Politieberichten van zaterdag 23 juli

Motorrijder gewond bij aanrijding

HOLWERD – De politie heeft vrijdagmorgen geassisteerd bij een verkeersongeval op de N365. Een 35-jarige motorrijder uit Nes (A) was daar met zijn voertuig in botsing gekomen met een vrachtwagen die werd bestuurd door een 33-jarige plaatsgenoot. Deze had verzuimd voorrang aan de motorrijder te verlenen. De motorrijder werd met onder meer heupletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Rijbewijs ingevorderd

FRANEKER – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige automobilist uit de gemeente Leeuwarderadeel. De man reed tijdens een snelheidscontrole op de A31 met een snelheid van 171 km/u, terwijl ter plaatste 120 km/u is toegestaan.

Dodelijk ongeval

SINT NICOLAASGA – Een 29-jarige inwoner van Langezwaag is vrijdagavond rond middernacht bij een ongeval op de Spannenburgerdyk dermate zwaar gewond geraakt, dat hij later die nacht in het ziekenhuis is overleden. Voor zover nu bekend stak het slachtoffer plotseling de weg, die verboden voor voetgangers is, over en werd vervolgens aangereden door een op dat moment passerende auto. De bestuurder van die auto, een 82-jarige inwoner van Woudsend, kon het slachtoffer niet meer ontwijken. Een ter plaatste geroepen traumaheli vervoerde het slachtoffer in zorgwekkende toestand naar het UMCG, waar deze later die nacht overleed. Het Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Mishandeling

MIDSLAND – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige inwoner van Stavoren aangehouden. De man wordt er van verdacht op de Oosterburen een 17-jarige inwoner van Baaiduien te hebben mishandeld. De verdachte had het slachtoffer tijdens een ruzie dermate hard in de wang gebeten dat deze daarbij een open wond in zijn gezicht opliep. Hij moest zich daarvoor bij een huisarts onder behandeling laten stellen. De aanleiding van de ruzie is niet bekend.

Aanhouding na inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van inbraak in een bedrijfspand aan de Weideflora. Op het moment dat agenten na een melding bij het pand arriveerden, zagen zij twee mannen uit het pand komen, op de fiets stappen en er vandoor gaan. Na een korte achtervolging kon één van de twee worden aangehouden. Een zoekactie naar de tweede man bleef zonder resultaat. De aangehouden verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Aanrijding met ree

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag hulp verleend bij een ongeval op de N31. Een 28-jarige automobilist uit Sneek was daar in botsing gekomen met een ree. Hij werd, na ter plaatse onderzocht te zijn door ambulancepersoneel, voor nader onderzoek naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Insluiper in woning overlopen

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan de Azealstraat. Zaterdagmorgen trof de 62-jarige bewoner een hem onbekende man in de woonkamer aan. De onbekende man probeerde vervolgens de bewoner met een spuitbus in het gezicht te spuiten. De bewoner kon echter net op tijd een deur dichttrekken, waarna de onbekende man verdween. Zijn signalement luidt:

-klein van stuk, ongeveer 1.70m

-capuchon op

-blauwe kleding

-blond haar

-blanke huidskleur

-smal gezicht

Uit de woning werd niets weggenomen.

Aanrijding

GORREDIJK – De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Burgemeester Selohrststraat. Een 25-jarige automobiliste uit Gorredijk had daar in een bocht vermoedelijk onvoldoende rechts gehouden en was vervolgens in botsing gekomen met een haar tegemoetkomende auto, bestuurd door een 30-jarige inwoonster van Gorredijk. Bij haar in de auto zat een 36-jarige plaatsgenote, die door ambulancepersoneel ter plaatse werd behandeld. Beide bestuursters bleven ongedeerd.

Eenzijdig ongeval

EASTERMAR – De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Seadwei, waarbij een 20-jarige inwoner van Eastermar en een 18-jarige inwoner van Burgum gewond raakten. Beide slachtoffers zaten samen op een bromfiets, die bestuurd werd door de inwoner van Eastermar. Volgens getuigen raakte de bestuurder door nog onbekende oorzaak een boom naast de weg, waarna de brommer in een sloot aan de overzijde van de weg belandde. Bestuurder en passagier raakten daarbij gewond en werden per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Daar werd van de bestuurder een bloedproef afgenomen in verband met mogelijk alcoholgebruik.

Aanhouding na brandstichting

De politie heeft vrijdagmorgen een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De vrouw wordt er van verdacht brand in haar woning aan de Lieuwenburg te hebben gesticht. De vrouw had de brand zelf via 112 gemeld. Toen brandweer en politie bij de woning arriveerden, bleek deze vol rook te staan. In de keuken werd een verbrande doek aangetroffen, waarvoor de bewoonster, die zwaar onder invloed van alcohol was, geen goede verklaring kon geven. Ze werd daarom aangehouden op verdenking van brandstichting.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Vrijdag 16.00 uur, Rounwei, Warten, 51-jarige automobilist uit Meerbusch (D), 825 ug/l

Zaterdag, 01.30 uur, Reitsmastrjitte, Harkema, 19-jarige automobilist uit Kootstertille, 750 ug/l

112Fryslan