Politieberichten van vrijdag 22 januari 07:00 uur tot zaterdag 23 januari 11:00 uur.

Nijholtwolde: man overleden na beknelling onder boom
De politie onderzoekt een noodlottig ongeval die vrijdagmiddag plaatsvond bij een woning aan de Stadburen. Een 70-jarige inwoner van Nijholtwolde was bezig een boom om te zagen. Door nog onbekende oorzaak viel deze achterwaartse richting, op de plaats waar de man stond. De boom met een stam van een doorsnede van 30 cm viel op de man die daardoor bekneld kwam te zitten. Toen zijn zoon polshoogte kwam nemen, trof hij zijn vader onder de boom aan. Met behulp van omwonenden kon men de boom van de man af halen. Reanimatie mocht helaas niet meer baten. De man bleek ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

Heerenveen: politie houdt man aan voor mishandeling en bedreiging
De politie heeft vrijdagmiddag een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man had een 55-jarige inwoner van Heerenveen geslagen en bedreigd. Het slachtoffer was samen met een andere man in de woning van de verdachte, toen er ruzie ontstond. Vervolgens werd het slachtoffer bedreigd en geslagen. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Agenten konden de man even later in zijn woning aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 55-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Sneek: man aangehouden voor mishandelen en bedreigen van politieagent
De politie heeft in de Wijde Noorderhorne in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor mishandeling van een politieagent. Agenten kregen die nacht een melding dat er onenigheid was ontstaan bij een horecagelegenheid. Eenmaal ter plaatse troffen zij een groep van 6 personen aan. Na een gesprek kregen zij de groep zover dat ze zouden vertrekken. Echter één persoon ging terug naar het horecabedrijf waar hij even daarvoor de toegang was geweigerd. Toen de portier hem niet binnen wilde hebben, begon de man zich erg vervelend te gedragen. De agenten probeerden de man weg te sturen. Plotseling pakte de verdachte één van de agenten bij zijn keel vast en kneep deze met kracht dicht. De verdachte werd na veel verzet te hebben gepleegd, door de agenten aangehouden. Daarnaast meende hij ook nog de agent te moeten beledigen en te bedreigen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Ureterp: man aangehouden voor roekloos rijgedrag
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor het overschrijden van de maximum snelheid en voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man in zijn auto met hoge snelheid over de Binnenwei en het Tolhek rijden waarna zij besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 445 ug/l blies. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en een rijverbod van 4 uur, kreeg hij nog een proces-verbaal voor overschrijding van maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht vrijdag op zaterdag op De Brol, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Na een melding van overlast, troffen de agenten een auto aan met daarin drie personen die daarbij betrokken waren. Toen zij de mensen in de auto wilden aanspreken, stapte één van inzittenden uit de auto en begon zich agressief tegen de agenten te gedragen waarna hij in bedwang moest worden gehouden. Een andere inzittende wilde uit de auto stappen en begon zich met de situatie te bemoeien. Hij werd door de agent tegengehouden waarna hij meende haar te moeten beledigen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Haskehorne: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijksweg A7, een 39-jarige inwoner van Joure aangehouden. Agenten zagen de man slingerend in zijn auto over het verkeersplein bij Joure rijden, waarna zij besloten de man een stopteken te geven. Toen zij de man aanspraken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 640 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zeven uur.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Grote Kerkstraat, een 51 en 25-jarige inwoner van Burgum aangehouden. De beide mannen worden ervan verdacht vernielingen te hebben gepleegd in de Sint Anthonystraat. Getuigen zagen dat de beide verdachten met een steigerpijp ramen probeerden te vernielen en een garagedeur vernielden. Zonder te aarzelen belden zij direct via 1-1-2 de politie en gaven een duidelijk signalement door. Oplettende agenten zagen de beide mannen in de richting van de Doelestraat lopen, waarna zij de het gewelddadige duo op hun gedrag wilden aanspreken. Toen de agenten beide mannen wilden aanhouden, verzetten deze zich hevig. Door een politiesurveillantenhond en peperspray te gebruiken konden beide mannen worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte van vernieling.

De Westereen: aanrijding met letsel
De politie heeft een aanrijding met letsel die vrijdagavond op de Eksterstrjitte plaatsvond, afgehandeld. Daarbij raakte een 38-jarige inwoonster van Twijzelerheide gewond. Op de kruising van de Eksterstrjitte/Gruttostrjitte verleende een 63-jarige inwoner van De Westereen die in zijn auto reed, geen voorrang aan de automobiliste uit Twijzelerheide. De vrouw werd per ambulance met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: man doet aangifte van mishandeling
De politie onderzoekt een mishandeling van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, die in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.45 uur plaatsvond op de Nieuwestad, tegenover de Doelesteeg. Door onbekende reden werd het slachtoffer door een onbekende man in zijn gezicht geslagen waarbij hij een gebroken neus opliep. De aangever heeft zich onder medische behandeling moeten stellen in het MCL. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen via 0900-8844 kontact met politie opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Harlingen: man door het ijs gezakt
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een geval van onderkoeling. Een 20-jarige inwoner van Groningen vond het na een avondje stappen nodig om het ijs te testen van het water aan de Zuidoostersingel. Vervolgens stapte de man op het ijs. Na een paar meter lopen brak het ijs en zakte hij er doorheen. Zijn compagnon, een 20-jarige inwoner van Harlingen, is 20 minuten bezig geweest om hem uit het ijskoude water te halen. Toen de man eenmaal op de wal belde hij via 1-1-2 de politie die een onderkoelde man aantroffen. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Sneek.

Noardburgum: aanrijding met letsel
De politie onderzoekt een aanrijding met letsel die vrijdagmiddag op de Kuikhornsterweg tussen de Westereen en Noardbergum plaatsvond. Een 23-jarige automobilist uit Veenwouden reed in de richting van De Westereen en kwam in een flauwe bocht door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de linkerweghelft terecht. Daar botste hij frontaal op een andere auto die bestuurd werd door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden die in de richting van Noardburgum reed. Daarbij raakte de Veenwoudster en een passagier van het andere betrokkene voertuig, een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond. Beide gewonden zijn met nekklachten per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden.

112Fryslan