Politieberichten van zaterdag 24 april.

15 jarige Jos Bijlsma vermist
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar de 15-jarige Jos Bijlsma uit Akkrum die sinds vrijdagmiddag 15.30 uur vermist wordt. De jongen verliet rond die tijd zijn werk aan de Tijnjedyk in Leeuwarden en is sindsdien niet meer gezien. Jos is ongeveer 1.70 meter lang en heeft een mager postuur. Hij heeft blond haar, blauwe ogen en droeg een spijkerbroek met een wit vest met bont en een tijger print voorop. Hierbij droeg hij half hoge wit/blauwe gymschoenen. Heeft u Jos gezien of kunt u meer duidelijkheid geven over waar hij zich nu bevindt, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/jos%20bijlsmak_tcm7-569331.JPG[/img]

Politie onderzoekt roofoverval
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een roofoverval in een café aan het Willem Alexander Plein. Nadat het café de deuren gesloten had, vond in een afgesloten zaal nog een poktertoernooi plaats. Rond 3.15 uur kwamen hier twee mannen met vuurwapens binnen. Een man hield de bijna twintig aanwezigen onder schot, terwijl de andere man hun handen met tie-rips vastbond. De slachtoffers moesten allemaal hun geld, sieraden en mobiele telefoons afstaan, waarbij in sommige gevallen geweld gebruikt werd. Hierna verlieten de daders het café weer. Het is onbekend hoe de daders de afgesloten ruimte binnen gekomen zijn. Er zijn drie slachtoffers voor hun verwondingen in het ziekenhuis behandeld.

Het signalement van de daders is als volgt:

Dader 1
[bullets]Lengte 1.85 – 1.90 meter
Fors postuur (circa 130 kg)
Dikke buik
20 – 30 jaar
Antilliaans accent
Donkere kleding met een zwarte bivakmuts en een donkere gladde jas net over de heup[/bullets]

Dader 2
[bullets]Lengte 1.85 – 1.90 meter
Slank postuur
20 – 30 jaar
Antilliaans accent
Donkere kleding met een zwarte bivakmuts en een donkere gladde jas net over de heup[/bullets]

De politie heeft tien man op deze zaak gezet. Alle slachtoffers worden gehoord om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Zaterdagmorgen werden in de omgeving van het café flyers verspreid waarin omwonenden, die mogelijk iets gezien of gehoord hadden, opgroepen werden contact met de politie op te nemen. Hebt u iets gezien of gehoord dat kan bijdragen aan het oplossen van deze zaak? Neem dan contact op met de politie op nummer 0900-8844. Wilt u anoniem blijven dan kunt u via het telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Politie waarschuwt voor containerreiniger
BURGUM – De politie waarschuwt inwoners van Burgum en omstreken alert te zijn op een persoon die contracten voor containerreiniging probeert te verkopen. Na het afsluiten van een contract, waarbij het verschuldigde bedrag via automatische overboeking overgemaakt wordt, worden echter nooit containers gereinigd. De man heeft geen vergunning. Het signalement van de verkoper is als volgt:

[bullets]Man met donker kort haar
1.80 meter
Zwarte jas en spijkerbroek
Heeft ijzeren mapje bij zich waar contracten inzitten[/bullets]

Wij raden u bij verkoop aan de deur aan altijd om een vergunning te vragen.

Snelheidsovertreder raakt rijbewijs kwijt
TERNAARD – De politie heeft vrijdagmorgen op de Nesserwei het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige man uit Assen. Tijdens een lasersnelheidscontrole werd een snelheid van 140 kilometer per uur gemeten, waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in kantine ziekenhuis
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in het bedrijfsrestaurant van het ziekenhuis aan het Compagnonsplein. Tussen donderdagavond 22.00 uur en vrijdagmorgen 07.30 uur werd hier de deur van het kantoor van het bedrijfsrestaurant met geweld geforceerd. In het kantoor was alles overhoop gehaald en waren twee kluizen opengebroken. Het is nog onbekend wat er weggenomen werd en hoe de daders het ziekenhuis binnen gekomen zijn. Een 43-jarige vrouw uit Marum deed aangifte.

130 overtredingen bij snelheidscontroles
FRYSLAN – De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in de provincie snelheidscontroles gehouden, waarbij in totaal 130 overtredingen geconstateerd werden. Tussen 07.10 uur tot 10.10 uur werd op de Doniaweg in Damwoude gecontroleerd. De toegestane snelheid was hier 50 kilometer per uur. In totaal werden 489 voertuigen gecontroleerd, waarbij 35 overtredingen geconstateerd werden. De hoogst gemeten snelheid van 76 kilometer per uur.

Tussen 10.25 en 13.25 uur werd op de Verlaatsweg in Gerkesklooster gecontroleerd. Van de 531 gecontroleerde voertuigen, reden 55 te snel. De hoogste gemeten snelheid was 96 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is.

Tussen 13.40 uur en 16.40 uur vond op de Saatsenwei in Anjum een snelheidscontrole plaats. Hier werd bij 315 voertuigen de snelheid gemeten en reden 40 te snel. De hoogst gemeten snelheid was 129 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is.

Politie waarschuwt voor vrouwelijke insluipers
WARTEN – De politie waarschuwt inwoners van Warten en omgeving alert te zijn op twee vrouwen die aan de deur komen met een vreemd verhaal. Op vrijdagavond rond 22.30 uur werd bij een 83-jarige bewoner aan de Rounwei op het raam geklopt. Toen de man de deur open deed stonden twee getinte vrouwen aan de deur met een verhaal over klachten van de school. Het tweetal liep de man vervolgens achterna de woning in, waarna ze na een gesprekje weer vertrokken. Daarna is de aangever kort van huis geweest. Bij thuiskomst bleek een geldkistje met geld en een bankpas weggenomen te zijn. Het signalement van de daders:

Dader 1:
[bullets]Getinte vrouw
Half lang donker haar
Tenger postuur
Tussen de 20 en 30 jaar
Droeg een lange broek en een trui[/bullets]

Dader 2:
[bullets]Getinte vrouw
Half lang donker haar
Tussen de 30 en 35 jaar
Stevig postuur
Droeg een lange broek en een trui[/bullets]

De politie raadt aan onbekenden niet binnen te laten en wanneer u het niet vertrouwt direct de politie te bellen op 1-1-2.

Drie mannen aangehouden voor niet voldoen bevel/vordering
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op het Waagplein drie mannen in de leeftijd van 26, 27 en 29 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering en mishandeling van een agent. Surveillerende agenten zagen een groep mensen staan en vorderden hen te vertrekken vanwege een samenscholingsverbod. Hierop verzette de 26-jarige zich hevig en sloeg een agent in het gezicht. De andere twee mannen beletten vervolgens medewerkers van stadstoezicht om te assisteren bij de aanhouding, waarna zij weg vluchten. Na een zoekslag kon de 29-jarige aangehouden worden op de Korfsmakerstraat. Voor de 27-jarige verdachte werd een Burgernetactie opgestart. Getuigen meldden dat ze hadden gezien dat de man vermoedelijk in de Grote Hoogstraat in een ambulance werd gelegd. Agenten troffen de ambulance op het Zuiderplein aan waarna bleek dat het om de gezochte verdachte ging. Hij werd hierop aangehouden en na het bezoek aan het ziekenhuis, vanwege rugklachten, overgebracht naar het politiebureau. Het drietal werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond in de Oude Doelesteeg een 22-jarige inwoner van Rinsumageest aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding dat de man een medewerker van een horecagelegenheid had geslagen en in de zaak vernielingen had aangericht. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd voor verhoor ingesloten. Een 24-jarige man uit Heerenveen deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal vanaf begraafplaats
KOOTSTERTILLE – De politie heeft vrijdagavond op de Klaproasstrjitte een 22-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden gezien dat de man twee plantjes van de begraafplaats aan de Tillebuorren had weggenomen en belden hierop de politie. Na onderzoek bleek dat de man de plantjes aan een familielid had gegeven die niet van de herkomst op de hoogte was. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau welke hij na verhoor mocht verlaten. Tegen de 22-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling en bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Uniabuurt een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. Agenten kregen de melding dat de man een medewerker van een horecagelegenheid met de dood had bedreigd. Ter plaatse bleek dat hij eerder die avond dezelfde medewerker had mishandeld. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 22-jarige man uit Culemborg deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
MARSSUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de N383 het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 158 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Stationsweg een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten kregen de melding dat de man zich vervelend had gedragen in een horecagelegenheid. Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek dat de 26-jarige gesignaleerd stond en aangehouden kon worden vanwege een eerder gepleegd feit. Hierop werd de verdachte aangehouden waarbij hij veel verzet pleegde. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Raai een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het plegen van een mishandeling. Surveillerende agenten werden op de Zuidkade aangesproken door een 18-jarige man uit Opeinde die vertelde dat hij zojuist was geslagen en dat hij bedreigd was met een scheermes. Op basis van het signalement kon de verdachte na een korte zoekslag worden aangehouden. Bij de fouillering werd een scheermes bij de man aangetroffen. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Alcoholcontroles
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op twee plaatsen in Fryslân een grote alcoholcontrole gehouden. In Sneek werd op vijf verschillende plaatsen gecontroleerd. In totaal moesten 600 bestuurders blazen waarvan vijf bestuurders naar het politiebureau moesten voor een ademanalyse. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Vrijdag 20.48 uur, Bolswarderweg, 64-jarige automobilist uit Sneek, 600 ug/l, 6 uur rijverbod. Agenten zagen de man twee uur later wederom rijden op de Snekerstraat waarna hij werd aangehouden. Hij blies nu 520 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens een rijverbod en het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.
Vrijdag 22.20 uur, Bolswarderweg, 52-jarige automobilist uit Blauwhuis, 600 ug/l, 6 uur rijverbod.[/bullets]

In de gemeente Leeuwarderadeel werd ook op diverse plaatsen gecontroleerd. In totaal moesten 650 bestuurders blazen waarvan acht bestuurders naar het politiebureau moesten voor een ademanalyse. Tegen zeven bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Een 53-jarige automobilist uit Minnertsga werd op de A31 ter hoogte van Marssum gecontroleerd. Hij bleek naast het rijden onder invloed niet het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast had hij een rijontzegging. Naast het proces-verbaal voor het rijden ondervloed werd ook voor deze feiten proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})