Politieberichten van zaterdag 22 januari.

Diefstal uit kassa
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de man die vrijdag geld stal bij een benzinepomp aan de Harlingerstraatweg. Om 19.45 uur kwam de man binnen en kocht snoep. Nadat hij dit betaald had ging hij weer weg. Even later kwam hij terug en kocht een pakje vloei. Toen de caissière de kassalade opende boog de man over de balie en deed een greep in de kassa. Het lukte hem om een papiergeld uit de kassa te halen. De verdachte vluchtte vervolgens weg. Door de Meldkamer van de Friese politie is een Burgernet actie opgestart en is het signalement van de dief doorgegeven. De man werd niet meer aangetroffen.

Signalement:
[bullets]Blanke man
Lengte 1.85 – 1.90 meter
Leeftijd 25 – 30 jaar
Droeg een zwarte jas met bruine bontkraag, een kakikleurige broek en een blauw grijze Noorse puntmuts met flappen over de oren.[/bullets]

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond middernacht een 32-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Bikers van de politie Fryslân zagen de man rijden op de Keizersgracht en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politie bureau. Hier blies hij 485 ug/l. Omdat de verdachte een eerder opgelegde geldboete niet betaald had en hiervoor vervangende hechtenis moest ondergaan, is hij ingesloten in het politiebureau.

Man op begraafplaats aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond 20.00 uur een 37- jarige man (woonplaats niet bekend) aangehouden op verdenking van poging tot diefstal. Naar aanleiding van de diefstallen op begraafplaatsen in Leeuwarden wordt er door de politie extra gesurveilleerd in de omgeving van die begraafplaatsen. Een surveillerende agent bevond zich bij de Huizemer begraafplaats een hoorde iemand op de begraafplaats. Achter de poort, in het donker, trof hij de 37-jarige aan die naar zijn zeggen op zoek was naar het graf van een familielid. In de fietstassen van de fiets die de man bij zich had, trof de agent een kniptang en een pijpen snijder aan. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Rijbewijs ingevorderd
DRACHTEN – De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige inwoner van De Tike. Agenten zagen de man in zijn auto rijden over de Zuidkade. Aangezien de bestuurder de bochten ruim nam en vervolgens slingerend over de weg reed, hielden agenten hem staande voor een controle. De Tikenaar bleek alcohol gedronken te hebben en is voor een ademanalyse overgebracht naar het politie bureau. Hier blies hij 710 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling
DAMWOUDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Damwoude in de leeftijd van 21- en 22 jaar oud, aangehouden op verdenking van mishandeling. Bij de politie werd rond 03.00 uur een melding ontvangen dat er een mishandeling plaats had gevonden op de Foarwei. Tijdens een ruzie die hier ontstaan was tussen twee groepjes jongeren was er door de verdachten geslagen waarbij een 18-jarige inwoner van Dokkum gewond was geraakt aan het hoofd. Het slachtoffer wist de identiteit van de 22-jarige. De man werd samen met de tweede verdachte aangetroffen op zijn woonadres aangetroffen. De Damwaldsters zijn aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Openlijke geweldpleging
HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.30 uur, een 40-jarige man en een 51 jarige man, beide inwoners van Harlingen, aangehouden. De 51-jarige had in een horecagelegenheid aan de Voorstraat bezoekers lastiggevallen. Enkele bezoekers waar onder de 40- jarige, stelden zijn gedrag niet op prijs en er was een ruzie ontstaan. Tijdens deze ruzie waren er klappen gevallen waarbij de 40-jarige ook geslagen zou hebben. De 51-jarige is het café uitgezet en is naar huis gegaan. Even later is hij met medeneming van twee messen teruggegaan naar de horeca gelegenheid en heeft voor het café en op straat mensen met de messen bedreigd. Door omstanders is een terrasstoel naar hem gegooid waardoor hij op de grond kwam te liggen en de messen konden worden afgepakt. De 40-jarige is aangehouden voor mishandeling en de 51-jarige is aangehouden voor bedreiging. De 40-jarige is voor nader onderzoek overgebracht naar het politie bureau. De 51- jarige is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en na behandeling overgebracht naar het politiebureau.

112Fryslan