Politieberichten van zaterdag 22 mei.

Tijdens Pinksteren worden de politieberichten alleen op maandag 24 mei, tweede Pinksterdag, gepubliceerd. De persvoorlichter is alleen bereikbaar bij calamiteiten.

Hennepkwekerij opgerold
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Hooglandswyk. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning trof men op de zolder een hennepkwekerij aan met een capaciteit van 200 planten. De 30-jarige bewoner is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na uitgebreid verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De planten en de apparatuur zijn vernietigd.

Grote brand in bedrijfspand
HAULERWIJK – Vrijdagochtend en middag woedde een grote brand in het bedrijfspand van een constructiebedrijf aan de Turfsteker. Rond 11.34 uur kwam de alarmering binnen. Op dat moment konden alle aanwezige werknemers het pand veilig verlaten.

Er was sprake van een enorme rookontwikkeling die in zuidelijke richting door het dorp trok. Om 12.30 uur gingen de sirenes af waarbij alle inwoners werd geadviseerd om binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en af te stemmen op de rampenzender van Omrop Fryslân.

Het gehele dorp werd afgezet door de politie waarbij de Friese agenten werden geassisteerd door politiemedewerkers uit Groningen en Drenthe. Voor de bestrijding van de brand rukten 7 Friese brandweerkorpsen uit en 2 Drentse brandweerkorpsen. Rond 14.45 uur werd het sein brandmeester gegeven en werd er ook afgeschaald. Dat betekende dat inwoners weer naar buiten konden. De brandweer is nog lang bezig geweest met nablussen. Het pand bestond uit 3 loodsen en kan als verloren beschouwd worden. De brand is uitgebroken in een gedeelte van het pand dat gebruikt wordt voor verfopslag. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

De gemeente Ooststellingwerf biedt via de website [url=http://www.ooststellingwerf.nl]www.ooststellingwerf.nl[/url] informatie over de gevolgen van de brand en een advies bij eventuele klachten over de gezondheid.

Verkeersongeval
A6 – De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op de A6 ter hoogte van Sint Nicolaasga afgehandeld waarbij drie auto’s betrokken waren. Een 19-jarige automobilist uit Drachten zag de twee auto’s die voor hem stilstonden, wachtend voor de burg, te laat waarna een aanrijding volgde. Van de stilstaande auto’s zijn de bestuurders, een 49-jarige man uit Joure en een 52-jarige man uit Zuidbroek door het ambulancepersoneel ter plaatse behandeld. De 19-jarige Drachtenaar is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bekneld tussen trekker en boom
RINSUMAGEEST – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Klaarkampsterwei afgehandeld waarbij een 67-jarige trekkerbestuurder uit Rinsumageest bekneld raakte. De man reed in de richting van Birdaard wanneer vanuit tegenovergestelde richting fietsers naderen. Op het moment dat hij een geparkeerde vrachtauto wilde inhalen ziet hij de fietsers en merkt dat zijn inschatting van hun snelheid verkeerd was. De man wil ruimte voor hen maken door naar rechts te sturen. Door de uitwijkmanoeuvre raakt hij de vrachtauto en komt de trekker op twee wielen terecht en tegen een boom de stilstand. De 67-jarige komt bekneld te zitten tussen de boom en de trekker. Met behulp van de brandweer kon hij na ruim een uur uit zijn benaderde positie bevrijd worden. Ondanks dat het letsel leek mee te vallen is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum voor een uitgebreide controle.

Vermiste Wolvegaaster terecht
WOLVEGA- De 20-jarige vrouw, Jokelie Postma uit Wolvega, die sinds vrijdagmorgen 09.00 uur vermist werd, is weer terecht. Vrijdagavond rond 21.00 uur werd zij door de politie in Emmeloord in goede gezondheid aangetroffen. Ze is door de agenten meegenomen naar het bureau en daar is haar zorg kader gewaarschuwd. Er volgt nog een gesprek met haar zodat duidelijk zal worden wat er allemaal gebeurd is.

Zwaargewonden bij ongeval
SURHUISTERVEEN – De politie heeft in de vroege zaterdagochtend een eenzijdig ongeval op de Scheiding afgehandeld waarbij de drie inzittenden gewond raakte. Hun auto raakte door nog onbekende oorzaak in de bocht van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. De auto was daarbij zwaar beschadigd. Meerdere ambulances en het Mobiel Medisch Team kwamen ter plaatse. Alle slachtoffers werden gestabiliseerd waarna een 20- jarige man uit Boelenslaan zwaar gewond, met mogelijk hersenletsel, per ambulance werd overgebracht naar het UMCG. Een 20-jarige man uit Harkema, werd ook met mogelijk hersenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De derde inzittende, een 29-jarige man uit Surhuisterveen, werd licht gewond naar Nije Smellinghe gebracht. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. De politie heeft het ongeval nog in onderzoek. Zo moet nog duidelijk worden wie de bestuurder was en wat er vooraf is gegaan aan het ongeval. Van alle slachtoffers is een bloedproef afgenomen waarbij de uitslag moet aangeven of er sprake was van alcoholgebruik.

Fietser gevallen
GARYP – De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval. Op de Sigerswald was een 63-jarige man uit Hardegaryp aan het fietsen met zijn racefiets. Hij sloot bij een groep racefietsers aan. De persoon voor hem begon met zijn fiets te slingeren waarna de 63-jarige met zijn voorwiel de fiets van zijn voorganger raakte. Hierdoor kwam hij ten val. Met onbekend letsel is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor controle.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. Zo werden er controles uitgevoerd op Terschelling bij aankomst van de boot. In totaal werden 9 automobilisten en 15 motorrijders gecontroleerd. Er werden geen overtredingen geconstateerd.
Ook werden er reguliere controles uigevoerd. In drie gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
01.53 uur, Camminghaburg, 19-jarige man uit Leeuwarden, 405 ug/l, rijverbod van 5 uren, beginnend bestuurder, controle op alcohol vond plaats na melding dat de bestuurder met zijn auto uit de bocht gevlogen was.
03.35 uur, Middelwyk in Drachten, 27-jarige man uit Drachten, 445 ug/l, rijverbod 6 uren, beginnend bestuurder.
04.18 uur, Bjirkewei in Twijzelerheide, 22-jarige man uit Zwagerbosch, 460 ug/l, rijverbod 6 uren, beginnend bestuurder.[/bullets]

112Fryslan

})