Politieberichten van zaterdag 24 juli.

Twee verdachten aangehouden na vechtpartij
LEEUWARDEN – De politie heeft een 25-jarige inwoner van Amsterdam en een 25-jarige inwoner van Wieringerwerf aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij in de Nieuwesteeg. Eenmaal ter plaatse haalden de agenten de vechtende personen uit elkaar. Vervolgens werd er gesproken met diverse betrokkenen en getuigen. Al snel werd duidelijk dat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden klappen had gehad. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Op aanwijzing van getuigen konden de twee 25-jarige verdachten worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding bij ontmantelen hennepkwekerij
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in een bedrijfsloods aan de Hidalgoweg een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na anonieme tips. Eenmaal in de loods vonden de agenten een kwekerij met 480 planten. Alle apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. Na onderzoek kon diezelfde dag in de stad een 24-jarige Leeuwarden worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de kwekerij. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem werd vervolgens proces-verbaal opgemaakt. Donderdagmiddag mocht hij het bureau weer verlaten.

Hennepplanten in achtertuin
DRACHTEN- De politie heeft vrijdagmorgen rond 09.00 uur bij toeval 17 hennepplanten in een tuin van een woning aan de Schwartsenberghlaan aangetroffen. In de achtertuin troffen zij zes potten met daarin planten aan. Achter een schutting werden nog eens 11 planten aangetroffen. De bewoner was niet thuis en zal zich op het politiebureau moeten verantwoorden over de aanwezigheid van de planten in zijn tuin. De hennepplanten werden in beslag genomen en zullen worden vernietigd..

Politie onderzoekt overval op winkel
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een overval op een winkel aan de Sieversstraat. Vrijdagmiddag om 13.20 uur kwam een nog onbekende man een kledingwinkel binnen. Hij bedreigde een medewerkster met een mes en nam vervolgens de inhoud van de kassa’s mee. Hij stopte het geld in een tas. De overvaller verliet de winkel en liep naar een andere man die mogelijk op de uitkijk heeft gestaan. Vervolgens liep het tweetal in de richting van het Burgemeester Kuperusplein. Bij het zien van politieauto’s, renden de twee in de richting van het voormalige PTT kantoor en het tankstation waarna zij uit het zicht verdwenen. De agenten waren snel ter plaatse en begonnen direct met een grote zoekactie. Helaas werden de daders niet meer aangetroffen. Signalement van de verdachten:

Dader 1
[bullets]Man
Lengte 1.65-1.70 m
Leeftijd 20-25 jaar
Getinte huidskleur
Kort zwart stekelig haar
Slank postuur
Nederlands sprekend
Zwart shirt
¾ licht gekleurde broek
Licht gekleurde sportschoenen met veters[/bullets]

Dader 2
[bullets]Man
Lengte 165-170 m.
Leeftijd 20-25 jaar
Getinte huidskleur
Vlas sikje
Slank postuur
Zwart T-shirt
¾ zwarte adidas trainingbroek met aan beide zijden strepen[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over deze zaak hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Mannen aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN- De politie heeft een 27-jarige en een 20 jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en diefstal met geweld. Op 2 juni werd een 18 jarige inwoner van Leeuwarden op de Aert van de Neerstraat in Leeuwarden beroofd van onder andere zijn horloge en mobiele telefoon. De aangever verklaarde dat hij bijna van de weg werd gereden door een bestuurder van een personenauto. Vervolgens zou deze een vinger naar hem hebben opgestoken. De aangever had hetzelfde terug gedaan. Hierna was de bestuurder teruggekomen. Hij stapte uit zijn auto samen met een passagier. Vervolgens werd het slachtoffer mishandeld en beroofd van zijn eigendommen waarna de mannen in de auto vertrokken. Het slachtoffer noteerde het kenteken van de auto waarin de daders wegreden. Daarnaast deed de man aangifte waarna de politie een onderzoek startte.

Hieruit kwam naar voren dat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden verantwoordelijk was voor de beroving. Op 19 juli werd deze 27-jarige verdachte aangehouden. De volgende dag werd de 20-jarige passagier aangehouden. Beide verdachten bekenden het feit gepleegd te hebben. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drugscontrole in haven naar Waddeneilanden
HARLINGEN- De politie heeft vrijdagmiddag in de haven van Harlingen alle passagiers die met de veerboot naar Vlieland en Terschelling wilden reizen, gecontroleerd op de aanwezigheid van drugs. De actie begon vrijdagmorgen om 09.00 uur en eindigde om 17.00 uur. Bij de actie werd de zogenaamde “verdomihond” ingezet.In totaal werden 42 verdachten aangehouden en meegenomen naar een nabijgelegen havenkantoor voor nadere controle. Tegen 6 minderjarige en 9 meerderjarige verdachten werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij een verboden hoeveelheid soft- of harddrugs bij zich hadden. Sommige opgepakte reizigers stonden de drugs vrijwillig af. Bij één verdachte troffen de agenten 50 zakjes softdrugs aan. Hij zit nog vast. Een persoon kreeg proces-verbaal voor baldadigheid omdat hij een verkeersbord bij zich droeg. De politie legde beslag op de verdovende middelen en het verkeersbord. De politie voerde de controle uit omdat zij signalen ontvingen van een toename van de handel en gebruik in soft- en harddrugs op de eilanden. De politie is van plan deze zomer vaker dergelijke controles uit te voeren.

Gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.15 uur aanrijding afgehandeld waarbij vijf auto’s waren betrokken. Het betrof een zogenaamde “kop staart” botsing. Hierbij raakte één persoon (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond. Het slachtoffer is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Motorrijder gewond na aanrijding
NIJBEETS- De politie onderzoekt de aanrijding die vrijdagmiddag rond 16.00 uur plaatsvond op de Domela van Nieuwenhuisweg. Daarbij raakte een 48-jarige inwoner van Beetsterzwaag gewond. Op het moment dat een personenauto die bestuurd werd door een 27-jarige inwoner van Nijbeets linksaf afsloeg, besloot het slachtoffer die op zijn motor reed, in te gaan halen.

De motorrijder liep daarbij een hoofdwond op en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Een 44-jarige inwoonster van Beetsterzwaag die achter op de motor zat, kwam met de schrik vrij.

Duits meisje aangehouden voor vernieling
STAVOREN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige inwoonster van Taunusstein aangehouden op verdenking van vernieling van een deur. Het meisje die zich vervelend gedroeg in het jachthavengebouw aan de Middelweg werd door andere gasten uit de zaak gezet. Toen zij het hiermee niet eens was, vernielde zij de ruit van een toegangsdeur. Toen de agenten het meisje aanspraken, schold zij de agenten uit en schopte naar de dienders, waarna zij haar aan hielden. Het meisje verzette zich hevig tijdens de aanhouding. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging en poging zware mishandeling
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een bedreiging die in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht plaatsvond op de Vlietsterbrug. Na een melding van een vechtpartij gingen agenten ter plaatse. Daar werden zij aangesproken door getuigen die hadden gezien dat een 39-jarige inwoner Leeuwarden zich vervelend in een horecagelegenheid had gedragen. Toen de man buiten werd gezet, pakte deze een mes en rende hij naar de aanwezigen. Deze konden de man aanhouden en onder bedwang krijgen. De agenten hebben de man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In zijn rugtas troffen de agenten nog een mes aan. Beide messen werden in beslag genomen. Een 24-jarihge inwoner van Jellum deed aangifte.

Politie zoekt getuigen van vernieling van auto’s
FRANEKER- De politie onderzoekt de vernieling van een zevental auto in de Ypeijsingel. De vernieling van de auto’s vond zaterdag rond 2.20 uur plaats en werd vermoedelijk door vijf personen gepleegd.

Hierbij werden autospiegels en ruitenwissers vernield. De polite wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie over deze zaak hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De benadeelde deze aangifte.

Man aangehouden voor rijden onder invloed en veroorzaken van een aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Snekertrekweg rond 22.30 uur een 32-jarige inwoner van Menaldum aangehouden op verdenking het verlaten van een plaats ongeval, het rijden onder invloed en voor verzet. Naar aanleiding van een melding van een aanrijding, stelden de agenten een onderzoek in. Ter plaatse troffen zij een gedeelte van een bumper die op het wegdek lag en zagen ze dat een spoor van vloeistof naar een supermarkt liep. Daar zagen de agenten de betrokken auto staan. Toen de agenten uitstapten, stapte ook de bestuurder uit zijn voertuig. Tijdens het aanspreken bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. Toen zij de man wilden meenemen naar het politiebureau verzette deze zich. Vervolgens kregen de dienders de man onder controle en werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waarbij blies de verdachte 1035 ug/l blies het geen betekende dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Vervolgens werd de man voor verhoor ingesloten. De man wordt er ook nog van verdacht een aanrijding te hebben veroorzaakt bij het Stephensonsviaduct.

Man aangehouden voor veroorzaken aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur op de Julianalaan/Surinamestraat een 31-jarige inwoner van Raerd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en voor het veroorzaken van een verkeersongeval. Naar aanleiding van een melding van een aanrijding op voornoemde locatie, zagen de agenten een auto staan. De bestuurder bleek gewond te zijn. Hij was met zijn auto rechtdoor over een minrotonde gereden waarbij er schade ontstond aan het straatmeubilair en de verkeersborden. De auto raakte door de aanrijding beschadigd en de bestuurder raakte daarbij licht gewond. Uit onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man geschorst was en dat de man onder invloed van alcohol was. Omdat de man gewond was, werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd een bloedproef van de man afgenomen. Wanneer de man uit het ziekenhuis wordt ontslagen, dan zal hij door politie worden verhoord.

Ruit van woning vernield
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een vernieling van een ruit van een woning aan het Zenegroen. De vernieling vond in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht plaats. Een onbekende gooide een bierflesje door een ruit van de slaapkamer. De eigenaar, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Man mishandeld bij uitlaten van honden
ELAHUIZEN- De politie onderzoekt een mishandeling die vrijdagavond om 22.00 uur plaatsvond op de Buorren. Tijdens het uitlaten van zijn honden werd het slachtoffer, een 48-jarige inwoner van Elahuizen, door een man geslagen omdat het slachtoffer zijn hond zou hebben geschopt. Het slachtoffer deed aangifte.

Autoruit vernield
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de vernieling van een auto die geparkeerd stond in de Valeruisstraat. De vernieling moet hebben plaats gevonden tussen vrijdagavond 20.30 uur en zaterdag 01.40 uur waarbij een achterruit van de auto werd vernield. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Oosterwolde, deed aangifte.

Man aangehouden voor opgeven valse identiteit
LEMMER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Urk aangehouden omdat hij een valse identiteit had opgegeven. Naar aanleiding van een melding van overlast door een groepje waar de verdachte deel van uitmaakte, werd er door de surveillerende agenten de betrokkenen naar hun identiteit gevraagd. Omdat de verdachte geen identiteitsbewijs kon overleggen en agenten twijfelden aan zijn opgegeven identiteit wilden zij de man mee nemen naar het bureau. Vervolgens zette hij het op een lopen waarna hij door de agenten kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij een boete kreeg van 240,00 euro.

Auto omver gegooid
DAMWOUDE- De politie onderzoekt de vernieling van een personenauto die geparkeerd stond in de De Conickstrjitte. Rond 00.45 uur werden omwonden wakker van lawaai. Toen zij naar buiten keken, zagen zij dat een auto op zijn zij lag. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Damwoude, deed aangifte.

Proces-verbaal voor baldadigheid
LEEUWARDEN- De politie heeft een 22-jarige en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en een 38-jarige inwoner van Den Haag proces-verbaal gegeven voor het plegen van baldadigheid. Getuigen zagen de mannen verkeersborden op de Canadezenlaan omver trekken. Toen de agenten ter plaatse kwamen ging het drietal er vandoor. Alle drie verdachten konden worden aangehouden waarna zij naar het politiebureau werden overgebracht. Daar werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Man gewond na val met fiets
SINT ANNAPAROCHIE- De politie heeft een eenzijdig ongeval die vrijdagavond rond 21.45 uur plaatsvond op de Hemmemaweg afgehandeld. Daarbij raakte een 31-jarige inwoner van Oudebildtzijl aan zijn hoofd gewond. Door nog onbekende oorzaak is de man, die op zijn fiets reed, ten val gekomen. Hij kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor mishandeling en belediging
LEMMER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwburen een 23-jarige inwoner van Oosterzee aangehouden op verdenking van mishandeling, vernieling en belediging. De man die zich in een horecagelegenheid vervelend had gedragen moest deze verlaten. Bij het verlaten pakte hij een portier bij zijn keel. Met behulp van de inmiddels gearriveerde agenten kon de portier uit zijn benarde positie worden bevrijd. De man die naar buiten werd gebracht, beledigde de portier diverse keren. Toen hij zich toch weer los rukte rende hij naar de portier en pakte hem opnieuw vast waarna de kleding werd vernield. De verdachte werd aangehouden een overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Drie gewonden bij aanrijding
AKKRUM- De politie onderzoekt een aanrijding met letsel die vrijdagavond op de Ljouwterdyk plaatsvond. Door nog onbekenden oorzaak botste de auto die bestuurd werd door een 37-jarige automobilist uit Hardenberg frontaal tegen een andere auto die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Nijmegen. Het 7-jarige zoontje die naast zijn vader zat, raakte bij de aanrijding aan zijn hoofd gewond. Ook zijn vader liep een gebroken vinger op. De Hardenberger liep bij de aanrijding nekletsel op. Alle drie slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuizen in Leeuwarden en Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
OOSTERWOLDE- D politie heeft op de vrijdagavond op de Venekoterweg het rijbewijs van een 27-jarige inwoonster van Oosterwolde ingevorderd. De vrouw reed in haar 108 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van haar rijbewijs werd nog proces-verbaal tegen de vrouw opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Drie bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 01.47 uur, Brandsloot in Bantega, een 17-jarige bromfiester uit Echten, 490 ug/l.
Zaterdag, 04.30 uur, Lauwers in Drachten, een 18-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden, 490 ug/l.
Zaterdag 01.09 uur, Westerzeedijk in Harlingen, een 29-jarige automobilist uit Harlingen, 725 ug/l.[/bullets]

112Fryslan

})