Fryslan, 24-10-2009 • Politieberichten van vrijdag 23 oktober 07:00 uur tot zaterdag 24 oktober 11:00 uur.

Heerenveen: politie pakt fietsendieven
De politie heeft vanmiddag 2 fietsendieven aangehouden. De twee 17-jarige inwoners van Heerenveen worden ervan verdacht in de nacht van donderdag op vrijdag, drie fietsen te hebben gestolen. De politie kwam de daders op het spoor toen een getuige zag dat de twee verdachten de fietsen naar een adres in de Azaleastraat brachten. Toen zij dit niet vertrouwden, belden zij direct via 1-1-2 de politie die een onderzoek instelde. Achter de woning van een 36-jarige inwoner van Heerenveen, troffen de agenten de drie fietsen aan. De bewoner werd aangehouden op verdenking van heling en werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Uit het verhoor kwam naar voren, dat de twee 17-jarige verdachten op verzoek van de 36-jarige man de fietsen stalen. Twee zwarte weduwe fietsen werden vanaf de fietsenstalling bij het NS–station gestolen. De andere zwarte weduwe fiets, werd op het Burgemeester Kuperusplein gestolen. De politie is op zoek naar de eigenaren van de fietsen. Tegen alle drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De fietsen werden in beslaggenomen.

Aalsum: motorrijder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 25-jarige inwoner van Rinsumageest ingevorderd. Agenten zagen de man op de rondweg bij Dokkum met hoge snelheid op zijn motor rijden, waarna zij de achtervolging inzetten. Tijdens de snelle rit, werden snelheden gemeten van 160 kilometer per uur, daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Op de Dokkumerwei kon men de man stopteken geven. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Uit onderzoek bleek, dat dit de 2e keer was dat hij zijn rijbewijs moest inleveren.

Dokkum: rijbewijs en auto kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd en de auto in beslaggenomen van een 18-jarige inwoner van Anjum. De man reed met hoge snelheid in zijn auto op de Harddraversdijk, terwijl agenten daar net bezig waren met een snelheidscontrole. Via de lasergun werd een snelheid van 113 kilometer per uur gemeten, terwijl 50 kilometer per uur ter plaatse is toegestaan. De snelheidscontroles worden daar ter plaatse gehouden, omdat veel klachten bij de politie binnenkomen over te hoge snelheden die daar worden gereden. Naast dat hij zijn rijbewijs en auto moest inleveren, werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: dronken man beledigd agenten
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Wijbrand de Geeststraat, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Toen de agenten een melding kregen dat een man op straat zou liggen en ter plaatse gingen, troffen zij de verdachte aan. Toen zij hem aanspraken, beledigde hij de agenten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Naast een proces-verbaal van belediging, kreeg de man proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Leeuwarden: burgernet actie na straatroof
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een straatroof die op de Koeriersterespel plaatsvond. Daarbij werden twee mannen, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en een ander man, leeftijd en woonplaats onbekend, door twee andere mannen onder bedreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, bedreigd. De twee verdachten gingen er met een onbekend geldbedrag en een mobiele telefoon ervandoor. Door de ernst van het misdrijf, werd Burgernet ingeschakeld en 276 deelnemers geactiveerd op actief uit te kijken naar de verdachten. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op. De beide slachtoffers deden aangifte.

Signalement van de verdachten:

Dader 1

[ul][li]Blanke man[/li]
[li]Breed postuur[/li]
[li]Leeftijd ongeveer 30 jaar[/li]
[li]Lengte 1.80 meter[/li]
[li]Bruin vest met capuchon[/li]
[li]Witte schoenen[/li][/ul]

Dader 2

[ul][li]Blanke man[/li]
[li]Normaal postuur[/li]
[li]Leeftijd ongeveer 30 jaar[/li]
[li]Lengte 1.75 meter[/li]
[li]Witte jas met aan de bovenkant zwart[/li]
[li]Grijze muts[/li][/ul]

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben of mogelijk aanslaan op de bovengenoemde signalementen. Mocht u meer informatie hebben, dan kunt u via 0900-8844 de politie bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twijzelerheide: man mishandeld
De politie onderzoekt een mishandeling van een 35-jarige inwoner van Twijzelerheide, die in de nacht van vrijdag op zaterdagnacht plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Bjirkewei. In het bedrijf ontstond door nog onbekende oorzaak een vechtpartij, waarna het slachtoffer de politie wilde bellen. Toen hij naar de keuken liep, werd hij tegen gehouden door de verdachte. Vervolgens sloeg deze hem zonder enige aanleiding, tegen zijn hoofd sloeg waarna hij het bewustzijn verloor en een fikse hoofdwond opliep. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouwenparochie: aanrijding letsel
Bureau Verkeersongeval Analyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding, die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op de Stienzer Hegedyk. Daarbij raakte een 19-jarige inwoner van Oude Leije ernstig gewond. De automobilist is vermoedelijk met zijn auto tegen een loslopende koe gebotst, waarna hij de macht over het stuur verloor en vervolgens met zijn voertuig te water raakte. Getuigen die een klap hoorden, belden direct via 1-1-2 de politie. Omdat het voertuig half onder water lag, werd de brandweer ingeschakeld om het slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden. Duikers hebben het water nog doorzocht om de mogelijkheid van meerdere slachtoffers uit te sluiten. De automobilist is met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG. De koe overleefde de aanrijding niet.

Harlingen: fietsen vernield
De politie onderzoekt de vernieling van drie fietsen die vrijdagavond plaatsvond nabij het Multifunctioneel centrum aan de Johan van Oldenbarneveldstraat. Van de fietsen werden kettingkasten, velgen en spatschermen kromgebogen. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets van de vernielingen gezien hebben. Zij kunnen via 0900-8844 de politie bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt via 0800-7000 Meld Misdaad Anoniem bellen.

De eigenaren van de fietsen, een 15, 18 en 23-jarige inwoner van Harlingen deden aangifte.

Bantega: vier aanhoudingen bij discofeest
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier personen, een 16-jarige inwoner van Echtenerbrug, een 16-jarige inwoonster van Joure, een 18-jarige inwoner van Wijckel en een 18-jarige inwoner van Joure aangehouden. Alle vier verdachten waren aanwezig bij een feestje voor jeugd in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, welke plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Middenweg. Toen er op straat onenigheid ontstond, greep de politie in en beval de 18-jarige Jouster om te vertrekken. Toen hij daar niet aan wenste mee te werken, hield de politie hem aan. Toen hij zich tegen de aanhouding verzette, gingen meer omstanders zich met de aanhouding bemoeien en probeerden de verdachte los te trekken. Daarbij werden de agenten geslagen en schopt. Door hulp van toezichthouders en meerdere eenheden, kon de situatie onder controle worden gebracht. Vervolgens werden de 16-jarige vrouw en de 18-jarige man uit Wijckel aangehouden omdat zij de aanhouding belemmerden en voor het mishandelen van agenten. De 16-jarige man uit Echtenerbrug werd aangehouden omdat hij de agenten beledigde. Alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau, waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Wolvega: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige inwoner van Wolvega aangehouden voor de mishandeling van zijn vriendin en voor het mishandelen van een politieagent. Agenten gingen naar het adres van de verdachte omdat de vriendin ernstig zou zijn mishandeld. Toen de agenten de vrouw, een 50-jarige inwoonster van Wolvega, naar de dokterswacht wilden overbrengen voor een medische behandeling, probeerde de verdachte dit te verhinderen. Daarbij sloeg en schopte de man de politie agenten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer bleek diverse schaafwonden en gebroken ribben te hebben.

Dokkum: mannen aangehouden met luchtdruk pistool
De politie vrijdagavond twee, een 20 en een 19-jarige inwoner van Dokkum aangehouden, omdat zij ervan worden verdacht tijdens een ruzie in de Keppelstraat met een pistool zouden hebben gedreigd. Getuigen die de ruzie zagen gebeuren, zagen dat een man in zijn handen een op een vuurwapen gelijkend voorwerp had. Zij belden direct via 1-1-2 de politie en gaven het kenteken van de auto door waarin de beide mannen vervolgens wegreden. Toen de politie de auto waarin de beide mannen zaten in het vizier kreeg, gaven zij deze een stopteken. In de auto troffen de agenten een luchtdrukpistool aan, waarop beide inzittenden werden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau. De 20-jarige verdachte mocht na verhoor vertrekken, terwijl de 19-jarige voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: man aan gehouden voor belediging
De politie heeft vrijdagavond op het Cambuurplein, een 40-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. De meende na afloop van de voetbalwedstrijd sc Cambuur- Omniworld agenten te beledigen toen deze aan de man vroegen om te vertrekken omdat hij zich vervelend gedroeg. Toen hij zijn middelvinger opstak, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Winsum: politie houdt inbreker aan
De politie heeft zaterdagmorgen een 25-jarige inwoner van Dronrijp aangehouden voor poging inbraak in een woning aan de Pier Winsemiusleane. Een getuige zag dat de man zich verdacht bij een woning gedroeg en zag dat hij probeerde de woning binnen te komen. Zonder te aarzelen, belde hij via 1-1-2 de politie en gaf hij het signalement van de man door en noteerde de gegevens van de betrokken auto. Surveillerende agenten die de melding hadden doorgekregen, zagen de auto even later in Franeker over het Oudkaatsveld rijden. De bestuurder die aan het opgegeven signalement voldeed, werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Grettingalaan. De inbraak vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats. Toen de bewoner, een 40-jarige inwoonster van Harlingen thuiskwam, zag zij dat haar woning overhoop was gehaald. De dader is via een raampje aan de achterzijde van de woning binnen gekomen. Het is nog onduidelijk was er is weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag 21:15 uur, Kerkstraat in Buitenpost, een 63-jarige automobilist uit Gerkesklooster, 575 ug/l.[/li]
[li]Vrijdag 23:15 uur, Groenedijk in Sneek, een 30-jarige automobilist uit Sneek, 635 ug/l.[/li]
[li]Zaterdag 00:05 uur, N 359 in Balk, een 41-jarige automobilist uit Balk, 1125 ug/l. Naast invordering van het rijbewijs, werd ook zijn auto in beslaggenomen.[/li]
[li]Zaterdag 02:36 uur, Beuckenswijkstraat in Sondel, 36-jarige automobilist uit Bunschoten, 575 ug/l. De man bleek geen geldig rijbewijs te hebben.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan