Politieberichten van zaterdag 22 april.

In verband met het paasweekeinde worden zondag 24 april geen politieberichten gepubliceerd. Op 2e Paasdag, maandag 25 april vindt de eerstvolgende publicatie van politieberichten plaats op deze website. De persvoorlichter is alleen bereikbaar bij calamiteiten.

Getuigenoproep
MARSSUM – De politie is op zoek naar getuigen van een indicent dat zaterdag 16 april om 19.15 uur plaatsvond op het It Aldlan. Een 52-jarige man uit Leeuwarden werd daarbij door een bestuurder van een groene Mercedes achtervolgd. Even daarvoor waren ze elkaar gepasseerd op de kruising It Aldlan met de N31 waarbij de bestuurder van de Mercedes het niet eens was met het rijgedrag van de 52-jarige racefietser. Op It Aldlan achtervolgde de bestuurder de racefietser met hoge snelheid en sneed daarbij de 52-jarige af. De fietser belandde op de andere weghelft en kon met moeite een tegenligger ontwijken. Vervolgens stopte de automobilist en wilde verhaal halen bij de fietser. Er ontstond een gesprek tussen de beide mannen. Hierna reed de man weg. De 52-jarige heeft inmiddels aangifte gedaan. In verband met het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen van dit incident. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Ketels gestolen
SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van vijf combiketels. Vermoedelijk zijn de combiketels woensdag 20 april tussen 14.00 en 17.30 uur weggenomen uit een pand aan de Edisonstraat. Een 30-jarige man uit Sneek heeft aangifte gedaan.

Verboden wapens aangetroffenLEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Grote Kerkstraat een aantal verboden wapens aangetroffen. Naar aanleiding van een anonieme tip bezochten agenten de woning van een 34-jarige Leeuwarder. Er werden twee gas/alarmpistolen, diverse soorten patronen, boksbeugels en een ploertendoder aangetroffen en in beslag genomen. De man deed vrijwillig afstand van zijn wapens. Hij is inmiddels verhoord en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vondst hennepkwekerij na bedreiging
JOURE – De politie heeft vrijdag een onderzoek ingesteld na het aantreffen van een hennepkwekerij aan de Transportwei. Omstreeks 05.10 uur, parkeerde een 48-jarige buschauffeur zijn auto bij het pand van zijn werkgever aan de Transportwei. De buschauffeur ging polshoogte nemen bij een nabijgelegen pand. Hij hoorde een knal en zag dat een voertuig met verhoogde snelheid het terrein verliet. Bij het naderen van het pand kwam een man op de buschauffeur aflopen. De buschauffeur werd vervolgens bedreigd met een wapen en gedwongen om de loods binnen te gaan. Ook volgde er nog een persoon. In de loods werd hij verder met rust gelaten. De beide mannen verlieten vervolgens het pand. De buschauffeur alarmeerde daarna de politie. Hij bleef ongedeerd. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld. Agenten ontdekten een middelgrote ondergrondse hennepkwekerij met 1560 planten. De planten en de apparatuur worden vernietigd. De politie stelt een nader technisch onderzoek in. Het gaat waarschijnlijk om een drugsgerelateerd misdrijf.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
OPSTERLAND – De politie heeft vrijdag in de gemeente Opsterland op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 10.00 tot 12.00 uur werd gecontroleerd op de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets. Daar geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Er passeerden 217 bestuurders waarbij 22 de snelheid overtraden. De snelste reed 110 kilometer per uur. Van 12.15 tot 14.45 uur vond op dezelfde weg, maar binnen de bebouwde kom, een controle plaats. Hier passeerden 460 bestuurders. 69 automobilisten maakten een overtreding en reden daarbij boven de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste reed 78 kilometer per uur. De rest van de middag was de Tolhekbuurt in Nij Beets een controlelocatie. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. Van de 1552 passanten maakten 70 bestuurders een overtreding. De snelste bestuurder was hier 124 kilometer per uur.

Snelheidscontrole op klachtlocaties
GAASTERLAN-SLEAT – De politie heeft vrijdag in de gemeente Gaasterlan-Sleat op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 06.45 tot 10.00 uur werd gecontroleerd op de Spanjaardsdyk in Sloten. Daar geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Er passeerden 420 bestuurders waarbij 113 de snelheid overtraden. De snelste reed 75 kilometer per uur. Van 10.00 tot 13.00 uur was de controlelocatie de Sminke wei in Oudemirdum. Hier passeerden eveneens 420 bestuurders. 25 automobilisten maakten een overtreding en reden daarbij boven de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste reed 105 kilometer per uur. Op de middag, tot 15.30 uur, stond de controle op de Oordenwei in Kolderwolde. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. Van de 210 passanten maakten 14 bestuurders een overtreding en de snelste reed 110 kilometer per uur.

Aanrijding
A6 – De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.00 uur een ongeval op de A6 ter hoogte van Sint Nicolaasga afgehandeld. Bij de aanrijding waren twee auto’s betrokken. De oorzaak van de aanrijding is niet bekend. Een van de bestuurders, een 42-jarige man uit Midwolda, raakte gewond en is met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De andere betrokken bestuurder, een 28-jarige inwoonster van Beetsterzwaag, kwam met de schrik vrij. Als gevolg van het ongeval en de afhandeling daarvan ontstond file.

Rijden onder invloed van drugs
A31 – De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.45 uur een eenzijdig verkeersongeval op de A31 ter hoogte van Dronrijp afgehandeld. Ter plaatse zagen agenten een auto op de kop tegen een geluidswal liggen. De 25-jarige bestuurder uit Oudorp (Noord-Holland) zat in de berm en bleek niet gewond te zijn. Via de linkerberm raakte de 25-jarige de vangrail en ging in de rechterberm vervolgens over de kop. De agenten vermoedden dat de man onder invloed van drugs was. In de auto werd een gebruikershoeveelheid weed en hasj aangetroffen. Er werd een bloedproef afgenomen om te onderzoeken of de man onder invloed van drugs/medicijnen reed.

Aanhouding na verduistering auto
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond een 39-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van verduistering. Rond 17.30 uur had een 37-jarige medewerker van een autoverkoopbedrijf in Steenwijk een auto voor een proefrit aan de 39-jarige man meegegeven. De bestuurder kwam vervolgens niet terug en de verkoper alarmeerde de politie. Tevens ging de 39-jarige zoeken waarbij hij erachter kwam dat de verdachte mogelijk in Sneek verbleef. Na een zoektocht trof de 39-jarige de auto met de verdachte aan op de Kattezijlstraat. Daar kwam de politie ter plaatse die de man aanhield. De 39-jarige is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Daar bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook was hij onder invloed van alcohol waardoor een ademanalyse werd afgenomen. Deze had als resultaat 735 ug/l.

Burgernetactie na diefstal uit woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een diefstal die vrijdag rond 20.20 uur plaatsvond in een woning aan de Archipelweg. Een 76-jarige vrouw had na een belletje de voordeur opengedaan. Daar trof zij een huilend meisje aan die vroeg of zij van de telefoon gebruik mocht maken. De vrouw liet haar binnen. Het meisje belde en kreeg een glaasje water van de bewoonster. Tien minuten later verliet het meisje de woning in de richting van het cambuurstadion. De 76-jarige ontdekte dat haar portemonnee was verdwenen. De vrouw alarmeerde via 1-1-2 de politie en kon een uitgebreid signalement doorgeven. De Meldkamer Fryslan startte een burgernetactie waarbij 915 Burgernetdeelnemers uitkeken naar de verdachte. Deze werd niet aangetroffen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Bromfietser moet nog DNA afstaan
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor het rijden onder invloed. Op de Van Dekemalaan zagen surveillerende agenten dat de 29-jarige bromfietser zonder helm reed. Nadat hij een stopteken kreeg ging de man ervandoor. Uiteindelijk troffen de agenten de bromfiets in een tuin bij een woning aan de Van Dekemalaan aan. Hier bleek de verdachte ook aanwezig te zijn. Agenten merkten een sterke alcohollucht op waarna op het politiebureau een ademanalyse volgde. Deze had als resultaat 365 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uren. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder helm. Na het checken van de gegevens van de man bleek dat hij stond gesignaleerd om DNA af te staan. Dit is direct uitgevoerd waarna de man werd heengezonden.

Belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 16-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. Omstreeks 03.10 uur kregen agenten de melding dat op het Ruiterskwartier een groep jongens fietsen in de gracht gooide. Ter plaatse spraken agenten met de melder die de groep jongens aanwees. Hierop kregen alle vier de betrokken jongens een bekeuring voor baldadigheid. Daarbij werden de jongens verbaal vervelend. Ondanks het meerdere malen uitleggen waarom zij een bekeuring kregen, gedroeg de groep zich vervelend. Hen werd medegedeeld dat zijn naar huis moesten gaan. De 16-jarige beledigde de agenten meerdere malen. Hierop werd hij aangehouden. De jongen probeerde te ontkomen aan zijn aanhouding en verzette zich hevig. Uiteindelijk kon hij worden geboeid en is hij voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Alcoholcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een alcoholcontrole gehouden op drie verschillende locaties. Hierbij werden 1100 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Tegen 14 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Daarnaast kregen zes bestuurders ook een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs. Van alle verdachten waren er 7 beginnend bestuurder. Daarbij vielen de volgende gevallen op:

[bullets]Een 23-jarige bestuurder uit Harderwijk ging er vandoor nadat een blaastest was afgenomen. De auto werd kort daarna in de binnenstad teruggevonden. Surveillerende agenten konden later de man aanhouden. Op het politiebureau blies de verdachte alsnog 355 ug/l en werd het rijbewijs ingevorderd. Er zal een herberekening plaatsvinden om een resultaat te krijgen ten tijde van de eerste blaastest die op de Oostergoweg werd afgenomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het niet voldoen aan bevel of vordering en poging tot mishandeling.
Van een 22-jarige beginnende bestuurster op een scooter werd het rijbewijs ingevorderd. De inwoonster van Leeuwarden blies bij de ademanalyse op het politiebureau 385 Ug/l.
Drie bestuurders kregen naast een proces-verbaal ook een Mededeling Rijvaardigheid opgelegd waarbij zij een cursus, op eigen kosten, bij het CBR moeten volgen.
Een 31-jarige bestuurder uit Gouda weigerde de medewerking aan een bloedonderzoek naar drugs in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij kreeg een proces-verbaal voor de weigering van de bloedproef.[/bullets]

Tenslotte kregen twee taxichauffeurs een bekeuring. Zij hadden hun chauffeurspas niet zichtbaar aanwezig voor de klanten.

Rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Noardburgum. Op de Nachtegaalstraat kreeg de scooterrijder rond 01.35 uur een stopteken voor een alcoholcontrole. Na een blaastest volgde een ademanalyse. Deze had als resultaat 540 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt tegen deze beginnend bestuurder.

112Fryslan