Politieberichten van zaterdag 26 juni.

Man gewond bij aanrijding
SNEEK- De politie heeft een aanrijding die vrijdagmorgen op de Lemmerweg plaatsvond afgehandeld. Daarbij raakte een 51-jarige inwoner van Sneek aan zijn hoofd gewond. De man die op zijn fiets reed stak plotseling de weg over waarna hij werd aangereden door een bus die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Bolsward. Hij kon een aanrijding niet voorkomen toen de fietser zonder uit te kijken de weg overstak. Het slachtoffer is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Politie controleert snelheid op klachtlocaties
FRYSLÂN- De politie heeft vrijdag tussen 06.00 uur en 14.45 uur op diverse klachtlocaties in de gemeente Bolsward en Wûnseradiel radarsnelheidcontroles uitgevoerd. Op de Weesterweg in Wons werden 940 automobilisten op hun snelheid gecontroleerd. Hier werden 244 overtredingen geconstateerd waarvan één bestuurder 131 kilometer per uur reed daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de Arumerweg in Witmarsum werden 650 automobilisten gecontroleerd waarvan 121 automobilisten op een snelheidsovertreding werden betrapt. De snelste automobilist reed 85 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de Twibaksdyk in Bolsward werden 340 passanten gecontroleerd waarvan 51 bestuurders te snel reden. De snelst rijdende automobilist reed 88 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Mannen mishandelen man en vernielen raam
SNEEK- De politie onderzoekt een mishandeling op een 23-jarige inwoner van Sneek die vrijdagavond rond 22.00 uur plaatsvond bij een woning aan de Spitaal. Het slachtoffer die met zijn vriendin voor een woning stond werd zonder enige aanleiding door drie mannen met een getinte huidskleur in zijn gezicht geslagen. Vervolgens pakte één van de drie mannen een steen en gooide deze door één van de ramen van de woning waarna het drietal zich uit de voeten maakte. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling en vernieling.

Politie assisteert brandweer bij bedrijfsbrand
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een bedrijfsbrand aan de Leeuwarderstraatweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in één van de afzuigers. Door de brand ontstond een hevige rookontwikkeling. De brandweer kon de brand redelijk snel onder controle krijgen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Politie controleert op snelheid in de stad
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Aldlansdyk zeven automobilisten een bekeuring gegeven voor een snelheidovertreding. Op de Aldlansdyk geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Een buitenlandse automobilist reed 90 kilometer per uur. Hij moest ter plekke 310 euro direct betalen. De andere bestuurders krijgen hun bekeuring thuisgestuurd.

Twee gewonden bij aanrijding
HICHTUM- De politie heeft vrijdagavond op de Westergoawei (N359) een aanrijding afgehandeld waarbij een 40-jarige inwoonster van Wommels en een 38-jarige inwoner van Kubaard gewond raakten. Op de kruising van de Westergoawei bij de afslag naar Wommels kreeg de automobilist uit Kubaard vermoedelijk geen voorrang van de automobiliste uit Wommels. De vrouw liep ten gevolge van de aanrijding hoofd- en rugletsel op. De 38-jarige man liep onbekend letsel op. Beide slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de juiste oorzaak van het ongeval.

Man aangehouden voor verstoring openbare orde
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag in de Prins Hendrikstraat een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. De man die luid schreeuwend via het Ruiterkwartier in de richting van de Prins Hendrikstraat liep, zocht met alles en iedereen ruzie. Toen de agenten in beeld kwamen, richtte hij zijn agressie op hen. De man bleek niet voor reden vatbaar en werd vervolgens door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Automobilist komt om bij eenzijdig ongeval
BANT- Een 45-jarige inwoner van Holwerd is vrijdagnacht op de A6 nabij Bant omgekomen bij een eenzijdig verkeersongeval. Rond 04.15 uur kreeg de politie een melding van een vrachtwagenchauffeur dat hij de auto in een berm had zien staan. Toen agenten ter plaatse waren troffen zij daar de betrokken auto aan. De bestuurder die bekneld zat, bleek inmiddels aan zijn verwondingen te zijn overleden. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De brandweer heeft het lichaam uit de auto moeten bevrijden.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding
RINSUMAGEEST- De politie heeft vrijdagmiddag op De Kapelle een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Ferwert, die als passagier in de auto zat, licht gewond. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Blije, moest plotseling afremmen en kwam met de auto naast het wegdek in de berm terecht. Doordat hij de auto wilde corrigeren sloeg deze over de kop. De 18-jarige passgier is met diverse snijwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbraak in school
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17 en 18-jarige inwoner uit Joure aangehouden op verdenking van inbraak in een school aan de Blauwhoflaan. Surveillerende agenten kregen de melding, nadat een buurtbewoner geluiden hoorde komen uit het pand. Eenmaal ter plekke werden twee fietsen aangetroffen. De agenten besloten te posten op de fietsen, waarna zij even later een 17 en 18-jarige inwoner uit Joure, die zich in de bosjes verscholen, konden aanhouden. Uit het pand bleek oud ijzer te zijn gestolen.

Motorrijder gewond na aanrijding
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een verkeersongeval met letsel aan de Scheeneweg. Een 60-jarige inwoner van Heerenveen reed op zijn motor op de kruising van de Scheeneweg met De Tuinen. Op dat moment wilde de motorrijder linksaf richting De tuinen. Vervolgens besefte de bestuurder van de motor dat hij een afslag te vroeg nam. De man drukte op de rem en gaf vervolgens toch weer gas. Een 15-jarige inwoner van Wolvega reed op dat moment op zijn fiets, rechts van de motorrijder en wilde links afslaan. De fietser raakte de motor en kwam ten val. De motorrijder kwam ook ten val en schoof met de motor over kruising van De tuinen om vervolgens in de berm tot stilstand te komen. De 60-jarige man uit Heerenveen is vervolgens met letsel aan zijn heup per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De jongen had een paar schrammen en is voor controle bij de huisarts langs gegaan.

Brandstichting
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag geassisteerd bij een brand in een loods aan de Da Vincilaan. Surveillerende agenten reden op het Noorderend toen zij de brand in een loods opmerkten. Eenmaal ter plaatse zagen zij twee personen die zich trachten te verstoppen om vervolgens weg te rennen. Een kleine 200 meter verderop konden beide verdachten, een 21-jarige man uit Groningen en een 24-jarige man uit Drachten, op heterdaad worden aangehouden voor brandstichting en vernieling.

Eenmaal terug bij de loods vonden de agenten een ijzeren bak waar een fikse brand woedde. De agenten besloten om met behulp van de in de dienstauto aanwezige schuimblusser in combinatie met zand het vuur te lijf te gaan waardoor het vuur enige minuten later onder controle was. De brandweer heeft bij aankomst nog een controle uitgevoerd.

Politie zoekt getuigen voor overval tankstation
TERWISPEL – De politie onderzoekt een gewapende overval die in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft plaatsgevonden op een tankstation op De Wâlden aan de A7. Omstreeks 01.30 kwam er een blanke man van ongeveer 25 tot 30 jaar oud het tankstation binnen. Onder bedreiging van een vuurwapen gelijkend voorwerp is de pompbediende geld afhandig gemaakt waarna de overvaller er vandoor ging. Het gaat om een blanke man van ongeveer 1.85 meter groot met een smal postuur. Hij droeg donkere kleding en een witte pet met daaronder kort donker blond haar. Tevens droeg de man een opvallende gele/groene tas met draagband om zijn nek waar hij het buitgemaakte geld in had gestopt. De verdachte is vermoedelijk naar de parkeerplaats aan de rechter zijkant gevlucht.

De politie wil graag in contact komen met getuigen die de overval hebben zien gebeuren of misschien iets hebben gezien wat in relatie met de overval kan worden gebracht. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagmiddag op de Steenwijkerweg het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige inwoner van Noordwolde. De bestuurder werd met behulp van een lasergun betrapt op het rijden van 138 kilometer per uur, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De overschrijding van de snelheid met 58 kilometer per uur heeft tot gevolg dat de man zijn rijbewijs is ingevorderd.

Man aangehouden voor vernieling
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige inwoner van Nijland aangehouden voor vernieling op de Nieuwmarkt. Surveillerende agenten waren te voet toen zij de verdachte bij hun dienstvoertuig zagen staan. Bij aankomst bleek dat de antenne van het dienstvoertuig was verdwenen. De agenten hebben vervolgens een zoektocht opgezet en konden de man even later aanhouden voor vernieling. De man bleek meerdere ruitenwissers, antennes en fiets artikelen in zijn fietsmandje te hebben liggen. Tevens had de man een brievenbus vernield.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Vrijdag, 21.40 uur, Venekoterweg in Oosterwolde, een 51-jarige automobilist uit Oosterwolde, 730 ug/l,.Hij kreeg een rijverbod van 8 uur
Zaterdag, 0.49 uur, Zuidkade in Drachten, een 22-jarige beginnend bestuurder uit Rottevalle, 470 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur.[/bullets]

Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden reed op de Berlikumerstraat onder invloed. Omdat hij niet wenste mee te werken aan de ademanalyse en weigerde mee te werken aan een bloedonderzoek werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan