Politieberichten van zaterdag 26 februari.

Laptops buit bij woninginbraak
DRACHTEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond in een woning aan de Pier Panderstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden twee laptops en een printer weggenomen. De 78-jarige bewoner deed aangifte.

Verkeerscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur op het parkeerterrein nabij het Kalverdijkje een verkeerscontrole gehouden. Bij deze controle hadden elf agenten specifieke aandacht voor taxi’s en auto’s met aanhangers. Tijdens de controle werden negen bekeuringen uitgeschreven. Onder ander voor het rijden zonder geldig rijbewijs, het niet handsfree bellen, geen zicht door belemmering van de lading en voor het overbeladen van aanhangwagens.

Koper gestolen uit leegstaande woning
FOLSGARE- De politie onderzoekt de diefstal van koper uit een leegstaande woning aan de Skeender. De eigenaar die een bezoek bracht aan de woning ontdekte dat koper was weggenomen. Het is onbekend wanneer de koper werd weggenomen. Hij deed aangifte.

Politie zoekt getuigen van overval in woning
SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar een gewelddadige beroving die vrijdagmorgen rond 08.00 uur plaatsvond in een woning aan de Rode Klaver. Rond 08.00 uur drongen drie mannen de woning binnen en pakten het 28-jarige slachtoffer vast. Van het slachtoffer, die op dat moment alleen thuis was, werd geld geëist onder bedreiging van een mes en op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Nadat de mannen geld pakten wist het slachtoffer zich los te rukken en weg te komen. Hij rende naar buiten in zijn pyjama, pakte een fiets en ging vervolgens de wijk in om zo aan zijn overvallers te kunnen ontsnappen. Na een paar uur durfde het slachtoffer weer terug te keren naar zijn woning. De drie daders bleken te zijn gevlogen. Vervolgens belde de man via 1-1-2 de politie. Agenten kwamen ter plaatse en gingen met het slachtoffer in gesprek. De technische recherche heeft sporenonderzoek in de woning verricht.

Signalement daders:

[bullets]Alle drie mannen waren gekleed in donkere kleding
Een van de mannen had een gezet postuur
De tweede verdachte had een slank postuur
De derde verdachte had een breed postuur
lle drie mannen droegen donker gekleurde mutsen[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze overval. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Het slachtoffer deed aangifte.

Helers van boot aangehouden
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagmiddag twee inwoners van Heerenveen van 18 en 20 jaar aangehouden op verdenking van heling van een boot. De boot werd donderdag weggenomen bij het Zetveld en de 44-jarige eigenaar uit Heerenveen deed aangifte. Toen de eigenaar op onderzoek uit ging, trof hij zijn eigendom vrijdagmiddag rond 16.30 uur aan in de Engelenvaart, ter hoogte van de Valeriaan. In de boot zaten de twee mannen. Hij waarschuwde via 1-1-2 direct de politie die de beide verdachten direct aanhielden. Zij werden voor verhoor ingesloten in het politiebureau.

Woningbrand
LEEUWARDEN- De technische recherche onderzoekt de oorzaak van een woningbrand die zaterdagmorgen plaatsvond in de Spoorstraat. In de woning, die leeg stond in verband met een verbouwing, brak nog door onbekende oorzaak brand uit. De brandweer had de brand snel onder controle. Een getuige zag net voor het uitbreken van de brand een kale man, met een getinte huidskleur, een blauwe spijkerbroek en met een glad zwart bomberjack, bij de woning vandaan rennen in de richting van de Pieter Stuyvesantweg. De politie sluit brandstichting niet uit. Tijdens de brand kwamen twee katten om het leven.

Proces-verbaal voor baldadigheid
DAMWALD- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Wâlterwâld en een 19-jarige inwoner van Damwâld aangehouden op verdenking van baldadigheid. De beide mannen worden ervan verdacht een papiercontainer aan de Foarwei in brand te hebben gestoken. Na hun daad verstopten de beide verdachten zich in de bosjes. Toen een agent geritsel hoorde wist hij de beide knapen aan te houden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij na verhoor en met een proces-verbaal huiswaarts konden keren.

Man aangehouden voor mishandeling
BERLIKUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige inwoner van Beetgumermolen op het Hemmemaplein aangehouden op verdenking van mishandeling. Een stapper kreeg door nog onbekende oorzaak ruzie met de 17-jarige. De jongen sloeg de stapper diverse keren tegen zijn hoofd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Dammelaan het rijbewijs van een 19-jarige inwoner van Stiens ingevorderd omdat hij veel te snel in zijn auto reed. Op de Dammelaan werd bij een snelheidcontrole een snelheid van 117 kilometer per uur gemeten daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. De automobilist moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt. Omdat het overtreding betreft binnen de bebouwde kom met een overschrijding van meer dan 50 kilometer per uur, gepleegd door een beginnend bestuurder, is de man verplicht, op eigen kosten, een cursus te volgen bij het CBR. Ook bij een eenmalige zeer zware snelheidsoverschrijding wordt dus een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG )opgelegd. Deze specifieke gedraging getuigt al van een zodanig verkeerde mentaliteit van de bestuurder dat alleen al om die reden het wettelijk opleggen van een EMG gerechtvaardigd is. Bij het niet volgen van een cursus wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

Man mishandeld
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een mishandeling die vrijdagavond op het Burgemeester Kuperusplein werd gepleegd. Een 22-jarige inwoner van Heerenveen werd tijdens een woordenwisseling met vermoedelijk een mes achter zijn oor gesneden waarna de dader verdween. Het slachtoffer deed aangifte.

Inbraak in horecagelegenheid
OLDERBERKOOP- De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Heerenveenseweg die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond. Toen de eigenaar, een 26-jarige inwoner van Jubbega, na een alarmmelding ter plaatse ging, zag hij dat een raam van het bedrijf was vernield. In het bedrijf bleken de gokkasten te zijn opengebroken en bleek dat het geld was weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Computer weg bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die plaats heeft gevonden in de Achlumerstraat. Na het openbreken van deur werden een computer en printer uit de woning weggenomen. Het is nog onbekend wanneer de inbraak heeft plaatsgevonden. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging portier
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 37-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van bedreiging van een portier. De bedreiging vond plaats bij een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat. De verdachte had de portier gevraagd om even te mogen telefoneren. De portier stemde vervolgens hier in toe. Toen na diverse pogingen de man geen contact kreeg en de portier hier iets van zei, werd deze vervolgens door de verdachte met de dood bedreigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit mishandelde de verdachte nog een agent. De verdachte werd voor verhoor ingesloten.

Zware mishandeling
SNEEK- De politie onderzoekt een zware mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op de kruising van de Schwartzenberghlaan met de Napjesstraat. Hier werd een inwoner van Sneek ( leeftijd nog onbekend) door een nog onbekende man ernstig mishandeld. Getuigen troffen de man bewusteloos op straat aan en belden direct via 1-1-2 de politie. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden voor poging diefstal
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Bearda Bakkerstraat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging diefstal en voor poging inbraak. Getuigen zagen de man verdacht bezig bij een deur van een woning. Toen hij deze niet open kreeg probeerde hij tuinmeubelen mee te nemen. Oplettende getuigen belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een goed signalement door waarna de verdachte direct daarna kon worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Vrouw gewond tijdens oversteken
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagavond op de Zonnebloemstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 40-jarige inwoonster van Heerenveen aan haar voet gewond raakte. Tijdens het oversteken werd de vrouw aangereden door een 29-jarige automobiliste uit Heerenveen die rechts af sloeg. Zij zag de voetganger te laat en reed met het wiel van haar auto over de voet van het slachtoffer. Omdat de vrouw pijn had, bracht de bestuurderster de vrouw naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar bleek dat de voet van de 40-jarige Heerenveenster gebroken was.

Slachtoffer na aanrijding in hulploze toestand achtergelaten
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 36-jarige inwoner van Beetgumermolen aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en daarbij het slachtoffer in hulpeloze toestand achterlatend en voor het rijden onder invloed. Rond 01.25 uur ontvingen de agenten een melding van een ernstige aanrijding die plaats had gevonden op de Heliconweg. Getuigen hadden gezien dat een automobilist een fietser had aangereden waarbij de fietser bewusteloos op straat lag, tussen geparkeerde auto’s. De automobilist was vervolgens gestopt en uitgestapt om naar het slachtoffer te zoeken. Toen getuigen, die vanaf de bovenverdieping van hun woning alles hadden zien gebeuren, de automobilist vertelden dat het slachtoffer een eindje verder op straat lag, sprong de man in zijn auto en reed met hoge snelheid weg. De getuigen noteerden het kenteken van de auto en gaven het signalement van de bestuurder direct via 1-1-2 aan de politie door. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Tevens werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Rond 02.30 uur meldde de verdachte zich aan het politiebureau waarna hij werd aangehouden. Hij verklaarde de fietser te hebben aangereden. Ook bleek hij alcohol te hebben gedronken en blies tijdens een ademanalyse 290 ug/l. De man werd voor verhoor ingesloten. Het slachtoffer werd direct na het ongeval per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, verkeerd buiten levensgevaar. De auto van de verdachte werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Burgernetactie na poging inbraak
HARLINGEN- De politie heeft in de nacht vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een poging van een inbraak in een stadslogement aan de Kruisstraat. Een getuige zag een man bezig om een frisdrankautomaat op te breken waarna hij direct via 1-1-2 de politie belde. Vervolgens ging de getuige naar beneden en wist hij de verdachte te pakken. Na een worsteling wist deze zich te bevrijden en ging hij er vandoor. Vervolgens werd Burgernet ingeschakeld. Omdat Burgernet niet actief is in de gemeente Harlingen, werden maar 45 deelnemers bereikt. Al deze deelnemers zijn in dienst van de politie Fryslân. Ondanks de Burgernetactie werden de man niet meer aangetroffen.

Signalement verdachte:

[bullets]Blanke man
Leeftijd ongeveer 20 jaar
Lengte 1.85 meter
Normaal postuur
Zwart kort haar
Zwarte lederen jas met witte strepen
Blauwe spijkerbroek
Blauwe sportschoenen[/bullets]

Mocht u belangrijke informatie hebben over bovenstaand signalement, dan kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Dronken man rijdt agent omver
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 32-jarige inwoner van Oudehaske aangehouden op verdenking van poging doodslag/poging zware mishandeling en voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man uit een horecagelegenheid aan de Oude Koemarkt komen. De man was onvast ter been en liep naar een auto toe. Zij zagen de man in zijn auto stapte. Toen zij de automobilist vervolgens tegen wilden houden, gaf de bestuurder gas en reed een agent op een mountainbike omver. Een andere agent, ook op de fiets, probeerde de man te bewegen om zijn voertuig te stoppen. Hij ging naast de auto rijden en klopte op het raam om zo de aandacht van de bestuurder te krijgen. Hierop reageerde de automobilist niet en hij ging er met hoge snelheid vandoor. Agenten stelden in de omgeving van Heerenveen en Oudehaske een onderzoek in waarna de verdachte direct daarna kon worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 860 ug/l blies. Vervolgens werd hij voor verhoor ingesloten. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

De agent die omver was gereden had last van zijn knie.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vijf gevallen (zie ook andere persberichten) zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 01.25 uur, Harlingen, Kimswerderweg, een 39-jarige automobilist uit Amsterdam. Hij blies 880 ug/l.
Zaterdag 03.00 uur, Drachten, Zuidkade, een 26-jarige automobilist uit Drachten. Hij blies 520 ug/l. Hij bleek zonder geldig rijbewijs te rijden en hij had al drie keer eerder proces-verbaal gehad voor het rijden onder invloed.
Zaterdag 03.50 uur, De Westereen, de Boskwei, een 20-jarige beginnende bestuurder uit De Westereen. Hij blies 535 ug/l.[/bullets]

Bekeuringen bij parkeeroverlast voetbalwedstrijd
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond in de Insulindestraat een controle gehouden op het parkeergedrag van bezoekers van de thuiswedstrijden van Sc Cambuur. Omwonenden van het Cambuurstadion hadden bij de politie geklaagd over veel parkeeroverlast tijdens de thuiswedstrijden van Sc Cambuur. Dit bleek ook vrijdagavond het geval te zijn. In totaal werden 35 voertuigen bekeurd voor onder andere het op de stoep parkeren, parkeren binnen vijf meter van een kruispunt, parkeren buiten de vakken in een woonerf, parkeren voor uitritten en parkeren bij een parkeerverbod. Alle bestuurders kregen een boete van 76,- euro.

112Fryslan