Fryslân, 22-08-2009 • Politieberichten van vrijdag 21 augustus 07:00 uur t/m zaterdag 22 augustus 13:30 uur

Leeuwarden: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft donderdagmiddag een hennepkwekerij op het Van Harinxmaplein opgerold. In de woning troffen de agenten 500 planten aan. De stroom werd op een zeer gevaarlijke manier illegaal afgetapt. De planten en elektrische apparatuur werden in beslaggenomen.

Leeuwarden: politie treft twee dozen wiet in woning aan
De politie heeft twee Leeuwarders van 34 en 32 jaar op de Canadezenlaan in hun auto aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van drugs. Na een anonieme tip stelden agenten een onderzoek in naar de bestuurder en inzittende van de auto. In de auto troffen zij een kleine hoeveelheid hasj en cocaïne aan. Hierop werden de beide mannen aangehouden. Vervolgens werd er in een woning in de Robbinsonstraat huiszoeking gedaan. Daar trof de politie ruim drie kilogram weed aan. De bewoner, een 42-jarige man, die aanwezig was in zijn woning, werd daar aangehouden. De auto die eigendom is van de 42-jarige verdachte, is in het kader van de “patseraanpak” in beslaggenomen. De patseraanpak gaat over afnemen van illegaal verkregen vermogen. De Belastingdienst, Politie, gemeente en het Openbaar Ministerie hebben afspraken gemaakt om samen op een effectieve manier te kunnen optreden tegen deze vorm van witwassen. De verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoekt loopt nog.

Wolvega: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagochtend op de rijksweg A32 het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobilist uit Apeldoorn. De bestuurder passeerde een controle met een lasergun met een snelheid van 176 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: man met drugs aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag een 30-jarige inwoner van Britsum aangehouden voor het in bezit hebben van drie wikkels harddrugs. Surveillerende agenten kregen een anonieme tip dat een man zich vreemd zou gedragen. Op de Simmerkrite zagen zij de man in zijn auto zitten. Omdat zij het vermoeden hadden dat de man mogelijk drugs bij zich, stelden zij een onderzoek in de auto in. Daar troffen zij drie wikkels met vermoedelijk zijnde amfetamine aan. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De drugs werden in beslaggenomen.

Leeuwarden: politie controleert verkeer
De politie heeft vrijdagmiddag en avond op diverse locaties verkeerscontroles uitgevoerd. Er werden twee bestuurders verbaliseert voor het voeren van mislampen. Twee bromfietsers kregen proces-verbaal omdat zij geen helm droegen. Een automobilist kreeg een boete omdat hij tijdens het autorijden aan het telefoneren was. Op de Kanaalweg werden diverse automobilisten op snelheid gecontroleerd. Vier bestuurders reden tussen de 20 en 30 kilometer te snel. Eén automobilist, reed 108 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt, daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd

Sneek: poging inbraak in woning daders gepakt
De politie heeft vrijdagavond een 32, 35, 37 en een 38-jarige inwoonster van Nieuwegein, op de Rijksweg A 7 aangehouden voor een poging inbraak bij een flat in de Meeuwenlaan. Getuige die zag dat de vier dames bezig waren een deur te forceren om een woning binnen te komen. Hij aarzelde geen moment en belde via 1-1-2 de politie. Op een gegeven moment stapten het viertal in hun auto en reden weg in de richting van Bolsward. Door een goed signalement en het kenteken van de auto door te geven en door het voertuig te volgen, konden de agenten op aanwijzingen van de getuige de vier verdachten even later aanhouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten.

Harlingen: aanrijding met letsel bestuurder onder invloed
De afdeling verkeersongevallenanalyse (VOA) van politie Fryslân, stelt een onderzoek in naar de toedracht van een aanrijding, die vrijdagavond plaatsvond op de Edisonstraat. Daarbij raakte de passagier, een 19-jarige inwoner van Arum gewond. Omdat hij bekneld zat in zijn voertuig, heeft de brandweer hem uit zijn benaderde positie weten te bevrijden. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Midlum, bleek alcohol te hebben gedronken. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 180 ug/l blies De bestuurder heeft in de bocht vermoedelijk door een veel te hoge snelheid, de macht over het stuur verloren waardoor de auto waarin reden over te kop sloeg. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd in overleg met officier van justitie ingevorderd.

Bolsward: rijden onder invloed, rijbewijs kwijt
De politie heeft zaterdagmorgen het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Wommels ingevorderd. Agenten zagen de man met redelijke hoge snelheid over de Marne rijden en gaven hem op de N359 een stopteken. Toen bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 645 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Leeuwarden: man aangehouden voor belediging
De politie heeft vanmorgen op de Nieuwestad een 23-jarige inwoner van Hallum voor belediging aangehouden. Agenten zagen in de Oude Doelesteeg, dat daar een ruzie gaande was. Toen zij één van de betrokkenen aanspraken, kregen zij van deze man een grote mond. Omdat hij vervelend bleef doen en vervolgens de agenten beledigde werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: agent betrapt fietsendief
Een agent heeft vanmorgen op het Van Knobelsdorffplein een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor het stelen van een fiets. De agent zag dat de man bezig was het slot te forceren waarna hij op het voertuig wegfietste. Toen hij de man aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden voor niet betalen consumpties
De politie heeft een 22-jarige inwoner van Leeuwarden rond middernacht op het Ruiterskwartier aangehouden voor het plegen van diefstal De man bestelde consumpties en betaalde deze vervolgens niet. Toen de uitbater hier iets van zei, bleek de man geen geld bij zich te hebben. De eigenaar stelde voor om even naar een pinautomaat te lopen om daar zijn verplichtingen te voldoen. Toen zij daar aankwamen, probeerde de verdachte ervandoor te gaan Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek het om een bekende van de politie te gaan die een horecaverbod had. Vervolgens meende de verdachte de agenten te moeten beledigen. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: man met vals briefje van 100 euro
De politie heeft rond middernacht en 23-jarige man, zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden omdat hij nog een aantal boetes had openstaan. Agenten zagen de man zonder gordel in zijn auto rijden, terwijl hij over de Parklaan reed. Toen zij hem hierop aanspraken, bleek dat man nog een aantal boetes open had staan. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering troffen de agenten een vals biljet van 100 euro in zijn kleding aan. De man werd voor verhoor ingesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerzwaag: jongen valt uit schommel
De politie heeft vrijdagavond op de Ymkershof het ambulance personeel geassisteerd. Een 7-jarig jongetje uit Kollumerzwaag kwam tijdens het schommelen in de speeltuin ten val, waardoor hij gewond raakte aan zijn rechterbeen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Berlikum: man verlaat plaats ongeval en gaat zelf naar ziekenhuis
De politie heeft zaterdagmorgen een 41-jarige inwoner van Berlikum aangehouden, omdat hij de plaats van een ongeval had verlaten. Het ongeval vond even daarvoor op de Berlikumerweg plaats. De man is vermoedelijk met zijn voorwiel in de berm terecht gekomen, waarna hij de macht over het stuur verloor en vervolgens met zijn auto in de sloot belandde. Toen hij uit zijn auto was gekropen, is naar zijn huis gelopen om daar zijn andere auto op te halen. Omdat hij gewond was, heeft hij zichzelf naar het ziekenhuis gereden om zich daar voor zijn verwondingen te laten behandelen. Op de terugweg, zagen de agenten de man in zijn auto rijden. Toen zij hem staande hielden, bleek hij naar het inwendige gebruik van alcohol te ruiken. Hij werd overgebracht voor een ademanalyse naar het politiebureau waar hij 350 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en voor de plaats te verlaten van een ongeval. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 3 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan