Politie berichten van zaterdag 25 februari

Koppen van dode vossen gevonden in bos

LEEUWARDEN – De politie heeft afgelopen periode twee koppen van dode vossen gevonden in het Leeuwarderbos. Op vrijdag 10 februari belde een wandelaar met de politie nadat hij een kop van een dode vos in het bos had gevonden. Agenten gingen naar de opgegeven locatie en vonden daar de kop. De rest van het dode dier werd niet aangetroffen. Op woensdag 22 februari kwam wederom een melding van een wandelaar bij de politie binnen. Ook nu werd weer een kop van een dode vos aangetroffen in het bos, het overige deel werd niet gevonden. Het vermoeden bestaat dat beide dieren met hun hoofd in een vangklem van stropers hebben gezeten en toen dood zijn gegaan. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u anderszins informatie over het stropen in het Leeuwarderbos? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee gewonden bij aanrijding

WOLVEGA- De politie heeft vrijdagmorgen op de Steenwijkerweg een aanrijding met letsel afgehandeld. Een 34-jarige automobilist uit Noordwolde verleende een personenauto die bestuurd werd door een 67-jarige inwoonster van Steggerda geen voorrang toen hij vanaf de parallelweg de Steenwijkerweg opreed. De beide voertuigen kwamen frontaal met elkaar in botsing. Zowel de bestuurster als een vrouwelijke passagier( leeftijd onbekend) raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mochten beide dames naar huis. De 34-jarige Noordwolder kwam met de schrik vrij.

Inbraak in schuur

TZUM- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een schuur en bijkeuken van een woning aan de Plattedijk die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. Nadat de schuur werd opengebroken werden een zitmaaier en gereedschap en bier weggenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte

Insluiping in woning

OOSTERWOLDE De politie onderzoekt een diefstal uit een woning die aan de Kringgreppelstraat in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een onafgesloten achterdeur. Uit de woning werden een camera, twee mobiele telefoons, een creditkaart en twee kazen weggenomen. De 47-jarige bewoonster deed aangifte.

Burgers helpen winkeldiefstal voorkomen

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag in een winkel aan de Schrans een 14-jarige inwoonster van Franeker aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De jonge vrouw stal uit een winkel cosmetica. Toen zij door het winkelpersoneel werd aangesproken probeerde de verdachte de gestolen cosmetica te verstoppen en nam zij vervolgens de benen. Met behulp van burgers die voor de winkel op straat liepen, kon het meisje worden aangehouden. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Agenten die in hun dienstvoertuig over de Nieuwestad reden, werden opgeschrikt van geschreeuw van twee passerende mannen. Waarvan één van de mannen de agenten meende te moeten beledigen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Hij kan een boete van 500 euro verwachten.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 30-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. Een agent zag dat de man een “tag” op de deur van een van de winkel aan het Nauw met graffiti had geschreven. De man werd aangehouden en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarnaast zal hij de schade moeten betalen. De eigenaar doet vandaag aangifte.

Aangehouden voor zware mishandeling

DROGEHAM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Slotstrjitte een 27-jarige inwoner van Drogeham aangehouden op verdenking van zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Daarbij werd de bewoner, een 55-jarige inwoner van Drogeham, door drie mannen geslagen. Daarnaast werden de ramen van zijn woning vernield. De man raakte zodanig gewond dat hij per ambulance moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Buurtbewoners schrokken wakker van geschreeuw en glasgerinkel en belden direct via 1-1-2 de politie met de melding dat drie mannen de woning van het slachtoffer vernielden en dat er werd geslagen. Na hun daad gingen de mannen ervandoor. Twee getuigen wisten de één van de drie wegrennende verdachten aanhouden. De andere twee verdachten wisten te ontkomen. Hun namen zijn bij de politie bekend en kunnen huisbezoek verwachten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderdoek ingesloten. Het slachtoffer deed vandaag aangifte.

Dronken man veroorzaakt aanrijdingen

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdagavond rond 23.00 uur in de Partuurstraat een 41-jarige inwoner van IJlst aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en voor het veroorzaken van diverse aanrijdingen. De verdachte reed in beschonken toestand zijn scootmobiel en reed tegen diverse auto aan. De door getuigen gewaarschuwde agenten kwamen direct ter plaatse en konden de verdachte aanhouden. Op het politiebureau blies de man op de ademanalyse 915 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal en een rijverbod van 11uur.

Aanhoudingen voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN/HALLUM- De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. In Leeuwarden werd een 35-jarige inwoner van Groningen aangehouden toen hij zijn partner, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden mishandelde. In Hallum mishandelde een 65-jarige inwoner van dit dorp zijn 62-jarige vrouw. Ook hij werd aangehouden. Beide slachtoffers doen aangifte. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hen wordt het protocol huiselijk geweld opgestart en kunnen mogelijk een huis en contactverbod van 10 dagen verwachten.

Aangehouden voor openlijke geweldpleging

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22, 23 en een 26-jarige inwoner van Sneek op de Oosterdijk aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De verdachten trokken een 24-jarige inwoner van Sneek van zijn fiets en sloegen de man zonder enige aanleiding. De inmiddels gewaarschuwde agenten wisten de drie verdachten direct aan te houden. De 23-jarige verdachte meende de aanhouding van zijn vriend te moeten beletten en verzette zich vervolgens hevig . Tijdens de aanhouding meende hij ook nog een van de agenten te moeten slaan en te beledigen. Alle drie verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Politie zoekt getuigen

BURGUM- De politie zoekt getuigen van een aanrijding die vrijdag plaatsvond op de Noordersingel. Een 31-jarige inwoonster van Garijp had haar auto ‘s morgens om 09.00 uur schadevrij op de straat neergezet ter hoogte van de ABN bank. Toen zij ‘s avonds bij haar auto kwam bleek het linkerspatbord geheel te zijn vernield door een aanrijding. De politie zoekt getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Scooterrijder gewond

BEETSTERZWAAG- De politie heeft vrijdagavond rond 20.00 uur een eenzijdig ongeval afgehandeld die plaatsvond in de Hoofdstraat. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder van een scooter, een 45-jarige inwoner van Lippenhuizen, de macht over het stuur en kwam ten val. Hij werd met onbekend lestel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Inbreker aangehouden

FRANEKER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van inbraak bij een horecabedrijf aan de Schilbanken. Om 05.00 uur werd een getuige wakker van lawaai en keek naar buiten. Op het platte dak van het bedrijf zag hij twee mannen staan en bezig waren een deur open te maken. Toen hij de mannen aanriep gingen zij ervandoor. De inmiddels via 1-1-2 gewaarschuwde agenten gingen met twee surveillance honden ter plaatse en stelden een onderzoek in. Op het Westerbolwerk zagen de dienders de beide verdachten lopen. Bij het zien van de politie gingen zij ervandoor. Op een parkeerplaats aan de Hortusstraat wisten de agenten en de diensthonden één van de verdachten aan te houden. De andere verdachte wist helaas te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 26-jarige inwoner van Franeker deed aangifte,

Aangehouden voor verstoren van openbare orde

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwstad een 24-jarige inwoner van Dokkum proces-verbaal gegeven voor het verstoren van de openbare orde. De man gedroeg zich vervelend in het uitgaansgebied en zocht regelmatig ruzie met het publiek. De agenten waarschuwden de man diverse keren maar luisterde niet. Toen hij toch doorging met zijn gedrag werd hij aangehouden. Hij kreeg proces-verbaal.

Geld buit bij inbraak

HEEG- De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond bij een horecabedrijf aan de Helling. Rond 02.00 uur werden bewoners wakker van lawaai en waarschuwden direct via 1-12 de politie. Zij zagen vervolgens twee mannen bij het bedrijf vandaan komen en over een brug wegfietsen. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas geen resultaat op. De daders kwamen het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werd geld weggenomen. De 68-jarige eigenaar deed aangifte.

Snelheidscontroles op kruispunten

LEEUWARDEN – De politie gaat de komende week snelheidscontroles op kruispunten uitvoeren. Deze controles worden gehouden naar aanleiding van klachten van burgers die zich onveilig voelen tijdens het oversteken van kruispunten. Daarnaast levert het overschrijden van de maximum snelheid op kruispunten regelmatig verkeersonveilige situaties op. Wanneer een bestuurder 70 kilometer per uur rijdt in plaats van de toegestane 50 kilometer per uur, betekent dit een verdubbeling van de remafstand. Er zal onder andere gecontroleerd worden op de volgende kruispunten: Overijsselseweg/Techum, Groningerstraatweg/Anne Vondelingweg en de Aldlânsdyk/Holwortel.

Snelheidscontroles op klachtlocaties

OPSTERLAND- De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in de gemeente Opsterland op klachtlocaties snelheidscontroles uitgevoerd. In Gorredijk aan de Badweg werd tussen 10.15 uur tot omstreeks 14.15 uur op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 2577 voertuigen de radarbundel waarvan 160 overtredingen werden geconstateerd. De snelste bestuurder reed hier 76 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan.
Aan de Nijewei werd gecontroleerd van 14.30 uur tot omstreeks 17.15 uur. Hier passeerden 1732 voertuigen de radarbundel en werden 62 overtredingen geconstateerd. De snelste bestuurder reed hier 66 kilometer per uur. Ook hier is 50 kilometer per uur toegestaan.
In Beetsterzwaag aan de Gerdyksterwei werd tussen 17.30 uur tot 19.30 uur op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 484 voertuigen de radarbundel waarvan 55 automobilisten te snel reden. De snelste automobilist reed hier 118 kilometer per uur. Hier is 80 kilmeter per uur toegestaan.

Aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.00 uur op de Uniabuurt een 17-jarige inwoner van Jirnsum en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging brandstichting. Oplettende agenten zagen dat de verdachten brandende lucifers in een vuilcontainer gooiden. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die vrijdagavond en nacht plaatsvond aan de Kastanjestraat. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden een flatcreentelevisie, sieraden en een laptop weggenomen. De eigenaar, een 52-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Scooterrijder gewond

KOOTSTERTILLE- De politie heeft zaterdagmorgen rond 08.30 uur op de Alde Dyk een aanrijding tussen een bromscooter en auto afgehandeld. De bromscooter die bestuurd werd door een 59-jarige inwoner van Kootstertille botste door onbekende oorzaak op de achterzijde van een auto die bestuurd werd door een 36-jarige inwoner van Buitenpost. De bestuurder van de bromscooter lette niet op toen de auto die voor hem reed plotseling afremde. Hij botste tegen de achterzijde van de auto en kwam ten val. De man werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het politiebureau.

Krantendieven aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft zaterdagmorgen om 08.00 uur een 50-jarige vader en zijn 15-jarige zoon, beide inwoners van Heerenveen, aangehouden op verdenking van diefstal van kranten. Sinds december 2011 werden uit de brievenbus van de aangever aan de Prinses Irenelaan de zaterdag kranten uit de brievenbus gehaald. Vandaag ging de 53-jarige aangever posten. Dit werd beloond en zag dat vader en zoon de kranten uit de brievenbus haalden en in hun auto stapten en wegreden. Hij waarschuwde via 1-1-2 de politie en noteerde het kenteken en stapte vervolgens ook in zijn auto en reed achter de verdachten aan. Even later kon de politie de beide krantendieven op de Prins Bernhardlaan in Oranjewoud aanhouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De kranten werden in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie aan de rechtmatig eigenaar teruggegeven.

Acht processen-verbaal bij alcohol controle

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Keizersgracht een alcoholcontrole uitgevoerd. Totaal werden 1152 blaasproeven door bestuurders van auto’s en bromscooters afgelegd. In acht gevallen leverde dit proces-verbaal op waarvan vijf beginnende bestuurders te veel gedronken. De hoogste score bij een “gevorderde” bestuurder bleek op de ademanalyse 515 ug/l te zijn. Een beginnende bestuurde blies op de ademanalyse 315 ug/l. Er werden geen rijbewijzen ingevorderd. Tegen de acht bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan