Politieberichten van vrijdag 25 maart

Politie zoekt getuigen vernielingen bijenclub
LEMMER – De politie is op zoek naar getuigen die meer duidelijkheid kunnen geven over vernielingen die gepleegd zijn bij de bijenclub aan het Lemsterpad. Tussen donderdag 17 maart en vrijdag 25 maart werden bij de club vernielingen verricht met een totale schade van zo’n € 6000,-. Dakgoten, luiken, schuttingen en het toilet werden vernield en ruiten stukgeslagen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die meer informatie hebben over deze vernielingen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Getuigen die anoniem wensen te blijven kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond rond 21.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige man uit Ureterp. Surveillerende agenten zagen de man op de parkeerplaats bij het Raadhuisplein hard achteruit rijden. Hierna reed hij met hoge snelheid weg in de richting van de Torenstraat. De agenten volgden de man via de Noorderweg de N31 op. Hierbij werden snelheden gemeten van minimaal 80 kilometer per uur waar 30 toegestaan is, 120 kilometer per uur waar 80 is toegestaan en op de N31 reed de man minimaal 170 kilometer per uur. Uiteindelijk nam hij de afslag Ureterp en kon hem op de Weibuorren een stopteken gegeven worden. Naast de inname van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden met harddrugs
BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagavond rond 23.45 uur een 52-jarige man uit Appelscha aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man op het Voermanspad in Drachten op een motor rijden en gaven hem een stopteken voor controle. Hierop ging de man er vandoor. De agenten volgende de man tot in Beetsterzwaag waar hij uiteindelijk staande gehouden kon worden. De man bleek 1,5 gram gram wit poeder bij zich te hebben. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met een bekeuring voor het rijden op een fietspad en het negeren van een stopteken het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na burenruzie
TWIJZEL – De politie heeft vrijdagavond in de Simke Kloostermanstraat een 22-jarige man uit Twijzel aangehouden op verdenking van bedreiging. De man heeft al enige tijd onenigheid met zijn buren over een, volgens de buren, illegale zender. Vrijdagmorgen hadden de buren hier iets over tegen de verdachte gezegd. De man was hierop rond 19.00 uur aan de deur gekomen om een gesprek aan te gaan. Dit gesprek liep uit de hand. De 55-jarige buurvrouw gaf aan dat de verdachte op een gegeven moment een mes tevoorschijn haalde en hiermee ging dreigen. Hierbij sloeg hij tegen het raam en de schutting. De vrouw en haar 57-jarige echtgenoot waarschuwden de politie. Die hielden de man rond 23.00 uur in zijn woning aan en brachten hem over naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De 57-jarige man deed aangifte.

Man rijdt tegen boom
HOMMERTS – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een ongeval in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Jeltewei. Rond 03.00 uur was hier om nog onbekende reden een 21-jarige man uit Woudsend tegen een boom gereden. De man werd met vermoedelijk hersenletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Aanrijding fietser met auto
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Stadsrondweg-oost. Een 58-jarige fietser uit Sneek wilde hier oversteken in de richting van de Einsteinstraat. Op dat moment reed een 44-jarige stadsgenoot over de Stadsrondweg. Hij zag de fietser oversteken, maar dacht dat deze stopte en reed door. Op datzelfde moment reed de fietser echter ook door en werd hij door de auto geschept. Hij werd met een hoofdwond naar het ziekenhuis in de stad overgebracht.

Auto’s gestolen op Pastoriestraat
WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte Volkswagen Golf met het kenteken NX-GJ-11 en een gele Volkswagen pick-up met het kenteken VP-JP-68. De 21-jarige eigenaar van de VW Golf parkeerde zijn auto rond 13.50 uur op het Pastorieplein. Toen hij zaterdagmorgen om 04.30 uur weer terugkwam, bleek zijn auto er niet meer te staan. De man deed aangifte. De 19-jarige bestuurder van de VW pick-up parkeerde zijn auto rond 00:30 uur op de Pastoriestraat. Toen hij rond 03:00 uur weer terugkwam, was ook zijn voertuig verdwenen. Het gaat om een oud Rijkswaterstaatvoertuig met een open laadbak en een gele signaleringslamp op de cabine gemonteerd.

Caravan uitgebrand
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand aan de Claerkamp. Een caravan die naast een woning stond was door nog onbekende reden in brand gevlogen. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. Door de brand vatte ook de dakgoot van de woning en de schutting naast de caravan vlam. Uit voorzorg werden de bewoners van de naastgelegen woning uit hun huis gehaald, maar de brandweer kreeg de brand tijdig onder controle. De caravan brandde echter volledig uit.

Preventieve fouilleeractie
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de binnenstad een preventieve fouilleeractie gehouden. Hierbij werden vijf messen aangetroffen, een patroon en een aantal steekvoorwerpen zoals een schaar.

Een 28-jarige man uit Akersloot werd op de Waeze gecontroleerd en bleek verschillende messen/scharen bij zicht te hebben. Hij kreeg hiervoor een bekeuring van € 200,- euro, die hij op het bureau direct betaalde.
Een 30-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden nadat hij op de Nieuweweg tegen het verkeer in reed. In zijn auto werden potten met spuiten, pillen en poeder gevonden. De auto werd in beslaggenomen en de man werd voor nader onderzoek ingesloten.
Een 21-jarige en een 19-jarige man uit Leeuwarden werden in de Doelesteeg aangehouden. De 21-jarige gedroeg zich uitdagend en greep iemand bij de keel. Toen hij werd aangehouden, probeerde de 19-jarige dit tegen te houden. Hierop werd ook hij aangehouden. Beide mannen mochten na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.
Een 18-jarige man uit Beetgum werd aangehouden nadat hij vanuit een taxi agenten had beledigd. Een 18-jarige plaatsgenoot die zich met de aanhouding bemoeide werd ook aangehouden toen hij daarbij de agenten beledigde.

Man aangehouden na ruzie
HARKEMA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Roggekamp een 20-jarige man uit Harkema aangehouden op verdenking van mishandeling. Nadat bij de politie rond 01.00 uur een melding van een ruzie binnengekomen was, gingen agenten ter plaatse. Hier verklaarde een 28-jarige man uit Harkema dat iemand hem op zijn neus geslagen had en met een knuppel het rechterachterlicht en rechterachterraam kapot geslagen had. Terwijl agenten verklaringen aan het opnemen waren, kwam de verdachte weer in de straat. Na een korte achtervolging werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Getuigen verklaren dat het om een familieruzie ging. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed.

[bullets]
Zaterdag 02:00 uur, Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden, een 41-jarige beginnend bestuurster uit Leeuwarden, 480 ug/l;
Zaterdag 04:55 uur, Nieuwestad in Leeuwarden, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 390 ug/l;
Zaterdag 08:10 uur, Houtwal in Oosterwolde, een 39-jarige automobilist uit Oosterwolde, 605 ug/l.[/bullets]

112Fryslan

})