Fryslân, 25-04-2009 • De politieberichten van vrijdag 24 april 07:00 uur t/m zaterdag 25 april 11.00 uur

Drachten: 17 verdachten in onderzoek naar fietsendiefstal
De politie heeft 15 minderjarige en twee meerderjarige inwoners van Drachten als verdachten gehoord in een onderzoek naar fietsendiefstal. Enkele weken geleden hielden surveillerende agenten een jongen aan omdat hij op een gestolen fiets reed. Tijdens het onderzoek dat volgde bleek dat de jongen deel uitmaakte van groep jeugdige fietsendieven. De groep wist de afgelopen maanden 21 fietsen en drie snorfietsen te stelen. De in zeer goede staat verkerende (snor) fietsen stonden in alle gevallen onafgesloten achter woningen in Drachten. De politie adviseert dan ook om fietsen altijd op slot te zetten, ook als ze achter de woning staan. Inmiddels heeft de politie 17 verdachten gehoord. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het politiebureau weer verlaten. Van de 21 gestolen fietsen zijn er 18 terug naar de rechtmatige eigenaar. Van drie fietsen en drie snorfietsen is onbekend waar ze zijn.

Dokkum: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Dongeradyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 72-jarige fietser uit Dokkum gewond raakte. Een 24-jarige automobilist uit Paesens zag de fietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 72-jarige man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor bezit wapens en drugs
De politie heeft vrijdagmiddag op het Geerts willigenplein een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het bezit van wapens en drugs. Surveillerende agenten passeerden een groepje jongeren. Tijdens het passeren zagen de agenten dat de 16-jarige iets probeerde te verstoppen. Onder een bankje vonden de agenten een valmes, een vlindermes en een potje met daarin vermoedelijk GHB. De messen en de drugs werden in beslag genomen. Na onderzoek op het bureau bleek het inderdaad om GHB te gaan. De 16-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Veenwouden: automobilist gewond aanrijding
De politie heeft vrijdag aan het einde van de middag een aanrijding op de Rondweg afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobilist uit Dokkum gewond raakte. De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de verkeerde weghelft. Op dat moment naderde uit tegenovergestelde richting een 37-jarige automobilist uit Driesum. De 37-jarige bestuurder probeerde nog uit te wijken, maar hij kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 23-jarige Dokkumer raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Dokkum: snelheidscontrole met lasergun
De politie heeft vrijdagavond op de Holwerderweg een snelheidscontrole met de lasergun gehouden. Tijdens de controle passeerden drie bestuurders die sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De drie kregen een stopteken, waarna er proces-verbaal werd opgemaakt. De drie overtreders reden allemaal 30 kilometer of meer te hard.

Blesdijke: brand in loods
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een loods naast een woning aan de Markeweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de loods. De bewoners wisten nog enkele goederen, waaronder twee motoren, uit de loods te halen. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de loods veel schade op liep. De politie heeft de bewoners opgevangen en een weg afgezet.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noorderhaven een 18-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten controleerden op de Noorderhaven. Tijdens de controle viel het de agenten op dat de 18-jarige, die als passagier in de auto zat, nog al zenuwachtig was. Eén van de agenten zag dat er een wikkel met vermoedelijk cocaïne voor de jongen op de grond lag. Hij werd dan ook aangehouden. Na onderzoek bleek het om 0,83 gram cocaïne te gaan. Tevens was de Harlinger in het bezit van een groot geld bedrag en twee messen. De drugs, het geld en de twee messen werden in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 18-jarige het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: jongeren gooien fietsen in gracht
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Voorstreek vier jongeren aangehouden. Getuigen hadden gezien dat het groepje fietsen in de gracht hadden gegooid. Omdat niemand van de vier wilde vertellen wie het had gedaan, werden ze allemaal overgebracht naar het politiebureau. Daar bekenden een 18-jarige man en een 18-jarige vrouw, beide afkomstig uit Leeuwarden, dat ze de fietsen in het water hadden gegooid. Na verhoor en een bekeuring mocht het duo het bureau verlaten. Ze moeten echter zaterdag nog wel dreggen in de gracht en de fietsen inleveren bij de politie.

Gorredijk: vechtpartij in horecagelegenheid en op straat
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Hoofdstraat een einde gemaakt aan een vechtpartij. In een horecagelegenheid was ruzie ontstaan tussen een groep Friezen en Brabanders. Over en weer werd geslagen, waarbij een aantal mensen gewond raakte. De eigenaar van de horecagelegenheid deed de muziek uit en verzocht de groep uit Brabant om de kroeg te verlaten. Eenmaal op straat ontstond er wederom ruzie. De politie was inmiddels gearriveerd en kon de rust weer herstellen. Niemand deed aangifte en er werden dan ook geen aanhoudingen verricht.

Franeker: politie houdt twee verdachten voor inbraak
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Noorderbolwerk twee inwoners van Franeker van 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een school aan de Korendrager. Een buurtbewoner werd waker van getimmer. De getuige ziet er iemand met een hamer een ruit van de school kapot slaat. Direct werd via 1-1-2 de politie gebeld. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden korte tijd later op het Noorderbolwerk de twee verdachten worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt vernieling ruiten
De politie onderzoekt de vernieling van een aantal ruiten van gebouwen aan de Jacobijnerkerkhof, Kromme Jat en bij De Put. Een 54-jarige bewoonster van een huis aan het Jacobijnerkerkhof werd in de nacht van vrijdag op zaterdag wakker van een harde dreun, vervolgens hoorde ze geschreeuw van jongeren. Zaterdagochtend ontdekte de vrouw dat de ruit van de gezamenlijke portiek was vernield. Na onderzoek van agenten bleek dat er in de omgeving meerdere ruiten waren ingegooid.

Drachten: fietsverlichtingscontroles
De politie heeft in de gemeenten Smallingerland en Opsterland tijdens gerichte en reguliere controles ruim 1300 bekeuringen uitgeschreven voor het fietsen zonder fietsverlichting. De bekeuringen werden in de maanden september 2008 tot en met februari 2009 uitgeschreven.

Elk jaar blijkt weer dat vooral schoolgaande jeugd kennelijk niet altijd de noodzaak inziet van goede verlichting. De politie richtte zich daarom met de verlichtingcontroles vooral op jongeren van 12 tot 24 jaar. Ook in de zomermaanden blijft de politie in de nachtelijke uren gericht controleren op fietsverlichting. Ook op stapavonden in de weekenden gaan de controles door. Dit allemaal om de ongevalscijfers naar beneden te brengen. De politie wijst ouders ook op hun verantwoordelijkheid om zorg te dragen dat de verlichting van de fietsen van hun kinderen goed werkt!

Goed werkende verlichting en reflectie vergroten de veiligheid, vermindert het aantal verkeersslachtoffers en voorkomt een boete van 20 euro. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. In 50% van alle ongevallen met letsel betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede verlichting verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Fietsverlichting voor en achter en reflecterende onderdelen zijn verplicht op de fiets. Kijk op [url=http://www.fietslichtaan.nl]www.fietslichtaan.nl[/url] voor meer informatie.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie, waaronder in Bolsward en Drachten, bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in 10 processen-verbaal en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse):

[ul][li]Zaterdag, 01:40 uur, Moleneind in Drachten, een 35-jarige man uit Drachten, 660 ug/l.[/li][/ul]

Tijdens de alcoholcontroles werd in Makkum een 26-jarige vrouw aangehouden. Surveillerende agenten hadden zaterdag omstreeks 02.00 uur op de Strânwei in Makkum een auto zien staan. Na controle bleek dat de 26-jarige achter het stuur zat. Naast haar zat een man. De twee beloofden niet te zullen gaan rijden. De agenten vertrouwden het niet en besloten om even op afstand te wachten. Niet veel later reed de auto weg. De agenten gingen er direct achteraan. Na een stopteken stopte de vrouw. Ze werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies ze 770 ug/l. De vrouw verklaarde dat ze net haar theorie had gehaald en nog niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook voor het rijden zonder geldig rijbewijs kreeg ze een proces-verbaal.

112Fryslan

})