Zaterdag 22 oktober

Politieberichten van zaterdag 22 oktober

Inbraak in supermarkt

BAKHUIZEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Sint Odulphusstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen via een gat in het dak. Uit de winkel werd een grote hoeveelheid sigaretten gestolen. Een 33-jarige inwoner van Bakhuizen deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte. De forensische opsporing stelt een nader onderzoek in.

Getuigen gezocht van diefstal geld

JOURE – De politie zoekt getuigen van diefstal van geld. Een 40-jarige inwoner van Joure ging vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur geld pinnen bij een pinautomaat in de muur bij een supermarkt aan de Geert Knolweg. Tijdens het pinnen werd de Jouster gebeld en kwam er een nog onbekende jongen dicht achter hem staan. Hierdoor was hij wat afgeleidt. De man vergat dan ook zijn geld. Het vermoeden bestaat dan ook dat de jongen, die achter de man stond, het geld heeft meegenomen. Het betreft een jongen van 1.75 meter lang en met donker haar. Hij droeg een vest met gladde stof met rits en wit t-shirt er onder. Het vest had een capuchon. De politie wil graag met deze jongen in contact komen of met mensen die weten wie deze jongen is. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs ingevorderd na eenzijdig ongeval

OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag na een eenzijdig ongeval het rijbewijs van een 80-jarige automobilist uit Norg ingevorderd. Op de Weperpolder verloor de bejaarde bestuurder door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De man botste met zijn auto op een verkeersheuvel en raakte daar ook twee verkeersborden. Uiteindelijk kwam het beschadigde voertuig tot stilstand op de verkeerde weghelft. De bejaarde man maakte een wat verwarde indruk. De bestuurder werd dan ook uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Agenten besloten het rijbewijs van de man in te vorderen. Het CBR gaat beoordelen of hij nog wel in staat is om een auto te besturen.

Man aangehouden voor zware mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling en bedreiging. De man had eerder die middag zijn ex-vrouw ernstig bedreigd. Ook mishandelde hij haar. De vrouw liep letsel op en ze moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. Het slachtoffer deed aangifte. De agenten gingen opzoek naar de 47-jarige man. Eenmaal bij de woning weigerde hij de voordeur te openen. De agenten moesten die dan ook forceren. Vervolgens werd de verdachte aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding voor niet betalen boetes

OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagavond een 42-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. De man had nog voor bijna 1000 euro aan boetes openstaan. Dit kon hij niet betalen en daarom werd de man ingesloten. Eenmaal in het politiebureau bedreigde de man twee agenten. Die deden beide aangifte tegen hem. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen na inval in drugspand

SURHUISTERVEEN – De politie heeft vrijdagavond een inval in een woning aan De Kamp gedaan, daarbij werd de 27-jarige bewoner, een 18-jarige inwoner van Kootstertille en een 15-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Alle drie de verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Aanleiding

Ongeruste ouders hadden zich bij de politie gemeld en gaven aan dat een 27-jarige inwoner van Surhuisterveen drugs zou verkopen aan onder andere minderjarigen. Reden voor de politie om een nader onderzoek in te stellen. Hier uit kwam naar voren dat de 27-jarige zijn woning beschikbaar stelde aan minderjarigen om drugs te gebruiken en hij andere personen de gelegenheid gaf om in zijn woning drugs te verkopen.

Inval in woning

De agenten wilden een einde maken aan het handelen en gebruiken van drugs in de betreffende woning. Na toestemming van de officier van justitie werd besloten om vrijdagavond een inval te doen. Tijdens de inval waren zeven personen in de woning aanwezig, waarvan drie minderjarig. In het pand vonden agenten gebruikershoeveelheden drugs. Dit werd dan ook in beslag genomen.

Aanhouding verdachten

In de woning werd de 27-jarige bewoner aangehouden. Ook een 18-jarige inwoner van Kootsterille en een 15-jarige inwoner van Drachten werden aangehouden. Die laatste twee worden er van verdachte dat ze in de woning XTC verkochten. De mannen van 27 en 18 jaar worden op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Die zal moeten beslissen of de twee langer vast blijven zitten. Voor wat betreft de 15-jarige Drachtster zal de jeugdofficier een beslissing moeten nemen. De politie gaat verder met het onderzoek en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een taxicontrole. In en rondom het centrum werden in totaal 21 taxi’s gecontroleerd. Tijdens de actie haddden de agenten aandacht voor de chauffeurspas, detaxivergunning, de rittenstaat, de werkmap, rijbewijs en apk- en kentekenbewijs. Geen van de gecontroleerde chauffeurs kreeg een bekeuring. Wel werden een aantal waarschuwinigen uitgedeeld en in vier gevallen moesten chauffeurs even stoppen met werken om de werkmap op orde te brengen. De politie gaat in de toekomst vaker controleren en daarbij zal ook aandacht zijn voor illegale taxichaffeurs, de zogenaamde snorders.

Man met mes aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet wapens en munitie. Drie agenten stonden voor de politiepost aan het Heer Ivostraatje. Op een paar meter afstand kregen drie jongeren ruzie met elkaar. Agenten hoorden twee jongeren zeggen dat er een mes in het spel was. Reden om in te grijpen. De 20-jarige Leeuwarder bleek een stiletto in zijn broekzak te hebben. Hij werd dan ook aangehouden en over gebracht naar het politiebureau. Hier werd de Leeuwarder voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd in beslag genomen.

16-jarige met auto in greppel

PEINS – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een eenzijdig ongeval onderzocht op de Meester Frankstraat. Daar was een 16-jarige inwoner van Ried met een geleende auto in een greppel naast de weg terecht gekomen. De jongen en zijn 17-jarige broer raakten daarbij gewond en werden dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd ook een bloedproef bij de 16-jarige afgenomen, dit omdat de agenten het sterke vermoeden dat de jongen onder invloed van alcohol verkeerde. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. Mocht naar aanleiding van de bloedproef duidelijk worden dat de 16-jarige onder invloed van alcohol was, dan zal ook hier proces-verbaal voor worden opgemaakt.

Twee koperdieven aangehouden

GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Heerenveen van 36 en 48 jaar aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Surveillerende agenten zagen een auto rijden. Het leek net of de bestuurder twijfelde welke richting hij uit moest. Eenmaal op het industrieterrein aangekomen, besloten de agenten de bestuurder een stopteken te geven. Al snel bleek dat de één van de inzittenden in de afgelopen maanden meerdere keren voor koperdiefstal was aangehouden. Ook nu lagen in auto weer allerlei soorten gereedschap. Met toestemming van het duo mochten de agenten in de auto kijken. In kofferbak vonden ze een tas vol met afgeknipt koper, vermoedelijk afkomstig uit een sloopwoning. De twee werden dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De auto werd in beslag genomen. De 36-jarige man bleek ook nog in het bezit te zijn van GHB. Ook dit werd in beslag genomen. Beide mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Joyrider veroorzaakt drie ongevallen

OUDEHORNE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Schoterlandseweg een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol, het verlaten van de plaats van een ongeval, het rijden zonder rijbewijs en joyriding. Surveillerende agenten kregen een melding van een aanrijding. Eenmaal ter plaatse zagen ze een groot oliespoor op de weg. De 19-jarige Drachtster verklaarde tegenover de agenten dat hij de auto zonder toestemming van zijn vader had meegenomen. Ook de kon de man geen rijbewijs overhandigen, dit omdat hij die simpelweg niet had. De Drachtster werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 635 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Twee andere agenten volgden ondertussen het oliespoor. In Gorredijk en op de A7 bleek de man ook aanrijdingen te hebben veroorzaakt. Gezien de joyriding en het verlaten van twee keer de plaats van een ongeval werd de 19-jarige voor nader onderzoek ingesloten. Tevens kon de man dan weer nuchter worden.

Stappers aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Hilaard en 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Zonder enige aanleiding schold de man uit Hilaard in de Oude Doelesteeg passeerde agenten uit. De 26-jarige Leeuwarder deed hetzelfde in de Grote Hoogstraat. Dit gedrag wordt niet geaccepteerd en daarom werd de stappers aangehouden. De verdachten konden met de agenten mee naar het politiebureau, daar werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In vier gevallen hadden automobilisten zoveel alcohol gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Vrijdag, 21.00 uur, Oostersingel in Leeuwarden, een 21-jarige beginnende bestuurder, 380 ug/l;
*Zaterdag, 00.00 uur, Jan van nassaustraat van in Sneek, een 41-jarige bromfietser uit Sneek, 745 ug/l;
*Zaterdag, 04.00 uur, Zuidvliet in Leeuwarden, een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden, 410 ug/l. Agenten wilden het rijbewijs van de man invorderen. Dit kon echter niet omdat het CBR het rijbewijs van de man al ongeldig had verklaard. Hij mocht dan ook helemaal niet rijden.
*Zaterdag, 04.00 uur, Leeuwarderweg in Sneek, een 32-jarige automobilist uit Scharnegoutum, 635 ug/l. De bestuurder wilde in eerste instantie niet stoppen. Pas nadat agenten naast hem gingen rijden, besloot de man om te stoppen. Bij het openen van de deur viel de 32-jarige bijna naar buiten.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan