Politieberichten van zaterdag 24 september

Getuigen ongeval gezocht
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die vrijdagochtend rond 06.45 uur op de Bleeklaan plaatsgevonden heeft. Een 51-jarige man uit Leeuwarden stak de kruising van de Groningerstraatweg met de Bleeklaan over toen hij door een auto aangereden werd. De man kwam hierdoor ten val en raakte gewond aan zijn hoofd. Hij werd voor hechtingen en controle per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De automobilist is na de aanrijding doorgereden. De politie komt graag in contact met deze automobilist of met mensen die meer over deze automobilist of de toedracht van het ongeval kunnen vertellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Diefstal aanhangwagens
BALK/WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van twee aanhangwagens. Tussen 16 september 10.00 uur en 19 september 10.00 werd vanaf een parkeerplaats bij het NS station in Wolvega een grijze enkelassige aanhangwagen weggenomen. Een 52-jarige man uit Wolvega deed aangifte. Vrijdagmorgen werd tussen 11.55 uur en 12.15 uur vanaf de oprit van een woning aan de Wilhelminastraat ook een aanhangwagen weggenomen. Een 43-jarige man uit Balk deed aangifte.

Diefstal uit auto en woning
FERWOUDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van goederen uit een schuur en een auto die geparkeerd stond op het erf van een woning aan de Scharnebuursterweg. De eigenaar had hier donderdag rond 22.00 uur zijn auto geparkeerd. De volgende ochtend ontdekte hij de diefstal. De auto was niet afgesloten. In de auto was de radio uit het dashboard getrokken en uit de kofferbak onder andere luidsprekers en versterkers weggenomen. Uit de schuur van de woning waren onder andere een fiets en gereedschappen weggenomen. Een 20-jarige man uit Greonterp en een 56-jarige man uit Ferwoude deden aangifte.

Diefstal lood
HARLINGEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van ongeveer 55 meter lood vanaf het dak bij een bedrijf aan de Kimswerderweg. Nadat het bedrijf al enige tijd last van lekkage had, kwam een medeweker van het dakbedekkersbedrijf dat erbij geroepen was, achter de diefstal. Een 32-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Man gewond na ongeval
NOORDWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval op de Hoofdstraat West afgehandeld waarbij een 33-jarige automobilist uit Groningen gewond raakte. De man kwam vanuit de richting De Hoeve en reed richting Noordwolde toen hij vermoedelijk onwel werd en tegen een boom tot stilstand kwam. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Inbraak in woning
SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Potterzijlstraat. Tussen 11.00 en 14.00 uur werd de voordeur opengebroken, waarna de hele woning overhoop gehaald werd. Hierbij werden twee laptops, sierraden en geld weggenomen. De 45-jarige bewoonster deed aangifte.

Jongen gewond bij aanrijding
URETERP – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die vrijdagmiddag rond 16.15 uur op de Hegebrechsterleane plaatsgevonden heeft. Hierbij raakte een 15-jarige fietser uit Ureterp gewond. De jongen kwam met twee vrienden vanuit Drachten toen ze de Hegebrechsterleane overstaken. Op dat moment kwam er ook een auto vanuit de richting Ureterp gereden. Waarschijnlijk werd het zicht van de 25-jarige automobilist uit Drachten belemmerd door een bus die stond te wachten en een aanrijding was het gevolg. De jongen werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee jongetjes gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding die rond 17.30 uur op de Wijbrand de Geeststraat plaatsgevonden heeft, waarbij twee 12-jarige jongetjes uit Leeuwarden gewond raakten. De jongetjes waren op hun fiets en werden aangereden door een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden. Beide jongetjes werden per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hier bleek de een zijn voet gebroken te hebben. De ander moest in zijn been gehecht worden. Het onderzoek moet uitwijzen wat de exacte toedracht van de aanrijding was.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Het 23-jarige slachtoffer uit Leeuwarden had aangifte gedaan van de mishandeling. Hij gaf aan dat hij rond 22.15 uur bij een buurthuis aan de Salomonszegel een drankje wilde halen, toen hij zag dat daar gevochten werd. Toen hij met de beheerder erbij kwam, kreeg hij zonder aanleiding een vuistslag in zijn gezicht. Op basis van de informatie die de politie kreeg, werd de verdachte niet veel later in zijn woning aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Vrouw geeft valse identiteit op
JISTRUM – De politie heeft vrijdagavond op de Rijksstraatweg een 62-jarige vrouw uit Minnertsga aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse identiteit. Ze werd staande gehouden omdat ze niet handsfree aan het bellen was. Hierna kon ze zich niet identificeren en gaf ze een valse naam op. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Hier bleek ze nog een vonnis van bijna 200 euro open te hebben staan. Dit werd tijdelijk vervangen door een buitengebruikstelling van haar auto. Deze werd dan ook afgesleept. De vrouw kreeg proces-verbaal voor niet handsfree bellen, het rijden zonder rijbewijs en het opgeven van een valse naam.

Man aangehouden voor niet tonen ID-kaart
BOLSWARD – De politie heeft vrijdagavond rond 23.30 uur een 18-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel/vordering. De man was samen met een groepje vrienden wegens vervelend gedrag een café aan de Dijkstraat uitgezet. Hierna gooiden ze bierflesjes in de richting van de ingang. Gealarmeerde politie sprak de mannen aan en vroeg om identificatie. De verdachte weigerde meerdere malen zijn ID-kaart te tonen. Ook bemoeide hij zich met de andere controles en bleef zich vervelend gedragen. Uiteindelijk werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor.

27 bekeuringen bij controle Junokade
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een verkeerscontrole op de Junokade gehouden. De controle werd ondersteund door medewerkers van politie Drenthe en Groningen en vond plaats om te wekelijkse overlast in dat gebied tegen te gaan. Daarnaast was het doel de verkeersveiligheid te bevorderen door repressief op te treden tegen gedrag en technische aspecten op of aan auto’s die niet toegestaan zijn. Rond 22.00 uur werd de Junokade afgesloten en de veertig aanwezige auto’s aan een controle onderworpen. Hierbij werden 27 bekeuringen uitgeschreven. Elf hiervan waren voor het teveel aan motorgeluid. In alle elf de gevallen is het kentekenbewijs ter plekke ingevorderd en moeten de eigenaren hun voertuig laten herkeuren. Daarnaast werden bekeuringen uitgeschreven voor niet toegestane verlichting, gladden banden en het niet kunnen tonen van rijbewijs of kentekenbewijs. Een bekeuring was voor de overschrijding van de spoorbreedte. Ook hierbij werd het kentekenbewijs ingevorderd. Op de aan- en afvoerwegen werd op snelheid gecontroleerd. Op de Anne Vondelingweg passeerden 335 voertuigen de controle. 85 hiervan reden sneller dan toegestaan. De snelste reed 157 kilometer per uur waar 70 kilometer per uur toegestaan is. Van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd en het voertuig in beslag genomen. Op de Aldlansdyk, waar 50 kilometer per uur toegstaan is, passeerden 390 voertuigen de controle. 19 bestuurders reden te snel, waarvan de snelste met 107 kilometer per uur voorbij kwam.

Naakte man aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 43-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. Bij de meldkamer was een melding binnengekomen dat op de Noorderdwarsstraat een naakte man rond zou lopen. Ter plaatse bleek de man weer aangekleed te zijn en zich in de Nachtegaalsstraat te bevinden. Toen de agenten hem aanspraken begon hij zich zonder aanleiding weer te ontkleden. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor vernieling fietsen
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige jongen uit Nijeholtwolde en een 19-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen op de Stationsweg een van hen snel wegrennen op het moment dat de agenten aan kwamen rijden. Meteen daarop vloog een fietswiel door de lucht en zagen de agenten de andere man op het station staan. Ze werden aangesproken door de agenten, maar ontkenden iets gedaan te hebben. Op dat moment meldde een getuige zich die aangaf gezien te hebben dat de twee mannen met fietsen gerotzooid hadden en een wiel hadden weggegooid. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het bureau waar ze voor nader onderzoek ingesloten werden. Bij het station troffen de agenten drie beschadigde fietsen aan. De politie roept de eigenaren van deze fietsen op hiervan aangifte te doen.

Man aangehouden na bedreiging
WORKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Sud een 25-jarige man uit Workum aangehouden op verdenking van bedreiging. Beveiligers van de feesttent daar hadden de politie gebeld toen ze de man onder controle hielden nadat hij zich al enige tijd vervelend gedroeg. Hij was eerder die avond de tent uitgezet na een vechtpartij. Daarna begon hij buiten tegen dingen aan te schoppen en bedreigde een EHBO-medewerker. Ter plaatse gekomen agenten namen de man van de beveiligers over en brachten hem naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd. De 46-jarige EHBO-medewerker deed aangifte.

Twee auto’s uitgebrand
WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een vermoedelijke brandstichting van twee auto’s op de Kommavlinder die rond 00.40 uur plaatsgevonden heeft. De auto’s stonden hier naast elkaar geparkeerd en branden tegelijkertijd uit. De brandweer heeft de brand geblust. Een 41-jarige man uit Wolvega deed aangifte.

Twee mannen aangehouden na mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23- en 34-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Na een melding van een vechtpartij op de Kruizebroederstraat, gingen agenten ter plaatse. Hier verklaarde een 35-jarige man uit Leeuwarden mishandeld te zijn door twee mannen. Hij kende in ieder geval een van deze mannen en gaf een duidelijk signalement door. Op basis van deze informatie konden de mannen aangehouden worden in de woning van een van de verdachten. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

Spullen uit huis weggenomen
HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een woning aan de Homanstraat. Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 6.45 uur werd uit de woning onder andere een laptop en tas met inhoud weggenomen. Uit de schuur werd een fiets weggenomen. Men kwam binnen door een onafgesloten poortdeur en schuurdeur. De 51-jarige bewoonster deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Vijf automobilisten hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden): · Vrijdag 15.15 uur, Sudergoawei in Koudum, een 70-jarige automobilist uit Koudum, 1165 ug/l, de bestuurder was met zijn auto in de greppel gereden; · Zaterdag 00.22 uur, Lemmerweg in Sneek, 26-jarige beginnend bestuurder uit Sneek, 370 ug/l, tijdens een alcoholcontrole in Sneek hebben 809 bestuurders een blaastest afgelegd. Vier hiervan hadden teveel gedronken, waarbij van deze 26-jarige beginnende automobilist het rijbewijs ingevorderd werd; · Zaterdag 02.12 uur, Prinses Margrietstraat in Joure, 30-jarige automobilist uit Joure, 630 ug/l, tijdens een alcoholcontrole in Joure hebben 499 bestuurders een blaastest afgelegd. Drie hiervan hadden teveel gedronken, waarbij van deze 30-jarige automobilist het rijbewijs ingevorderd werd; · Zaterdag 02.31 uur, Nieuweburen in Leeuwarden, 50-jarige man uit Ried, 645 ug/l; · Zaterdag 02.45 uur, Keizersgracht in Leeuwarden, 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, 710 ug/l.

112Fryslan