Politieberichten van zaterdag 21 mei.

Tasjesdieven aangehouden
WOLVEGA- De politie heeft vrijdagmiddag een 39-jarige en een 28-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van diefstal van een tas en voor diefstal van levensmiddelen bij een bedrijf aan de Oppers. De aangeefster, een 45 jarige inwoonster van Wolvega, had haar tas tijdens het uitdelen van voedselpakketten neergelegd. De tas lag vlakbij een krat met levensmiddelen. In een oplettend moment zag een getuige dat een krat en de tas was werd weggenomen. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. De verdachten konden even later door de agenten in de Rembrandtstraat worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding
NIJEHASKE- De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdige aanrijding op de A7 afgehandeld waarbij een vrouw(leeftijd en woonplaats onbekend) tijdens het inhalen gewond raakte. De vrouw kwam met haar auto door nog onbekende oorzaak in de middenberm terecht waarna zij de macht over het stuur verloor en met haar auto enkele keren over de kop sloeg. De vrouw raakte daarbij gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door het ongeval raakte de weg gedeeltelijk gestremd.

Medewerker mishandeld verdachte aangehouden
DRACHTEN- De politie onderzoekt een mishandeling die vrijdagmiddag op de Hemmen plaatsvond. Een 67-jarige inwoner van Wouterswoude man mishandelde met een hogedrukspuit een 58-jarige medewerker van de Voedsel en Warenautoriteit. De verdachte en het slachtoffer kregen onenigheid over een te slachten dier. Vervolgens sloeg de verdachte zijn slachtoffer met het voorwerp tegen zijn hoofd waarbij hij letsel opliep. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

Vrouw gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen een bromfietsster, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden en een 14-jarige fietsster uit Leeuwarden afgehandeld. De aanrijding vond plaats op de Grovestins toen de beide weggebruikers tijdens het passeren elkaar raakten. Daarbij kwam de 41-jarige bromfietsster ten val en raakte licht gewond aan haar gezicht.

Man aangehouden voor plaats verlaten ongeval
DRACHTEN- De politie heeft vrijdagmiddag een 50-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van de plaats verlaten van een ongeval. De man veroorzaakte een aanrijding op de Oudeweg en ging er vandoor. Oplettende getuigen noteerden het kenteken, merk en type van de auto en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Die kon de man even later aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar de man proces-verbaal kreeg.

Rijbewijs kwijt na asociaal rijgedrag
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagmiddag rond 12.15 uur een 41-jarige inwoner van De Knipe proces-verbaal gegeven voor gevaarlijk rijgedrag. Agenten zagen de man op de A7 met hoge snelheid rijden en meten een snelheid 160 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Daarbij haalde hij vrachtwagencombinaties in die door zijn rijgedrag op de “rem” moesten. Daarnaast meende de verdachte nog met zijn auto over een verdrijvingvlak te moeten rijden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar moest hij zijn rijbewijs inleveren en werd voor de snelheid en voor het gevaarlijk rijgedrag een proces-verbaal opgemaakt.

Jongen mishandeld op schoolplein
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de mishandeling van een 15-jarige inwoner van Tijnje. De jongen werd vrijdagmiddag om 12.30 uur op het schoolplein op de Buitenbaan door een drietal andere jongens mishandeld. Na hun daad vluchtten de daders op een witte “retro”scooter met blauwe kentekenplaat en op een fiets weg. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen aan zijn gezicht en gebit op. Hij heeft zich onder behandeling moeten stellen van een kaakchirurg. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze mishandeling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Knallen boven Fryslân
FRYSLAN- Twee F- 16’s van vliegbasis Volkel zijn vrijdagmiddag opgestegen om een verkeersvliegtuig te onderscheppen, dat onderweg was van Barcelona naar Stockholm. Met het verkeersvliegtuig was tijdelijk geen radiocontact mogelijk. Gevechtsleiders van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F-16´s opdracht om richting het verkeersvliegtuig te vliegen. Nadat de F-16 vliegers middels handgebaren de bemanning waarschuwde kon het radiocontact worden hersteld. Vervolgens is het verkeersvliegtuig begeleidt richting Duitse verantwoordingsgebied, waarna de F-16’s zijn teruggekeerd naar Volkel.

Na het opstijgen van de F-16’s vanaf Volkel zijn ze door de geluidsbarrière gegaan. Dit deden ze om zo snel mogelijk naar het te onderscheppen verkeersvliegtuig te vliegen. Het verkeersvliegtuig is vervolgens in Noord-Nederland onderschept.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.

Naar aanleiding van bovenstaande kwamen er een 110 tal telefoontjes van ongeruste mensen binnen bij de meldkamer Noord Nederland.

(bron: Sectie Communicatie Koninklijke Luchtmacht)

Fietsers gewond bij aanrijding
BOLSWARD- De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld waarbij een 62-jarige inwoonster van Bolsward aan haar hand gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak botste zij tegen de fiets van een 42-jarige inwoonster van Wolsum. Beide fietsers kwamen ten val. De vrouw werd overgebracht naar een huisartsenpraktijk waar de wond aan haar hand werd gehecht.

Man aangehouden voor vernieling en bedreiging
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Arubastraat een 29-jarige inwoner van Heerenveen aanhouden. De man wordt ervan verdacht bloembakken te hebben vernield en bewoners van de Arubastraat te hebben bedreigd. Daarbij sloeg de verdachte hard op de ramen waarna de bewoners van diverse woningen wakker werden. Toen die de man zagen, bedreigde hij de bewoners die via 1-1-2 de politie belden. Direct daarna konden de agenten de man aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 30-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Fietser gewond
NIJELAMER- De politie heeft zaterdagmorgen een aanrijding tussen twee fietsers op de Schipslootweg afgehandeld waarbij een 66-jarige inwoner van De Westereen gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwamen beide fietsers tijdens de rit tegen elkaar aan en kwam het slachtoffer ten val. Daarbij liep het slachtoffer een fikse hoofdwond op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Niet voldoen aan bevel of vordering
DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. De man hield zich vervelend op bij een woning aan de Stal. Toen de man op bevel van de politie weigerde te vertrekken, werd hij door de agenten aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor openbare dronkenschap
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. De man liep zwaar onder invloed van alcohol op de Stationsweg. Hij stak regelmatig zonder uit de kijken de weg over. Daarnaast gedroeg de man zich erg vervelend. De verdachte werd door de agenten aangehouden en overgebracht aan het politiebureau waar hij ter ontnuchtering werd ingesloten. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Aangehouden voor belediging
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 48-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van belediging en bedreiging. De man gedroeg zich erg vervelend op de Zuidkade. Agenten die met hun dienstvoertuig langs de man reden, werden vervolgens voor “rotte vis” uitgemaakt. Toen de agenten de verdachte wilden aanhouden, verzette hij zich hevig. Hij werd geboeid in de dienstauto geplaatst. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit meende hij de agenten nog diverse keren te moeten bedreigen. De man werd voor verhoor ingesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Vogelkersstraat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige zag rond 03.45 uur bij een school aan de Plataanstraat, twee mannen zich verdacht ophouden. Hij aarzelde niet en belde via 1-1-2 de politie die direct ter plaats gingen. Toen deze arriveerden bleken de mannen weg te zijn en bleek een raam van de school opengebroken te zijn. De agenten stelden in de omgeving een onderzoek in. Op een gegeven moment zag een agent beide mannen die aan het opgegeven signalement voldeden. Bij het zien van de diender namen beide verdachten de benen. In de Vogelkersstraat kon één verdachte, die zich in de bossage had verstopt, worden aangehouden. De andere man wist te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Containerbrand
SNEEK- De politie onderzoekt een containerbrand die rond 01.30 uur werd ontdekt in een kledingcontainer aan de Molenkrite. Een getuige zag rook uit de container komen en belde direct via -1-12 de brandweer en politie. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas geen dader op. De brandweer had de brand snel onder controle.

Agent bewusteloos geslagen door bromfietser
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling van een politieagent, het rijden onder invloed en voor het rijden zonder rijbewijs. Agenten zagen de verdachte in de K.R. Poststraat, samen met nog twee andere mannen op één bromfiets rijden en besloten het drietal te controleren. Toen de agenten de bestuurder een stopteken hadden gegeven en om zijn rijbewijs vroegen, bleek hij deze niet te hebben. Daarnaast gedroeg hij zich erg vervelend. Omdat de verdachte ook onder invloed van alcohol bleek te zijn, wilden de agenten hem aanhouden voor een ademanalyse. De verdachte sloeg hij om zich heen waarbij hij een agent met zijn elleboog tegen het gezicht sloeg waarna deze ten val kwam. Door de klap en val verloor de agent korte tijde zijn bewustzijn. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij op de ademanalyse 695 ug/l blies. Ook bleek hij softdrugs te hebben gebruikt. Hij is daarna voor verhoor ingesloten. De agent werd naar het ziekenhuis gebracht en daar onderzocht. Na behandeling mocht hij het ziekenhuis verlaten en is met een wekadvies thuisgebracht.

Man slaat ex-vriendin
SNEEK- De politie heeft een 30-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling in de relationele sfeer. De man sloeg zijn ex-vriendin, een 31-jarige inwoonster van Sneek zodanig dat zij ten val kwam. Daarbij raakte de vrouw aan haar gezicht gewond. De vrouw werd met aangezichtletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor diefstal fles
SNEEK- De politie heeft een 21 en een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. De mannen worden ervan verdacht een fles met daarin een alcoholische drank, van een balie van een restaurant aan de Wijde Noorderhorne te hebben weggenomen. Na hun daad gingen de beide verdachten ervandoor waarna een kelner via 1-1-2 de politie belde en beide de mannen achtervolgde. Bikers van politie Fryslân stelden naar aanleiding van de melding in de omgeving een onderzoek in en troffen de verdachten aan. Beide verdachten werden aangehouden en zijn voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar deed aangifte.

Bromfietser onder invloed
OLDEBERKOOP- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van Wolvega ingevorderd. Agenten zagen de man op zijn bromfiets op de Stellingenweg rijden en besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 580 ug/l blies. Het rijbewijs van de Wolvegaaster werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal en een rijverbod van 8 uur.

Politie zoekt getuigen openlijke geweldpleging
GROU- De politie stelt een onderzoek in naar een openlijke geweldpleging die in de nacht van zaterdag 7 en zondag 8 mei rond 03:00 uur plaatsvond op het Halbertsmaplein. Een groep zeilers was na een zeildag de ’s avonds in Grou wezen stappen. In dit bedrijf kregen zij woorden met een groep van vijf personen. Een gedeelte van de groep zeilers verliet de bar om naar een andere horecagelegenheid te gaan. Toen zij eenmaal buiten waren werden zij door een groep van vijf personen die kennelijk op ruzie uit waren, aangesproken. Eenmaal op het Halberstmaplein ontstond een woordenwisseling waarbij zij door de groep, die inmiddels gegroeid was tot ongeveer 20 personen, werden belaagd. Enkele zeilers werden door de agressieve mannen aangevallen waarbij zij werden geslagen en geschopt. De zeilers wisten aan hun belagers ontkomen door een hotel binnen te vluchten. De andere overgebleven zeilers, die de horecagelegenheid in de Hoofdstraat inmiddels ook hadden verlaten, kwamen de agressieve groep mannen op straat tegen waarna ook zij klappen kregen. Ook zij wisten het hotel binnen te rennen.

De politie wil graag in kontact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. De slachtoffers deden aangifte.

112Fryslan