Fryslân, 25-07-2009 • Politieberichten van vrijdag 24 juli 07:00 uur tot zaterdag 25 juli 11:00 uur

In verband met een storing in het informatiesysteem van de politie is het niet mogelijk om politieberichten samen te stellen voor de bovengenoemde periode. Er wordt alles in het werk gesteld om het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.

Drachten: waarschuwing voor ongenode gasten onterecht.
De politie waarschuwde in de politieberichten van vrijdag 24 juli voor ongenode gasten. Een voorval deed zich voor bij een woning aan de J.M. Houwenstraat in Drachten. Daarbij belde een man aan die zich voordeed als medewerker van de gemeente Smallingerland. Hij vertelde dat hij een controle kwam doen in verband met rioleringswerkzaamheden. De man doorzocht de woning en maakte foto’s. Dit vond de bewoonster vreemd. Zij gaf dit door aan de politie die een waarschuwing uitgaf. De meldster heeft vrijdagmiddag contact gezocht met de politie omdat zij inmiddels een brief van de gemeente Smallingerland had ontvangen. Hierin werd aangegeven dat binnenkort een inspecteur langs zou komen in verband met de vervanging van septic tanks. De brief kwam alleen later dan het bezoek van de medewerker van de gemeente. Er is ook contact gelegd met de gemeente die de controle bevestigde. In verband met de geplande vervanging van de riolering worden de huizen uitvoerig gecontroleerd op scheuren. Daarbij worden ook uitgebreid foto’s genomen. Er is dus geen sprake van criminaliteit.

Terschelling West: rijden onder invloed op te snelle snorfiets
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige man uit Drachten. De man viel surveillerende agenten op omdat hij met behoorlijke snelheid op zijn bromfiets passeerde. De man werd staande gehouden. Op het politiebureau werd een rollenbanktest gedaan waarbij de bromfiets een snelheid van 50 kilometer per uur maakte. Dat is 20 kilometer boven de toegestane snelheid van 30 kilometer per uur. Hiervoor kreeg de man een bekeuring. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol reed werd een ademanalyse afgenomen. Door de uitslag van 620 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Nes (Ameland): jonge toeristen slaan trapskelterbestuurder
De politie heeft vrijdagmiddag twee jongens, toeristen uit Luxemburg, proces-verbaal gegeven voor mishandeling. Een 11-jarige bestuurder van een trapskelter kreeg op de Reeweg een aanrijding met een jongen. De twee Luxemburgse vrienden van de aangereden jongen sloegen vervolgens de bestuurder van de trapskelter. Deze kreeg meerdere klappen en hield daaraan een flinke bult op de achterzijde van zijn hoofd over. De bestuurder deed met zijn moeder aangifte. Met behulp van getuigen werden de twee jongens aangetroffen in Nes. Beide heren, die met een groep aan het vakantie waren vieren op Ameland, zijn meegenomen naar het bureau. Daar kregen zij een boete van 75 euro. De vakantie is voor de twee voorbij. De groepsleiding stuurt hun naar huis.

Franeker: graffitispuiters beboet
De politie heeft vrijdagavond vier jongens, in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar, bekeurd voor vernieling door middel van graffitispuiten. Surveillerende agenten maakten een praatje met de groep die op de Hocquart zat. De jongens hadden plastic tassen bij zich met diverse spuitbussen en sjablonen. De dag ervoor was er melding gedaan van graffitispuiters op de Pim Mullierstraat. Het sjabloon dat de jongens bij zich hadden kwam overeen met de aangebrachte tekens op de garageboxen op de Pim Mullierstraat. De jongens krijgen een bekeuring. Ook hun ouders zijn ingelicht.

Terwispel: politie houdt verdachten aan voor tanken zonder te betalen
De politie heeft vrijdagmiddag een 21-jarige man uit Groningen en een 16-jarige man uit Veendam aangehouden op verdenking van diefstal. De mannen hadden bij een benzinestation aan het Koaibosk na het volgooien van hun tank niet betaald. Zij waren daarbij weggereden in de richting van Heerenveen. Getuigen alarmeerden direct via 1-1-2 de politie. Agenten maakten op basis van het signalement en de vluchtrichting een zoekslag. Daarbij signaleerden zij op het verkeersplein van Joure het voertuig. Nabij afslag St. Nicolaasga werd deze aan de kant worden gezet. De twee inzittenden voldeden aan het signalement en werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten. Bij de fouillering werd bij een van de verdachten vermoedelijk een vuurwapen aangetroffen. In de auto werden spullen aangetroffen die, na controle, als gestolen geboekt stonden. Dat ging om een identiteitsbewijs en een gehandicaptenparkeerkaart. De auto is in beslaggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: slang in woning aangetroffen
De politie heeft in samenwerking met medewerkers van Repticura een slang verwijderd uit een woning aan de Vincent van Goghstraat. Vrijdagavond kwam de melding binnen dat een man in zijn woning een slang zou hebben aangetroffen. De 44-jarige bewoner bracht zijn zoon naar bed. Toen de vader het gordijn van de slaapkamer sloot zag hij tot zijn verbazing een roodoranje gevlekte slang in de vensterbank liggen. De politie werd gealarmeerd. Het ongeveer 80 centimeter lange dier leefde en lag opgerold. Om uit te zoeken om welk soort slang het ging werd een medewerker van Repticura ingeschakeld. Deze gaf aan dat het om een gekleurde rattenslang ging, die in het wild in Nederland niet voorkomen. De melder heeft de slang nog even vastgehouden en er zijn foto’s gemaakt. De medewerker van Repticura heeft het dier meegenomen om het eerst te verzorgen. Waarschijnlijk is de slang ontsnapt. Mogelijk dat iemand het dier mist. De eigenaar of mensen die het dier missen kunnen zich melden bij Repticura in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Aldlansdyk. Omdat van deze man bekend was dat zijn rijbewijs was ingevorderd kreeg hij een stopteken. Bij controle van het voertuig troffen de agenten een zakje gevuld met vermoedelijk drugs. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De inhoud van het zakje betrof 4,5 gram cocaïne. Tegen de Leeuwarder wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Balk: inbraak in bedrijf, meerdere buitenboordmotoren gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag, bij een bedrijf aan de Jachthavendyk. Men is door het forceren van een deur binnengekomen en heeft daarbij het gehele pand doorzocht. Er zijn zeven nieuwe buitenboordmotoren, een digitale camera en een paar honderd euro aan contant geld weggenomen. Een 50-jarige man uit Balk heeft aangifte gedaan.

Joure: politie houdt verdachte aan na inbraak in gemeentehuis
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van inbraak. Omstreeks 04.15 uur hadden omwonenden glasgerinkel gehoord in de omgeving van het gemeentehuis aan de Heremastate. Zij alarmeerden direct via 1-1-2 de politie die ter plaatse kwam. De beveiligingsmedewerkers en de politie zagen dat er een deur en een raam waren vernield en dat er mensen binnen waren geweest. Een politieagent met zijn politiehond zijn vervolgens het pand ingegaan. Al snel vond de politiehond een spoor naar boven toe waarbij de daken van het gemeentehuis werden afgezocht. Op een van de daken werd de verdachte, liggend op zijn buik, aangetroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt agressieve man aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel. Omstreeks 04.50 uur zagen surveillerende agenten op de Nieuwestad dat de verdachte plotseling een andere man sloeg. De agenten haalden de twee uit elkaar. De geslagen man ging weg. De verdachte hield een dreigende houding aan richting de man die hij geslagen had en richting de agenten. De man werd verzocht weg te gaan maar hij bleef aanwezig. Aan het verzoek om zijn identiteitsbewijs te laten zien voldeed hij niet. Zijn houding werd dreigender en agressiever. Om de man onder controle te krijgen werd pepperspray gebruikt. Daar leek hij even van onder de indruk maar het lukte hem zich te ontrekken van de aanhouding en rende weg in de richting van het Zaailand. De achtervolging werd ingezet en agenten konden de Leeuwarder op het Wilhelminaplein uiteindelijk in de boeien slaan. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dronrijp: eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagochtend een eenzijdig ongeval op de A3, ter hoogte van Dronrijp afgehandeld waarbij een personenauto totalloss raakte. Vermoedelijk is de 45-jarige bestuurder uit Leeuwarden tijdens de autorit in slaap gevallen. Op het moment dat zijn 56-jarige bijrijdster, eveneens uit Leeuwarden, schrok van feit dat zij ineens op een middengeleider afreden maakte de bestuurder een uitwijkmanoeuvre. Daarbij raakte zij de rechtervangrail, tolden daarna rond en kwamen ruim 75 meter later tot stilstand. De bestuurder en zijn bijrijdster werden met nek- en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De derde inzittende kwam met de schrik vrij. De A31 is geruime tijd afgesloten geweest in verband met opruimwerkzaamheden en het repareren van de vangrail. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagvond en de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in acht processen-verbalen en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]02.02 uur, Westerein te Harich, 23-jarige man uit Elahuizen, 660 ug/l. De man verliet op zijn tractor een feest. Aanwezige agenten zagen dit en besloten de bestuurder een stopteken geven omdat het vermoeden bestond dat deze onder invloed van alcohol reed.[/li]
[li][/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan