Fryslân, 21-03-2009 • Persberichten van vrijdag 20 maart 07:00 uur t/m zaterdag 21 maart 11:00 uur

Oldeholtwolde: kleding aangetroffen langs de weg
De politie onderzoekt een vondst van kledingstukken die langs de Slingerweg nabij de tunnel onder de Rijksweg A32. De politie zou graag in contact willen komen met de eigenaar van deze kledingstukken. De kledingstukken zijn vermoedelijk eigendom geweest van een meisje van ongeveer 13 jaar.
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/klein1_tcm7-456481.JPG[/img]
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/klein4_tcm7-456484.JPG[/img]

Wolvega: politie houdt twee verdachten aan voor bedreiging en mishandeling
De politie heeft woensdag op de Pieter Stuyversantweg in Spanga een 24-jarige inwoner van Rutten en een 20-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De twee mannen hadden in een bedrijf aan de Grindweg in Wolvega een zakelijk geschil gekregen met een 52-jarige inwoner van Wolvega. Het geschil liep uit de hand en er werd dreigende taal geuit en geduwd. De twee mannen van 24 en 20 jaar verlieten vervolgens het pand en stapten in een auto. De 52-jarige man waarschuwde de politie. De agenten kwamen ter plaatse en spraken met de man en getuigen. Op de rit terug naar het bureau werden ze gebeld dat de twee weer voor het bedrijf van de man stonden. Diverse eenheden van de politie gingen op zoek naar de auto met daarin de twee mannen. Uiteindelijk zagen ze de auto rijden op de Pieter Stuyversantweg in Spanga. De inzittenden werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bleek dat de 20-jarig bij het incident maar een kleine rol had gehad. De 24-jarige echter, was degene die had geduwd en zeer dreigende taal had geuit. Na een proces-verbaal mochten de twee het bureau weer verlaten.

Wommels: zes jongeren bekennen diverse vernielingen
De politie heeft de afgelopen weken zes jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar uit de gemeente Littenseradiel als verdacht gehoord. De zes hebben zich allemaal in meer of mindere mate schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen goederen en vernieling. In de nacht van zaterdag 14 februari op zondag 15 februari werden diverse vernielingen gepleegd in en rondom Wommels. Zo werd bij het zalencentrum `t Dielshûs een bloembak vernield. Langs het fietspad tussen Wommels en Easterein werden verschillende lichtmasten vernield en een zogenaamde ‘blikvanger’. De totale schade van deze vernielingen bedroeg enkele honderden euro’s.
Zowel de eigenaar van het `t Dielshûs, als de gemeente Littenseradiel deden aangifte bij de politie. Dankzij enkele getuigen kwam de politie de daders van deze vernielingen op het spoor. Alle verdachten bekenden dat ze in meer of mindere mate betrokken waren geweest bij de vernielingen. Tegen hen is een proces-verbaal opgemaakt

Leeuwarden: man ernstig onderkoeld na val in water
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer en de ambulance geassisteerd bij een ongeval bij de Greunsbrug. Een 42-jarige inwoner van Leeuwarden was door nog onbekende oorzaak in het water geraakt. Een aantal omwonenden hoorden hulpgeroep en belden met 1-1-2. Surveillerende agenten waren snel ter plaatse en hoorden ook hulpgeroep. Na korte zoektocht zagen ze een man in het water onder de brug liggen. Hij hield zich vast aan de pijlers van de brug. Het slachtoffer werd door duikers van de brandweer uit het water gehaald. De Leeuwarder werd met ernstige onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Heerenveen: inbraak in coffeeshop
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een coffeeshop aan de Gedempte Molenwijk in de nacht van donderdag op vrijdag. Men kwam binnen door een muur te forceren, waarna een grote partij drugs en contant geld werd weggenomen. Hierbij werden behoorlijk wat vernielingen aangericht. Een 37-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Stavoren: diefstal buitenboordmotor
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een buitenboordmotor vanuit een berging van een jachthaven aan de Middelweg. De grijze 8-pk Yamaha buitenboordmotor van het merk Dufour werd tussen zaterdag 14 en vrijdag 20 maart weggenomen. De motor zat met een slot aan het zeiljacht bevestigd. Een 46-jarige man uit Diepenveen deed aangifte.

Lemmer: inbraak in bungalows
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak of poging tot inbraak in elf bungalows aan de Brekkenweg. Tussen 3 februari en 20 maart werd bij elf bungalows geprobeerd in te breken en bij enkelen lukte dat. Onduidelijk is nog wat uit deze bungalows weggenomen werd. Nog niet alle eigenaars hebben aangifte gedaan.

Boornbergum: diefstal personenauto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een rode Volkswagen Golf met het kenteken DZ-DP-15. De auto werd tussen donderdagavond en vrijdagmiddag gestolen vanaf het Suderom. De 64-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Boarnsterhim: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft vrijdagmiddag 39-jarige man uit Boarnsterhim aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 39-jarige vrouw belde met de politie en vertelde dat de man haar in haar woning tegen haar hoofd, borst en benen geslagen en geschopt had. Haar zoontje had samen met drie vriendjes zand tegen de ramen van de woning van de man gegooid. De man vroeg de kinderen de ramen schoon te maken. Toen de kinderen dit weigerden en er vandoor gingen, ging de man achter haar zoontje aan. Hij achtervolgde hem tot in de woning van de vrouw. De vrouw vroeg hem de woning te verlaten. Dit weigerde hij, waarna er over en weer geduwd werd en de man klappen uitdeelde. Op een gegeven moment hield de man op met slaan en belde de vrouw 112. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Offingawier: snelheidscontrole
De politie heeft naar aanleiding van snelheidsklachten uit de buurt, vrijdagmiddag tussen 16:45 en 17:45 uur een snelheidscontrole gehouden op de Fiifgeawei. In totaal werden veertig automobilisten gecontroleerd. Zes hiervan kregen een bekeuring, waarvan twee voor het niet dragen van een gordel. De snelste reed 58 kilometer per uur, waar 30 kilometer per uur is toegestaan.

Leeuwarden: jongens aangehouden voor diefstal scooter
De politie heeft vrijdagavond twee 13-jarige jongens uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een skelter. De eigenaar van de skelter zag dat de jongens de skelter uit de voortuin van zijn woning aan de Anna Bijnsstraat wegnamen en ging samen met de buren de jongens achterna. Op het Catsplein konden zij de jongens aanhouden en belden onmiddellijk de politie. Agenten hebben de jongens overgebracht naar het bureau, waar de ouders ingelicht werden. Na verhoor mochten ze het bureau met een proces-verbaal weer verlaten. De 42-jarige eigenaar van de skelter deed aangifte.

Buitenpost: man slaat conducteur met boek
De politie heeft vrijdagavond op het station in Buitenpost een 38-jarige man uit Roden aangehouden op verdenking van mishandeling van een 46-jarige conducteur uit Stiens. De man zat in de trein van Leeuwarden naar Groningen, waar de conducteur de vervoersbewijzen controleerde. Bij de controle van zijn vervoersbewijs, gedroeg de man zich erg vervelend en schold de conducteur uit. Hierna bleef de man de conducteur achtervolgen en begon hem met een boek te slaan. Op het station Buitenpost zag de conducteur een agent staan, waarna de man aangehouden kon worden. De man is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De conducteur heeft aangifte gedaan.

Sneek: scooterrijder bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie bekeuringen uitgeschreven aan een 16-jarige jongen uit Sneek. Agenten zagen de jongen met hoge snelheid op zijn scooter over de Stadsrondweg-zuid rijden. Toen de jongen de surveillerende politieauto zag, ging hij met hoge snelheid via de berm van het fietspad ervandoor. Ook deed hij zijn verlichting uit. Net voorbij de brug Woudvaart kon de jongen staande gehouden worden. Hier kreeg hij een bekeuring voor het rijden zonder helm, het rijden zonder verlichting en het negeren van een geslotenverklaringbord voor het rijden op de Stadsrondweg.

Leeuwarden: man aangehouden na slaan met riem
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Lombardsteeg een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een melding dat op het Ruiterskwartier een vechtpartij plaats zou vinden, gingen agenten ter plaatse. Onderweg kregen ze te horen dat de verdachte achterop een fiets ervandoor was richting Wirdumerdijk. Ter hoogte van de Oude Lombardsteeg zagen de agenten een man, die aan het signalement voldeed, achterop een fiets zitten. Zij hielden hem aan, hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een getuige verklaarde dat de verdachte en het slachtoffer in een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg woorden kregen. Hierna begon de verdachte op het Ruiterskwartier het slachtoffer met zijn broekriem te slaan. Het 30-jarige slachtoffer uit Britsum heeft aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in dertien procesverbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag 02:00 uur, Rijksstraatweg in Noardburgum, 21-jarige beginnend bestuurder uit Jistrum, 475 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag om 02:25 uur, Hegedyk in Easterwierrum, een 23-jarige beginnend bestuurder uit Oudeschoot, 555 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan