Fryslân, 23-05-2009 • Politieberichten van vrijdag 22 mei 07:00 uur tot zaterdag 23 mei 11:00 uur.

Heerenveen: politie houdt in samenwerking met burger winkeldief aan
De politie heeft in samenwerking met een burger een 24-jarige winkeldief uit Rotterdam aangehouden. Een getuige zag vrijdagochtend dat de man in een winkel aan de Dracht een horloge in zijn jaszak stopte. Vervolgens verliet hij zonder te betalen de winkel. Bij de ingang van de winkel stond een man. De getuige waarschuwde hem, waarna de man overging tot het aanhouden van de 24-jarige. De agenten waren snel ter plaatse en de verdachte werd dan ook overgedragen. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor, een proces-verbaal en een winkelverbod mocht hij het bureau weer verlaten.
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Goutum: politie onderzoekt inbraken in woningen
De politie onderzoekt de inbraken in drie woningen in Goutum. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men een woning aan de Goutumerdyk binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden twee portemonnees weggenomen. In diezelfde nacht werd ook ingebroken in een woning aan de Buorren en De Tolve. Uit de woning aan de Bourren werd een portemonnee weggenomen. Uit de laatste woning werd niets gestolen. Alle drie eigenaren hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: bromfietscontrole
De politie heeft tussen 15.15 uur tot 1ot 17.00 uur een bromfietscontrole gehouden op de binnenplaats van het politiebureau aan de Gardeniersweg. In totaal werden 43 brom- en snorfietsen van de weg gehaald en vervolgens naar de binnenplaats van het bureau gebracht. Tijdens de bromfietscontrole werden 34 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 14 voor de overschrijding van de constructiesnelheid, zes keer voor het niet dragen van een helm, zes keer voor het rijden zonder rijbewijs, vier keer voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, twee keer voor een te gladde band, één keer voor een onleesbaar bromfietscertificaat en één keer voor het rijden op de verkeerde plaats op de weg. Daarnaast reed één bestuurder zonder rijbewijs en tevens onder invloed van alcohol. Tenslotte werd van één bestuurder zijn bromfiets buiten gebruik gesteld in verband met en openstaande boetes van 408,75 euro.

Drachten: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Burgemeester Wuiteweg een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld, waarbij een 72-jarige inwoonster van Drachten gewond raakte. De vrouw verleende geen voorrang aan een 86-jarige fietser uit Drachten. De vrouw raakte het achterwiel van de man en kwam vervolgens ten val. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Harlingen: jongen in het water gegooid, getuigen gezocht
De politie zoekt getuigen van het in water gooien van een 14-jarige inwoner van Harlingen. De jongen fietste vrijdagmiddag omstreeks 17.30 uur over het fietspand langs het van Harinxmakanaal ter hoogte van de Koningsbrug. De 14-jarige zag twee vriendjes in een bootje varen en begon een gesprekje. Eenmaal uitgesproken gingen de jongens verder varen. Niet veel later passeerden twee nog onbekende mannen de 14-jarige op het fietspad. Na een discriminerende opmerking werd de jongen vanuit het niets het kanaal ingegooid. De twee mannen gingen verder, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Door hard te schreeuwen kon de jongen zijn twee vriendjes in het bootje bereiken. De twee hebben de jongen uit het water gehaald. De 14-jarige kon een goed signalement van de twee mannen geven.

Dader één:
[ul][li]blanke man [/li]
[li]blond/rood (rossig) kort haar met kuifje [/li]
[li]oorringetje in rechter oor [/li]
[li]ongeveer 20 jaar [/li]
[li]donker blauw petje met witte letters [/li]
[li]jogging vest licht grijs [/li]
[li]donker blauwe jogging broek [/li]
[li]de man reed op een rode damesfiets [/li][/ul]

Dader twee:
[ul][li]blanke man [/li]
[li]bruin kort gemillimeterd haar [/li]
[li]donkere ogen [/li]
[li]stoppelbaardje [/li]
[li]breed postuur [/li]
[li]slanke benen [/li]
[li]oorringetje in rechter oor [/li]
[li]acne op gezicht [/li]
[li]ongeveer 18 á 20 jaar [/li]
[li]zwarte pet met witte tekst 100% hardcore [/li]
[li]zwart t-shirt met witte figuurtjes [/li]
[li]trainingsbroek met witte biezen [/li]
[li]zwart/witte Nike Air Max sportschoenen [/li][/ul]
Volgens de 14-jarige jongen werd de discriminerende opmerking door dader nummer twee gemaakt. Het was ook deze man die hem vervolgens in het water gooide. De politie komt graag in contact met getuigen. Was u getuige of heeft u anderszins informatie over deze zaak, neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Feanwâlden : politie houdt verdachte aan voor diefstal fiets
De politie heeft vrijdagavond op de Rondweg een 21-jarige inwoner van Ter Apel aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een agent zag in zijn vrije tijd dat de man op de Stinsweg een fiets had gestolen. Hij waarschuwde direct zijn collega’s en ging achter de verdachte aan. Op zijn aanwijzing konden de agenten de 21-jarige op de Rondweg aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen fiets is inmiddels retour naar de eigenaar.

Augustinusga: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond op de Bregeloane het rijbewijs van een 21-jarige beginnende bestuurder uit Gerkesklooster ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 131 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van deze automobilist ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft vrijdagavond in de Scherhemstraat drie inwoners van Sneek van 16,16 en 18 jaar aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling. Een getuige had gezien dat de drie een touw hadden gespannen bij de
tunnel nabij de Monnikmolen. Hij waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de politie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de drie verdachten al snel worden achterhaald. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau. De twee 16-jarigen werden voor nader onderzoek ingesloten. De 18-jarige mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Zijn aandeel in het geheel bleek maar heel gering te zijn geweest.

Bolsward: politie onderzoekt autobrand
De politie onderzoekt de oorzaak van een autobrand. Vrijdagavond kregen surveillerende agenten een melding dat er op Westergoawei ter hoogte van een parkeerterrein een auto in brand zou staan. Eenmaal ter plaatse zagen agenten grote rookwolken achter de bosjes vandaan komen. Normaal gesproken is dit gedeelte afgesloten met een slagboom. Toen de agenten arriveerden stond de slagboom echter omhoog. De auto, die geheel uitbrandde, bleek eerder in Makkum te zijn gestolen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: vrouw gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Bleeklaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. De vrouw stak de straat over, maar zag daarbij echter bus over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: gewapende overval op woning, twee verdachten aangehouden
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op De Beugel twee inwoner van Heerenveen van 16 en 18 jaar aangehouden op verdenking van een gewapende overval op een woning. Omstreeks 00.40 uur drongen vier daders een woning aan De Beugel binnen en werden de twee bewoners met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigd. Eén van de daders hield de twee bewoners onderschot, terwijl de andere drie overvallers de woning doorzochten.
Een getuige had vier mannen door de straat zien lopen die zich verdacht gedroegen. Hij vertrouwde dit niet en waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse. Bij het verlaten van de betreffende woning kon de politie de twee Heerenveeners aanhouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De twee andere overvallers gingen er snel te voet vandoor. Ondanks een grote zoektocht, waarbij onder andere een politiehond werd ingezet, werden de twee niet meer aangetroffen. De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek en een technisch sporenonderzoek uitgevoerd.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Gysbert Japiksstraat een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had de Sneker zien lopen bij de Koninginnebrug en hem iets in het water zien gooien. Gezien de grote plons moest het wel om een groot voorwerp gaan. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en ging vervolgens achter de dader aan. Hij voorzag agenten op de fiets van het signalement en de vluchtrichting. Na een korte zoektocht konden de agenten de 18-jarige aanhouden. Hij bekende al snel dat hij een fiets in het water had gegooid. De Sneker is voor nader onderzoek ingesloten. De fiets is aan het einde van de nacht door de agenten uit het water gehaald.

Ameland – Hollum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oosterhiemweg een 24-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was na een bezoek aan de kroeg op de camping in een verkeerde slaapunit gestapt. Hij ging vervolgens alle bedden af. Hij viel mensen lastig en was erg vervelend. Toen een man de Groninger wilde verwijderen werd hij door hem in zijn arm gebeten. De 24-jarige werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Ureterp: politie onderzoekt diefstal shovel
De politie onderzoekt de diefstal van een rode shovel van het merk Weidemann 3002dm. De shovel werd in vrijdagavond uit een stal aan het Selmien West weggenomen. De shovel is vermoedelijk op een aanhanger geladen, waarna men er mee weg is gereden. De 36-jarige eigenaar uit Ureterp deed aangifte.

Joure: politie onderzoekt vernielingen in zwembad
De politie onderzoekt de vernielingen in een zwembad aan de Zuiderveldstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het afdekzeil van het zwembad, om het water warm te houden, vernield. Onbekenden hebben er vermoedelijk over heen gelopen. Een 43-jarige inwoner van Scharsterbrug deed namens het zwembad aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijftien processenverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdagavond, 23.45 uur, Strobosserweg in Dokkum, een 42-jarige automobilist uit Nes, 1225 ug/l, de bestuurder was betrokken bij een aanrijding.[/li][/ul]
[ul][li]Vrijdagavond, 23.50 uur, Hoofdweg in Damwâld, een 29-jarige automobilist (woonplaats onbekend), 670 ug/l. De bestuurder had een auto voor hem te laat opgemerkt. Deze auto, bestuurd door een 54-jarige vrouw uit Damwâld, reed achter een tractor. De vrouw kon niet inhalen en vandaar dat ze langzaam achter de tractor bleef rijden. De 29-jarige merkte dit te laat op en reed tegen de achterzijde van de auto van de vrouw. De 54-jarige werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De 29-jarige werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 00.50 uur, Prins Hendrikkade in Sneek, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Sneek, 350 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 02.45 uur, Gaestdyk in Tjerkgaast, een 22-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rusland, 575 ug/l. De man was met zijn melkauto in de sloot langs de kant van de weg beland. Door de aanrijding bleek dat de stroomvoorziening van een aantal omliggende woningen defect was geraakt. De Rus werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.[/li][/ul]

112Fryslan