Politieberichten van zaterdag 25 september.

Vrouw zwaargewond na oversteken Rijksweg
HEERENVEEN- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding op de A7 die vrijdagmorgen plaatsvond. Een 51-jarige inwoonster van Heerenveen liep in verwarde toestand de Rijksweg op ter hoogte van oprit naar de A32 van Oranjewoud. Volgens getuigen liep de vrouw terug toen ze eenmaal op de weg was. De vrouw werd vervolgens geschept door een auto die bestuurd werd door een 72-jarige automobilist uit Oldemarkt. Hij kon haar niet meer ontwijken. De vrouw raakte door de aanrijding ernstig gewond aan haar benen en liep een hoofdwond op. Zij werd per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen. Getuigen en de automobilist zijn overgebracht naar het politiebureau in Heerenveen waar zij zijn opgevangen door Slachtofferhulp.

Inbraak in kelderbox
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt opnieuw een inbraak in een kelderbox aan de Kei. Nadat men de deur had geforceerd werd een accu weggenomen. De laatste weken worden er regelmatig in kelderboxen ingebroken. De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Inbraak in woning
AUGUSTINUSGA- De politie onderzoekt een inbraak in een woning die vrijdagmorgen werd ontdekt. In een woning aan It West werd in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken terwijl de bewoners niet thuis waren. In de woning werd een kluis open gebroken. Het is nog onduidelijk wat er werd weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Auto gestolen
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto bij een bedrijf aan de Industrieweg. De auto werd in de periode van 27 augustus 2010 tot 23 september 2010 bij het bedrijf ontvreemd. De auto, een Opel Vectra C 1.7 dth, rood van kleur, is voorzien van het kenteken LD-VV-24. De eigenaar, een 55 –jarige inwoner van Sint Johannesga, deed aangifte.

Autoambulance weggenomen
SURHUISTERVEEN- De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen, een zogenaamde autoambulance, die donderdagavond tussen 20.00 uur en 00.00 uur werd weggenomen. De autoambulance stond geparkeerd aan de Lauwerswei en is voorzien van het kenteken DW-RJ-36 en is van het merk Kuiper Vv. De eigenaar, een 31-jarige inwoner uit Surhuisterveen, deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
ZOUTKAMP- De politie heeft vrijdagmiddag op de Nittersweg het rijbewijs van een 55-jarige inwoner van Buitenpost ingevorderd. Agenten registreerden een snelheid van 158 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Jongeren bekennen inbraken en diefstallen
HEERENVEEN- De politie heeft een aantal diefstallen en inbraken opgelost. Tijdens het onderzoek werden vier jongeren aangehouden. Tegen drie van hen werd proces-verbaal opgemaakt, waarna het ze politiebureau weer mochten verlaten. Een 20-jarige inwoner van Heerenveen zit nog steeds vast.

Diefstal bromfiets en fiets
De zaken kwamen aan het licht toen agenten op 20 augustus een gestolen bromfiets aan de Beugel aantroffen. Hiervoor werd een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Tijdens de verhoren bekende de verdachte dat hij samen met een 16-jarige inwoner van Wolvega en een 21-jarige inwoner van Boijl de bromfiets had gestolen. Daarnaast bekende de 20-jarige Heerenvener ook dat hij een fiets had gestolen. De agenten besloten vervolgens om de twee mannen van 16 en 21 jaar eveneens aan te houden. De drie mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Doorzoeking woning
Tijdens de aanhouding in de woning van de 20-jarige man, zagen de oplettende agenten een aantal dozen met chips en een partij frisdrank en snoep. Na onderzoek bleken deze goederen te zijn gestolen uit een kiosk op het recreatiegebied De Heide. Alle gestolen goederen werden in beslag genomen.

Verhoren verdachten
Zowel de 20-jarige inwoner van Heerenveen als de 16-jarige inwoner van Wolvega bekenden de inbraak en de diefstal van de goederen uit de kiosk. Daarnaast bekende het duo nog diverse inbraken in horecagelegenheden aan het Molenplein, het Akkersplein en in de wijk de Greiden. De twee werden daarbij geholpen door een 16-jarige inwoner van Heerenveen. Ook hij werd aangehouden. De 20-jarige Heerenvener bekende eveneens de diefstal van een scooter. De onderdelen daarvan had hij verkocht aan de 21-jarige inwoner van Boijl.

Vervolging verdachten
Na de verhoren werd tegen drie verdachten proces-verbaal opgemaakt. Het trio mocht vervolgens het bureau weer verlaten. De 20-jarige inwoner van Heerenveen werd op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleid. Die besloot om de 20-jarige in bewaring te stellen. Hij zit dan ook nog steeds vast.

Man aangehouden na bedreiging en mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag op het Kamgras een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. Tijdens een langlopende ruzie zou de verdachte een 24-jarige man en een 47-jarige vrouw, beide inwoners van Leeuwarden, hebben bedreigd en mishandeld. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man en de vrouw deden aangifte.

Scooter gestolen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een diefstal van scooter in de Leendert Sinnemastraat die vrijdagavond plaatsvond. De aangever had haar bromscooter voor de woning neergezet. Op een gegeven moment hoorde ze haar scooter wegrijden. De scooter, een Yamaha, type Sa 15, is voorzien van kenteken 62-DFZ-3. De 47-jarige eigenaresse deed aangifte.

Auto in brand
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond in de Egelantierstraat de brandweer geassisteerd bij het blussen van een autobrand. Een vrouw die net boodschappen had gedaan en met haar auto wegreed, zag plotseling rook onder de motorkap vandaan komen. Ze zette haar auto stil en waarschuwde de brandweer. De auto liep ernstige brandschade op. De politie moest de weg geruime tijd afzetten. De oorzaak is mogelijk kortsluiting geweest.

Kledingdieven aangehouden door winkelpersoneel
KOLLUM- De politie heeft naar aanleiding van de aanhouding van een 32 jarige man en vrouw, beide inwoners van Kollum, een onderzoek ingesteld naar winkeldiefstal. Vrijdagavond liep het tweetal tegen de lamp toen zij in een winkel aan de Voorstraat werden betrapt op het stelen van kleding. Het personeel had het vermoeden dat het tweetal bij eerdere bezoeken aan de winkel zich schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal. Toen de twee verdachten vrijdagavond opnieuw de winkel binnen kwamen, hield het personeel de man en vrouw extra in de gaten. Toen zij zagen dat er kleding miste en de twee verdachten op dat moment de winkel uitliepen, zag één van de personeelsleden dat de vrouw meerdere kledingstukken over elkaar heen had getrokken. Beide verdachten werden aangehouden. Tijdens de fouillering bleek de man ook onder zijn eigen kleding, gestolen kleding te dragen. Daarnaast werden er bij beide verdachten knipschaartjes aangetroffen. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Een 40-jarige eigenaresse deed aangifte.

Gewond na stiekem brommer rijden
EASTERMAR- De politie heeft vrijdagavond op de Seadwei een ongeval met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 14-jarig meisje uit Harkema aan haar been gewond toen zij als passagier bij een 12-jarige meisje uit Harkema achter op de bromfiets zat. De meisjes hadden de bromfiets zonder toestemming van de ouders uit de garage weggehaald en waren gaan crossen op de het zandpad de Muntsegroppe. Ter hoogte van de kruising met de Seadwei verleende de bestuurster geen voorrang aan een 63-jarige automobilist uit Eastermar waarna een aanrijding volgde. Het meisje is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bromfiets bleek niet verzekerd te zijn.

Jourstermerke druk en gezellig
JOURE- De politie kijkt tevreden terug naar de Joustermerke. Vrijdagavond was er veel publiek aanwezig. Op de kermis bleek een groep van 20 man zich vervelend te gedragen. Door de aanwezigheid van politie kon men verdere ongeregeldheden voorkomen. Een inwoner van Bantega (leeftijd onbekend) kreeg proces-verbaal omdat hij zijn ontblote achterwerk aan het aanwezige publiek toonde. Een andere man, een 20-jarige inwoner van Joure, werd aangehouden voor het beledigen van een politieagent. Daarnaast werd er nog een mobiele telefoon gestolen. De man meldde dit bij de politie en gaf een goed signalement door. Toen de agenten de verdachte van deze diefstal zagen lopen, gingen zij direct achter de man aan die zich uit de voeten maakte. Helaas kon de personalia van de aangever niet worden genoteerd. De politie komt dan ook nog graag in contact komen met deze man. De verdachte werd na achtervolging op de Sluisdijk aangehouden. Tijdens de fouillering bleek hij 267 xtc-pillen in zijn rugtas te hebben. Tijdens de fouillering wist de man zich aan zijn aanhouding te onttrekken en ging er vandoor. Tijdens de achtervolging brak een agent zijn been toen hij zich verstapte. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De verdachte wist te ontsnappen. Aangezien de politie zijn identiteitsgegevens heeft, zal de verdachte binnenkort kunnen worden aangehouden.

Alcoholcontrole levert drie processen-verbaal op
WOLVEGA- De politie heeft vrijdagavond en nacht een alcoholcontrole gehouden op de Steenwijkerweg. In totaal werden 650 bestuurders van auto’s en bromfietsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol tijdens het rijden. In drie gevallen leverde dat een proces-verbaal op. Alle drie verdachten bleven onder de norm van een invordering van het rijbewijs. Naast een proces-verbaal kregen zij een rijverbod.

Man aangehouden voor vernieling
DEINUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige inwoner van Deinum op de Mennerdahof aangehouden op verdenking van vernieling. Naar aanleiding van melding van vernieling gingen de agenten ter plaatse. Daar bleek dat de man de ruiten van zijn woning had vernield. In de woning troffen de agenten een chaos aan. De man, die onder invloed van alcohol was, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling en bedreiging
AKKRUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Folkert Kuiperstrjitte een 41-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De agenten kregen een melding dat een onbekende man een woning was binnen gegaan. Deze man viel op omdat hij een breekijzer bij zich had. Eenmaal in de woning kreeg de bewoner, een 35-jarige Akkrummer, een klap in zijn gezicht en werd hij door de verdachte met het breekijzer op zijn hand geslagen. De indringer was kwaad op de aangever en wilde verhaal gaan halen. In de woning troffen de agenten de verdachte aan die direct werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 35-jarige Akkrummer deed aangifte.

Man en vrouw aangehouden voor verzet
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw, beide inwoners van Leeuwarden, aangehouden. Agenten zagen de man in zijn auto over de Archipelweg rijden. Omdat zij zagen dat de man slingerend reed, besloten zij de automobilist te controleren. Toen de agenten de man aanspraken bleek dat hij alcohol had gedronken. Op straat blies hij bij het voorlopig onderzoek uitgeademde lucht een F indicatie. Dit betekent dat de man te veel alcohol had gedronken. Toen de agenten besloten de man aan te houden, begon hij tegen te werken en zich te verzetten. Ook de passagier, de 29-jarige vrouw, begon zich met de aanhouding bemoeien en belemmerde zij de aanhouding. Beide verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau werd door een arts een bloedproef van de bestuurder afgenomen. Het vermoeden is, dat de man naast het gebruik van alcohol, mogelijk ook drugs heeft gebruikt. Beide verdachten zijn op het politiebureau ingesloten.

Vrouw aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Weaze een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw wordt ervan verdacht een ruit te hebben vernield van een medebewoonster. Toen de agenten ter plaatse waren, werd de vrouw aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Rijbewijs van beginnend bestuurder ingevorderd
WOLVEGA- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Pastotiestraat het rijbewijs van een 21-jarige inwoner van Wolvega ingevorderd. De man reed in zijn auto toen de agenten hem besloten te gaan controleren. Tijdens het gesprek bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 420 ug/l blies. Aangezien de verdachte een beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Naast de invordering van het rijbewijs, kreeg de verdachte proces-verbaal en een rijverbod van zes uur.

Visstroper voor de vierde keer aangehouden
SNEEK – Het Visstroperijteam heeft een onderzoek ingesteld nadat medewerkers van het team in het Snekermeer een staand want aantroffen. De leden van dit speciale team zagen vervolgens in de nacht van donderdag op vrijdag een persoon varen, welke na enige tijd het staande want in zijn bootje haalde. Tijdens het aanvaren van het Visstroperijteam zag men dat de visstroper twee pakketten over boord gooide en vervolgens ook het staande want die hij op dat moment aan het binnen halen was. De man, een 47-jarige inwoner van Sneek, werd hierna aangehouden. De staande wanten hadden in totaal een lengte van 300 meter. Hoeveel vis er in de staande wanten zat is nog niet bekend, aangezien de netten eerst nog moeten worden schoongemaakt. Zowel de staande wanten, de boot als de buitenboordmotor van de 47-jarige Sneker werden in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Het is overigens de vierde keer dat de Sneker werd aangehouden voor visstroperij.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), de politie Friesland en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot € 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese wateren.

112Fryslan