het wandelpad in het park aan de Festus Hommiusstraat en het Damwaldsterreedtsje. Een 43-jarige inwoner van Dokkum liet op dat moment zijn hond uit, toen uit tegenovergestelde richting drie blanke jongens in de leeftijd van ongeveer 20-jaar aankwamen lopen. Zonder aanleiding werd het slachtoffer door één van knapen in zijn gezicht geslagen waarna hij ten val kwam. Door de klap liep het slachtoffer een diepe wond aan zijn gezicht op. Na hun daad ging het drietal ervandoor en liet het slachtoffer bloedend achter. Hij moest zich vervolgens onder behandeling van een arts stellen die de wond hechtte. Een van de drie mannen droeg een wit petje. De andere man droeg een vest/trui met een capuchon. De derde man droeg een witte broek met de broekspijpen net boven zijn enkels. Het slachtoffer deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze mishandeling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kun bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Fietser gewond na botsing

METSELAWIER- De politie heeft vrijdagmiddag om 15.00 uur op de Balthasar Bekkerstrjitte een ongeval afgehandeld. Daarbij waren drie fietsers betrokken, die gezamenlijk een tourtocht fietsten. Het ongeval gebeurde, toen de ene fietser uit Leeuwarden (leeftijd onbekend), met zijn voorwiel het achterwiel van de fiets van een 54-jarige een inwoner van Leeuwarden raakte. Vervolgens kwamen alle drie fietsers ten val. Daarbij raakte het 54-jarige slachtoffer zodanig gewond, dat hij met schaafplekken en een botbreuk (schouder) per ambulance moest worden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De derde betrokken fietser, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam met de schrik vrij.

Aangehouden voor belediging en bedreiging

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.45 uur op de Leeuwenburg een 18-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging. Agenten betrapten de vrouw tijdens het wildplassen en spraken haar op haar gedrag aan. Vervolgens werd zij kwaad en beledigde en bedreigde de beide agenten met de dood. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Twee gewonden bij brand

DE HOEVE- De politie heeft vrijdagavond rond 21.00 uur op de Jokweg de brandweer geassisteerd bij het blussen van een woningbrand. Tijdens de brand ademden een 40-jarige inwoner en een 38-jarige inwoonster van Wolvega rook in. De man en vrouw wachtten in de achtertuin op de bewoners, die op dat moment elders waren, toen de brand op de bovenverdieping uitbrak. Zonder zich te bedenken gingen de man en vrouw de brandende woning binnen om foto’s en kleding van hun familieleden veilig te stellen. De beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan.

Motorrijders gewond bij ongeval

OOSTHEM- De politie heeft vrijdagavond rond 20.00 uur op Nessenwei een aanrijding tussen twee motorrijders afgehandeld. Daarbij raakten een 47-jarige inwoner van Sneek en een 44-jarige inwoner van Makkinga gewond. Beide motorrijders, die deel uit maakten van een afzonderlijke groep motorrijders, kwamen elkaar uit tegenovergestelde richting op de Nessenwei tegen. Tijdens het passeren raakten beide motoren elkaar waarna de 44-jarige bestuurder door de aanrijding in de sloot terecht kwam. Hij kon door omstanders uit het water worden gehaald. Het andere slachtoffer kwam door de aanrijding in de berm terecht. Beide slachtoffers werden met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Automobilist geeft valse naam op

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond rond 21.30 uur in de Tjalkstraat een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten zagen de man in zijn auto vanaf de Pieter Stuyvesantweg de Tjalkstraat in rijden en besloten hem in de Schouwstraat een stopteken te geven. Bij het aanspreken, kon de bestuurder zich niet legitimeren en gaf “zijn” naam op. Uit controle bleek deze niet te kloppen waarna de verdachte bekende een valse naam te hebben opgegeven. Uit verder onderzoek bleek ook nog dat hij niet in het bezit van een rijbewijs was en dat hij reed in een onverzekerde auto. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar bleek dat hij nog een boete van 380 euro open had staan. Tegen de verdachte werd voor alle overtredingen proces-verbaal opgemaakt.

Buitenboordmotor gestolen

SLOTEN- De politie onderzoekt de diefstal van een Yamaha kortstaart buitenboordmotor, type 25 nmho, grijs van kleur. De buitenboordmotor werd in de periode van 20 mei tot 25 mei gestolen vanaf een boot die lag aangemeerd in het water bij een camping aan de De Jerden. Een 41-jarige inwoner van Oberlau (Dld) deed aangifte.

Sieraden gestolen bij inbraak

HARLINGEN- De politie onderzoekt een inbraak die vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 18.00 uur plaatsvond in een woonark aan de Zuidergrachtswal. De dader(s) kwam(en) de woonark binnen door een ruit te forceren. Nadat zij de woning hadden doorzocht, werden zilveren en gouden sieraden weggenomen. Een 56-jarige inwoonster van Harlingen deed aangifte.

Fietsster gewond bij aanrijding

PEINS- De politie heeft vrijdagavond rond 19.00 uur op de Schalsumerweg een aanrijding met letsel tussen een motorrijder en fietsster afgehandeld. Het slachtoffer, een 11-jarige inwoonster van Peins, fietste in de richting van Schalsum, toen zij werd ingehaald door twee motorrijders. Toen de tweede motorrijder, een 27-jarige inwoner van Harlingen, haar inhaalde week zij plotseling naar links uit waarna beide weggebruikers elkaar raakten. Het meisje raakte bij de aanrijding gewond en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De motorrijder kwam met de schrik vrij.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond rond 19.00 uur op de Stelpswijk een 49-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde een 53-jarige inwoonster van Drachten en dreigde haar woning in brand te willen steken. De vrouw belde direct via 1-1-2 de politie die de verdachte direct daarna kon aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man zwaar gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond rond 18.45 uur op de Pasveerweg een ernstige aanrijding afgehandeld tussen een bromscooter en een auto. De bromfietser, een 64-jarige inwoner van Leeuwarden, die onder invloed van alcohol op zijn bromscooter reed, kwam in botsing met een auto die bestuurd werd door een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden. Hij raakte daardoor zodanig gewond, dat hij met vermoedelijk hersenletsel, per traumahelikopter werd overgebracht naar het UMCG in Groningen. Van het slachtoffer werd door een arts een bloedproef afgenomen.

Aangehouden voor diefstal tuinlamp

HICHTUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht, een 22-jarige inwoonster van Koudum en een 28-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van diefstal. Het slachtoffer, een 24-jarige inwoner van Hichtum, zag toen hij naar huis fietste een man en een vrouw met een tuinlamp lopen. Eenmaal thuisgekomen zag de man dat zijn tuinlamp bij zijn woning aan de Schwarzenbergweg was gestolen. Hij fietste direct terug naar de man en vrouw die zijn lamp bij zich hadden. Toen hij het tweetal tegen kwam, werd de 24-jarige door de vrouw bedreigd en uitgescholden, waarna hij direct via 1-1-2 de politie belde. De agenten kwamen de verdachten op het spoor en konden hen in een woning in de Marwertflat aanhouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De lamp werd aan de eigenaar, die aangifte deed, teruggegeven.

Toezicht op vissen snoekbaars

FRYSLAN – De politie en controleurs van de sportvisserij Fryslân houden vanaf weer toezicht op het vissen op snoekbaars. Het vissen op deze vis is namelijk vanaf vandaag, zaterdag 26 mei, weer toegestaan. Er gelden echter wel een aantal regels. Zo mag een visser maar twee gevangen snoekbaarzen bij zich hebben. Ook moet de vis een minimale lengte van 42 centimeter hebben. Is de vis kleiner dan moet hij weer terug worden gezet in het water. Zowel vanaf het land als op het water worden vissers gecontroleerd. Bij overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt. Volg voor meer informatie @toezichttewater FRYSLAN

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan