Fryslân, 21-11-2009 • Politieberichten van vrijdag 20 november 07:00 uur tot zaterdag 21 november 11:00 uur.

Peperga: politie onderzoekt autobrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een autobrand die vrijdagmorgen op de Rijksweg A 32 plaatsvond. Door nog onbekende oorzaak vloog de auto van een 32-jarige inwoner van Leeuwarden in brand. De bestuurder kon tijdig het voertuig verlaten. Naar de oorzaak van de brand doet de politie een onderzoek.

Oosterwolde: politie lost straatroof op
De politie heeft een straatroof opgelost die in de vroege morgen van zondag van 8 november bij het bruggetje aan de Nanningaweg plaatsvond. Daar werd een 18-jarige inwoner van Oosterwolde door een 18 en 21 jarige inwoner van Oosterwolde aangesproken. Vervolgens werd het slachtoffer door de twee mannen bedreigd en eisten zijn geld. Nadat het slachtoffer aangifte had gedaan kwam de politie tijdens het onderzoek de twee verdachten op het spoor. Zij werden op 17 en 18 november aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Daar bekenden de twee de roof. Na overleg met de officier van justitie werden de beide mannen heengezonden.

Sneek: vrouw gewond bij éénzijdige aanrijding
De politie heeft een aanrijding afgehandeld op de Leeuwarderweg. Daarbij raakte een 58-jarige inwoonster uit Oudeshaske gewond. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw die in haar auto reed, de macht over het stuur kwijt toen zij vanuit de Berkenlaan kwam aanrijden. Daar reed zij de struiken in botste tegen een lantaarnpaal. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Vrouwenparochie: politie assisteert brandweer bij keukenbrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een keukenbrand in een woning aan de J.P. van der Bildtstraat. De brand ontstond waarschijnlijk door een effect in de afzuigkap. De bewoners konden de woning tijdig verlaten. Het brandweerkorps van Sint Annaparochie had de brand snel onder controle. Gelukkig deden er zich geen persoonlijke ongelukken voor. Door de brand ontstond er veel rook en waterschade.

Sneek: politie houdt twee skimmers op heterdaad aan
De politie heeft rond middernacht in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Middelzeelaan, een 30 -en 25-jarige Roemeen op heterdaad aangehouden voor het skimmen van bankpassen. Oplettende medewerkers van een aangrenzende supermarkt waarschuwden direct via 1-1-2 de politie, omdat zij afwijkingen zagen in de pin apparatuur bij een pinautomaat. Uit veiliggestelde filmbeelden kwam naar voren, dat twee mannen eerder die dag skimapparatuur hadden geplaatst. In afwachting van de terugkeer van de twee hielden agenten de pinautomaat in de gaten. Rond middernacht kwamen de twee mannen aanlopen en haalden de skimapparatuur van de automaat. Op dat moment werden de verdachten door de politie in de kraag gevat. Beide werden overgebracht naar het politiebureau overgebracht en voor verhoor ingesloten. Hun auto en de skimapparatuur werd in beslaggenomen. Let dus bij het pinnen altijd op afwijkingen van de pinautomaat en… tijdens het invoeren van je pincode, dit met je hand afschermen.

Zie voor meer informatie over skimmen op onze site:[url=http://www.youtube/politiefryslan]www.youtube/politiefryslan[/url] en op de site [url=http://www.politie/fryslan.nl]www.politie/fryslan.nl[/url] onder specials.

Leeuwarden: politie houdt baldadige jongen aan
De politie heeft vrijdagavond een 13-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De jongen gooide samen met nog een aantal jongeren, mandarijnen en eieren tegen de ramen van buurt bewoners. Toen de jongen dit bij een woning in de Epemastraat opnieuw probeerde, werd hij door de bewoner in aangehouden.

Hurdegaryp: politie handelt aanrijding met letsel af
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding met letsel afgehandeld. De aanrijding vond plaats op de Rijksstraatweg. Een 78-jarige automobilist uit Burgum, die in oostelijke richting reed, kwam door nog onbekende oorzaak op de linkerweghelft terecht. Uit tegenovergestelde richting kwamen drie auto’s aanrijden, waarvan de voorste automobilist de auto kon ontwijken. De bestuurder van de tweede auto, (leeftijd en woonplaats onbekend), had minder geluk. Hij botste frontaal op de auto van de Burgummer en kwam met zijn auto in een heg terecht. De 78-jarige man botste vervolgens met zijn auto op een lantaarnpaal en raakte daardoor in zijn auto bekneld. De man moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De andere betrokken bestuurder, kwam er met een hoofdwondje er van af en kon ter plaatse door het ambulance personeel worden behandeld.

Heerenveen: politie houdt bedreigende en dronken jeugd aan
De politie heeft vrijdagavond op de Sieverstraat drie verdachten, een 16-jarige meisje en 22-jarige man, beide inwoners van Wolvega en een 16-jarige inwoonster van Joure aangehouden. Het drietal, welke behoorlijk onder invloed van alcohol was, gedroeg zich erg vervelend in de buurt van een winkelcomplex. Een krantenverkoper werd met een fles op zijn hoofd geslagen en vervolgens bedreigden zij het winkelpersoneel. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen de drie zal proces-verbaal worden opgemaakt. Een 22-jarige inwoner van Dronrijp deed aangifte.

Joure: politie handelt aanrijding fietser bromfietser af
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding tussen een bromfietser en fietser afgehandeld. De aanrijding vond plaats op brugstraat. De oorzaak van de aanrijding was, dat een 17-jarige inwoner van Haskerhorne die op zijn bromscooter reed, in botsing kwam met een 49-jarige fietsster die net de weg overstak. Doordat de vrouw geen verlichting voerde zag de bromfietser de vrouw over het hoofd. Beide personen raakten gewond aan hoofd en benen en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Grou: politie assisteert brandweer bij woningbrand
De politie heeft rond middernacht, in de nacht van vrijdag op zaterdag, de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Swanneblom. Daar bleek een slaapkamer in brand te staan. Toen de bewoonster stond te douchen, rook zij plotseling een brandgeur waarna zij een onderzoek instelde. Toen zag zij rook uit de slaapkamer vandaan komen en belde direct via 1-1-2 de brandweer.

De technische recherche van politie Fryslân, stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

De bewoners zijn elders onder gebracht.

Wierum: politie houdt drie verdachten voor openlijke geweldpleging
De politie heeft vrijdagavond, na ingrijpen van een getuige, drie verdachten, een 15-jarige inwoner van Moddergat, een 15-jarige inwoner van Nes (D) en een 15-jarige inwoner van Oosternijkerk op de Pastorijsingel aangehouden. De drie worden ervan verdacht zes auto’s te hebben vernield die op de Pastorijsingel geparkeerd stond. De schade bestond uit krasschade en autospiegels die werden vernield. Doordat een getuige zag dat de mannen die op hun fiets reden, een auto vernielden greep direct in en pakte één van daders vast en belde direct via 1-1-2 de politie. De andere twee verdachten konden even later worden aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en daarvoor verhoor ingesloten. De eigenaren van de vernielde auto’s deden aangifte.

In geval van een heterdaad situatie, is iedere burger bevoegd om de verdachte aan te houden en zo spoedig mogelijk over te dragen aan de politie.

Heerenveen: politie houdt man aan na vernielingen en bedreigingen
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 38-jarige inwoner van Joure aangehouden. De man bedreigde op de Vleesmarkt een portier van een horecabedrijf. Daarnaast vernielde hij een aantal fietsen. Meerdere getuigen hadden gezien dat net voordat hij werd aangehouden, in zijn auto gereden terwijl onder invloed van alcohol was. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Uit ademanalyse bleek dat hij teveel gedronken had. Hij blies vervolgens 855 ug/l. In het politiebureau vernielde de man nog een ophoudkamer. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan