Politieberichten van zaterdag 25 juni

Inbraak in nog op te leveren appartementen

BEETSTERZWAAG – De politie onderzoekt een inbraak in een nog op te leveren appartementencomplex aan de Skeakel en de Bou. In de nacht van donderdag op vrijdag werden de toegangsdeuren van verschillende appartementen opengebroken. Uit de panden werden de kranen uit de keukens weggenomen. Tevens werd veel inbouwapparatuur, zoals magnetrons, koelkasten en vaatwassers weggenomen. Deze zaten nog in de verpakking, klaar om te worden ingebouwd. Ook werd duur gereedschap van de monteurs weggenomen. Tevens werden uit zes appartementen de net aangesloten cv-ketels gestolen. Het vermoeden bestaat dat de inbrekers de gehele nacht bezig zijn geweest om alle apparatuur te verwijderen. Vermoedelijk hebben ze gebruik gemaakt van een vrachtauto om alles te vervoeren. De schade bedraagt duizenden euro’s. Namens het bouwbedrijf deed een 28-jarige inwoner van Ureterp aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen van deze inbraak. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 -8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Inbraak in fietsenzaak

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een fietsenzaak aan deWestersingel. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een ruit van de winkel vernield. Uit het pand werden vervolgens drie fietsen gestolen. Namens de gedupeerde fietsenzaak deed een 39-jarige inwoner van Ried aangifte.

Verkeerscontroles door motoragenten

HEERENVEEN/STELLINGWERVEN – Zeven motoragenten van de politieteams Heerenveen en de Stellingwerven hebben donderdag en vrijdag op verschillende locaties verkeerscontroles gehouden. Tijdens de controles werd ook een onopvallende politiemotor ingezet. De actie resulteerde in 64 bekeuringen voor diverse verkeersovertredingen.

Donderdag

Tijdens de controles op donderdag lag het accent vooral in de gemeente Heerenveen. Zo werd gecontroleerd bij het verkeerslicht aan de K.R. Poststraat. Vijf automobilisten reden door rood en kregen dan ook een bekeuring. Op zowel de A32 als de A7 werd op snelheid gecontroleerd. Op de A32 zijn wegwerkzaamheden bezig. Hier werd een automobilist bekeurd omdat hij 131 kilometer per uur reed, terwijl 90 kilometer per uur was toegestaan. Op de A7 werden elf automobilisten bekeurd, die reden met snelheden die lagen tussen de 150 en 170 kilometer per uur. Ook werd een drankrijder betrapt, een verkeersongeval in Jubbega afgehandeld en gezocht naar een bestuurder die had getankt zonder te betalen. Die laatste werd niet meer gevonden.

Vrijdag

Tijdens de controles op vrijdag lag het accent vooral in de gemeenten Oost- en Weststellingwerf. Op de P. Stuyvesantweg in Wolvega werden vijf snelle rijders betrapt. De hoogst gemeten snelheid betrof hier 121 kilometer per uur, waar 80 is toegestaan. Ook werden nog drie op de A32 bekeurd vanwege forse snelheidsovertredingen. ’S Avonds werd een controle gehouden op de N381, ter hoogte van Appelscha. Hier werd bekeurd voor snelheid en het overschrijden van de doorgetrokken streep. Het accent lag hier op motorrijders die richting de TT in Assen gingen. Eén motorrijder werd gemeten met een snelheid van 146 kilometer per uur, waar 100 was toegestaan. Ook werd er een Noorse motorrijder bekeurd voor een te hoge snelheid. Hij moest ter plaatse 172 euro betalen. Een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Haule werd betrapt met een snelheid van 168 km/u. Deze bestuurder kon ter plaatse zijn rijbewijs inleveren. Ook werden vier automobilisten bekeurd die de door getrokken streep hadden overschreden en werd er nog een bestuurder bekeurd voor het rijden onder invloed.

Baby gewond na val van trap

SURHUISTERVEEN – Een meisje van 10 maanden oud is vrijdagmiddag gewond geraakt na een val van een trap in een woning aan de Koolmees. Door nog onbekende oorzaak viel de baby van de trap. Het personeel van de ambulance, twee agenten en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Uiteindelijk werd het slachtoffertje met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op het Blokhuisplein een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten vonden bij de man zes bolletjes met vermoedelijk harddrugs. De drugs werden in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Dit omdat hij ook nog over twee andere zaken gehoord moest worden.

Man aangehouden na bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag na een zoekactie een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden na bedreiging. Hij had eerder die middag op de Kelders een man met de dood bedreigd dit na vermoedelijk een zakelijk geschil. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen opzoek naar de 32-jarige. Omdat er mogelijk sprake was van vuurwapenbezit was extra voorzichtigheid geboden. De agenten trokken daarom hun kogelvrije vesten aan. Uiteindelijk werd de 32-jarige man voor een woning in de Groningerstraatweg aangehouden. Hij bleek geen vuurwapen bij zich te hebben. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Winkeldieven aangehouden

DOKKUM – De politie heeft vrijdagavond een 49-jarige vrouw en een 50-jarige man, alle twee afkomstig uit Aldtsjerk, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het duo had in een winkel aan deStrobossersteeg een grote zak met hondenbrokken gestolen. De eigenaar zag dit alles gebeuren. De twee verlieten de winkel en stapten in een auto. De politie werd gewaarschuwd en de eigenaar van de winkel verhinderde dat het duo er in de auto vandoor kon gaan. Toen de agenten arriveerden, werd het stel aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee aanhoudingen op busstation

LEEUWARDEN – De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben vrijdagavond op het busstation aan het Stationsplein hun handen vol gehad aan een zeer lastige buspassagiere. De 43-jarige inwoonster van Leeuwarden was een bus ingestapt en weigerde vervolgens een kaartje te kopen. Ondanks diverse verzoeken van de chauffeur om de bus te verlaten, weigerde de vrouw dit. De passagiere mishandelde vervolgens de chauffeur door hem te krabben. De politie werd gewaarschuwd en twee agenten kwamen ter plaatse. Nog voor dat de agenten met de vrouw konden praten, moesten ze al hun aandacht richten op haar zoon. Die was net komen aanlopen en hij probeerde de aanhouding van zijn moeder te voorkomen. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken, weigerde de man dit. Inmiddels waren meer agenten en twee wachtmeester van de Marechaussee gearriveerd. De 22-jarige inwoner van Leeuwarden werd vervolgens aangehouden voor niet voldoen aan het bevel van een vordering. De man kon pas na een worsteling worden geboeid. Toen een agent en een wachtmeester de vrouw in de bus probeerden aan te houden, ging ook dat gepaard met veel verzet. De vrouw wenste op geen enkele manier mee te werken. Ze probeerde een agent meerdere keren te bijten en te krabben en de wachtmeester te schoppen. Uiteindelijk kon ook deze vrouw worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen de vrouw werd aangifte van mishandeling gedaan door de buschauffeur en één van de agenten. Dit omdat ze door de Leeuwardense waren gekrabd.

De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Fietsster gewond na val

WEST TERSCHELLING – De politie heeft vrijdagmiddag op de Hoofdweg een ongeval afgehandeld, waarbij een 27-jarige fietsster uit Utrecht gewond raakte. De vrouw moest uitwijken voor een andere fietser en kwam daardoor ten val. Ze werd met de ambulance overgebracht naar de huisartsenpost op het eiland voor verdere behandeling.

Jongetje onder praalwagen

DE BLESSE – De politie heeft vrijdagavond op deSteenwijkerweg een ongeval onderzocht, waarbij een 8-jarig jongetje uit Peperga gewond raakte. In het dorp was een optocht van een aantal praalwagens. Het 8-jarige jongetje hoorde bij één van deze praalwagens. Hij liep naast de wagen en probeerde vervolgens op de wagen te klimmen. Dit mislukte en het jongetje kwam ten val. Eén van de wielen van de wagen reed vervolgens over de 8-jarige heen. Het slachtoffertje werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond laat in een tuin achter een woning aan de Hooizolder een 26-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die avond had de man zijn ouders met een mes bedreigd. Ook een voorbijganger moest het ontgelden. Die werd door de Drachtster met de dood bedreigd. Meerdere eenheden van de politie gingen zoeken naar de 26-jarige man. Uiteindelijk werd hij aangetroffen in een woning aan de Hooizolder. De verdachte probeerde via de tuin de vluchten. Een politiehond had de man echter snel gevonden en hij werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Groningerstraatweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 27-jarige automobilist uit Drogeham gewond raakte. De man raakte volgens getuigen met zijn auto een stoeprand en verloor daardoor de macht over het stuur van zijn auto. De 27-jarige raakte met zijn auto vervolgens een vangrail en een lantaarnpaal. De man liep letsel op aan zijn nek en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Vervelende stapper aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oude Koemarkt een 24-jarige inwoner van Irnsum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was eerder die avond uit een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt gezet omdat hij vrouwelijke bezoekers lastig viel. Vervolgens ging de man naar een horecagelegenheid aan de Koemarkt. Ook daar viel de man enkele vrouwen lastig. Toen hij ook nog een portier sloeg was de maat vol. Surveillerende agenten werden gewaarschuwd en de 24-jarige werd aangesproken. Hij weigerde zich vervolgens te legitimeren. De man werd daarom aangehouden. Vervolgens deden drie vrouwen aangifte tegen hem vanwege mishandeling. De verdachte werd daarom voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

FORMERUM – De politie op het eiland Terschelling onderzoekt een inbraak in een woning aan de Molenweg op Formerum. Uit de woning werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een kluis gestolen met daarin een geldbedrag. Het is nog onbekend hoe men binnen is gekomen. De 62-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt nader sporenonderzoek in.

Vier Welshman aangehouden na vechtpartij in café

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een vechtpartij in een café in de Van Harenstraat vier inwoners van Wales van 40, 43, 43 en 45 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Bij de Meldkamer Fryslân kwam een telefoontje binnen dat er werd gevochten in het café. Toen de agenten arriveerden bleken de Welshman net vertrokken. Zij werden elders in Wolvega alsnog aangehouden. Volgens diverse getuigen waren de vier mannen al de gehele avond vervelend aanwezig geweest in het café. Uiteindelijk resulteerde dit een vechtpartij met de overige bezoekers. Daarbij raakten drie bezoeker dusdanig gewond dat ze per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen werden overgebracht. Ook het interieur van het café liep veel schade op. Dit kwam mede omdat er met barkrukken was geslagen. De eigenaar van het café en diverse bezoekers deden dan ook aangifte. De vier Welshman werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Koperdief aangehouden

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Kiesterzijl een 25-jarige fietser uit Leeuwarden op verdenking van de diefstal van lood en koperdraad. Surveillerende agenten zagen de man fietsen en besloten hem te controleren. In de fietstas vonden ze vervolgens lood en koperdraad. De fiets en het koper en lood werd in beslag genomen. De verdacht werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee auto’s vernield

HOLLUM – De politie onderzoekt de vernieling van twee auto’s op een parkeerterrein nabij de strandovergang aan de Oranjeweg in Hollum. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren een aantal personen over de daken van de twee auto’s gelopen. Dit resulteerde in veel schade. De twee eigenaren deden aangifte. De politie van Ameland heeft inmiddels een idee wie de schade veroorzaakt zou kunnen hebben. In de loop van zaterdag volgt dan ook nader onderzoek.

Man aangehouden voor zware mishandeling en verboden wapenbezit

KOOTSTERTILLE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan de Van Stolbergstrjitte een 32-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van zware mishandeling en verboden wapenbezit. Eerder die avond was er ruzie geweest in de feesttent in het dorp. Vijf mannen kwamen vervolgens verhaal halen bij de woning van de 32-jarige man. Toen de agenten arriveerden was een vechtpartij gaande in de voortuin. De partijen werden door agenten gescheiden en de 32-jarige man kreeg het dringende verzoek om zijn woning binnen te gaan en vooral niet weer naar buiten te komen. Volgens getuigen was de man met een honkbalknuppel naar buiten gekomen om de vijf te lijf te gaan. Eén van hen deed dan ook aangifte van mishandeling. Niet veel later verscheen de 32-jarige toch weer in de deuropening van zijn woning. Dit zorgde gelijk voor reactie. Uiteindelijk werd de 32-jarige man aangehouden. Zijn honkbalknuppel werd in beslag genomen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser overleden na eenzijdig ongeval

LIPPENHUIZEN – Bij een eenzijdig ongeval op de Boerestreek is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 35-jarige bromfietser uit Lippenhuizen om het leven gekomen. Door nog onbekende raakte de bestuurder vermoedelijk de macht over zijn stuur kwijt en kwam ten val. Voorbijgangers vonden de zwaar gewonde man. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar het slachtoffer bleek reeds aan zijn verwondingen overleden te zijn. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Voor diverse betrokkenen is Slachtofferhulp geregeld.

112Fryslan