Politieberichten van zaterdag 23 oktober.

Auto te water
RAERD – De politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Poppenwiersterdyk. Een 26-jarige automobiliste uit Poppenwier was daar door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en vervolgens met haar voertuig in een sloot beland. Na onderzoek door ambulancepersoneel kon ze weer naar huis.

Bekeuringen voor rijden over vluchtstrook
JOURE – De politie heeft vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur een verkeerscontrole gehouden op en rondom het verkeersplein. De aandacht van de agenten ging daarbij voornamelijk uit voor auto’s die onnodig gebruik maakten van de vluchtstrook. Veelal doen deze automobilisten dat om zo de file te omzeilen. Voor veel medeweggebruikers, die ook in de file staan, is dit een ergernis. De agenten schreven vrijdagmiddag in totaal zeven bekeuringen uit voor het rijden over de vluchtstrook. De komende periode volgen er meer van deze controles.

Vrouw aangehouden voor hennepteelt
OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag in een woning aan ’t Oost een 46-jarige inwoonster van Oosterwolde aangehouden. Surveillerende agenten hadden gezien dat de vrouw in haar tuin bezig was met hennepplanten. Al snel bleek dat de vrouw de toppen uit de planten knipte. Alle planten en de geknipte hennep, zo’n vier kilo, werden in beslag genomen en vernietigd. De 46-jarige werd vervolgens aangehouden. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuringen voor het negeren rode verkeerslicht
LIPPENHUIZEN – De politie heeft vrijdagmiddag een controle gehouden bij de verkeerslichten aan de Trijehoek. Deze verkeerslichten staan daar in verband met de herinrichting van de kruising. In nog geen anderhalf uur tijd schreven de agenten 22 bekeuringen uit voor automobilisten die door rood reden. Zes bestuurders haalden zelfs een rij wachtende auto’s in en reden toen door rood. De komende periode volgen meer controles omdat het door rood rijden verkeersgevaarlijke situaties op kan leveren.

Getuigen gezocht van inbraak
HARLINGEN – De politie komt graag in contact met getuigen van een inbraak in een winkel aan de Voorstraat. Vrijdagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de inbrekers overlopen door een 26-jarige inwoner van Harlingen. De man werd volgens zijn eigen zeggen enige tijd op het toilet opgesloten. Vervolgens moest hij helpen om een grote partij schoenen in zijn bedrijfsauto te laden. De inbrekers stapten vervolgens in de auto van de Harlinger en namen hem eveneens mee. In Leeuwarden werd de grote partij schoenen overgeladen in een andere auto. Bij het tankstation aan de Valeriusstraat in Leeuwarden stopte men vervolgens. Hier bleef de Harlinger achter met zijn auto. De inbrekers gingen er vervolgens vandoor. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets verdachts gezien bij de winkel aan de Voorstraat in Harlingen of bij het tankstation aan de Valeriusstraat in Leeuwarden? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800- 7000. Ook als u anderszins informatie heeft over deze zaak dan hoort de politie dat natuurlijk graag.

Rijden tijden zij ontzegging
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Groningerstraatweg een 35-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden. Na controle bleek dat de man een auto bestuurderde, terwijl hij een rijontzegging had. Na onderzoek bleek dat de Groninger ook nog een gevangenisstraf van 28 dagen moest uitzitten vanwege niet betaalde boetes. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen, eveneens vanwege openstaande boetes.

Dronken man krijgt meerdere bekeuringen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een 47-jarige inwoner van Leeuwarden drie bekeuringen gegeven voor openbare dronkenschap, het niet kunnen tonen van een identiteitskaart en overtreding van het messenverbod. Omstanders hadden de Leeuwarder vrijdagavond op straat nabij het Hoeksterend gevonden. De man was buiten bewustzijn en daarom kwam ook het personeel van de ambulance ter plaatse. In de kleding van de man werd een mes gevonden. Dit wapen werd in beslag genomen. Uit voorzorg werd de man, die zwaar onder invloed van alcohol verkeerde, overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na onderzoek bleek hij geen verwondingen te hebben. Na drie bekeuringen te hebben gekregen, mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 52-jarige automobiliste uit Leeuwarden ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten zagen de bestuurster meerdere verkeersovertredingen begaan. Ze kreeg een stopteken en er volgde een gesprek. De vrouw mocht vervolgens weer verder rijden, maar deed haar autolichten niet aan. Aangekomen bij haar woning besloten de agenten wederom met de vrouw in gesprek te gaan. Ze maakte een labiele indruk. Gezien het gevaar voor de overige weggebruikers besloten de agenten het rijbewijs van de vrouw in te vorderen. Tevens werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Grote verkeerscontrole op de Junokade
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een grote verkeerscontrole gehouden op de Junokade. Deze straat is een populaire verzamelplaats voor jongeren met snelle auto’s. Aan het begin van de avond werd op de toegangswegen naar de Junokade op snelheid gecontroleerd met behulp van radarwagens. Op de Groningerstraatweg reden maar liefst 146 auto te snel, waarvan de hoogste snelheid 152 kilometer per uur bedroeg. Op de N31 werden 186 snelheidsovertredingen geconstateerd. Zes automobilisten reden daarbij maar liefst 140 kilometer per uur. Vanaf 22.00 uur werd de Junokade dichtgezet en werden alle op de Junokade aanwezige auto’s op technische gebreken gecontroleerd. De agenten controleerden in totaal 44 voertuigen. Daarbij werden 20 bekeuringen uitgeschreven voor diverse technische gebreken.

Twee mannen aangehouden na ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Grote Hoogstraat twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 25 jaar aangehouden. De twee waren betrokken bij een ruzie. Dit werd gezien door cameratoezicht van de gemeente Leeuwarden. De agenten gingen daarop polshoogte nemen. In de Grote Hoogstraat stonden een groepje mannen, waarvan één erg last had van zijn ogen. Hij was volgens eigen zeggen bespoten met een vloeistof. De 25-jarige Leeuwarder ging plotseling door het lint. Hij schold diverse omstanders uit en bedreigde er ook een aantal. Hij werd dan ook aangehouden. Niet veel later konden de agenten ook de 20-jarige Leeuwarden aanhouden. Hij bleek namelijk diegene te zijn geweest die met de vloeistof had gespoten. Tijdens de fouillering vonden de agenten een busje met pepperspray. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Broer en zus aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Nieuwstraat een 40-jarige vrouw en een 45-jarige man aangehouden. De vrouw had in een horecagelegenheid ruzie gekregen en had daarbij de eigenaresse geschopt en bedreigd. Toen de agenten arriveerden ging de vrouw compleet door het lint. Haar 45-jarige broer probeerde haar onder controle te krijgen, maar slaagde hier niet in. De eigenaresse van de horecagelegenheid deed aangifte en daarop werd de 40-jarige vrouw aangehouden. Ze werd door de agenten in een politieauto geplaatst. De 45-jarige man was het hier blijkbaar niet mee eens, want ook hij ging door het lint. De agenten besloten daarom ook hem maar aan te houden. De broer de zus werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het vervoer naar het bureau zag de vrouw kans om een ruit van de politieauto te vernielen.

Automobilist licht gewond bij ernstige aanrijding
TERWISPEL A7 – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de A7 een aanrijding onderzocht, waarbij een 30-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga slechts een paar schrammen op liep. De man was met zijn auto in volle vaart tegen de achterzijde van een rijdende vrachtwagen gebotst. Vervolgens sloeg het voertuig over de kop en belandde in de berm. In eerste instantie gingen de hulpdiensten uit van een zwaar gewonde bestuurder. Daarom gingen de brandweer, het personeel van meerdere ambulances en het Mobiel Medisch Team eveneens ter plaatse. Al redelijk snel bleek dat de bestuurder een engeltje op zijn schouder heeft gehad. Hij liep slechts een paar schrammen op. In het ziekenhuis werd een bloedproef hij hem afgenomen omdat het sterke vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde.

Getuige houdt twee jongeren aan
SNEEK – Een getuige heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een school aan de 1e Woudstraat twee 19-jarige mannen uit Sneek en IJlst aangehouden. Meerdere buurtbewoners hoorden glasgerinkel bij de school en gingen op onderzoek uit. Eén van de getuigen wist beide mannen aan te houden. De twee werden vervolgens overgedragen aan de politie. De agenten constateerden dat een stoeptegel een ruit was ingegooid. De twee mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 21-jarige Hongaarse automobilist ingevorderd na het rijden onder invloed
van alcohol. De man reed met zijn auto over de Vleesmarkt in de richting van de Kleine Kerkstraat. Veel van de Heerenveense kroegen en restaurants zitten in deze straten en er was dan ook veel publiek. De agenten besloten om de bestuurder te controleren. Al snel bleek dat de Hongaar alcohol had gedronken. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bestuurder gestolen auto weet te ontkomen
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met meerdere eenheden gezocht naar de bestuurder van een gestolen auto. De man wist echter te ontkomen. Zijn drie passagiers werden wel aangehouden. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de Burgemeester J. Dijkstraweg een stopteken. De auto stopte niet en reed door. Er volgde een achtervolging door de stad. De bestuurder reed op de Hertog van Saxenlaan in de berm en belandde uiteindelijk in de sloot met de auto. De man stapte uit en ging er vandoor. Ondanks een grote zoekactie werd hij niet meer aangetroffen. Zijn drie passagiers, twee meisjes van 17 en 18 jaar uit Leeuwarden en jongen van 19 jaar uit Groningen, werden wel aangehouden. Na onderzoek bleek de auto van diefstal afkomstig te zijn. Het voertuig werd dan ook in beslag genomen. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan